Az ​igazak 16 csillagozás

Tom Wolfe: Az igazak

A világszerte sikerkönyveiről híres író regénye az amerikai űrhajórepülés kezdetének történetéről, az első űrhajósokról szól. Az Igazak Testületének tagjairól, a repülés megszállottairól, akik bizonyították: a legkorszerűbb technikai csodában is az Ember a fő!

Eredeti megjelenés éve: 1979

>!
Háttér, Budapest, 1991
384 oldal · ISBN: 9637455450 · Fordította: Bartos Tibor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Kármán Tódor


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

attatoth P>!
Tom Wolfe: Az igazak

Talán húsz éve olvastam először és annyi maradt meg bennem, hogy nagyon jó és izgalmas könyv. Most újraolvasva megállapíthattam, hogy sokat változott az ízlésem. A pilóták életszemléletét és társadalmát bemutató kezdés hatásvadász, de olyan hosszú, hogy rettenetesen unalmas lesz a végére. Szerintem több helyen is túloz, így nem tudom elhinni, hogy a berepülő pilóták rendszeresen másnaposan, néha meg részegen szálltak fel. Becsülendő, hogy a pilóta/űrhajós feleségek külön kis világát is igyekszik bemutatni, de sajnos ez sokszor elég unalmasan sikerül neki. Az űrhajósokról és az útjaikról szóló részek tetszettek a legjobban, bár néha itt is nehézkes a szöveg. Hőseiről elég görbe tükröt tart, láthatólag sok pletykát összeszedett a szerző. Ez elég szórakoztató, kíváncsi lennék, mit szóltak hozzá az érintettek.

vaclav322>!
Tom Wolfe: Az igazak

Nagyon sok év után olvastam újra a könyvet és bár ne tettem volna. Az első amerikai űrhajósok története elképesztően érdekes és izgalmas, a szöveg azonban annyira mesterkélt, hatásvadász és idegesítően bővelkedik az ügyetlen beszélt nyelvi fordulatokban, hogy többször le is tettem, majd kis idő múlva csak a történet miatt folytattam. Persze, értem én, hogy ez volt az írói eszköz, de engem nagyon zavart. Ahelyett, hogy valóban közel kerültem volna az életüket kockáztató berepülőpilótákhoz és a halált egészen jól ismerő repülőfeleségekhez, csak bosszankodtam végig a bugyuta szövegen. Valószínűleg a fordítás is azok közül való, amiknek nem tett jót az idő. Sokkal jobb lett véleményem szerint a könyvből készített film, akit viszont annál is részletesebben érdekel a történet, az rágja át magát mégis a könyvön.

Tamas_Wallner>!
Tom Wolfe: Az igazak

Nagyon erdekes konyv,de nem szabad magyarul olvasni,mert a felesleges archaizalas kb teljesen megoli az olvasas elmenyet. Kifejezetten fajdalmas olvasni (ezt is erdemes inkabb eredeti nyelven,nem olyan bonyolult a nyelvezete,hogy akar egy kezdo ne boldoguljon el vele)

mantin>!
Tom Wolfe: Az igazak

Az amerikai űrrepülések hőskora és a második világháború után felpörgő jetkorszak rendkívül gyors fejlődése izgalmas téma minden repülésrajongónak. Ezt az időszakot dolgozza fel a szerző rengeteg sztori mentén vezetve az olvasót a hanghatár áttörésétől az amerikai emberes űrprogram felfuttatásáig. Bemutatja a berepülőpilóták életét, sőt a tipikus pilótafeleség életébe is bepillantást enged abból a korból, mikor még nem az volt a hír, ha egy pilóta meghal egy évben, hanem ha van olyan hónap, hogy éppen egy sem. Az ismeretlen hangsebesség feletti sebességzóna meghódítása a hidegháború feszített tempójú versenyében számos pilóta életét követelte. Ezért aztán kissé speciális személyiségek álltak berepülőpilótának, vagy éppen azzá váltak. Nap mint nap dacoltak a halál közelségével. És épp ilyenek kellettek az első űrhajósoknak is, akikkel kapcsolatban azt sem tudták voltaképpen milyenek is legyenek, de az biztos volt, hogy tökös, nem könnyen beszaró pasik kellenek, így ki más jöhetett szóba, mint a berepülőpilóták. A könyv az ő sztorijuk. A könyv nagyrészt dokumentarista jellegű (bár sokszor inkább fiktív regénynek tűnik), de ne felejtsük, a szerző amúgy újságíró, így tudja, hogyan kell még érdekesebbé tenni egy sztorit, szóval lehet van egy enyhe kiszínezés a dologban. Ezzel együtt (vagy tán pont ezért) egy rendkívül élvezetes könyvet olvashatunk igen részletes amerikai korrajzzal (politikai kikacsintásokkal), és leírásokkal az akkori pilótalét mibenlétéről. Akit ez a téma annyira nem izgat, annak talán túl sok lehet, én azonban élvezettel faltam a könyvet harmadszor és negyedszer éppúgy, mint elsőre. Érdemes megnézni a könyv alapján készült filmet is, de az csak a könyv kb. harmadát tartalmazza, és itt-ott kicsit laposabb, így a könyvet semmiképp ne hagyd ki!

henryhill>!
Tom Wolfe: Az igazak

Tom Wolfe olvasmányos dokumentumregénye a Merkúr-programról eléggé didaktikusan amerikaira sikeredett. Csöpög a heroikus pátosztól, az egyébként érezhetően tapasztalt írói eszközökre valló mű. Jellemábrázolás és szocio-szféra – teremtésben elsőrangú (mint általában mindig) de sokszor mesterkélten túlaposztrofálja önnön nemzeti színeit, kvázi megénekelve a himnikus blöff életformaideálját. Egyébként figyelemre méltó a téma s a miliő – az űrhajózás spektrumából szemlélve mégis hektikus minőségű, kínosan önismétlésbe torkolló darab.

mackótestvér P>!
Tom Wolfe: Az igazak

Hogy az a ……A film után, mely egyszerűen tökéletes, nem tudom elképzelni, hogy lehetett ilyen $@!% ez a könyv. A szakmai részét tegyük félre, mert aki kicsit is olvasott az űrhajózás terén, az meglátja a szemét alatti drágakövet. De aki nemm, az leteszik az első 20 oldal után. Borzalom, és mivel a film jó lett, nem tudom, hogy a magyar fordítás gyalázatos, vagy az amerikai kolléga is ilyen affektáló módon fogalmazta meg a mondanivalóját. Valami, harci marci és az összes többi átfordított kifejezés amiből néha egy mondatban 5 is van. Nem tudom, nem-e voltak olyan tipikus amerikai szófordulatok, melyek áldozatul estek a fordításnak, de mivel mindösszesen egy fordítás készült belőle, ezt már nem is fogom megtudni. Szakmai szempontból talán ****, persze vitatkoznak arról, hogy mennyire hiteles, irodalmi szempontból viszont egyes részei gyalázatosak. Aki szereti a Kerouc életérzést, annak ez be fog jönni, de azért egy Haley, vagy Wouk ezekből jóval korrektebb művet alkotott volna.


Népszerű idézetek

psn>!

S e pillanatban lenn a földön azt hallották, hogy hatalmas robbanás döreje görög végig a sivatagon – pontosan mint azt Kármán Tódor, a magyar származású nagy mérnök sok évvel előbb jósolta.

Kapcsolódó szócikkek: Kármán Tódor
psn>!

Autóban több vadászpilóta lelte halálát, mint repülőgépben. Szerencsére a hivatal útvesztői közt akadt mindig jótét lélek, aki a szerencsétlenül jártak papírjaira rávezette, hogy „szolgálatban”, így aztán az özvegyek a biztosítóval nem jártak annyira szerencsétlenül. S ebben semmi kivetnivaló nincsen, hiszen a rendszer maga emelte poharát a Repülés és Ivászat, Ivászat és Vezetés bűvös körére, mintha ebből kitörni nem is lehetne.

paf P>!

Tizenhat nappal Grissom űrugrásának nyomában, vagyis 1961. augusztus 6-án a szovjetek a Vosztok 2-t bocsátották Föld körüli pályára, German Tyitov űrhajóssal. Tyitov teljes egy napig keringett a Föld körül, tizenhét kört tett, és ott ereszkedett le, ahonnan indították, szovjet földön. Háromszor is elszáguldott az Egyesült Államok fölött 125 mérföld magasban! S az ország minden politikusa, sajtója egy rémületben volt megint. Ezt a szörnyű látomást ecsetelték mind: mi van olyankor, ha az űrhajós megrakja a zsebét hidrogénbombával, és amerre száll, potyogtatja… egyet ide, egyet oda… az ohiói Toledo eltűnik a föld színéről… Kansas városa, Lubbock… Shepard meg Grissom teljesítménye semmivé törpült.

262. oldal, 12. fejezet - A könnyek

psn>!

And in that moment, on the ground, they heard a boom rock over the desert floor—just as the physicist Theodore von Kármán had predicted many years before.

Kapcsolódó szócikkek: Kármán Tódor

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: The Martian
Andy Weir: A marsi
Carl Sagan: Kapcsolat
Carl Sagan: Contact
Endi Vir: Marsovac
Andy Weir: Der Marsianer
Frank Herbert: Dűne
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
James S. A. Corey: Caliban's War