Boszporusz ​felett a híd 24 csillagozás

Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd

A nagy sikert megért El Camino – Az út és a Tibetben a lélek után Tolvaly Ferenc újabb lélekutazásra vállalkozik új kötetében. Keresi a mulandóban az örökkévalót, a nyugvópontokat, a pillanatokat, amikor az élet legyőzi az időt. A regény főhőse, a Németországban élő magyar agykutató keresztúthoz ér: elveszti a feleségét, és nem sokkal ezután súlyos, rejtélyes betegség viszi el fiát is. Ő, aki mindentudónak hitte magát, még azt sem tudja, mibe hal bele a fia. A halálos ágy mellett döbben rá, hogy nem is ismeri a fiatal férfit, aki őt apának hívta. Mit kezdjen magával? Mennyit ér kapaszkodója, az egzakt tudomány? Hogyan kerülhet közelebb saját lelkéhez, amikor eddig keveset törődött érzelmekkel, indulatokkal, ösztönös felismerésekkel, s legfőként: nem volt benne hit? Fájdalmas önkereső és öngyötrő út vár rá, amelynek kiindulópontja az egzotikus, ellentmondásos Marokkó. Belső útján a tudós nemcsak önmagát kezdi megtalálni, hanem egy másik világot, idegen szemléletet is megtanul elfogadni…

>!
Kortárs, Budapest, 2007
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639593589
>!
Kortárs, Budapest
ISBN: 9639593626 · Felolvasta: Galkó Balázs

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Aurore
Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd

Tavaly a molyszülinapi tombolán nyertem egy példányt. Őszintén szólva nem is akartam venni tombolajegyet, és a tény, hogy vettem, és ezt voltam képes nyerni vele meggyőzött róla, hogy idén biztos nem veszek tombolát. Szóval nem akartam elolvasni, csak kerülgettem. De sikerült rést találnom a rendszeren: a könyvtárban felfedeztem a Galkó Balázs által felolvasott hangoskönyvet, és kivettem.

Szegény Galkó! Szerintem fiatal volt és kellett a pénz, hogy ezt elvállalta. Olyan gyorsan hadart, az embernek az az érzése támadt olvasás közben, hogy mielőbb túl akar lenni ezen az egészen. Nem is csodálom.

Ez a regény (?) egy elég nagy katyvasz, ami azt illeti. Megpróbálom összefoglalni miről szólt szerintem: az agysebész főhős elveszti fiát és feleségét és Marokkóban keresi a lelki békét, melyet ilyen spirituális könyvhöz méltóan a végén hirtelen meg is talál (nem, nem teszem ki a spoiler-jelet, azért sem), de egyébként érthetetlen, hogy miért, ugyanis egész addig a szöveg szerkesztése kb. az alábbi mintázatot közveti: emlékképek – rizsa-rizsa-rizsa – tapasztalat – rizsa-rizsa-rizsa – tapasztalat – rizsa-rizsa-rizsa – rizsa-rizsa-rizsa – rizsa-rizsa-rizsa – emlékkép – rizsa-rizsa-rizsa – rizsa-rizsa-rizsa – rizsa-rizsa-rizsa – tapasztalat – rizsa-rizsa-rizsa.

Én nem értem, Tolvalynak miért, minek adták ki ennyi könyvét, és főképp, kinek? Ki az, aki ezt spoiler olvassa? Ugyanazok, mint akik Coelhót? Feri az önjelölt magyar Paulo? És ez működik? Minek untassam magam ezzel, ha igazi koejjót is olvashatok? De komolyan. Azok többségének legalább van valami kézzel fogható cselekménye, és az írónak legalább van fogalma arról, mik is pontosan azok a „bölcsességek”, melyeket nekem, mint olvasónak be akar adagolni.

>!
Kortárs, Budapest
ISBN: 9639593626 · Felolvasta: Galkó Balázs
3 hozzászólás
>!
Brigi007
Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd

Nagyon nem én vagyok az, akinek ezt a könyvet írták. Nyitott vagyok a lelki dolgok és a vallások felé, de ez a könyv nem tudott megszólítani. Az első 100 oldalt tudtam végigolvasni, utána inkább csak lapozgattam, annyira nem kötött le. Az eleje borzalmasan csapongó és szerintem nagyon nehéz megszokni a stílusát. Szentgothárdi meg az idegeimre ment. Valaki másnak talán, nekem nem…

>!
Abigél
Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd

Szellemi, lelki és egyben misztikus kaland az iszlám világába, egészen Mekkáig. Bepillantást nyerhetünk az arab világ másik arcába…

>!
Alcyone P
Tolvaly Ferenc: Boszporusz felett a híd

Ez volt az első Tolvaly könyv, ami a kezem ügyébe került. Gondoltam, elolvasom, ha már olyan sokan dicsérték. De sajnos csalódnom kellett, nem kicsit. Számomra nagyon nagy csalódás volt, pár fejezet után nem tudtam folytatni a könyvet, mert annyira felidegesített a stílus, a lapos mondanivaló…ha már nagy filozofálás és lelki-szellemi torna, akkor az legyen normális. De ez nem volt az. Ízlések és pofonok. Ezt nem nekem találták ki.


Népszerű idézetek

>!
Boglárka_Madar P

A megismerés az egyetlen eszköz, amivel a félelmet el lehet oszlatni.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · megismerés
4 hozzászólás
>!
Boglárka_Madar P

A hit úgy köti össze a világot, Keletet és Nyugatot, mint a Boszporusz felett a híd Ázsiát Európával.

212. oldal

>!
Aurore

Mintha az újságcikk tárgya és az a valóság, amit a helyszínen láttam és tapasztaltam, két különböző világ lenne.
Mintha nem is itt, nem is abban a hotelban robbant volna a bomba, ameiklyben még mindig lakom. Olvastam, amit már tudtam, hogy Kerouac és Capote is itt lakott. Itt ültek a kávézó teraszán. Talán néhány sort éppen itt vetettek papírra. De ennek mi köze van Marokkóhoz? Mi köze van az iszlámhoz, az egész újságcikknek mi köze van a valósághoz? Talán annyi, hogy bomba robbant a hotelben. Egy, nem kettő. De valószínű, hogy minél távolabb vagyunk magától az eseménytől, annál inkább az lesz a valóság, amit róla írtak, és nem az, ami valóban történt.

80-81. oldal, 20. fejezet (Kortárs, 2007)

>!
bogarka24

Azért ütjük el az időt, gondolom, hogy ne kelljen foglalkoznunk a halállal. Szeretnénk lerázni magunkról, hogy ne érezzük, ne korlátozzon többé. A halál időnk tulajdonképpeni határa. Aki szembenéz vele, az tudatosan érzékeli az időt. Ha kiiktatjuk a halált, meghal az idő.
A születés és a halál az időnk kerete.

8. oldal

>!
bogarka24

Az, hogy a test és a szellem egységéből indulok ki, nem azért van, mert erről, amint az a neurológiával foglalkozó kutatónak a feladata, hosszasan eltöprengtem volna, hanem azért, mert nem volt biciklim. (…) A gyaloglás ugyanis nem pusztán egy tevékenység, amely révén az ember eljut egyik helyről a másikra, hanem a gyaloglás időkeret lesz, amelyen belül az ember beszél magában, ábrándozik, gondolkodik anélkül, hogy uralkodni akarna. Gondolkodás nélkül senki sem tud gyalogolni."

34. oldal

>!
bogarka24

A kultúránkat egyre jobban meghatározó racionális gondolkodás is befolyásolja a gonoszhoz fűződő kapcsolatunkat. A mostani elszigetelt racionalitás kiszakít minket a természetes emocionalitásból, és ezáltal rosszindulatú racionalitássá válik.
Hamis keretben látjuk magunkat, ha azt gondoljuk, hogy érzésünket csakis a racionalitás határozhatja meg.

105. oldal

>!
bogarka24

A hit nem fér a keretbe, azaz túlmutat rajta. Ez azt jelentené, hogy létezik a kereten kívül egy jóval nagyobb keret, de ezt képtelen vagyok kitölteni a képzelőerőmmel.

113. oldal

>!
bogarka24

Mindegy, hogy melyik kultúrkörből érkezik. A hit úgy köti össze a világot, Keletet és Nyugatot, mint a Boszporusz felett a híd Ázsiát Európával.

212. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Meša Selimović: A dervis és a halál
Géczi János: Allah rózsái
Khaled Hosseini: Papírsárkányok
Bánki Éva: Elsodort idő
Borsa Brown: A koronaherceg
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Elif Shafak: Becsület
Dževad Karahasan: Keleti díván
Salman Rushdie: Szégyen