Zombifarm 15 csillagozás

Tolnai Panka: Zombifarm

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Zombik! ​Mindenhol zombik!

Voltak. Úgy öt évvel ezelőttig. Mostanra azonban csak néhányan maradtak, Gyarmati István, az egykori kukoricatermesztő tartja őket hét lakat alatt a Hortobágyon. Eddig kizárólag a felső tízezer előtt nyitotta ki a luxusfarm kapuját, csakis ők lőhették – meglehetősen exkluzív körülmények között – festékpuskával az élőhalottakat, de most változtatni akar ezen. Egyedülálló szolgáltatásait egy kevésbé módos réteg számára is elérhetővé szeretné tenni, ehhez azonban több élőhalottra és a kormány támogatására van szüksége.

Akadnak viszont, akiknek még ez a néhány zombi is sok. Például a farm felszámolásáért küzdő Országos Zombiellenes Mozgalom, akik régóta próbálják keresztülhúzni Gyarmati számításait, vagy Vincze László, az átlagos budapesti építésvezető, aki szíve szerint tudomást sem venne az élőhalottakról. Útjaik keresztezik egymást, ám ahogy telik az idő, Laci egyre kevésbé biztos benne, hogy a jó oldalon áll.

A szokványos zombis… (tovább)

>!
Delta Vision, Budapest, 2021
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953402

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

pat P>!
Tolnai Panka: Zombifarm

Nem lenne ez rossz, ha:

1. Ha már tudományosan megalapozott, akár sci-fiként komolyan vehető zombitörténet akar lenni, akkor bizony elkéne valami kis természettudományos alapozás. Nem elég annyi, hogy „elmesélhetném, de hosszú is, meg úgyse érted”. És nem szabadna ötletszerűen, illetve hát a plot igényeinek megfelelően, finoman változnia, vagy menet közben felbukkannia a zombiélettan, avagy a működésük jellegzetességeinek. Engem ez zavart talán a legjobban.
2. Nem mindenkinek áll jól a „meghallotta az ajtócsengőt, kis lendületet vett, lábait egymás után a földre helyezte, lila papucsba bújtatott alsó végtagjait a piros szőnyegen 12-szer egymás elé rakosgatta, majd felemelt jobb kezének öt ujjával megérintette a hűvös rézkilincset, végül közepes erővel lenyomta azt” típusú narráció. (Ha az ember Murakami Haruki, akkor persze igen.) Nekem lapos és unalmas lesz az olvasás, pláne egy ilyen amúgy pörgős, cselekményközpontú regény esetében.
3. Minden igyekezet mellett is érződik, hogy a szerzőnek nincsenek kellő tapasztalatai pl. egy luxusszállóról, vagy egy világhíres filmszínésznő viselkedéséről. Jó, nekem sincsenek, de valahogy olvastam, és nagyon sokszor nem hittem el, hogy ez így lehet…
4. Kicsit túl sok volt a (nem kifejezetten szofisztikált, inkább kicsit baltával faragott) etikai dilemmából, és talán a csavarból és cselszövevényből is. A végére. Egy icipicit.

Egyébként pedig tényleg nem is lenne rossz, a stílusa elfogadható, az alapötlet működőképes, a magyarországi helyszíneket, vonatkozásokat szerettem, és végül is lekötött a végéig, pedig nem is kedvelem a zombis történeteket.

kvzs P>!
Tolnai Panka: Zombifarm

Sajnos ez a könyv olyan volt, mint egy zs kategóriás hálivúdi akciófilm. Csavar után még egy kis csavar, a főgonosz nagy monológja, azonnal legjobb barátokká váló szereplők, logikátlanságok… A karakterek motivációi és mozgatórugói jó esetben két mondattal el voltak intézve, így viszont teljesen hiteltelen és logikátlan volt amikor csináltak valamit, vagy hirtelen pont az eddigiektől gyökeresen eltérően kezdtek el viselkedni… Az egész zombifertőzés és zombifarm hemzsegett az apró logikai bakiktól, és annyira sablonos volt, hogy néha már fájt. A történet szerkesztési arányaira is ugyanezt lehet elmondani: néha pontosan tudjuk azt is, hogy ki mit viselt, vagy mi volt az ebéd, máskor viszont hatalmasakat ugrunk a történetben, mintha nem tudta volna az író, hogy hogyan dolgozza ki a történetet. Sajnos ettől nagyon féllábú lett az egész történet. Összességében olyan érzésem volt néha, mintha valami fanfictiont olvasnék. Ennél azért többet vártam…

wzsuzsanna P>!
Tolnai Panka: Zombifarm

(…) A regény szinte az elejétől fogva elég pörgős és akciódús, kezdve Laci beépülésétől a Zombifarmra. A cselekmény előrehaladtával egyre többet tudunk meg arról, kik mozgatják a szálakat, kiknek a kezében összpontosul a hatalom, ahogy arról is, hogy ezen hatalom megtartása érdekében egyesek semmitől sem riadnak vissza. Számtalan fordulat és csavar gondoskodik arról, hogy végig fenntartsa az olvasó figyelmét, meg hát persze néhány zombi is, akiket ugyan szigorúan őriznek a farmon, azért tudnak némi meglepetést és galibát okozni. A történet végére nagyjából szépen összeállnak a kirakós darabkái, és a konkrét akciószál mellett kapunk pár elgondolkodtató morális dilemmát is.

Nekem nagyon tetszett az írónő stílusa, mind a történet felépítése, mind a nyelvezet igényes és olvasmányos volt. Igaz, helyenként picit úgy éreztem, hogy lehetett volna kicsit vágni a terjedelmen, velősebben és feszesebben haladni a cselekményben, de azt így sem mondhatom, hogy unalmas lett volna. A főszereplő, Laci, elég szerethető karakterre sikeredett, nem mondom, hogy a személyisége túl összetett, de a céljaival és motivációival könnyű volt azonosulni, és néha megcsillantotta fanyar humorát is. Tetszett az is, hogy az írónő a zombis témát valaminek az elmesélésére, illusztrálására használta, hiszen nem az ész nélküli hentelésen volt a hangsúly, hanem azon, hogy egy ilyen extrém katasztrófára miféle reakciók tudnak érkezni a különböző társadalmi szereplők részéről. Az külön öröm volt számomra, hogy magyar helyszíneken játszódik a cselekmény, oktogoni lakosként mókás volt olvasni a közeli jövőben játszódó leírásokat a térről és arról a bizonyos kráterről, ami az élőhalottak elpusztítása után maradt.

Összességében tehát kifejezetten elégedett vagyok, ha voltak is apró hiányosságok benne, nekem teljes mértékben kompenzálta ezeket az eredetiség, az ötletes alaptörténet és az igényes szöveg. Az biztos, hogy ez nem egy sablonos zombis történet, tehát aki kifejezetten az élőhalottak ámokfutására kíváncsi, talán jobban teszi, ha más olvasnivalót választ, de akit érdekel egy másfajta megközelítés, jó néhány piszkos összeesküvés, ráadásul mindez magyar környezetben, az szerintem nem fog csalódni.

Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2021/09/zombifarm-ertek…

donzella P>!
Tolnai Panka: Zombifarm

Ahogy a beharangozó is jelezte, nem szokványos zombi történetről van szó. Sokkal inkább azt mutatja be, hogy a pénz, ritkább esetben az elismerés kedvéért, milyen messzire hajlandók az emberek elmenni. Illetve azt, hogy akinek pénze van, mennyire nem érzi a határait, rosszabb esetben nem is érdekli.
Mondani sem kell, hogy mindenkinek van hátsó szándéka, ezért, amikor megvan a nagy zombikonfliktus csúcspontja, és utána még marad 100-150 oldal, akkor sajnos az új szereplőket már pontosan tudjuk, hova tegyük, mivel már új mélységek kibontására nincs idő, így a vége sok meglepetést nem tartogat.

Összességében a Jurassic Park zombi változata, ami azért vicces, mert az egyik szereplő is ahhoz a filmhez hasonlította, valahol a történet közepén. :)

liptonella>!
Tolnai Panka: Zombifarm

Blogturnén ajánlották, gyorsan belekezdtem és nagyon nehezen olvastam végig. A sztori alapvetően szellemes is lehetne, a kivitelezés azonban kissé iskolás, a szerző teljesen élettelen párbeszédeket ír és a történet vezetése sem kerek.
Mint amikor valaki nem vállalja fel sem a zombiságot, de annyira kineveti sem meri, hogy el tudjon szakadni és ne alapozzon effektíve a zombiságra, ami egyébként eladja a könyvet. Én úgy éreztem végig, hogy valami nem stimmel ezzel a könyvvel, és a szerző véleményem szerint nem elég jó vagy érett ahhoz, hogy „szakadár” vagy legalább tényleg vicces legyen zombi témában.

hangyaB>!
Tolnai Panka: Zombifarm

Viccesen komoly zombisztori szerethető karakterekkel. Pörgős, megy előre, ahogy kell, a végén pedig összeáll. Nekem külön fűszer, hogy Magyarországon játszódik. Pont ma jártam a Király utcában, megmosolyogtam ;)

lisawicca>!
Tolnai Panka: Zombifarm

Szivből ajánlom nem véres zombis, inkább vicces, és elgondolkoztató.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Hádész Háza
Jeaniene Frost: Síri csendben
Gabriel Wolf: Pszichokalipszis
Terry Pratchett: A Kaszás
Mark Lawrence: Tövisek Császára
Ann Aguirre: Horda
Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis
Amy Plum: Álomfogó
Kercsmár Bella Noémi: Arion