Különleges ​karakterek 55 csillagozás

Tom Hanks: Különleges karakterek

A többszörös Oscar-díjas színész, aki forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is kipróbálta már magát, néhány éve irodalmi igényű írásokat jelentet meg a The New York Times, a Vanity Fair és a The New Yorker hasábjain. Ez az első kötete, melyet világszerte nagy várakozás előz meg.
Közismert, hogy a színész rajong a régi, mechanikus írógépekért – mind a 17 történetben valamilyen módon megjelenik egy. Némelyikben főszereplő, más írásokban egyetlen utalás erejéig kerül elő ez a huszonegyedik században divatjamúlt régiségnek ható masina.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2017
368 oldal · ISBN: 9789630991223 · Fordította: Medgyesy Zsófia, Nimila Zsolt, Széky János, Varga Zsuzsanna · Illusztrálta: Kevin Twomey
>!
Kossuth, Budapest, 2017
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630990806 · Fordította: Medgyesy Zsófia, Nimila Zsolt, Széky János, Varga Zsuzsanna

Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Ez egy szórakoztató kis társasjáték, amely Hanks filmes életének apró (tizenhét novella) részleteit tükrözik. Olyan világban, ahol a hírek szüntelenül sötétek, ahol sok fikció a disztópikus, poszt-apokaliptikus irányba mutat. Egy szelíd, édesebb fajta mesemondás. És ha már időutazás, abból akad bőven a harmincas évektől a közeljövőig, az illatoktól a karácsonyig, a szárazföldtől az óceánig, a mulatságostól a szívbemarkolóig. Hanks érdekes módon közelíti meg novelláit, saját hobbija – írógépek gyűjteménye –, mint horogként, kapcsolják össze az egyes történeteket. Mint összekötő láncszem egy-egy hagyományos írógép, mely az írások mindegyikében felbukkan. Ezáltal a történetek az írógépük „személyiségeit hordozzák magukkal”, akárcsak a karakterek – akik enyhén szórakoztatóak, kissé „hibásak”, esetenként csalódottak. Sajnos a történetek maguk is éppen olyanok, mint a novellákban szereplő régi gépek: nehézkesek és zajosak. Egy antológia, egy eklektikus mix, tizenhét szelet az életből, egy debütáló „író” szelleme? Szerintem: egy „aranyos” elme gondolatai, de nem több: ragyogás és az együttérzés fénye nélkül. A történetek soknemzetiségű világot ábrázolnak, de nincsenek „fogai”. Nem emlékezetesek. Szóval, vegyes érzelmek, mint egy doboz csokoládé, (ha nem ismered) nem tudod, mit fogsz kapni.

3 hozzászólás
Chöpp >!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Régóta listára tettem Tom Hanks írásait. Sztoikus kíváncsiság hajtott hozzájuk. (Ne kérdezd, milyen az; bonyolult.) Nem volt bennem elfogultság Tom Hanks-szel, mint íróval szemben, bár Tom Hanks-et, mint színészt, nagyon szeretem kamaszkorom óta.
Amikor meghallottam, hogy ő is koronavírusos lett, azonnal motoszkálni kezdett bennem, hogy „na most, most jött el az idő”, mennem kell a könyvért. Mint kiderült, az utolsó pillanatban – a könyvtárak zárása előtt – sikerült is megkaparintanom. (Ezt mindenképpen sikersztorinak könyvelem el és felerősítem magamban, mert mennyi könyvet bezzeg nem sikerült!)
Ami meglepő volt az írásokban, hogy milyen sokszínűek, mennyire színesek és különbözőek, és közben mennyire jó mind. Nem beszélek a levegőbe, harmadik éve folyamatosan novellákat olvasok, és előtte sem olvastam keveset. Szakértőnek nem nevezném magam, de tudom, amit tudok. Amit Tom Hanks novellái kapcsán tudok, az az, hogy van hozzá érzéke, és egyáltalán nem csinálja rosszul. Intelligens és szórakoztató, van érzéke a szociális és emberi problémákhoz, az egyéni sorsok szemléletes leírásához. Tényleg nem tudom azt mondani, hogy a hosszabb-rövidebb írások közül valamelyik ne tetszett volna. Azt hiszem, nyugodtan folytathatja ilyen irányú vállalkozását. Kívánok Neki békés, nyugodt idős kort, hogy ezt megtehesse, mindnyájunk örömére!

4 hozzászólás
Csilla555 P>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Beismerem, hogy elsősorban az író személye miatt vettem a kezembe ezt a könyvet. Szeretem őt, mint színész –rendezőt és kíváncsi lettem arra, hogyan tud írni.
Azt is leszögezem, hogy engem, mint olvasót egyáltalán nem érdekel, hogy az adott könyv, amit a kezemben tartok, az írónak első vagy huszadik könyve-e. Csak az érdekel, hogy magával tud ragadni vagy sem.
Nos ez a novellás könyv vegyes érzéseket váltott ki belőlem. Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy vannak benne olyan írások, amelyek nem vagy csak kevésbé fogtak meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy a novellát nem jól írta meg Hanks, sokkal inkább csak annyiról van szó, hogy én valahogy kívül maradtam.
Ugyanakkor vannak benne olyan történetek is, amelyek lekötöttek és/vagy magukkal sodortak.
T. Hanks novellái különböző műfajban íródtak és hol a múltban, hol a jelenben vagy éppen a jövőben játszódtak. Olyanok is voltak közöttük, ahol visszatértek a szereplők. A témák éppen olyan változatosak voltak, mint a stílusok. Volt amelyiket könnyedén olvastam , élveztem és volt olyan is közöttük, amelyiken nehezebben rágtam magam keresztül.
Különösen tetszettek :
Ez történt ma a városunkban ,
A múlt fontos nekünk,
Íme, szívem gondolatai című írások.

Jagika P>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Nem csalódtam az íróban: a színészi munkássága mellett az írásai is megragadtak.
Ráadásul az alábbi jellemvonásokkal gazdagodott a Tom Hanks-ről kialakult képem a novelláit olvasván:
Szórakoztatóan ír.
Vonzódik Európához, és ismeri is valamennyire az öreg kontinens történelmét. (Budapestet és a magyar nyelvet is megemlíti egy-egy novellájában.)
Fantasztikus ötletei, eredeti témái vannak.
Figyeli és tiszteli az embereket. (Mondjuk, ezt eddig is tudtam.)
Érző és együttérző lélek. (Ezt is.)
Számomra ismeretlen okokból szereti a hagyományos írógépeket. Talán még gyűjti is őket…

Zonyika>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

ez egy olyan jó könyv volt, hogy olyat teszek miatta, amit rég nem! értékelek! khm, @Lady_L.

régóta kerülgettem ezt a könyvet és úgy érzem, az író, a nem erről híres Tom Hanks úgy van az írógépekkel, mint én a töltőtollakkal – ide vele mindet, mert ha kevés van, az a baj, ha sok van, az általába' véve nem baj.
viszont eljutottunk oda, hogy kívánok egy írógépet sajnos. :D
meg kell jegyeznem, hogy olvasás közben Hugh Lauriet* hallgattam zongorázni, aki ugye nem erről híres, de legalább olyan jól csinálja, mint Tom Hanks az írást.

(a fordításban voltak érdekességek, nem mondom, de értettem azért, mit akar a költő.)

* https://www.youtube.com/watch… – ez a kedvenc, dehát minden jó.

3 hozzászólás
kratas P>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Voltak benne torokszorító, vicces, elgondolkodtató és egyedi történetek, de őszintén szólva én azért a többségét nem nevezném különlegesnek.
Inkább olyan érzésem volt, hogy ezt bárki le tudná írni, aki rendelkezik megfelelő szókinccsel hozzá – bár ez gondolom a fordítók lelkiismeretes munkájának köszönhető – és van elég ideje arra, hogy leüljön egy padra és megfigyeljen egy-két emberi reakciót, vagy végiggondolja teljesen átlagos emberek lehetséges reakcióit bizonyos szituációkra.
Szóval jó volt, kedves volt, de igazából ez egy ilyen tizenkettő egy tucat típusú történetek gyűjteménye.

Balázs_Erőss>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Nem igazán értem, miért ilyen alacsony ennek a könyvnek a százalékos pontozása. Az oké, hogy novellagyűjteményként eleve nehezített pályán indul, de számomra pont ezért volt élvezhető. Ha ezt regénybe póbálta volna gyúrni, akkor egy gyenge két és fél csillag lenne a jussa, így viszont megérdemelten kap négyet.
Mesélni tudni kell, és ebben a szerepben Hanks legalább olyan jól szerepelt, mint a legtöbb filmjében.
Első könyves próbálkozáshoz képest, ez több volt, mint oké!

modus_operandi>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Tom Hanks remek színész, de írónak csapnivaló.
Kiüresedettnek éreztem a történeteket. A legjobban azokat a történeteket untam, amiknek a cselekménye is és a megírás módja is uncsi volt. spoiler Ámbár pislákolt a tehetség magja az Egy hónap a Greene Streeten történetben, amelyben két elvált ember találkozásának története állt a fókuszban, csak valahogy a vége sehogy sem volt jó. Mint a mézes felével a padlóra esett kenyér. Mehet a kukába.
A vége felé már különösebb elvárások nélkül jutottam el, de az érzéseim nem változtak.
Talán jobb értékelést adnék a könyvnek, ha Tom Hanks saját maga, kellemesen búgó hangján olvasná fel nekem.. a szobámban.

3 hozzászólás
Virágszépe>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

A XX. század különböző évtizedeibe látogathattam, sőt még egy időutazáson is részt vehettem Tom Hanks jóvoltából. Más, más a helyszín, a környezet, de mindegyik valóságos, a szereplők élnek, ismerősek. Ahogy haladtam a történetek olvasásával egyre kíváncsibban vártam, hogy mi lesz a következőben. Változatos, érdekes, humoros, szórakoztató, szomorú novellák, de végül rájöhetünk, hogy az emberek jelleme soha nem változik, függetlenül attól, hogy mikor és hol vagyunk. Álarcot viselnek, igyekeznek megfelelni az elvárásoknak és csak ritkán és keveseknek mutatják meg az igazi arcukat. Nehéz rangsorolni a történetek között, de nagyon jól szórakoztam a Három kimerítő héten, érdekes volt a Sajtóturné a fények városában, ahol egy filmsztár hajszoltságát ismerhettem meg percekre lebontva, és nagyon egyet értettem egy nekrológgal a papír alapon nyomtatott újságért. Sok egyszerű, mindennapi helyzet, gondolat, de a végeredmény mindig ugyanaz: semmi sem az, aminek látszik.

negoti>!
Tom Hanks: Különleges karakterek

Nem csalódtam. Tom Hanks-nek nem csak a filmjei nagyon jók, hanem az írásai is. Ezek a novellák, különböző műfajúak, valamelyik a múltba repít vissza, másik előre, a jövőbe. Nekem egyformán szórakoztató volt mind (értsd: nem volt közöttük egy unalmas sem), Ha ezen az úton halad tovább nyugodtan elfelejtheti a forgatókönyvek olvasgatását. Az biztos, hogy én a következő könyvét is el fogom olvasni ( ha lesz).


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Én olyan magamnak való, lusta dög vagyok, aki képes átaszalni magát az egész napon úgy, hogy közben egy percet sem érez elpazarolt időnek.

6. oldal Három kimerítő hét

Chöpp >!

– Tudod, hogy ma vasárnap van? – kérdezte.
– Tudom – mondtam. – Én a pillanatban élek.
– Ezt csodálom benned. Eszes vagy. Gondoskodó. Annyira laza, hogy az már-már lustaságnak tűnik.
– A bóktól eljutottál a sértésig.

5. oldal Három kimerítő hét

Jagika P>!

Kirk fedezékbe húzódott, az egyik könyvet húzta elő a másik után, és úgy olvasott, ahogy a láncdohányos szívja el a karton mentolos cigijét.

100. oldal

Chöpp >!

Amikor meghekkeltek, és kiszálltam a közösségi médiából, a napom egy csapásra hat órával hosszabb lett! Ennyit vett el tőlem, hogy pár percenként ránéztem a telefonomra.

397. oldal Ez történt a városunkban - Hank Fiset jegyzete - Speranza, az evangelista

Kapcsolódó szócikkek: mobiltelefon
Chöpp >!

Ó! Már hallom. A semmit. Úgy értem, a semmi hangját.

342. oldal Térjen be hozzánk!

Chöpp >!

– Rendet rakok. Ti menjetek az időt vesztegetni valahova, mint mindig, amikor egy nő rendrakásba fog.

345. oldal Térjen be hozzánk!

Chöpp >!

New Yorkban az ingatlanirodák zsebre teszik a pénzedet és a szemedbe hazudnak; drogosok a nyílt utcán könnyítenek magukon; és a közkönyvtár hétfőnként zárva tart.

179. oldal Ki kicsoda?

Kapcsolódó szócikkek: New York
Chöpp >!

Nálam a testedzés fakultatív dolog.

10. oldal Három kimerítő hét

Kapcsolódó szócikkek: testedzés
Chöpp >!

Fizetett médiastrichelésem – bocsánat, sajtókörutam – harmadik napja ugyanolyan vad vágta lett volna, mint az előzőek.

64. oldal Sajtóturné a fények városában


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Rájátszás
Laár András: Laár Pour L'art
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Hubai Gruber Miklós: Hajoljunk közelebb egymáshoz
Szöllősi Bernadett: Egy lélek margójára
Lázár Ervin: Foci
Janikovszky Éva: Ráadás
Tharan-Trieb Marianne (szerk.): Szigetvirágok
Böszörményi Gyula: Mindörökké várni