Óriásvilág 40 csillagozás

Tőke Péter: Óriásvilág Tőke Péter: Óriásvilág

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Milyen jó is volna egy napon falevélen vitorlázni, bebújni a virágok kelyhébe vagy közelről szemügyre venni egy tücsköt! Aki valaha is nagyítóba nézett, annak megfordult a fejében a fantasztikus gondolat: mi volna, ha egy napon óriásivá nőne körülöttünk a parányok világa?… Tőke Péter, akinek A nyevigák c. elbeszéléskötete annak idején a Delfin sorozat nagy sikere volt, és sok új hívet szerzett a fantasztikus irodalomnak, ebben az új regényében is számtalan meglepetéssel szolgál. Ifjú hősei hatalmas, sok viszontagsággal teli utazást tesznek – a kert végétől alig néhány méternyi távolságra – nem csoda hát, hogy szorongó szívvel lessük, vajon sikerül-e épségben hazatérniük.

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Móra

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2013
ISBN: 9789633768228
>!
Móra, Budapest, 1985
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631138941 · Illusztrálta: Tőke Péter
>!
Móra, Budapest, 1985
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631143228 · Illusztrálta: Tőke Péter

Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Ezentúl más szemmel nézek majd a lábam elé. :) Pörgős kis kaland volt ez, néha kissé didaktikus, néha félelmetes, néha megmosolyogtató, de sose unalmas. :) Én a magyarázatát annak, hogy miért lettek kicsik ugyan nem értettem, de azért jól szórakoztam. :) Kellemes meglepetés volt, egy kihívás miatt találtam és olvastam, amúgy sosem hallottam erről a könyvről korábban, pedig érdemes elolvasni. :)

2 hozzászólás
Balázs_Erőss>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nahát, nahát, nahát! Minő meglepetés! Eltekintve attól, hogy Breki (Katalin) szinte minden mondata idegesítően nyávogósra lett írva (buta szövegek, szükségtelenül megtöbbszörözött magánhangzók satöbbi), ez egy tök jól összerakott történet. Olyannyira, hogy nem lennék meglepve, ha a nyilvánvaló hasonlóságokon túl több is kötné a „Drágám, a kölykök összementek” című ’89-es filmhez. (Nem ez lenne az első Hollywood-i lenyúlás, gondolok itt a Pusztító kontra Nemere István ügyre. Is.)
A lényeg. Jól végiggondolt, és ügyesen felépített történet, ahol csak kisebb bakugrások kerülnek elő. Mármint egy átlagos ifjúsági regényhez képest.
Külön bónusz, hogy élvezetes és hiteles leírásokat ad a természetről.

3 hozzászólás
NyZita >!
Tőke Péter: Óriásvilág

Akár a Drágám, a kölykök összementek! Csak korábbi, és szerintem ráadásul jobb is. Mondjuk hazudnék, ha azt mondanám, hogy kristálytisztán értettem, ahogy a szerző elmagyarázta, mi is történt a két gyerekkel (ehhez nekem valószínűleg José Rodrigues dos Santos kellene), de ettől eltekintve nagyon jó kis ifjúsági regény volt ez, a kalandos, mindössze pár száz méternyi utazással, rengeteg állat- és növényfajjal, szuper leírásokkal.

És biza ez a Tőke Péter úr eléggé romantikus természet lehetett a maga módján. Ez már a harmadik ifjúsági kalandregényem tőle, de azért mindegyikbe belecseppentett egy leheletnyi szerelmi szálat – egyem meg :D

padamak >!
Tőke Péter: Óriásvilág

Sodró lendület (főleg, hogy 5X olyan gyorsan mozognak), rejtélyes környezet, szövevényes bűnténymegelőzés, meglepő barátság – vagy mindezeknél még több?
Alapvetően jó az alapötlet, de hogy ennyire magyarázat nélküli a szereplők állapota és túlmagyarázott a mindig-felismert növények és állatok nevei és tulajdonságai – nos ezek zavaróak. De összességében élvezetes!

Gáborr_Nagy>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nagyon kiismerhető regény, küzdök egy bogárral, közeledek egy kicsit a célhoz, agyalok, másik bogár… és megint elölről. És féltem az egésztől, a szerző van olyan unkorrekt, hogy valami pofonegyszerű ötlettel lezárja és megmagyarázza az egészet, A nyevigákban ettől másztam a falra, és itt is bejött. Egyszerűen egy sci-fit nem lehet azzal lezárni, hogy
SPOILER!
mindez csak álom, tessék többet dolgozni rajta, kedves szerző! Az is zavart, hogy a főszereplőknek volt elég gondjuk, de közben még azért ökológiai problémákon is törik a fejüket, minek kell ez? El tudom képzelni, hogy a célközönségnek bejött, de azért ez elég gyenge így.

kratas P>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nosztalgia pipa. És persze, hol vannak már ennek az írónak az ötletei a mai 'felpörgött' fantasy műfajhoz képest… de akkor is zseniális. Izgultam a szereplőkért, megijedtem a nagy bogaraktól, szurkoltam, hogy odaérjenek és mosolyogtam a végén :)

zombie67bp>!
Tőke Péter: Óriásvilág

1 hős cincér védelme alatt menekülnek a gyerekek a fűnyíró,meg a ragadozórovarok elöl vagy valami ilyesmi.)))

clyme>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Szórakoztató, kalandos kis történet volt. A kalandok, amiket átéltek egyszerre voltak néha lenyűgözőek és ijesztőek , főleg a pókok :( brr.
Nagyszerű példa a gyerekeknek, hogy miért fontos a környezetvédelem, és hogy mennyivel másabb a „liliputiak” világa, vagyis, hogy az apróbb élőlények és növények élete ugyanannyit ér, mint az embereké.

zsoltika>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Ifjúsági kaland scifi, kevéske ökoszocialista eszmékkel, még 2015-ben 42 évesen is szórakoztató volt (a helyenkénti önismétlés ellenére), szóval 4.5/5

Alexanderr>!
Tőke Péter: Óriásvilág

Nekem is az jutott róla eszembe, hogy sokkal jobb, mint az amerikai film. Még hihetőbb is, de nem lőném le, hogy miért. Többször is elolvastam, javaslom másoknak is az olvasását.


Népszerű idézetek

Gáborr_Nagy>!

-Miért szeretnél te ökörmókus lenni?
-Ökológust akartál mondani?

>!

Most már én is láttam a szörnyet. Közvetlenül a felszín alatt úszott, széles volt,
szürke és lapos, s ahogy haladt előre, párhuzamos, keresztirányú hullámok futottak
végig a testén egyenletes gyorsasággal: a szörnyeteg hasa alatt ötméteres, kupolaforma képződmény sötétlett…
− Nyugalom! − mondtam. − Ez egy közönséges vízicsiga.

tschk >!

De hisz ez azt jelentené, hogy a növények érző lények, sőt nemcsak érzők, hanem arra is képesek, hogy érzéseiket átadják – persze olyanoknak, akik fel tudják fogni üzenetüket, akik meghallják, amit mondanak…

152. oldal

clyme>!

– Ne nézz ide! – szólt, a nadrágját húzogatva, amely kissé lement neki.
Nevettem magamban; azt képzeli, kíváncsi vagyok rá?… De hát a nők már ilyennek születtek: mindegyik azt hiszi magáról, hogy szépségkirálynő, még ha olyan csúnya is, mint a vakbélgyulladás…

tschk >!

És rám mosolygott… Szép fogai voltak valóban…

45. oldal

tschk >!

– Maradj nyugodtan, és ne szólj egy szót se! – mondta Kati… Néhány lépést eltávolod tőlem, szemét lehunyta, homlokát összeráncolta, és úgy tűnt, erősen koncentrál.
Hirtelen odaintett magához.
– A kezedet! – suttogta. – Gyorsan! … Valamit érzek, de nem egészen világos. Talán te jobban megérzed rajtam keresztül…
Melléje ugorva megfogtam a kezét, s szinte azon nyomban átbizsergett rajtam egy szavakkal ki nem fejezhető, enyhe áramütésre hasonlító, nagy-nagy jó érzés…

210 - 211. o

clyme>!

– Nem az a bátor, aki nem ismeri a félelmet – feleltem kitérően –, hanem az, aki legyőzi a félelmét; ezért nem is biztos, hogy mindig az a bátor, aki annak látszik, világos?… […]?

clyme>!

Elhűlten nézett rám.
– Horváth, te tiszta ökör vagy! Neked teljesen elment az eszed! Tényleg azt állítod, hogy az a dög szép?
– Felfogás kérdése – vontam vállat. – A vízibolha szemében talán te vagy olyan csúnya, mint a világháború.

tschk >!

– Horváth, te tiszta ökör vagy! Neked teljesen elment az eszed! Tényleg azt állítod, hogy az a dög szép?
– Felfogás kérdése – vontam vállat. – A vízibolha szemében talán te vagy olyan csúnya, mint a világháború.
Még mást is akartam mondani…
– Te nem vagy normális! – közölte tömören, azzal elfordult. – Többet szóba sem állok veled!
– Nézd – próbáltam engesztelni –, én csak összehasonlítás kedvéért mondtam, hogy csúnya vagy…
– Akármiért mondtad, de mondtad! – szakított félbe. – És én itt ünnepélyesen még egyszer kijelentem, hogy többé nem állok szóba veled!

70. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Cecelia Ahern: A Vétkes
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén
Martin Kay: Titkok útvesztője
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Fehér Klára: Oxygénia
Philip Reeve: Csillagvonatok
Ilsa J. Bick: Hamvak