Ne ​becsüld alá a sötét oldal hatalmát! 25 csillagozás

Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

EZ A JÓL ISMERT STAR WARS TÖRTÉNET: JABBA, BOBA, WICKET, REBO, SARLACC, NIEN NUNB, “EZ CSAPDA!”, AHOGY LUKE MEGPÖRDÜL ÉS ELKAPJA A FÉNYKARDJÁT, BIRODALMI ROBOGÓK, YODA, YODA SZELLEME, RANKOR, A FALCON, WEDGE, LANDO, LUKE, LEIA, HAN, CSUBI, C–3PO, R2… ÉS PERSZE OTT A MÁSODIK HALÁLCSILLAG, AZ URALKODÓ GONOSZ VIGYORA ÉS LUKE VÉGSŐ ÖSSZECSAPÁSA DARTH VADERREL.

EZ MIND SZÉP ÉS JÓ, DE NEM TÚL SOK EGY KICSIT?

Hát persze, hogy nem! Te és én, mi IMÁDJUK a Star Wars világát. Szóval csak nyisd ki a könyvet, és kezdd el olvasni. Fénysebességre felkészülni!

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2015
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155541018 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Han Solo · Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Anakin Skywalker · Leia Organa · Chewbacca · Yoda · C-3PO · Palpatine · Lando Calrissian


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

R4ms3s>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

STAR WARS FILM? Király! STAR WARS KÖNYV? Eszméletlen! STAR WARS KÖNYV A FILMBŐL? Szerelem!
Körülbelül így olvastam ki ezt a könyvet. Ez a könyv vicces és izgalmas, annak ellenére, hogy a filmet is láttad. Olyan dolgokat tudsz meg, amit talán gyerekként, film nézés közben nem is jöttél rá. Tom egy zseni! Néha úgy írta a történeteket, ahogy ő gondolta így viccesebbé tette az adott történetet. Új kedvenc íróra találtam. És aki illusztrálta? Ki sem találtam volna, hogy Ralph McQuarrie, AKI AZ EREDTEI STAR WARS FILMET ILLUSZTRÁLTA!
Imádtam, hogy egy kicsit a szereplők szemszögéből láthattam a világot. Hogy épp adott helyzetekben mit gondoltak, mit éreztek, az lenyűgöző volt.
Ez a könyv minden Star Wars rajongónak kötelező olvasmány. Le vagyok sokkolva! Rég olvastam ilyen nagyszerű könyvet!

Saileach P>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

Elsőként leszögezném, hogy nagyon szépek a fejezetkezdő illusztrációk! Plusz pont még, hogy az eredeti Star Wars filmekből való skiccek és vázlatok is láthatók benne. Az írásmód itt is kicsit kiszólogatós az olvasóhoz (ettől érezhető kicsit gyerekesnek vagy meseinek), de híven követi az eredeti történetet. Megspékelve érzékletes helyszínleírásokkal, a szereplők érzéseivel és gondolataival, amiktől még jobban átélhető lesz a történet maga. Emellett szórakoztató és vicces is időnként, különböző utalásokkal megszórva, szóval egyfajta kibővítése az eredeti sztorinak mondhatjuk. Én ezért egy pillanatig se mondanám, hogy felesleges volt megírni (ellentétben több „komoly” Kánonos regénnyel), ez a kötet apróságokkal, de nagyon jól bővíti az eredeti történetet és univerzumot.

Borító 4*

Barnabás_The_Good_Girlboi>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

Ha még nem láttad a trilógiát akkor ez egy remek könyv! Ha láttad akkor nagyon érdekes hogy változtatott rajta.

Hippoforaccus>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

Az előző két filmátirathoz viszonyítva, a kettő között helyezkedik el, jóval az elsőhöz zárkózva.
Hangulatosan adja vissza a filmet, de ebben is, mint a második könyvben, az író kibeszél az olvasóhoz, amivel megakasztja az olvasást.
Lábjegyzeteket is használ, melyeknek nem igazán van hasznuk, szintén csak kizökkentenek.
Ennek ellenére tetszett. Megvan a maga Star Wars hangulata.
A kiadás továbbra sem tetszik. Hatalmasak a betűk, de a rajzok szépek.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

ha még nem láttad és maximum 10-12 éves vagy rajta ez a te könyved .ha idősebb vagy inkább olvasd a felnőtt verziót .

PAVideoStudio>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

Tom Angleberger regénye A Jedi visszatér ifjúsági regényváltozatának újraírt verziója, mely szintén a felejthető regények táborát gyarapítja. Az újraírt változatok közül a negyedik epizód tetszett a legjobban (de mindhárom könyv nyugodt szívvel kihagyható). Mondjam még, hogy a fordítás/szerkesztés pedig enyhén szólva se nyerte el a tetszésem!?
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/sAterzWDlc8

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

caseyjones>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

Ez a regény tulajdonképpen A Jedi visszatér újraírt verziója, és kimondottan a fiatal korosztálynak szól. Ha már a 6. részen alapszik, nem értem, miért kellett megváltoztatni a címet Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!-ra, mert szerintem ez így nagyon béna. Akkor már inkább lett volna az a címe, hogy A Jedi visszatér – Újraírt változat fiataloknak (az alcím természetesen a főcím alatt helyezkedne el apró betűvel).
Nem szeretek úgy könyvet olvasni, hogy előtte már láttam a filmváltozatot (ellenben fordítva annál inkább). Tehát erre a könyvre a világért sem adtam volna ki pénzt, csakis azért olvastam el, mert ajándékba kaptam. Nem volt rossz, egyszer el lehet olvasni, de nem nyűgözött le teljesen.
Nagyon idegesített, hogy a szerző nem múltidőben, hanem jelenidőben meséli el a történetet. Az sem tetszett, hogy néha megszólítja az olvasót, valamint hogy teletömte a kötetet lábjegyzetekkel, ami kizökkentett az olvasás ritmusából.
Tetszett viszont, hogy egyes párbeszédek totálisan úgy lettek leírva (szóról szóra), ahogy a filmben is hallhattuk, valamint néhol megtudhattuk, egyes karakterek mit gondolnak pontosan. Illetve az is kimondottan bejött, hogy egy mondat erejéig a végén az író megemlíti Ahsokát – tudniillik könyv már a The Clone Wars animációs sorozat után készült el, és hivatalosan a Kánonba tartozik.
Szóval nem volt rossz, de néhol elég gyerekes volt. Értem én, hogy ifjúsági regény, de meg lehet írni úgy egy ifjúsági könyvet, hogy az felnőttek számára is élvezhető legyen (lásd Greg Rucka A csempész futása című művét).

harsak>!
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!

Az utolsó darab az újraírt trillógiából minőségben a kettő között található.
Nem olyan rossz mint a második de el van maradva az elsőtől.
Itt kiegészítő jelenetet annyira nem kapunk, max. 1-2 egy pillanatig elgondolkodtató mondatot. Ellenben egy számomra elég fontos, a filmben fél percet felölelő esemény marad ki, azaz nem csak kimarad, hanem más történik helyette.
A 'formaságokkal/kiadással' kapcsolatban is vegyes érzéseim vannak: egyrészt nagyon tetszenek a Ralph Mcquarrie festmények, ugyanakkor rengeteg elírás van, például őrök helyett ősök. Ott konkrétan fél percen át gondolkodtam milyen ősök (este olvastam már félálomban).
Pontozásnál azért azt is figyelembe vettem hogy milyen korosztálynak szól.


Népszerű idézetek

Saileach P>!

Anakin elmosolyodik. Nem gyűlölettől csepegő mosollyal, mint a császár, és nem is azzal az őrült vigyorral, amellyel Darth Maul fogadta az ellenfeleit. Még csak nem is ironikusan, ahogy Ahsokára mosolygott még amikor ő is Jedi volt.
Fia látványa igazi mosolyt fakaszt az ajkán.
Olyan mosolyt, amit csak Padmé láthatott.

406. oldal

Saileach P>!

Arról, ahogy egy rémisztő, fekete maszot viselő Sith nagyúr bukkant el a semmiből, és azóta is segít a császárnak félelemmel és erőszakkal uralkodnia a Birodalom felett.
Nippett, egy kis termetű ewok felvisít ijedtében.
Ezután C-3PO azzal folytatta, hogy a bátor lázadók bolygóról bolygóra elterjesztették az ellenállás hírét. Azután egy fiú elküldött egy üzenetet, amely fellobbantotta a lázadás tüzét.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: a Birodalom · C-3PO · Darth Vader · ewok · Ezra Bridger · Lázadók Szövetsége · Sith
Saileach P>!

A látvány, amint Vader sisakját lángok emésztik el bizonyára sokaknak örömet okozna a galaxisban. Ugyanolyan vagy még nagyobb örömöt, mint az iménti győzelem.
Ám egyedül Luke számára ez mást jelent.
Nem, ez nem igaz. Nem egyedül neki jelent mást
A tűzkör szélén még hárman állnak, akik megértik mi történt. Vibráló, színtelen, alig látható képekként jelennek meg, de ott vannak.
Obi-van Kenobi. Yoda. Anakin.
Az Erő újra egyensúlyba került, és mindhárman megbékélhetnek. Ez a béke tükröződik a mosolyukban, és a biztos tudat, hogy a császár minden erőfeszítése ellenére a Jedik még léteznek.

422. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · Jedi · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Yoda
Saileach P>!

– Alig néhányan őrzik. Nem lesz probléma – feleli Han.
– A riasztáshoz egy őr is elég.
– Épp ezért kell csendben közelítenünk – válaszolja Han olyan tökéletesen magabiztos vigyorral, hogy megérdemelne egy szép leírást. Csakhogy továbbra is sürget az idő, a flotta úton van, és egyébként is C-3PO mindig a legalkalmatlanabb pillanatban botladozik be a képbe.
– Jaj, tervezőm!
Leia és Solo egyszerre pisszegi le, ám ezúttal C3PO nem csak panaszkodik.
– Attól tartok, az a szőrös illető valami meggondolatlanságot követ el.

326. oldal

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO · Han Solo · Leia Organa
Hippoforaccus>!

Az unatkozó és félig szundikáló lények közül sokan abbahagyják aljas tevékenységeiket, és az üzenetet figyelik. Ez érdekesnek ígérkezik.

36. oldal

7 hozzászólás
Saileach P>!

Hőseink egész vidáman rohannak bele valamibe, amit a vén Ben ostoba vakmerőségnek nevezett volna.
C-3PO hozzáállása sokkal józanabb, de tegyük hozzá, hogy elsősorban a józanul megfontolt cselekedetek juttatták ide a galaxist.
A különféle ellenfelekkel, a szeparatistákkal, a droidhadseregekkel és elfajzott Jedikkel szembekerülő demokratikus Köztársaság nagyon is érthető módon vált monarchikus Birodalommá, amely egyetlen ember uralma alatt áll.
És mire néhányan rájöttek, hogy a szeparatisták, a robothadseregek és a legjobban elfajzott Jedi, Anakin Skywalker mögött a hősként tisztelt és a tanács vezetőjévé választott Palpatine szenátor állt, már túl késő volt. A galaxis pedig nemzedékeken keresztül szenvedte el a következményeket.
Úgyhogy semmi okunk megfontolatlansággal vádolni hőseinket.

193-194. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer
Adam Gidwitz: The Empire Strikes Back: So You Want to Be a Jedi?
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus
Celia Rees: Kalózok!
Theodore Taylor: A homokzátony
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Trenton Lee Stewart: Fordul a kocka
Joanna Campbell: Van még remény?