Kedves ​Idám! 11 csillagozás

Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám! Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám!

Erzsébet Királyné, Ferenc József, Andrássy Gyula és Schratt Katalin levelei Ferenczy Idához (Erzsébet Királyné, Ferenc József)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638987463
>!
Akadémiai, Budapest, 1992
158 oldal · ISBN: 9630563770

Kedvencelte 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

TeresaM>!
Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám!

Egy érdekes szegletét ismerhetjük meg Sisi életének. A kötetben szereplő leveleket, táviratokat mind-mind Ferenczy Ida, Sisi magyar felolvasónője és barátnője őrizte meg. A levelek később kalandos életet éltek meg, mire a szerző kezébe kerültek. A levelek mellett hosszabb-rövidebb magyarázatok is szerepelnek a levelekben említett személyekkel kapcsolatban, vagy éppen a keletkezés körülményeiről. Történészként érdekes volt az eredeti leveleket olvasni.

doresz93>!
Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám!

Vicces dolog más emberek magánleveleit olvasgatni, főleg ha ilyen emberekről van szó. Sisi levelei pont olyan csapongóak és érzelmesek, mint ő maga, azon viszont meglepődtem Andrássynak milyen remek humora volt :)

mosolytó>!
Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám!

Sisinek milyen olvashatatlan az írása! Legalábbis nagyon rá kell koncentrálni, ellenben Ferenc József (az én drágám) és Andrássy meg nagyon szépen írt… :D Jó volt látni, és a levelek is nagyon tetszettek. :)

2 hozzászólás
hajdumara>!
Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám!

Vajon ki írta fel Ferenczy Ida nevét arra a bizonyos listára? Vajon ha nem Ferenczy Ida lesz Erzsébet udvarhölgye, a kiegyezés ugyanúgy megy végbe? Vajon mekkora szerepe volt ennek a kecskeméti nőnek a magyar történelem alakulásában?

Ferenczy Ida a magyar történelem egy érdekes női alakja, aki nem csupán társalkodónő volt Erzsébet számára, hanem igaz barát is. A könyv a két nő egymás közötti, és másokkal, elsősorban Andrássy gróffal folytatott levelezését mutatja be, igazi kortörténeti különlegesség. Tetszett például Andrássy gróf beszámolója, útinaplója a Szuezi csatorna átadásáról, de az is, hogy az egymásnak írt levelek alapján milyen mély tisztelet és barátság fűzte össze Erzsébetet, Andrássy grófot és Ferenczy Idát.

Aemitta>!
Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám!

Páratlan értékű könyv. Jónéhány levelezés fennmaradt az isteni csodának köszönhetően, mert hajszál híján a háború martaléka lett ez is. Ezek a levelek bizalmas hangvételűek, így jobban megismerhetjük íróik személyiségét. A korabeli nyelvezet, helyesírás megfigyelése is plusz örömteli kikapcsolódást nyújtott: érdekes, hogy akkoriban nem használtak vesszőt! Milyen szépen írtak akkoriban, noha akkor még igazi tollal írtak, tintába mártva.
Andrássy Gyula fekete humora brilliáns, de az útleírása is lenyűgöző volt. Erzsébet királyné levelei rövidek általában, de beszédesek.
Annyira jó, hogy a megmaradt leveleket kötetbe rendezték, és lábjegyzettel látták el, nagy eszmei értékkel bíró forrás. Úgy tudom, az újabb kiadásban picit több info került be. Nekem az első kiadás van meg, az egyetlen, amit hiányoltam, hogy több fotó kerülhetett volna be a levelekről. (A levelek a Gödöllői Kastély tulajdonába kerültek pár éve).


Népszerű idézetek

doresz93>!

Sokszor gondoltam rád, és nagyon is hiánysz nekem, a hosszu fésülködés alatt, a séták közben, és ugy ezerszer a napban.

Erzsébet királyné levele Ferenczy Idához, 1865. július 12.

doresz93>!

Ön egészen elfelejtkezett rollam! ez nem szép – de megbocsájtok önnek mert megvagyok gyözödve hogy – szerelmes – ez pedig ollyan baj melly már sok okos emberen is megtörtént!

Andrássy Gyula levele Ferenczy Idához, 1867 vagy '68

doresz93>!

Kedves barátném!
Valószinüleg a virágok között mellyeket önnek névnapjára küldöttek – az enyémek lesznek az utolsók – de a szerencse kivánatok öszinteségére nézve – legalább – az ki küldi nem lesz az utolsó. Ez azt jelenti hogy az én barátságom akkor is fog tartani mikor sok más elhervad.

Andrássy Gyula levele Ferenczy Idához, 1877 áprilisa


Hasonló könyvek címkék alapján

Nina Collins: Levelek Tomnak
József Jolán: József Attila élete
Mészöly Miklós – Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen
Arany János – Petőfi Sándor: Petőfi és Arany levelezése
Móricz Zsigmond – Holics Janka: Két szerelmesek
József Attila: József Attila levelezése
Lázár Ervin: Napló
Arany János – Petőfi Sándor: Arany és Petőfi levelezése
Munkácsy Mihály: Emlékeim
Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél