Christmasaurus (Christmasaurus 1.) 62 csillagozás

Dínót kérek karácsonyra
Tom Fletcher: Christmasaurus

Felejts ​el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral
– és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon
szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.

Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789634372714 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Shane Devries
>!
Kolibri, Budapest, 2017
362 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155633515 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Shane Devries

Enciklopédia 2


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Vili és Christmasaurus története nagyon szép. Azt hiszem a legnagyobb erőssége, hogy a másság elfogadásáról, a különbségek tiszteletben tartásáról szól; valamint a hit erejéről, mellyel a lehetetlen is lehetségessé válhat.
Bár gyerekeknek íródott, azért engem néhol untatott és nem tudott teljesen elvarázsolni. A manók verseléseit sem igazán élveztem, és egy-két helyen vontatottnak találtam a történetet is. Bőven vannak hibái a könyvnek, de mindent összevetve ez egy nagyon édes olvasmány, igazi ráhangolódás az ünnepekre, és remélhetőleg sok gyerek fogja olvasni. Varázslatos karácsonyi kaland, amely megmelengeti a szíveket, és életre kelti a karácsonyi varázslatot.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/12/03/tom_fletcher_chris…

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Megismerjük a csodát, a barátság erejét, az akarat mindenhatóságát, nevetünk és izgulunk, fantasztikusan karácsonyi kalandban van részünk.

Titkokra derül fény, barátságok köttetnek, miközben az elfogadás és a szeretet nagyon fontos szerepet kap ebben az őrülten aranyos történetben. Vicces, aranyos, nagyon bájos, hangulatos mese, mely segíthet és erőt is adhat. Örülök, hogy egy újabb könyvvel bővült a „karácsonykor feltétlenül elolvasandó” könyveim kupaca.

Bővebben a blogon: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/12/tom-fletcher-chris…

konyvolvaso>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Újabb karácsonyi történetet ismerhettem meg. A szereplők között a szokásos Mikulás sem maradhatott el, de megjelent Christmasaurus is, aki egy karácsonyi dínó.
Dinó kedvelőknek ajánlom.

1 hozzászólás
CsakSimánDorka>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Nem hittem volna, hogy a fiúk végig figyelni fognak a könyvre, hiszen mégiscsak több, mint 300 oldalas…és mégis! Mindig olyan boldogan mesélték, hogy mi történt Trundli Vilivel vagy Christmasaurusszal.
Trundli Vili apukája pedig egy igazi Télapó és karácsony mániás ember, akinek olyan információi vannak az ünnepről, hogy én is csak pislogtam, hogy majdnem mindent rosszul tudtam. Vili egy nagyon édes fiú, akinek nem a legszebb a gyerekkora, mégis mindig próbál vidám maradni. Christmasaurus pedig egy nagyon különleges dínó, akinek minden vágya, hogy repüljön és legyen egy társa.
Hogy mi közük lesz egymáshoz ennek a három szereplőnek? Olvassátok el, és kiderül!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/12/tom-fletcher…

Hintafa>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Jövőre már nem is kell Mikulás-süteménnyel vacakolnunk: ugyanis a répát szereti. Az ajándékokat nem a manók készítik (mindössze három ujjuk van), hanem a világ legelső karácsonyfáján növő varázsbabokból bújnak ki. A babok további sorsa viszont már nagyon is a manókon múlik. És van még tovább is.

Ami ezt a történetet kiemeli többi kalandregény sorából az maga a főhős. Fletcher egészen a hetedik fejezetig nem árulja el, hogy Vili kerekesszékben ül. Ezzel a gesztussal a mellékes körülmények közé delegálva a főhőse állapotát. Mert Vili amúgy hős a javából: önzetlen, bátor és végtelenül jószívű -függetlenül a lábától.

A szerző odafigyelt arra is, hogy karakterei még a kisebbek számára is félreérthetetlenek legyenek. Aki jó az tényleg jó, aki pedig nem, hát az bizony csak a saját elhatározásából megváltozhat. Önálló olvasásra is jó szívvel ajánlom, mert a háromszázsokoldalon bravúrosan vezet át a szerző. A nyelvezete (a fordítás Dudik Annamária Éva remek munkája) könnyen érthető, lendületes és szórakoztató. Talán a pár felnőtteknek szóló kiszólás (parkolóőrök a rosszak listáján) gyerekként kevésbé viccesek, de azért ezek is megmosolyogtatóak. A rímben társalgó manók pedig -ha valaki nyitott az ilyesmire- inspriálóak. (A könyv végén van is néhány ehhez kapcsolódó játék.)

A sok cifra kaland közepette Fletcher nem akar sokat markolni, de mégis megfogja a lényeget: vedd észre. Ne csak nézd, de lásd meg, ismerd meg azt is, ami mellett naponta elmész, hátha kiderül, hogy többre bukkansz, mint gondolnád. Mindezekhez bónuszt is kapunk: a didaktikával szerencsénkre nem bajlódik a szerző.
http://hintafa.blog.hu/2017/12/19/tom_fletcher_christma…

3 hozzászólás
beatrix_0823 P>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Ha azt hinnéd, hogy egy dinoszaurusz és a karácsony egy történetben nem igazán fér el, hiszen évmilliók választják őket el egymástól, hát akkor nagyon kevés a képzelőerőd, mivel ilyen igenis létezhet! Még szerencse, hogy éppen egy karácsonyi meséről van szó, amiben ugyebár bármi megtörténhet. Még az is, hogy egy dinoszaurusz tojás, amit a dinoszauruszanyukája és dinoszauruszapukája oly nagy gondossággal óvtak, jégbe fagyva kibírja azt, amit más hasonló élőlény nem tudott, és sok-sok (és még annál is több) éven át csak arra várt, hogy valaki végre ráleljen. És természetesen ezt az egyedülálló tojást csakis a világ legvarázslatosabb helyén találhatták meg, ami nem mást, mint – biztosan Te is tudod – az Északi-sark! Nos, jól látod az aprócska éneklő és örökké rímben beszélő manók, a Mikulás legkedvesebb segítői bizony rábukkannak eme különleges tojásra, és a Mikulással együtt nevelgetik őt éveken keresztül, ó és majd elfelejtettem, a neve is igazán jól passzol a karácsonyi történetünkhöz: Christmasaurus.
Annyit megígérhetek nektek, hogy ha elolvassátok Tom Fletcher Christmasaurusát, garantáltan ünnepi hangulat és gyermeki öröm fog költözni a szívetekbe! Jómagam is úgy éreztem, mialatt a történet elragadott, mintha újra gyermek lennék, akivel eme varázslatos éjszaka alatt – karácsony éjjelén – rengeteg csoda történt volna. Ha nem lettem volna ott, nem láttam volna leírva feketén-fehéren, akkor tán el sem hiszen, hogy ez is megtörténhet – márpedig (mint az nagyon jól tudjuk), ami egy könyvben le van írva, az bizony úgy is történt.
http://tejszinhabzsolo.blogspot.hu/2017/12/tom-fletcher…

zsebibaba007>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Teljes szívből ajánlom mindenkinek Trundli Vili és Christmasaurus kalandját. Karácsonykor és környékén igazi színfoltja lehet az estének és garantáltan nem csak a gyerek fogja imádni ezt a szívet melengető, kedves kis történetet.

Nem kaphatnék én is egy Christmasaurust karácsonyra?

Bővebben a blogon: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2017/12/tom-fletche…

K_A_Hikari I>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

„Ezért olyan fontos a hit. Az tartja életben a csodákat.”

Néha egyszerűen jól esik a lelkemnek visszatérni a gyermeki énemhez, aki még hisz a mesékben…
Pozitív érzéssel, mosollyal az arcomon csuktam be a könyvet- Nagyon tetszett ez a nem mindennapi történet, úgy érzem hiánypótló.
Bátran merem ajánlani nagyobb gyerekeknek és élénk fantáziával rendelkező felnőtteknek egyaránt.
Nem feltétlen a karácsonyról, inkább az elfogadásról, a képzeletről , a hitről szól ez a mese.
Megmelengette a szívemet Vili és Cristmasaurus különleges története.

Blogbejegyzés: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/11/tom-fletcher…

3 hozzászólás
zamil>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Azt kell mondjam az utóbbi idők egyik legjobb mesekönyve, amit olvastam.
Sikerült az írónak egy olyan főszereplő köré építeni a történetet, aki egy baleset folytán tolókocsiba kényszerült. Elsőre féltem tőle, hogy nem fog hiteles lenni, nem fogja tudni az író a hátrányos helyzettű Vili életét, mindennapi harcát jól bemutatni, főleg úgy, hogy gyerekeknek meséli el, nekik kell ezt feldolgozhatóvá tenni. De azt kell mondjam sikerült neki, és ez nagy erőssége a könyvnek, sikerült a mesébe napjaink problémáját belecsempészni olyan módon, hogy tényleg az elfogadás felé neveljen és szerintem ez az értéke a könyvnek. Ezt hiányolom zömmel a mai mesékből, nem is beszélve a bugyutákról, mert azok vannak jelenleg többségbe.
Persze nem tökéletes, mert a manóktól a hideg ráz még most is, sajnos rímekben beszélnek, amit nem is értem miért erőltetett az író, főleg úgy, hogy ez fordításba még nehezebb, még rosszabb lesz. De ettől független jár az öt csillag részemről, még a gyerekek is megszavazták.

DCinti>!
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Van abban valami báj, hogy egy karácsonyi történet egyik főhőse egy dinoszaurusz. Elvetemült, de cuki ötlet. S szerencsére jól is van tálalva, mert szerethetőek a szereplők, izgalmas a cselekmény, szuperek az illusztrációk és különösen szórakoztató, ahogy bizonyos szavakat más betűtípussal ábrázolnak, érzékeltetve a cselekményt. A versek nekem sem voltak a kedvenceim, de én simán elengedtem ezt a dolgot, mivel annyira élveztem a mesét, s azt ahogy árad belőle a csoda.
Nem mellesleg érzékenyítő is, hiszen Vili kerekesszékkel szeli át a kalandokat, van szó benne iskolai agresszióról, s családi hátérről. Ezek talán nem feltétlen olyan dolgok, amiket a gyermekünknek szívesen felolvasnánk, de egy bizonyos kortól azt gondolom elengedhetetlen, fontos beszélni róla.
Egyszer mindenképp a magánkönyvtárba kerül majd, s izgatottan várom a folytatást is, mert Christmasaurusból nem elég. :)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Minden egyes lépés, amely távolabb visz az előző karácsonytól, közelebb hoz a következőhöz.

24. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

16 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

A hit, Vili, lehetőséggé alakítja a lehetetlent …

260. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

…sok millió gyerek hisz abban, hogy ezek a csodálatos lények valóban a levegőbe tudják emelni a szánt. Hisznek ebben, szemernyi kétség nélkül, és ez a hit a legerősebb varázserő a világon. A hit az, ami a lehetetlent lehetővé, a kivitelezhetetlent kivitelezhetővé teszi! És az összes hit közül a gyermek hite a legerősebb, hatása megállíthatatlan.

75-76. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Bea_Könyvutca P>!

A dinoszauruszoknál menőbb lények sosem éltek ezen a bolygón.

14. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
K_A_Hikari I>!

A zene semmi máshoz nem fogható varázslat, fantasztikus, megmagyarázhatatlan dolgokra képes.

159. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

beatrix_0823 P>!

– Ha soha nem láttam valamit, akkor honnan tudjam, hogy létezik?
– De hiszen ez pont fordítva van! – mosolygott Trundli bácsi. – Először hinni kell benne. Aki nem hisz semmiben, az soha nem is fog látni semmit. Aki hisz, az lát.

111. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Kapcsolódó szócikkek: hit
Bea_Könyvutca P>!

Láttál már olyan házat, amely nagyobb, mint egy iskola? A Mikulás háza olyan.
Láttál már olyan házat, amely nagyobb mint egy kastély? A Mikulás háza olyan.
Láttál már olyan házat, amely nagyobb, mint a hold?
Na jó, a Mikulás háza akkora azért nincs. De akkor is eléggé hatalmas!

44. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Bea_Könyvutca P>!

Mint látod, az Északi-sark más dimenzióban létezik, mint a világ többi része. Valahol a Képzelet és a Szemfényvesztés közötti határmezsgyén, de nem olyan messze, ahol az Elképzelhetetlen van, és ha már a Lehetetlenhez értél, akkor túlhaladtál rajta.

293. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Bea_Könyvutca P>!

Elképzelni sem lehet nála nagyobb embert. Gondolj a két legkövérebb rokonodra (nyugi, nem fogják megtudni, hogy rájuk gondoltál)! És most képzeld el, hogy ők ketten egy ember! Bizony, ennyire nagy volt a Mikulás, nem csupán kövér, de puffasztikusan pufók!

48. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Bea_Könyvutca P>!

Az emberek egy csomó vad, lökött, dilinyós és csodálatos dolgot hisznek, de ez nem jelenti azt, hogy egyesek tévednek, másoknak pedig feltétlenül igazuk van. Nem az a lényeg, mi a tévedés, mi az igazság, mi a valóság, mi a hamisítvány, mi az igaz és mi nem. Az a lényeg, hogy ha hiszel valamiben, az boldogabb, jobb emberré tesz téged.

113. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: A karácsonyi malac
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
Anne Booth: Lucy titkos rénszarvasa
Enid Blyton: Boldog karácsonyt!
Maja Lunde: Hónővér
Geronimo Stilton: A karácsonyi manók titka
Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni
Kántor Kata: A megmentett karácsony