Felhőfiú ​és más mesék 1 csillagozás

Tölgyesi Norbert: Felhőfiú és más mesék

Egy kíváncsi kis felhő a földre látogat. Egy fiú merész utazásra vállalkozik a tengerparton. Hogyan alakul két tulipán sorsa az élet körforgásában? Mire képes a távoli bolygón rekedt űrhajós, hogy hazajusson oda, ahová tartozik? Egy szegény család a nehézségek közepette is összetart. Mit jelent az, hogy az ember a párját keresi, és miért választja végül egy pici hal a magány helyett a társait? Ezek a mesék az életről szólnak, amelyben nem történik mindig minden úgy, ahogyan szeretnénk. Mesebeli hőseinkhez hasonlóan a szépségek mellett nehézségekkel is szembe kell néznünk, így megtalálva helyünket a világban. A gyerekekkel együtt keressük a válaszokat a könyvben felmerülő, olykor nem is könnyű kérdésekre.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Underground, Budapest, 2015
132 oldal · ISBN: 9789631217964 · Illusztrálta: Tölgyesi Norbert

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

dianna76 P>!
Tölgyesi Norbert: Felhőfiú és más mesék

Már az első mese belopta magát a szívembe. Szép történeteket tartalmaz a kötet, zömével a természetről és annak körforgásáról. Minden mesének akad valami értékes mondanivalója. Nincs itt varázslat, királyfi, királylány és szegény ember. Viszont fellelhető egy-egy népmese elem, csak modernizálva. Ilyen a „világnak” induló fiúcska, aki ugye az iskolatáskának használt hátizsákból pakolja ki a tanszereket, hogy helyettük szalámit és kenyeret tehessen bele az útra. Ló helyett kutya segíti az úton, s nem varázslatot kap a nyújtott segítségért cserébe.
Az anyák napjával indított történetnél megrendültem. Miért is van iskolanap, ha egyszer anyák napja van! Mióta világ a világ, ez a szép ünnep vasárnapra esik. Ez kissé zavaró. De ezen a zavaron, félrevezetésen felülkerekedik a mese szépsége, mely burkoltan akár, az emberi élet elmúlásáról, s a testnek az újrahasznosulásáról a természetben, is szólhatna. A pénztárcás történetnél kicsit megijedtem, hogy itt valami nem illendő dolog, történetesen becstelenség, csalás lesz, de szerencsére jól alakult a vége.
Egy mese valahogy kilóg a sorból. Az űrhajós. Nekem ez kicsit elrontotta a mesegyűjtemény összképét. Belementünk egy modern világba, s egy kis sci-fi is került a képbe. Ezt nagyon nagyon nem kellett volna!! A mondandója a mesének szép, – mely szerint a zord és merev külső mögött is lakozhat érző szív – de rossz irányba mentünk a történet hátterével, környezetével.
Az illusztrációk a mesék írójától származnak, s nem mondhatni rájuk, hogy szemet gyönyörködtetőek, mégis valahogy engem megfogtak. Olyan egyszerűek a rajzok, s a kisfiú mindenhol egyformán néz ki, és a halovány színekkel való színezés is olyan kis egyszerű, elnagyolt. Talán pont ezért tetszett.

>!
Underground, Budapest, 2015
132 oldal · ISBN: 9789631217964 · Illusztrálta: Tölgyesi Norbert

Népszerű idézetek

dianna76 P>!

Adni úgy is jó, hogy nem kapsz érte cserébe semmit.

27. oldal (Bálnamese)

dianna76 P>!

De az életben a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk.

123. oldal (A vendéglő)

dianna76 P>!

A pici, fodros bárányfelhő a gyönyörű világoskék égen utazott. Ha megfújta egy mosolygó szellő, akkor egészen messzire is el tudott repülni. Képzeld csak el, látott már csillogó folyókat, amelyek bölcs kígyóként kanyarogtak a titokzatos, sötétzöld erdők és négyzet alakú szántások között. Látott fentről parányinak tűnő házikókat, melyeknek ablakai barátságos, pici szempároknak tűntek, és este ügyesen jelezték, hogy ott bizony meleg étel és biztonság van. Látott a cammogó délutánban heverő teheneket barna foltokkal a fehér oldalukon, mintha valaki tréfából löttyintette volna rájuk a festéket; egyikre így, másikra pedig amúgy.

7. oldal (Felhőfiú)


Hasonló könyvek címkék alapján

Rigó Béla: Vuk
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Süsü, a sárkány
Bálint Ágnes: Megint Mazsola
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója
Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó