Christmasaurus 37 csillagozás

Dínót kérek karácsonyra
Tom Fletcher: Christmasaurus

Felejts ​el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral
– és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon
szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.

Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Kolibri, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789634372714 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Shane Devries
>!
Kolibri, Budapest, 2017
350 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155633515 · Fordította: Dudik Annamária Éva · Illusztrálta: Shane Devries

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Vili és Christmasaurus története nagyon szép. Azt hiszem a legnagyobb erőssége, hogy a másság elfogadásáról, a különbségek tiszteletben tartásáról szól; valamint a hit erejéről, mellyel a lehetetlen is lehetségessé válhat.
Bár gyerekeknek íródott, azért engem néhol untatott és nem tudott teljesen elvarázsolni. A manók verseléseit sem igazán élveztem, és egy-két helyen vontatottnak találtam a történetet is. Bőven vannak hibái a könyvnek, de mindent összevetve ez egy nagyon édes olvasmány, igazi ráhangolódás az ünnepekre, és remélhetőleg sok gyerek fogja olvasni. Varázslatos karácsonyi kaland, amely megmelengeti a szíveket, és életre kelti a karácsonyi varázslatot.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/12/03/tom_fletcher_chris…

6 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Megismerjük a csodát, a barátság erejét, az akarat mindenhatóságát, nevetünk és izgulunk, fantasztikusan karácsonyi kalandban van részünk.

Titkokra derül fény, barátságok köttetnek, miközben az elfogadás és a szeretet nagyon fontos szerepet kap ebben az őrülten aranyos történetben. Vicces, aranyos, nagyon bájos, hangulatos mese, mely segíthet és erőt is adhat. Örülök, hogy egy újabb könyvvel bővült a „karácsonykor feltétlenül elolvasandó” könyveim kupaca.

Bővebben a blogon: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/12/tom-fletcher-chris…

>!
CsakSimánDorka P
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Nem hittem volna, hogy a fiúk végig figyelni fognak a könyvre, hiszen mégiscsak több, mint 300 oldalas…és mégis! Mindig olyan boldogan mesélték, hogy mi történt Trundli Vilivel vagy Christmasaurusszal.
Trundli Vili apukája pedig egy igazi Télapó és karácsony mániás ember, akinek olyan információi vannak az ünnepről, hogy én is csak pislogtam, hogy majdnem mindent rosszul tudtam. Vili egy nagyon édes fiú, akinek nem a legszebb a gyerekkora, mégis mindig próbál vidám maradni. Christmasaurus pedig egy nagyon különleges dínó, akinek minden vágya, hogy repüljön és legyen egy társa.
Hogy mi közük lesz egymáshoz ennek a három szereplőnek? Olvassátok el, és kiderül!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/12/tom-fletcher…

>!
Hintafa P
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Jövőre már nem is kell Mikulás-süteménnyel vacakolnunk: ugyanis a répát szereti. Az ajándékokat nem a manók készítik (mindössze három ujjuk van), hanem a világ legelső karácsonyfáján növő varázsbabokból bújnak ki. A babok további sorsa viszont már nagyon is a manókon múlik. És van még tovább is.

Ami ezt a történetet kiemeli többi kalandregény sorából az maga a főhős. Fletcher egészen a hetedik fejezetig nem árulja el, hogy Vili kerekesszékben ül. Ezzel a gesztussal a mellékes körülmények közé delegálva a főhőse állapotát. Mert Vili amúgy hős a javából: önzetlen, bátor és végtelenül jószívű -függetlenül a lábától.

A szerző odafigyelt arra is, hogy karakterei még a kisebbek számára is félreérthetetlenek legyenek. Aki jó az tényleg jó, aki pedig nem, hát az bizony csak a saját elhatározásából megváltozhat. Önálló olvasásra is jó szívvel ajánlom, mert a háromszázsokoldalon bravúrosan vezet át a szerző. A nyelvezete (a fordítás Dudik Annamária Éva remek munkája) könnyen érthető, lendületes és szórakoztató. Talán a pár felnőtteknek szóló kiszólás (parkolóőrök a rosszak listáján) gyerekként kevésbé viccesek, de azért ezek is megmosolyogtatóak. A rímben társalgó manók pedig -ha valaki nyitott az ilyesmire- inspriálóak. (A könyv végén van is néhány ehhez kapcsolódó játék.)

A sok cifra kaland közepette Fletcher nem akar sokat markolni, de mégis megfogja a lényeget: vedd észre. Ne csak nézd, de lásd meg, ismerd meg azt is, ami mellett naponta elmész, hátha kiderül, hogy többre bukkansz, mint gondolnád. Mindezekhez bónuszt is kapunk: a didaktikával szerencsénkre nem bajlódik a szerző.
http://hintafa.blog.hu/2017/12/19/tom_fletcher_christma…

3 hozzászólás
>!
zsebibaba007
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Teljes szívből ajánlom mindenkinek Trundli Vili és Christmasaurus kalandját. Karácsonykor és környékén igazi színfoltja lehet az estének és garantáltan nem csak a gyerek fogja imádni ezt a szívet melengető, kedves kis történetet.

Nem kaphatnék én is egy Christmasaurust karácsonyra?

Bővebben a blogon: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2017/12/tom-fletche…

>!
beatrix_0823 P
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Ha azt hinnéd, hogy egy dinoszaurusz és a karácsony egy történetben nem igazán fér el, hiszen évmilliók választják őket el egymástól, hát akkor nagyon kevés a képzelőerőd, mivel ilyen igenis létezhet! Még szerencse, hogy éppen egy karácsonyi meséről van szó, amiben ugyebár bármi megtörténhet. Még az is, hogy egy dinoszaurusz tojás, amit a dinoszauruszanyukája és dinoszauruszapukája oly nagy gondossággal óvtak, jégbe fagyva kibírja azt, amit más hasonló élőlény nem tudott, és sok-sok (és még annál is több) éven át csak arra várt, hogy valaki végre ráleljen. És természetesen ezt az egyedülálló tojást csakis a világ legvarázslatosabb helyén találhatták meg, ami nem mást, mint – biztosan Te is tudod – az Északi-sark! Nos, jól látod az aprócska éneklő és örökké rímben beszélő manók, a Mikulás legkedvesebb segítői bizony rábukkannak eme különleges tojásra, és a Mikulással együtt nevelgetik őt éveken keresztül, ó és majd elfelejtettem, a neve is igazán jól passzol a karácsonyi történetünkhöz: Christmasaurus.
Annyit megígérhetek nektek, hogy ha elolvassátok Tom Fletcher Christmasaurusát, garantáltan ünnepi hangulat és gyermeki öröm fog költözni a szívetekbe! Jómagam is úgy éreztem, mialatt a történet elragadott, mintha újra gyermek lennék, akivel eme varázslatos éjszaka alatt – karácsony éjjelén – rengeteg csoda történt volna. Ha nem lettem volna ott, nem láttam volna leírva feketén-fehéren, akkor tán el sem hiszen, hogy ez is megtörténhet – márpedig (mint az nagyon jól tudjuk), ami egy könyvben le van írva, az bizony úgy is történt.
http://tejszinhabzsolo.blogspot.hu/2017/12/tom-fletcher…

>!
K_A_Hikari 
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

„Ezért olyan fontos a hit. Az tartja életben a csodákat.”

Néha egyszerűen jól esik a lelkemnek visszatérni a gyermeki énemhez, aki még hisz a mesékben…
Pozitív érzéssel, mosollyal az arcomon csuktam be a könyvet- Nagyon tetszett ez a nem mindennapi történet, úgy érzem hiánypótló.
Bátran merem ajánlani nagyobb gyerekeknek és élénk fantáziával rendelkező felnőtteknek egyaránt.
Nem feltétlen a karácsonyról, inkább az elfogadásról, a képzeletről , a hitről szól ez a mese.
Megmelengette a szívemet Vili és Cristmasaurus különleges története.

Blogbejegyzés: http://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/11/tom-fletcher…

3 hozzászólás
>!
zamil
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Azt kell mondjam az utóbbi idők egyik legjobb mesekönyve, amit olvastam.
Sikerült az írónak egy olyan főszereplő köré építeni a történetet, aki egy baleset folytán tolókocsiba kényszerült. Elsőre féltem tőle, hogy nem fog hiteles lenni, nem fogja tudni az író a hátrányos helyzettű Vili életét, mindennapi harcát jól bemutatni, főleg úgy, hogy gyerekeknek meséli el, nekik kell ezt feldolgozhatóvá tenni. De azt kell mondjam sikerült neki, és ez nagy erőssége a könyvnek, sikerült a mesébe napjaink problémáját belecsempészni olyan módon, hogy tényleg az elfogadás felé neveljen és szerintem ez az értéke a könyvnek. Ezt hiányolom zömmel a mai mesékből, nem is beszélve a bugyutákról, mert azok vannak jelenleg többségbe.
Persze nem tökéletes, mert a manóktól a hideg ráz még most is, sajnos rímekben beszélnek, amit nem is értem miért erőltetett az író, főleg úgy, hogy ez fordításba még nehezebb, még rosszabb lesz. De ettől független jár az öt csillag részemről, még a gyerekek is megszavazták.

>!
Molymacska P
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Volt egy karácsony, még kiskoromban, amikor egy dinós mese volt a fa alatt. Valahogy abból az évből ez maradt meg, a dinós mese, meg hogy mennyire örültem neki.
Azt hiszem, mostanság a srácok is így érezhetnek, hiszen ez nem csak dinós mese, de KARÁCSONYI dinós mese, amiben van kaland, hó, télapó, kerekesszék, szerelem, és még több kaland.
Egyszerűen ultracuki ez a mese, egyrészről, mert karácsonyi, és a karácsonyi érzést át tudja adni (végre. Sok mese erre nem képes) másrészről, mert képes valami csodáról mesélni. És nem csak a dinoszaurusz a különleges, akiből csak egy van, és a hátán hópehely mintásak a pikkelyei (ultramenő. Én mondom, ennél nem kell menőbb :D) hanem az is, hogy a főszereplő egy kerekesszékes fiú, akinek nem kell különleges segítség spoiler. Jó érzés volt úgy olvasni róla, hogy nem volt hátránya belőle, inkább csak egy különlegességet rejtett benne. És ez volt a lényege is talán, hiszen mindenre képes volt.
Amennyire színes és látványos volt ez a könyv, megnézném film változatban is. Annyira menő <3

>!
KMReni P
Tom Fletcher: Christmasaurus

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

A Télapótól érkezett a könyv ajándékba. :)

Mivel a fiaim imádják a dínókat gondoltam pont jó, ne egy újabb képes enciklopédiás dínó könyv, mert abból már rengeteget olvastunk.
Egy hihetetlenül kedves kis történet, megvallom őszintén nem is gondoltam, hogy ilyen jól fogok, fogunk szórakozni olvasás közben. Egy könyv, ami nekem az elfogadásról mesélt. Ami megmutatja, hogy milyen csodás dolog a barátság! Hihetetlenül kedves történet.

Mivel nem egyhuzamban olvastuk, ezért engem nem untatott (mert olvastam véleményekben, hogy mások itt-ott unták).
Mi nagyon szerettük, igazi karácsonyi mese, amit biztos máskor is elő veszünk majd az ünnepek közeledtével.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Minden egyes lépés, amely távolabb visz az előző karácsonytól, közelebb hoz a következőhöz.

24. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

1 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

A hit, Vili, lehetőséggé alakítja a lehetetlent …

260. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

2 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

…sok millió gyerek hisz abban, hogy ezek a csodálatos lények valóban a levegőbe tudják emelni a szánt. Hisznek ebben, szemernyi kétség nélkül, és ez a hit a legerősebb varázserő a világon. A hit az, ami a lehetetlent lehetővé, a kivitelezhetetlent kivitelezhetővé teszi! És az összes hit közül a gyermek hite a legerősebb, hatása megállíthatatlan.

75-76. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

>!
Bea_Könyvutca P

A dinoszauruszoknál menőbb lények sosem éltek ezen a bolygón.

14. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
>!
Bea_Könyvutca P

Láttál már olyan házat, amely nagyobb, mint egy iskola? A Mikulás háza olyan.
Láttál már olyan házat, amely nagyobb mint egy kastély? A Mikulás háza olyan.
Láttál már olyan házat, amely nagyobb, mint a hold?
Na jó, a Mikulás háza akkora azért nincs. De akkor is eléggé hatalmas!

44. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

>!
K_A_Hikari 

A zene semmi máshoz nem fogható varázslat, fantasztikus, megmagyarázhatatlan dolgokra képes.

159. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

>!
Bea_Könyvutca P

Mint látod, az Északi-sark más dimenzióban létezik, mint a világ többi része. Valahol a Képzelet és a Szemfényvesztés közötti határmezsgyén, de nem olyan messze, ahol az Elképzelhetetlen van, és ha már a Lehetetlenhez értél, akkor túlhaladtál rajta.

293. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

>!
Bea_Könyvutca P

Elképzelni sem lehet nála nagyobb embert. Gondolj a két legkövérebb rokonodra (nyugi, nem fogják megtudni, hogy rájuk gondoltál)! És most képzeld el, hogy ők ketten egy ember! Bizony, ennyire nagy volt a Mikulás, nem csupán kövér, de puffasztikusan pufók!

48. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

>!
beatrix_0823 P

– Ha soha nem láttam valamit, akkor honnan tudjam, hogy létezik?
– De hiszen ez pont fordítva van! – mosolygott Trundli bácsi. – Először hinni kell benne. Aki nem hisz semmiben, az soha nem is fog látni semmit. Aki hisz, az lát.

111. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra

Kapcsolódó szócikkek: hit
>!
Bea_Könyvutca P

Az emberek egy csomó vad, lökött, dilinyós és csodálatos dolgot hisznek, de ez nem jelenti azt, hogy egyesek tévednek, másoknak pedig feltétlenül igazuk van. Nem az a lényeg, mi a tévedés, mi az igazság, mi a valóság, mi a hamisítvány, mi az igaz és mi nem. Az a lényeg, hogy ha hiszel valamiben, az boldogabb, jobb emberré tesz téged.

113. oldal

Tom Fletcher: Christmasaurus Dínót kérek karácsonyra


Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!
Turbuly Lilla: Talált szív
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó
Timo Parvela: Miú, Vau és a hatalmas hógolyó
Varró Dániel: Diótörő
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Molnár Ferenc: A kékszemű
Paul Bright: Morcos Borz karácsonya
O. Henry: A háromkirályok ajándéka