A ​tanya 134 csillagozás

Tom Rob Smith: A tanya

„Ha ​nem vagy hajlandó hinni nekem, akkor többé nem vagy a fiam…"
Daniel abban a hitben élt, hogy a szülei békés nyugdíjas életüket élik egy távoli tanyán Svédországban, anyja szülőhazájában. Ám egyetlen telefonhívással minden megváltozik. Az anyád… Nincs jól, mondja neki az apja. Képzelődik – borzasztó, iszonyatos dolgokat. Olyannyira, hogy elmegyógyintézetbe utalták. Mielőtt Daniel felszállhatna egy Svédországba tartó gépre, az anyja hívja fel: Minden, amit az az ember mondott, hazugság. Nem vagyok őrült… Nem orvosra van szükségem. Hanem a rendőrségre… Találkozzunk a Heathrow-n. Daniel egyszeriben két tűz közé szorul – kinek higgyen, kiben bízzon? Akaratlanul is az édesanyja bírája és esküdtszéke lesz. Egy borzalmas bűnténnyel, az édesapját is kompromittáló összeesküvéssel szembesülve Daniel kénytelen maga megvizsgálni a bizonyítékokat, és azok alapján eldönteni: ki mond igazat? Ráadásul neki is megvannak a maga titkai, amelyeket már túl régóta rejteget… Dermesztő,… (tovább)

Eredeti mű: Tom Rob Smith: The Farm

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO, Budapest, 2015
364 oldal · ISBN: 9789634060222 · Fordította: Komló Zoltán
>!
GABO, Budapest, 2014
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899028 · Fordította: Komló Zoltán

Enciklopédia 6


Kedvencelte 7

Most olvassa 7

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
buzavirág P
Tom Rob Smith: A tanya

Teljes mértékben meggyőzött az író, nagyon tehetséges, szeretnék még sok-sok könyvet olvasni tőle. A rejtély teljesen egyedi módon bontakozik ki, rendkívül figyelemfelkeltő, alig bírtam letenni. Már az elején eldöntöttem kinek hiszek, és emellett végig kitartottam, aztán jött a meglepetés. Becsaptak, de csúnyán. A titok egy rideg, kihalt tanyavilágból indul ki, és hiába jön a tavasz, még mindig barátságtalan, és ez igaz az ott élő emberekre is. Az ellenséges karakterek és a svéd hiedelemvilág izgalmas párosítás, az összjátékot csak a befejezéskor pontoztam le, ami ugyan nem volt rossz, de egy morbid, sokkolóbb lezárást vártam volna.

>!
KATARYNA 
Tom Rob Smith: A tanya

Bolond lyukból bolond szél fúj. De íme az igazság…

Az igazság az, hogy nem múlta felül a 44. gyermeket. Ütött rendesen… már már kaparod a falat, hogy mi fog ebből kisülni. De nem ezt vártam.

Megláttam a borítót… mint a rák, úgy emésztett vajon milyen lehet… jó hasonlat mi? Nincs csúnya beszéd. :D

És mit vártam? Hogy elköltöznek erre a tanyára, megbolondulnak, vagy öldöklik egymást, valami kegyetlen nagy, orbitális meghökkenést.
Bármit… csak éppen nem ezt.

Alig várod, hogy vége legyen, de letenni nem tudod…
Mert várod, inkább csúszol mászol hogy kiderüljön a nagy titok.
Meg is kapod!
De a vége, na az elég pocsékra és összecsapottra sikeredett. :/

>!
ggizi P
Tom Rob Smith: A tanya

Nagyon érdekes felállás volt.
Adott két ember, akik felnőttéválásod hosszú évei alatt szinte tökéletes együttműködésben éltek és sose éreztették veled bárminemű problémáikat. Szép az élet. Majd durr, robban a bomba… Kinek hiszel? Anyucinak, aki zaklatottságában olyan tettekkel gyanúsítja apádat, ami számodra elképzelhetetlen? Vagy apádnak? Aki anyád megroggyant elméjével igazolja annak tetteit?

Nagyon jó felépítésű volt a könyv, rengetegszer elbizonytalanított a szerző, hiszen mindkét fél részéről voltak erősen megkérdőjelezhető cselekedetek, de mivel a történetet sokáig csak egyik oldalról ismerhettük, az erős kételkedés folyamatosan a levegőben lógott.
És mégis, az alaptörténet különlegessége ellenére, számomra egy kicsit sok volt és hosszadalmas a felvezetés. Mindennek megvolt az oka, a helye és az ideje feszültségkeltési szempontból, de nekem ez a folyamat most nem esett olyan jól, többször vontatottnak is éreztem. Visszanézve, lerövidítve és összegezve egy nagyon jólkidolgozott történetet kaptunk, de az elbeszélő mód miatt engem inkább a kíváncsiság hajtott előre, mint az izgalom.

>!
Lénaanyukája P
Tom Rob Smith: A tanya

Ez a Tom gyerek, ez aztán tud. Elég magasra tette a lécet a 44. gyermekkel, amit olyan csúnyán megerőszakoltak a moziban, hogy majdnem elsírtam magam és majdnem sikerült levernie.
Komolyan, olyan nyomasztó a hangulata van a könyvnek, hogy alig kaptam levegőt. Az anya elbeszélése olyan volt, mint egy Lovecraft-novella, pedig semmi túlvilági démon nem szerepelt benne, de mégis, az őrület lengte be az egészet. Egész végig gondolkoztam: igaza van? Kitalálta?
Nem mondom tovább, mert minden más spoiler lenne, tessék elolvasni, nem lesz elvesztegetett idő.
Nagyon remélem, hogy a többi könyvén is dolgoznak a műfordítók.

10 hozzászólás
>!
ppeva P
Tom Rob Smith: A tanya

Zavarba ejtő könyv. Nagyon sokat sejtet, olvasás közben végig bizonytalanságban tart, fogalmad sincs, kinek higgyél, melyik oldalra állj. Nehéz letenni, mert annyira kíváncsivá tesz, mi történik a következő lapokon. A végén voltak számomra meglepetések, de maradtak bennem azért nyitott kérdések is. A fő kérdés azonban, hogy van-e tovább, és hogyan tovább.
Bár thrillerbe hajlott, folyton ott éreztem a fenyegetést, a fenyegetettséget, mindig vártam, hogy valaki/valami lecsap, a végére teljesen más lesz. spoiler egy családi drámába kapunk betekintést.
Szomorú, hogy az egymást szerető családtagok milyen mélyen elássák magukban a problémáikat, nehézségeiket a többiek elől. Daniel nem tud a szülei bajairól, a szülei nem tudnak őróla, a szülők nem nyíltak egymással, mert mind úgy gondolják, inkább hárítanak, és élnek (és szenvednek) egy látszat boldogságban.

>!
OctoberRain P
Tom Rob Smith: A tanya

Egész jó történet volt, de miután becsuktam a könyvet, mégsem volt az a hűha érzésem.
Tetszett a felépítése, hogy az anya mesélése, visszaemlékezései alapján ismertük meg a történetet, viszont a vége nekem kissé csalódás volt.
Ütött, de nem akkorát. Az anya sztorizása közben az én fejemben egy Svédország méretű összeesküvés állt össze. Még úgy is, hogy csomó lényegtelen dolgot beleszőtt az elbeszélésébe, mondjuk azzal kezdte, hogy fontos, hogy a kölök minden részletet megtudjon, szóval kb. csak azt hagyta ki, ki milyen bugyit/gatyát viselt.
Nem is haladtam vele úgy, ahogy terveztem, időnként nagyon nem kötött le.
De egy olvasást azért megér.

5 hozzászólás
>!
Beatrix_Farkas
Tom Rob Smith: A tanya

Hát, hát, hát… Nem is tudom, kicsit hullámzó volt. Az eleje nagyon lassan indult, alig haladtam vele, aztán ahogy Tilde belelendült a nyomozásba, gyanúsítgatásba, már számomra is izgalmas lett, akkor gyorsan haladtam vele, még annak ellenére is, hogy alapból nem igazán szeretem azokat a könyveket, amikben nincs párbeszéd (mintha nem olyan rég már írtam volna ezt egy értékelésben… akkor mégis minek olvasok ilyen könyveket?:))
Végülis a végkifejlet számomra megint nem volt egy nagy durranás. Meglepődtem nagyon, de igazából egy spoiler
Az biztos, hogy ez egy olyan regény, ahol senki nem az, akinek látszik, s nem tudhatod, hogy ki mond igazat, ki ferdít, ki hazudik, na és persze, hogy miért? spoiler Ugyanakkor a könyvből az jön le, hogy a svéd tanya világ tele van elfojtással, magánnyal, titkokkal. Nem költöznék oda.

>!
Dyus33 P
Tom Rob Smith: A tanya

Ez egy igazán csűrcsavaros krimi volt, sőt, duplán csavarodott önmagába. Én meg csak kapkodtam a fejem, hogy most kinek is higgyek. Nagyon jól átjöttek az érzelmek, illetve inkább azok hiánya. A befejezést majd én elképzelem :)

>!
GABO, Budapest, 2014
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899028 · Fordította: Komló Zoltán
>!
Niko_oka
Tom Rob Smith: A tanya

A könyv olvasása jobban elhúzódott, mint szerettem volna. Valószínűleg töprengő arccal tettem-vettem, amikor félbe kellett szakítanom, mert a férjem megkérdezte, mit olvasok, holott sosem szokta. Azt mondtam neki, hogy ez egy lélektani krimi, aminek központja a paranoia…
Tulajdonképpen az elején idegesített az időhúzás és a tanárnői stílus. Egyszerűen nem volt életszerű, hogy valaki így beszéljen a fiával. De aztán olyan sodró lendületet vett, hogy alig győztem kikecmeregni a hullámok sorok közül.
Mivel köztudottan elég paranoid, gyanakvó személyiség vagyok, nagyon megérintett ez a lelki tusakodás. Leginkább az a kifejezés illik ide, hogy „ráült a lelkemre”. Borzasztó szomorú lettem a főszereplő magányosságától, azon tűnődtem, bírtam-e volna ép ésszel az elutasítást és hitetlenséget, amivel ez az asszony szembesült és tökön tudtam volna rúgni a férjét, ahogyan minden férfit megvetek, aki nem veszi komolyan a „jóban-rosszban, egészségben-betegségben” részt Ocsmányság vagy sem, drukkoltam, hogy igaza legyen. De a vége mellbevágó volt.
És Tom Rob Smith nem hibázik.

9 hozzászólás
>!
smetalin 
Tom Rob Smith: A tanya

Aztamáriáshuncuteget!!!!!!!!!!ez valami nagyon durván ütős volt!!!!!nem is nagyon akarok írni a könyv témájáról, mert akkor az ember nem érzi át úgy a könyvet! olvasni-olvasni-olvasni és a végén ledöbbenni!!!!
Egy jó tanács, ne kezd el a könyvet, ha nincs időd befejezni, mert nem tudod letenni!!!persze néha muszáj, de akkor is akörül forognak a gondolataid, mikor folytathatom már????amikor itt az idő és mást kell csinálni, megnézed meddig tart a fejezet, oké, még azt elolvasod és leteszed-gondolod!!!!de azonnal nyitva hagy egy kérdést, és akkor jön az, hogy naaaa még ezt az egy fejezetet csak, hogy megtudd!!és ezt így görgeted magad előtt!!!!hoppá már elolvastam 100 oldalt???
Írjál még Tom!!!!!!
Ui: ez teljesen más mint az előző könyve!!!! és nem baj!!!!
@Ardena ezt el kell olvasnod!!!!!:D

26 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ppeva P

– Negyvenévnyi együttélés nem eshet darabjaira pár hónap alatt.
– Annál jóval kevesebb idő is elég lehet hozzá. Te biztonságra vágysz, Daniel. Mindig is arra vágytál. Hát akkor hadd mondjam el. Olyan nem létezik. Egy nagyszerű barátság is sutba dobható egyetlen éjszaka alatt, és egy szeretőből is ellenség válhat egyetlen beismerő vallomás nyomán.

163. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság · biztonság · ellenség · szerető
>!
Ardena P

Menj csak el akármelyik iskolába, bárhol a világon, és biztosan találni fogsz egy boldogtalan gyermeket. És arról a boldogtalan gyerekről rosszindulatú pletykák fognak keringeni. Amelyek nagyrészt hazugságokból fognak állni. De hiába hazugságok, nem számít, mert ha olyan emberek között élsz, akik elhiszik ezeket a hazugságokat, szájról szájra adják őket, akkor ezek a hazugságok valósággá válnak – valósággá a te számodra, és valósággá a többiek számára is. Nem menekülhetsz előlük, mert ez nem bizonyíték kérdése, ez aljasság, az aljasságnak pedig nincs szüksége bizonyítékra. Az egyetlen kiút, ha eltűnsz a saját fejedben, ha a gondolataid és a képzelődéseid között élsz, de ez is csak ideig-óráig működik. A világot nem lehet örökre kizárni. Amikor elkezd betörni, akkor ténylegesen is el kell menekülnöd – bepakolod a holmidat, és elfutsz.

141-142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság · hazugság
>!
Angele P

Van abban valami szívszorító, amikor valaki odabentről bámul ki egy napsütötte kertbe.

>!
KATARYNA

Mindenkinek jár egy szelet a boldogságból, ez így szentimentálisan hangzik, a boldogság nem emberi jog, pedig annak kéne lennie.

>!
mate55 

Az emberek szeméből mindig észre lehet venni, ha rólad beszélnek.

94. oldal

>!
Ardena P

A kényelemszeretet korunk egyik nagy betegsége.

211. oldal

>!
Beatrix_Farkas

Te talán még nem jöttél rá erre az igazságra, de veszélyes dolog a vágy tárgyának lenni, olyan gondolatnak, amely elvonja mások figyelmét, olyan vesszőparipának, amely felizgatja őket. Nincs ennél veszélyesebb dolog.

25.fejezet

>!
Beatrix_Farkas

Mondtam már neked, hogy nincs veszélyesebb dolog, mint a vágy tárgyának lenni. És ehhez még hozzáteszem: nincs veszélyesebb hely, mint a zárt ajtók mögötti tér.

76. fejezet

>!
Ardena P

Az ember mindig biztos lehet abban, hogy mit nem tud. Abban már nem lehet olyan biztos, hogy mi az, amit tud.

238. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Cure: A gonosz új arca
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Kate Bennett: Megkarcolt élet
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Robert Bloch: Pszicho
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Åsa Schwarz: Nefilim
Brigitte Aubert: Az erdei halál
Kóbor Barbara: Az utolsó nap éjszakája