Ördögfej 1 csillagozás

Tolnai Ottó: Ördögfej

Tolnai ​Ottó 1940-ben született Kanizsán. Zentán, Újvidéken és Zágrábban tanult. Több verseskötete, regénye jelent meg. Sirálymellcsont című verseskötetéért 1968-ban Híd-díjat kapott. Jelenleg az Új Symposium című folyóirat főszerkesztője.
E regénye kanizsai gyermekéveit idézi.
„A vizes homok mint valami finom, csillogó hajszálcsövecskén folyt habos, nagy körmeimre. Amikor a körmök holdját eltakarta, középső, mutató- és hüvelykujjamat hirtelen összerántottam, hüvelykujjamat vagy két centivel lejjebb csúsztattam, és elkezdtem rezegtetni a kezemet. Művészetemet senki sem tudta utánozni. Ahány gyereket ismertem, mindnek rövid, tömpe, göcsörtös volt a hüvelykujja, míg az enyém mint a vékony, hófehér gyertyaszál. És rezegtetni sem tudták úgy, mint én. Ha én hozzáláttam a munkához, a gyerekek félrehúzódva lestek. A rezegés a vállamból indult, és lassan átterjedt egész karomra, végül egész testemre. Mikor a legmagasabb tornyokat csöpögtettem, szinte csilingeltek a fogaim.… (tovább)

>!
Forum, Újvidék, 1970
124 oldal · Illusztrálta: Kapitány László

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
Tolnai Ottó: Ördögfej

Nekem is volt szerencsém látni a Tiszát, és fürödni benne Kanizsán. A könyv első fele erről szól. Ezek a részek igazán hangulatosak, szerettem őket. Aztán a könyv tartalma más irányt vett, és innentől számomra kissé unalmassá vált. Időnként szeretek délvidéki íróktól olvasni, mert közel állnak hozzám, főleg, ha a cselekmény olyan helyeken játszódik, amit akár én is ismerek személyesen. Jó könyv volt, egyszerolvasós. :)


Népszerű idézetek

>!
Kikiriki

A végtelen olyan erős, sűrű kék volt, hogy szinte vágni lehetett.

9. oldal

>!
Kikiriki

A háborúról, arról, hogy háború van, nem tudtam semmit.

(első mondat)

>!
Kikiriki

– Mi ez? – kérdezte, kezét felém tartva. Közelebb hajoltam. Tenyerén mintha nem lett volna bőr… Egy ördögfej volt a kezében.
– Ördögfej – mondtam. – Mi úgy hívjuk: ördögfej.

15. oldal

>!
Kikiriki

Hosszadalmasan kellene mesélnem azoknak, akik nem a Tisza mentén élnek, de talán még azoknak is, akik a Tiszának nem azon a három-négy kilométernyi részén élnek, vagy éltek, ahol én.

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Máté Angi: Mamó
Száraz Miklós György: Lovak a ködben
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Dragomán György: Máglya
Hunčík Péter: Határeset
Bréda Ferenc: Angyal a Monostoron
Bodor Ádám: Sinistra körzet
Grendel Lajos: Einstein harangjai
Lovas Ildikó: Kijárat az Adriára
Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony