Az ​elveszett ifjúság (A változások kora 2.) 28 csillagozás

Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

A történet folytatódik…

Sok nehézség és hosszú útkeresés után Henry, George, Anna, Sarah és Charlotte élik a gondtalan ifjúság éveit. Küzdenek álmaikért, vívódnak, lázadnak, szerelmesek, kiábrándulnak vagy épp lelkesednek.
Pont, mint bármelyik fiatal, épp csak rossz korban születtek…
Amikor kirobban az I. világháború, minden átértékelődik: szerelmek, barátságok, viszályok és a régi ábrándok is. Az egyetlen, igazi cél a túlélés és, hogy az egyre nagyobb embertelenségben ne veszítsék el végleg önmagukat.

>!
Magánkiadás, Tatabánya, 2018
480 oldal · puhatáblás
>!
Magánkiadás, Tatabánya, 2017
392 oldal · ISBN: 9789631291308
>!
Magánkiadás, Tatabánya, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630893121

Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Veda_Sylver I
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Azt hittem, az első részt nem lehet felülmúlni, de tévedtem. Az írónő egyszerűen nem tud hibázni. A karakterek nekem még mindig szerethetőek, és hitelesek. Átérzem, hogy mit miért tesznek. George a favorit:) Ahogy olvastam, szinte pergett a szemem előtt, mint egy film, és nehezen tudtam letenni a könyvet. Tökéletes az összhang a leírások és párbeszédek között. Viszont van egy nagy hibája. Véget ért, és még nincs nálam a folytatás.

>!
sztinus P
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Kicsit jobb volt, mint az előző rész.
De a szerelmi szàl nagyon elhúzódott, mèg mindig nem elèggè valósàgosak a szereplők.
A hàborús leírások és érzelmek viszont erősre sikerültek.
Köszönöm, hogy olvashattam, és utazhatott hozzám is.

>!
Erika_Bogár I
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Olvasmányaim során észrevettem, hogy a női írók szívesebben írnak a hátországban történtekről, esetleg az ápolónők életének bemutatása során eljutnak a katonai kórházakba. Tomcsik Nóra ezzel szemben bevállalta a lövészárokban játszódó harci jeleneteket is, melyek egész keményre sikerültek, és nekem nagyon tetszettek.
Az első részben megismert karakterek, Henry, George, Anna, Charlotte és Sarah felnőttek, illetve ahogy a címben áll, az események sodrásában elveszítették ifjúságukat. Ebben a történetben, bár Henry megkomolyodott, valahogy mégis George került közelebb hozzám, és egyre jobban kedvelem Charlotte-ot. A változások kora szereplői mind jól felépítettek, kidolgozottak, nem egydimenziós figurák, aggódni, szurkolni lehet értük.
Tetszett a Tények és érdekességek fejezet is a könyv végén, segített elhelyezni az eseményeket. Mivel sorozatról van szó, felkészültem a függővégre, de azért a jövő nyár „túl messze van”…

>!
Lang_Tünde IP
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

A történet jól felépített, nagyon szép az íve – az első fejezetekben a főszereplők a lélek és az érzelmek útvesztőjében próbálnak eligazodni, ezzel párhuzamosan a politikai feszültség is egyre erősebbé válik, majd Henry besorozása után a háború kerül az előtérbe, és az események egészen drámaivá válnak.
Henry jelleme rengeteget változott az előző kötet első oldala óta: míg A változások korában egy forrófejű, büszke fiú volt, Az elveszett ifjúságban felelősségteljes, komoly férfivá érik; igazán szerethető figura. Az írónő a többi karakterre is nagy hangsúlyt fektetett, szépen kidolgozta őket. Charlotte modern gondolkodású fiatal nővé cseperedik, ő a legszimpatikusabb női szereplő (én is a Lotte-tábor tagja vagyok), örültem, hogy kapott önálló fejezetet. George-ot emberivé teszi a vívódása, Lady McAdams az angol arisztokrácia jellegzetes, sznob képviselője, Sarah pedig inkább rá hasonlít, semmint felvilágosult gondolkodású apjára.
Sajnáltam, hogy ilyen hamar elfogyott ez a közel 400 oldal és el kellett válnom a szereplőktől. Már nagyon várom a folytatást!

Bővebb értékelés: http://tclang.blog.hu/2017/10/25/ezt_olvastam_tomcsik_n…

>!
BlueDeath IP
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Huh, hát nem is tudom mit mondjak. Megvan a Birodalom visszavág? Na, akkor most gondolhatok erősen rá. Remekül felépített regény, jobban pörög mint az első rész, végig izgalmas, fordulatos. Henry fejlődése nagyon király, Lotte még mindig a kis kedvencem (TEAM LOTTE!!!). Aztán a végére jött a WTF pillanat….és még oly' sokat kell várni a háromra. Csak ajánlani tudom mindenkinek, remek könyv!

5 hozzászólás
>!
mgbrown IP
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Huh! Körülbelül 5 perce fejeztem be, úgyhogy még nagyon friss az élmény. Az elveszett ifjúság méltó folytatása volt A változások korának, és jócskán felül is múlta azt. A könyv nagyon dinamikus, gyönyörű íve van, és nagyon érzékletesen adagolja az olvasónak, hogy itt bizony háború lesz. A történet realisztikus, kezdve az emberek háború közeledtére adott különböző reakcióitól kezdve a lövészárkok borzalmáig, és az is látszik rajta, hogy az írónő nem sajnálta az időt és az energiát, hogy akár még hadászati vagy orvosi dolgoknak is utána nézzen. (Helyes! Így is kell). Érződik a könyvön a komoly kutatómunka, ami mögötte áll, ez pedig frappánsan keveredik az írónő könnyed, mégis korhű stílusával. Egy nagyon olvasmányos, izgalmas és szerethető, ugyanakkor fájdalmasan realisztikus regényt kap az, aki kezébe veszi Az elveszett ifjúságot. Megemlíteném még a karakterek jellemfejlődését, melyet a grófné kivételével mindannyian produkálnak. Keserédes volt a befejezés, de ez a hangulat belengte az egész második részt, úgyhogy ez a függővég tökéletesen illeszkedett a regény hangulatához és ahhoz a korhoz is, amiben játszódik. Gondolatban plusz egy csillagot adok az iszonyatosan aranyosan kibontakozó szerelmi szálra, mert az egy olyan üde színfolt a sok hányattatás között, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy egy kicsit visszarántson a lelki mélységből, amibe a háborús részek taszítottak.

7 hozzászólás
>!
KrenczNóra IP
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Mivel az első rész igazán magával ragadott, nagy kedvvel álltam neki a folytatásnak. Jó ismerősként üdvözöltem a szereplőket, akik most még jobban belopták magukat a szívembe.
Imádom az írónő könnyed, kellemes stílusát (és ebben semmi elfogultság nincs, ez puszta tény).
Lenyűgöző, hogy milyen alapossággal alkotta meg ezt a regényt, valós történelmi eseményekkel alátámasztva.
Ez a rész még az elsőnél is több érzelmet váltott ki belőlem. Elszorult a szívem a lövészárkokban játszódó jelenetek alatt és repestem az örömtől a bimbózó románc olvasása közben.
Nagyon várom a harmadik kötetet, mert ez a történet egyre izgalmasabbnak ígérkezik!

5 hozzászólás
>!
LadyM P
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Ez a regény erősebbre sikeredett, mint a kezdő kötet, ami szerintem teljesen természetes. Sokkal jobban összeálltak a szálak, kijöttek a főszereplők motivációi, reálisabb ez a kötet. Az első nekem egy picit olyan varázslatos volt, ez a második viszont már a való életet ábrázolja, eléggé hitelesen. Tetszett, hogy egy írónő ki mert menni a frontra és el mert bújni a lövészárokban, ami szerintem ennyi év távlatából és tapasztalatlanság miatt mindig nagy falat az íróknak, pláne egy nőnek. Mégsem éreztem úgy, hogy fikciót olvasok. Talán egy-két olyan része volt a regénynek, amikor egy kicsit megállt a cselekmény és lassabban kúszott a sztori, de aztán újra pörögni kezdett. A vége miatt kicsit húztam a számat, mert nem igazán rajongok a függővégekért, de ettől függetlenül pozitív élménnyel zárult az olvasásom.

>!
Iza_Rápolti P
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság

Továbbra sem csalódtam a sorozat második részében. Tetszett a nyitottság és a fordulat, amellyel végződik ez a kötet, a kis Patrick-ot pedig a szívembe zártam. Ő az egyik garancia arra, hogy lesz folytatás. Henry pedig szuper karakterré formálódik, remélem, hogy a sok italozás nem fogja lezülleszteni. Gratula @GingerKid !

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
GingerKid IP

A németek lőttek, és ő a földre vetette magát. A szája megtelt a véres föld ízével, de most nem volt más menedéke. Olyan erősen vájta bele ujjait a sárba, mint a kisgyerek amikor belecsimpaszkodik anyja nyakába, hogy az megvédje a világ borzalmaitól…

20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Henry Davis
>!
KrenczNóra IP

A legszörnyűbb az, hogyha ez valaha véget ér, akkor a világ tele lesz önmagukkal meghasonlott férfiakkal.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George McAdams
>!
KrenczNóra IP

Elhajított egy gránátot, ezzel darabokra szaggatva tucatnyi szerelmet, ábrándot, csalódást és mindent, ami csak emberré tette az embert.

300. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Davis
>!
KrenczNóra IP

Bármilyen szemszögből próbálta nézni az eseményeket, nem látott bennük semmit, mely elfogadhatóbbá tette volna azokat. Csak a hit maradt, hogy valami jó majd mégis származik belőle. Ha más nem, hát több emberöltőre elegendő tanulság.

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George McAdams
>!
GingerKid IP

Többé nem tehettek úgy, mintha minden rendben volna, mintha nem érintenék őket a világ dolgai. A háború elől nem menekülhettek el…

12. fejezet

>!
mgbrown IP

Az orgonai hangjai gránátrobbanásokká, puskadördülésekké váltak, az éneklő tömeg helyett pedig csatazaj, sérült katonák segélykiáltása és kétségbeesett parancsszavak hangoztak a fejében.

228. oldal

>!
Zsuzsanna_Truszkáné_Dávidházi

A tömeget figyelte: a búcsúzkodókat, a fiatal lányokat, szülőket, gyerekeket, ahogy a vonatok ablakán csüngenek, hogy minél tovább nyújtsák a pillanatot remélve, hogy így elkerülhetik az egyébként elkerülhetetlen veszteséget, hogy szeretteiket elnyelje a háború kegyetlensége.

Kapcsolódó szócikkek: Anna Stewart
>!
Zsuzsanna_Truszkáné_Dávidházi

Képtelen volt azonban józanul gondolkodni. Csak érezni akarta a lány ujjainak finom érintését a tarkóján, a hajából áradó gyöngyvirágillatot, megcsókolni őt, elveszni gyönyörű szemeiben.

Kapcsolódó szócikkek: Henry Davis
>!
GingerKid IP

– Légy erős! – mondta George, még mindig átkarolva őt.
Erős. Olyan könnyűnek tűnt ezt a szót kimondani békeidőben, amikor a nagy gondok csak a szerelmek, az elszakadt ruhák, az időjárás, vagy az iskolai házi feladatok voltak.

13. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Anna Stewart · George McAdams

A sorozat következő kötete

A változások kora sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

George McAdams · Henry Davis · Charlotte McAdams · Anna Stewart · Sarah McAdams · Jacob Kerrich


Hasonló könyvek címkék alapján

Iny Lorentz: A remény földjén
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Robin LaFevers: Halandó szív
Ethel Lilian Voynich: Vihar Itália felett
Juliette Benzoni: A farkasok ura
Ken Follett: A Titánok bukása
Veljko Kovačević: Gavro megpróbáltatásai
Benkő László: Táltosidők
David Gilman: A harc mestere