Rosencrantz ​and Guildenstern Are Dead 34 csillagozás

Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Acclaimed as a modern dramatic masterpiece, „Rosencrantz and Guildenstern Are Dead” is the fabulously inventive tale of „Hamlet” as told from the worm's-eye view of the bewildered Rosencrantz and Guildenstern, two minor characters in Shakespeare's play. In Tom Stoppard's best-known work, this Shakespearean Laurel and Hardy finally get a chance to take the lead role, but do so in a world where echoes of „Waiting for Godot” resound, where reality and illusion intermix, and where fate leads our two heroes to a tragic but inevitable end.

Eredeti megjelenés éve: 1966

>!
Grove Press, New York, 1994
126 oldal · ISBN: 9780802132758
>!
Faber and Faber, London
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780571081820

Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
sztimi53 P
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Valami bűzlik Dániában. Még mindig. Gary Oldman egészen korán rávett arra, hogy olvassak olyan könyveket, amiket megfilmesítettek, talán a Dracula volt az első, de még a Skarlát betűt is az ő hibája. Ezért a drámáért is őt teszem felelőssé, meg Tim Roth is hibás persze. Mindenesetre imádtam a filmet, olvasni is jó, az Old Vices feldolgozás is teljesen, sőt nagyon rendben van, és úgy hiszem most jóval többet adott, mint gyerekként. Iszonyú (szó)vicces, játékosan poénos, a főszereplővé avanzsált mellékszereplők nem igazán találják a helyüket főhősként, mondjuk néha saját identitásuk is kétséges, ki-kicsoda, végigsodródnak az eseményekkel, hol roppant bölcsen, hol végtelenül ostobán az elkerülhetetlen végig.

>!
Mareszkaresz P
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Stoppard hivatalosan is kedvenc.

És ha netalánán megint színpadra kerül a darab, kérlek szóljatok, mert nem halhatok meg úgy, hogy nem láttam

>!
Bogas P
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

forever my favourite. magyarul, angolul, filmen (Gary Oldmannel és Tim Roth-szal), szamárfülezve (idézetek, a szokásos).
ha majd meghalok, játszhatok 'heads or tails'-t Rosszal és Guillel?

Do you ever think of yourself as actually dead, lying in a box with a lid on it?

3 hozzászólás
>!
Mircsi 
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Ahhoz képest, hogy ciki, nem ciki, nem tudtam elolvasni a Hamletet, hát ez egészen magával ragadott. A szereplők persze nagyban emlékeztettek Vladimirre meg Estragonra, de ezt pozitívumnak veszem.
És ez volt a első olyan dráma, ahol nem a történéseket láttam magam előtt, hanem a színpadot, érdekes élmény volt…

2 hozzászólás
>!
divergent0920
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Shakespeare Hamlet című művéből kiindulva korhű ábrázolást és cselekményt ad, mindezt a modern irodalomra jellemző statikusság és kilátástalanság érzékeltetésével. Két olyan mellékszereplő kerül rivaldafénybe, akik az eredeti műben kétszer, rövid ideig jelentek meg, így az írónak teret hagyva a saját ötleteinek megírására, szarkasztikus, ironikus felhanggal, képtelen szituációkat teremtve.

>!
Dandelion
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Nem vagyok biztos benne, hogy mindent sikerült felfognom és teljesen megértenem, de a Godot-ra hajazó stílus tetszett. A filozofálgatás a halálról és a nemlétről pedig tényleg nagyon elgondolkodtató volt.

>!
Gedi P
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

rá kellett most hangolódnom egy újabb abszurd drámára, de a második felvonástól elkaptam a fonalát, és sokszor dőltem a röhögéstől. az ötlet zseniális, a nyelvezet külön élvezet.

2 hozzászólás
>!
Sheila
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Ha volt valaha olyan könyv, ami után alig tudtam magam összeszedni (pozitív értelemben), akkor ez az. Rosencrantz és Gilderstern – két mellékszereplő Shakespeare Hamletjéből. Itt azonban övék az egész színpad és a főszerep.

A dráma tele van oda-vissza utalásokkal, elmélkedésekkel csak tudja az ember követni. De valójában ez adja meg az igazi karakterességét ennek a műnek. Elgondolkoztató, mert sok mindenről esik szó benne: az időről, halálról, a szerepekről, színjátszásról – egy idő után pedig nem tudjuk megmondani, hol kezdődik a közönség, és hol a színpad.

>!
Bridget_Storyteller
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

Miközben olvastam, néztem a filmet is eredeti nyelven. Igazán ötletes dolog mellékszereplőket főszereplővé emelni, és önálló darabot firkantani róluk. A vizsgámhoz olvastam, és sikeresnek bizonyultam, mivel a legjobb osztályzatot kaptam, úgyhogy ezért még külön szeretem is a könyvet.

>!
ChEebor
Tom Stoppard: Rosencrantz and Guildenstern Are Dead

A Hamlet abszurd újragondolása Tom Stoppard tollából. Az egzisztencialista tragikomédia igencsak érdekes nézőpontot biztosít, hiszen a Hamlet két mellékszereplője szemszögéből láthatjuk újra a dolgokat, de ezek annyira abszurd módon vannak szétcsúszva, hogy nem álljuk meg nevetés nélkül, miközben határozottan kellemetlenül is érezzük magunkat a mindent átható bizonytalanság és a fenyegető nihil miatt.
Letehetetlen.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Gedi P

GUIL: I think I have it. A man talking sense to himself is no madder than a man talking nonsense not to himself.

Act Two

>!
dontpanic P

ROS: And how much?
PLAYER: To take part?
ROS: To watch.
PLAYER: Watch what?
ROS: A private performance.
PLAYER: How private?
ROS: Well, there are only two of us. Is that enough?
PLAYER: For an audience, disappointing. For voyeurs, about average.

Act I.

3 hozzászólás
>!
dontpanic P

GUIL: Well… aren't you going to change into costume?
PLAYER: I never change out, sir.
GUIL: Always in character.
PLAYER: That's it.

Act I.

>!
Mareszkaresz P

ROS: Fire!
(GUIL jumps up.)
GUIL: Where?
ROS: It's all right – I'm demonstrating the misuse of free speech. To prove that it exists.

Act II.

>!
dontpanic P

Don't you see?! We're actors – we're the opposite of people!

Act II.

>!
dontpanic P

ROS Has it ever happened to you that all of a sudden and for no reason at all you haven't the faintest idea how to spell the word – „wife” – or „house” – because when you write it down you just can't remember ever having seen those letters in that order before…?

Act I.

>!
dontpanic P

GUIL: We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.

Act II.

>!
dontpanic P

Life is a gamble, at terrible odds – if it was a bet you wouldn't take it.

Act III.

>!
dontpanic P

ROS: Be happy – If you're not even happy what's so good about surviving? (He picks himself up.) We'll be all right. I suppose we just go on.

Act III.


Hasonló könyvek címkék alapján

Harold Pinter: Drámák
Martin Amis: Time's Arrow
Martin Amis: Időnyíl
John Lennon: In His Own Write
Flann O'Brien: A harmadik rendőr
Peter Shaffer: Equus / Amadeus
Edward Bond: A pápa lakodalma
Trevor Griffiths: Komédiások
Caryl Churchill: Plays One
Caryl Churchill: Mad Forest