Hulladék-tudatosan 9 csillagozás

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

Dobj ​ki mindent, amit tudni véltél a szemétről
Végtelen nagyságú szemétlerakók, óceáni áramlatok tetején lebegő műanyag massza, veszélyben lévő vadvilág. Szemetünk a modern társadalom legkomolyabb, exponenciálisan növekvő problémájává vált. Az ökokapitalista Tom Szaky rájött mi okozza ezt a válságot, és elmagyarázza miként tudjuk megoldani azáltal, hogy megszüntetjük a szemét fogalmát. Ahhoz, hogy hulladéktudatosak legyünk – mondja – először meg kell értenünk a hulladék „létét”, majd változtatnunk kell azon, ahogyan létrehozzuk? Végül pedig újra kell gondolnunk, mihez kezdjünk vele.
A természet utánzásával, valamint a melléktermékeinkben rejlő értékek kiaknázásával át tudjuk alakítani a hulladékot és képesek vagyunk a használhatatlan limlomból hasznos erőforrást teremteni.
Szaky bebizonyítja, hogy az összes szemétben érték rejlik, a használt rágógumitól kezdve a chipses zacskón keresztül a cigarettacsikkig.
Miután elolvastuk ezt a szemléletváltó hatású… (tovább)

>!
Unio Mystica, Budapest, 2014
176 oldal · ISBN: 9786158001939 · Fordította: Hargittai Krisztina · Illusztrálta: Wes Youssi

Enciklopédia 6


Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

bodr>!
Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

Az különösen tetszett az íróban, hogy nem egy bigott környezetvédő, aki a világtól elvonultan egy sátorban tengeti életét és maga termeli a kajáját, hanem egy hétköznapi srác, aki igenis nem csak a legszükségesebbeket vásárolja meg magának. Így sokkal könnyebb azonosulni az üzenetével.

A könyv első fele amolyan ismeretterjesztés a szemét keletkezéséről és jelenlegi kezelési módjairól. Ez a rész nagyon-nagyon tetszett, ha így folytatta volna, még akár öt csillagot is kaphatott volna. A második felében azonban néhol úgy éreztem, ez inkább egy kampánykönyv a szerző saját cége mellett. Ha 75%-kal kevesebbet emlegette volna példaként a Terracycle-t, sokkal hitelesebbnek éreztem volna, mindamellett, hogy nem jegyeztem volna meg kevésbé a nevét, pláne úgy, hogy a zárszó után még áll egy háromoldalas promó a vállalatról.

Ennek ellenére az ismeretszerzés és szemléletváltás funkcióját nálam ellátta, és még élveztem is, hogy ezt tette. :)


Népszerű idézetek

gjudit8>!

Legyünk tudatosak, amikor vásárolunk! Ha nem vagyunk azok, az olyan, mintha bemennénk a szavazófülkébe, és véletlenszerűen választanánk ki, hogy ki legyen a következő elnök.

57. oldal

Raesade P>!

Amikor meghalunk, talán az a legjobb, ha komposztálódunk – ha táplálékul szolgálunk az arra érdemes organizmusoknak, ahelyett, hogy eltemetnék vagy elégetnék a testünket. Ha ezt az utat választjuk, a testünkből hamarabb válik csodás növény, mint ha a föld mélyébe temetett koporsóban lassan mumifikálódunk. Ráadásul így bebiztosíthatjuk magunkat az ellen is, hogy zombikká válva a barátaink agyát faljuk fel vacsorára.

48. oldal

Cata15>!

A szemét tulajdonképpen luxus, talán ezért is lehet, hogy a szegényebb országokban a továbbhasznosítás sokkal elterjedtebb gyakorlat, mint a világ gazdagabb tájain.

96. oldal

Raesade P>!

A krónikus fogyasztási kényszerünk legironikusabb vonatkozása talán az, amikor felhalmozunk egy rakat, csak a vásárlás kedvéért vett dolgot, majd arra költjük a pénzünket, hogy tárolhassuk őket valahol, csak azért, hogy a végén, amikor megszabadulunk tőlük, szintén fizetnünk kelljen az elszállíttatásukért. A „céltalan fogyasztás” – ami nem sokban különbözik attól, mintha azért fizetnénk, hogy elhozhassunk egy vadonatúj dolgot az üzletből, hogy kidobhassuk – a felhasználás legostobább formája.

54. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexa László – Dér Sándor: A komposztálás elméleti és gyakorlati alapjai
Kocsis István: Komposztálás
Útmutató a házi komposztkészítéshez
Vermes László: Hulladékgazdálkodás, hulladékhasznosítás
Hulladékos kisokos
Zimler Tamás (szerk.): Hulladékgazdálkodás
Csalló Attila: Hulladék-Suli
Woki Zoltán: Szentgotthárdi csata a hulladékégető ellen
Umbrai Laura: Így szemeteltek Budapesten