Az ​igazak 12 csillagozás

Tom Wolfe: Az igazak

A világszerte sikerkönyveiről híres író regénye az amerikai űrhajórepülés kezdetének történetéről, az első űrhajósokról szól. Az Igazak Testületének tagjairól, a repülés megszállottairól, akik bizonyították: a legkorszerűbb technikai csodában is az Ember a fő!

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
Háttér, Budapest, 1991
384 oldal · ISBN: 9637455450 · Fordította: Bartos Tibor

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
attatoth
Tom Wolfe: Az igazak

Talán húsz éve olvastam először és annyi maradt meg bennem, hogy nagyon jó és izgalmas könyv. Most újraolvasva megállapíthattam, hogy sokat változott az ízlésem. A pilóták életszemléletét és társadalmát bemutató kezdés hatásvadász, de olyan hosszú, hogy rettenetesen unalmas lesz a végére. Szerintem több helyen is túloz, így nem tudom elhinni, hogy a berepülő pilóták rendszeresen másnaposan, néha meg részegen szálltak fel. Becsülendő, hogy a pilóta/űrhajós feleségek külön kis világát is igyekszik bemutatni, de sajnos ez sokszor elég unalmasan sikerül neki. Az űrhajósokról és az útjaikról szóló részek tetszettek a legjobban, bár néha itt is nehézkes a szöveg. Hőseiről elég görbe tükröt tart, láthatólag sok pletykát összeszedett a szerző. Ez elég szórakoztató, kíváncsi lennék, mit szóltak hozzá az érintettek.

>!
vaclav322
Tom Wolfe: Az igazak

Nagyon sok év után olvastam újra a könyvet és bár ne tettem volna. Az első amerikai űrhajósok története elképesztően érdekes és izgalmas, a szöveg azonban annyira mesterkélt, hatásvadász és idegesítően bővelkedik az ügyetlen beszélt nyelvi fordulatokban, hogy többször le is tettem, majd kis idő múlva csak a történet miatt folytattam. Persze, értem én, hogy ez volt az írói eszköz, de engem nagyon zavart. Ahelyett, hogy valóban közel kerültem volna az életüket kockáztató berepülőpilótákhoz és a halált egészen jól ismerő repülőfeleségekhez, csak bosszankodtam végig a bugyuta szövegen. Valószínűleg a fordítás is azok közül való, amiknek nem tett jót az idő. Sokkal jobb lett véleményem szerint a könyvből készített film, akit viszont annál is részletesebben érdekel a történet, az rágja át magát mégis a könyvön.

>!
Tamas_Wallner
Tom Wolfe: Az igazak

Nagyon erdekes konyv,de nem szabad magyarul olvasni,mert a felesleges archaizalas kb teljesen megoli az olvasas elmenyet. Kifejezetten fajdalmas olvasni (ezt is erdemes inkabb eredeti nyelven,nem olyan bonyolult a nyelvezete,hogy akar egy kezdo ne boldoguljon el vele)

>!
henryhill
Tom Wolfe: Az igazak

Tom Wolfe olvasmányos dokumentumregénye a Merkúr-programról eléggé didaktikusan amerikaira sikeredett. Csöpög a heroikus pátosztól, az egyébként érezhetően tapasztalt írói eszközökre valló mű. Jellemábrázolás és szocio-szféra – teremtésben elsőrangú (mint általában mindig) de sokszor mesterkélten túlaposztrofálja önnön nemzeti színeit, kvázi megénekelve a himnikus blöff életformaideálját. Egyébként figyelemre méltó a téma s a miliő – az űrhajózás spektrumából szemlélve mégis hektikus minőségű, kínosan önismétlésbe torkolló darab.


Népszerű idézetek

>!
paf P

Tizenhat nappal Grissom űrugrásának nyomában, vagyis 1961. augusztus 6-án a szovjetek a Vosztok 2-t bocsátották Föld körüli pályára, German Tyitov űrhajóssal. Tyitov teljes egy napig keringett a Föld körül, tizenhét kört tett, és ott ereszkedett le, ahonnan indították, szovjet földön. Háromszor is elszáguldott az Egyesült Államok fölött 125 mérföld magasban! S az ország minden politikusa, sajtója egy rémületben volt megint. Ezt a szörnyű látomást ecsetelték mind: mi van olyankor, ha az űrhajós megrakja a zsebét hidrogénbombával, és amerre száll, potyogtatja… egyet ide, egyet oda… az ohiói Toledo eltűnik a föld színéről… Kansas városa, Lubbock… Shepard meg Grissom teljesítménye semmivé törpült.

262. oldal, 12. fejezet - A könnyek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: The Martian
Andy Weir: A marsi
Carl Sagan: Kapcsolat
Carl Sagan: Contact
Endi Vir: Marsovac
Andy Weir: Der Marsianer
Frank Herbert: A Dűne
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
James S. A. Corey: Caliban's War