Óriásvilág 35 csillagozás

Tőke Péter: Óriásvilág Tőke Péter: Óriásvilág

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Milyen jó is volna egy napon falevélen vitorlázni, bebújni a virágok kelyhébe vagy közelről szemügyre venni egy tücsköt! Aki valaha is nagyítóba nézett, annak megfordult a fejében a fantasztikus gondolat: mi volna, ha egy napon óriásivá nőne körülöttünk a parányok világa?… Tőke Péter, akinek A nyevigák c. elbeszéléskötete annak idején a Delfin sorozat nagy sikere volt, és sok új hívet szerzett a fantasztikus irodalomnak, ebben az új regényében is számtalan meglepetéssel szolgál. Ifjú hősei hatalmas, sok viszontagsággal teli utazást tesznek – a kert végétől alig néhány méternyi távolságra – nem csoda hát, hogy szorongó szívvel lessük, vajon sikerül-e épségben hazatérniük.

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Móra

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2013
ISBN: 9789633768228
>!
Móra, Budapest, 1985
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631138941 · Illusztrálta: Tőke Péter
>!
Móra, Budapest, 1985
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631143228 · Illusztrálta: Tőke Péter

Kedvencelte 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Ezentúl más szemmel nézek majd a lábam elé. :) Pörgős kis kaland volt ez, néha kissé didaktikus, néha félelmetes, néha megmosolyogtató, de sose unalmas. :) Én a magyarázatát annak, hogy miért lettek kicsik ugyan nem értettem, de azért jól szórakoztam. :) Kellemes meglepetés volt, egy kihívás miatt találtam és olvastam, amúgy sosem hallottam erről a könyvről korábban, pedig érdemes elolvasni. :)

2 hozzászólás
Wheel>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Varázslatos kis történet! Melyikünk ne szeretne egy rövid időre összemenni bogárnagyságúvá? Ki ne akarná megszemlélni miféle úgy a világ?
Tőke Péter ifjúsági könyvében a két szereplő Katalin és a Horváth fiú (nem emlékszem, hogy hívták, mindig valami ráaggatott becenéven lett szólítva) összemennek egészen kicsire, mint a Drágám a kölykök összementek című filmben. Megjegyzem a könyv előbb íródott, mint a film készült!
Csodásan félelmetes kalandokba keverednek a vagány, laza, és szórakoztató hőseink, békával, darázzsal, és számtalan rovarral, akik sokkal nagyobbak náluk. Egy csepp víz nekik uszoda, a kert áthatolhatatlan dzsungel.
Amit hibának róhatok fel talán annyi, hogy túl sokszor leragadt az író apró dolgok leírásán, sziszifuszian van leírva a Meoszkóp elhelyezkedése, és túl hosszan, vagy hogy a bogarakkal való harc ismételte önmagát. Kicsit tanító jellegű, hiszen botanikai, rovartani ismertekkel gazdagítja a tudatlan olvasót, kicsit lúzer, mert például Horváth még e kaland előtt annyi mindent megmért a vonalzójával…
Szórakoztató olvasmány, kedves, klassz, élcelődő párbeszédekkel.

Balázs_Erőss >!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nahát, nahát, nahát! Minő meglepetés! Eltekintve attól, hogy Breki (Katalin) szinte minden mondata idegesítően nyávogósra lett írva (buta szövegek, szükségtelenül megtöbbszörözött magánhangzók satöbbi), ez egy tök jól összerakott történet. Olyannyira, hogy nem lennék meglepve, ha a nyilvánvalón hasonlóságokon túl több is kötné a „Drágám, a kölykök összementek” című ’89-es filmhez. (Nem ez lenne az első Hollywood-i lenyúlás, gondolok itt a Pusztító kontra Nemere István ügyre. Is.)
A lényeg. Jól végiggondolt, és ügyesen felépített törénet, ahol csak kissebb bakugrások kerülnek elő. Mármint egy átlagos ifjúsági regényhez képest.
Külön bónusz, hogy élvezetes és hiteles leírásokat ad a természetről.

padamak>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Sodró lendület (főleg, hogy 5X olyan gyorsan mozognak), rejtélyes környezet, szövevényes bűnténymegelőzés, meglepő barátság – vagy mindezeknél még több?
Alapvetően jó az alapötlet, de hogy ennyire magyarázat nélküli a szereplők állapota és túlmagyarázott a mindig-felismert növények és állatok nevei és tulajdonságai – nos ezek zavaróak. De összességében élvezetes!

Gáborr_Nagy>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nagyon kiismerhető regény, küzdök egy bogárral, közeledek egy kicsit a célhoz, agyalok, másik bogár… és megint elölről. És féltem az egésztől, a szerző van olyan unkorrekt, hogy valami pofonegyszerű ötlettel lezárja és megmagyarázza az egészet, A nyevigákban ettől másztam a falra, és itt is bejött. Egyszerűen egy sci-fit nem lehet azzal lezárni, hogy
SPOILER!
mindez csak álom, tessék többet dolgozni rajta, kedves szerző! Az is zavart, hogy a főszereplőknek volt elég gondjuk, de közben még azért ökológiai problémákon is törik a fejüket, minek kell ez? El tudom képzelni, hogy a célközönségnek bejött, de azért ez elég gyenge így.

Felixa P>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Fantasztikus és fantáziadús! Az alapötlet nagyon jó és miután a spoiler, alapos és rendkívül részletes leírásokat kapunk a számunkra parányinak tűnő világról. A különböző élőlények bemutatása színessé teszi a történetet. Valdi pedig egyszerűen egy tüneményes tücsök!

kratas P>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nosztalgia pipa. És persze, hol vannak már ennek az írónak az ötletei a mai 'felpörgött' fantasy műfajhoz képest… de akkor is zseniális. Izgultam a szereplőkért, megijedtem a nagy bogaraktól, szurkoltam, hogy odaérjenek és mosolyogtam a végén :)

clyme>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Szórakoztató, kalandos kis történet volt. A kalandok, amiket átéltek egyszerre voltak néha lenyűgözőek és ijesztőek , főleg a pókok :( brr.
Nagyszerű példa a gyerekeknek, hogy miért fontos a környezetvédelem, és hogy mennyivel másabb a „liliputiak” világa, vagyis, hogy az apróbb élőlények és növények élete ugyanannyit ér, mint az embereké.

zsoltika>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Ifjúsági kaland scifi, kevéske ökoszocialista eszmékkel, még 2015-ben 42 évesen is szórakoztató volt (a helyenkénti önismétlés ellenére), szóval 4.5/5

Alexanderr>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nekem is az jutott róla eszembe, hogy sokkal jobb, mint az amerikai film. Még hihetőbb is, de nem lőném le, hogy miért. Többször is elolvastam, javaslom másoknak is az olvasását.


Népszerű idézetek

Gáborr_Nagy>!

-Miért szeretnél te ökörmókus lenni?
-Ökológust akartál mondani?

Wheel>!

Most már én is láttam a szörnyet. Közvetlenül a felszín alatt úszott, széles volt,
szürke és lapos, s ahogy haladt előre, párhuzamos, keresztirányú hullámok futottak
végig a testén egyenletes gyorsasággal: a szörnyeteg hasa alatt ötméteres, kupolaforma képződmény sötétlett…
− Nyugalom! − mondtam. − Ez egy közönséges vízicsiga.

clyme>!

– Ne nézz ide! – szólt, a nadrágját húzogatva, amely kissé lement neki.
Nevettem magamban; azt képzeli, kíváncsi vagyok rá?… De hát a nők már ilyennek születtek: mindegyik azt hiszi magáról, hogy szépségkirálynő, még ha olyan csúnya is, mint a vakbélgyulladás…

clyme>!

– Nem az a bátor, aki nem ismeri a félelmet – feleltem kitérően –, hanem az, aki legyőzi a félelmét; ezért nem is biztos, hogy mindig az a bátor, aki annak látszik, világos?… (…)?

clyme>!

Elhűlten nézett rám.
– Horváth, te tiszta ökör vagy! Neked teljesen elment az eszed! Tényleg azt állítod, hogy az a dög szép?
– Felfogás kérdése – vontam vállat. – A vízibolha szemében talán te vagy olyan csúnya, mint a világháború.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
On Sai: Esővágy
Láng Attila D.: Auwelia
Fehér Klára: Oxygénia
Kelemen Zoltán: Első 21 novella
Estelle Brightmore: 13. napon
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Richard Paul Evans: Vadászat Jáde Sárkányra