Erzsébet Királyné, Ferenc József, Andrássy Gyula és Schratt Katalin levelei Ferenczy Idához (Erzsébet Királyné, Ferenc József)
Kedves Idám! 11 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1992

Egy érdekes szegletét ismerhetjük meg Sisi életének. A kötetben szereplő leveleket, táviratokat mind-mind Ferenczy Ida, Sisi magyar felolvasónője és barátnője őrizte meg. A levelek később kalandos életet éltek meg, mire a szerző kezébe kerültek. A levelek mellett hosszabb-rövidebb magyarázatok is szerepelnek a levelekben említett személyekkel kapcsolatban, vagy éppen a keletkezés körülményeiről. Történészként érdekes volt az eredeti leveleket olvasni.

Sisinek milyen olvashatatlan az írása! Legalábbis nagyon rá kell koncentrálni, ellenben Ferenc József (az én drágám) és Andrássy meg nagyon szépen írt… :D Jó volt látni, és a levelek is nagyon tetszettek. :)

Vajon ki írta fel Ferenczy Ida nevét arra a bizonyos listára? Vajon ha nem Ferenczy Ida lesz Erzsébet udvarhölgye, a kiegyezés ugyanúgy megy végbe? Vajon mekkora szerepe volt ennek a kecskeméti nőnek a magyar történelem alakulásában?
Ferenczy Ida a magyar történelem egy érdekes női alakja, aki nem csupán társalkodónő volt Erzsébet számára, hanem igaz barát is. A könyv a két nő egymás közötti, és másokkal, elsősorban Andrássy gróffal folytatott levelezését mutatja be, igazi kortörténeti különlegesség. Tetszett például Andrássy gróf beszámolója, útinaplója a Szuezi csatorna átadásáról, de az is, hogy az egymásnak írt levelek alapján milyen mély tisztelet és barátság fűzte össze Erzsébetet, Andrássy grófot és Ferenczy Idát.

Páratlan értékű könyv. Jónéhány levelezés fennmaradt az isteni csodának köszönhetően, mert hajszál híján a háború martaléka lett ez is. Ezek a levelek bizalmas hangvételűek, így jobban megismerhetjük íróik személyiségét. A korabeli nyelvezet, helyesírás megfigyelése is plusz örömteli kikapcsolódást nyújtott: érdekes, hogy akkoriban nem használtak vesszőt! Milyen szépen írtak akkoriban, noha akkor még igazi tollal írtak, tintába mártva.
Andrássy Gyula fekete humora brilliáns, de az útleírása is lenyűgöző volt. Erzsébet királyné levelei rövidek általában, de beszédesek.
Annyira jó, hogy a megmaradt leveleket kötetbe rendezték, és lábjegyzettel látták el, nagy eszmei értékkel bíró forrás. Úgy tudom, az újabb kiadásban picit több info került be. Nekem az első kiadás van meg, az egyetlen, amit hiányoltam, hogy több fotó kerülhetett volna be a levelekről. (A levelek a Gödöllői Kastély tulajdonába kerültek pár éve).

Kedves barátném!
Valószinüleg a virágok között mellyeket önnek névnapjára küldöttek – az enyémek lesznek az utolsók – de a szerencse kivánatok öszinteségére nézve – legalább – az ki küldi nem lesz az utolsó. Ez azt jelenti hogy az én barátságom akkor is fog tartani mikor sok más elhervad.
Andrássy Gyula levele Ferenczy Idához, 1877 áprilisa