A ​hullám 151 csillagozás

Todd Strasser: A hullám

Egy gimnázium végzős diákjai nem értik az európai történelem egyik legsötétebb korszakát: hogyan fordulhatott elő, hogy egy karizmatikus vezető hatására állítólag jóérzésű emberek elfogadták polgártársaik nagy tömegének jogfosztását és elhurcolását? Hogyhogy nem állította meg senki ezt az embertelen gépezetet?
Ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnek, a diákok vajon melyik oldalt választják? Észreveszik-e, ha beszippantja őket is a mozgalom?
Ezeket a kérdéseket boncolgatja Todd Strasser izgalmas regénye, melynek alapjául egy 1967-es kísérlet szolgál: a Hitler-Jugend mintájára indított, jelmondatokkal, jelvényekkel és egyezményes mozdulatokkal rendelkező iskolai mozgalom. A hátborzongató történetet a mozgalmat pedagógiai céllal elindító történelemtanár szemszögéből követhetjük végig.

>!
Athenaeum, Budapest, 2009
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639797659 · Fordította: Láng András
>!
Athenaeum, Budapest, 2008
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639797659 · Fordította: Láng András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Todd Strasser: A hullám

Egyik kollégám könyve, amit kölcsönadott, s egy buszút alatt (másfél óra) elolvastam 2013-ban. Nagyon egyszerű történet és stílus, akár a szög.
Eleve nehéz témát vett elő, és azt olyan gyerekes módon írta meg a szerző, mintha egy célrétegnek szánta volna. Az újfasiszta, fasisztoid fiatalságnak, akik között talán nem is olvasnak komoly könyveket. Igen, ez jó példa, sajnos hazánkban is jellemző, emlékszem gimis koromból ilyen bandatagokra. Egyszerű eszközök: szinte tőmondatok, mesekönyvbe illő betűmérettel készült könyvecske.
Benne foglaltatik az Egyesült Államok – európai szemmel nézve – roppant „bugyuta” vagy primitív oktatási rendszere. Amikor is a középiskolás végzős diákok európai értelemben általános iskolás kérdéseket kapnak…
Leginkább ez maradt meg bennem ebből a könyvből. 3 csillagot adok és jószívű voltam.
Sekélyes, bugyuta olvasmány, és még azt se mondhatni, hogy a téma túl vidám és szórakoztató.

7 hozzászólás
>!
Szencsike MP
Todd Strasser: A hullám

Nem láttam a filmet, a sztorit csak az elmondásokból ismertem, így valami mást, mélyebbet vártam. Könyvként nem olyan nagy eresztés, nem cifrázza agyon a dolgokat, csak a leglényegesebb dolgokra koncentrál, alig pár szereplőt ismerünk meg és őket is csak pont annyira, hogy értsük a motivációjukat. De maga a mondanivaló az világosan átjön. Ezek a diákok megtapasztalták azt, hogy mennyire be tudja szívni az embert, akár észrevétlenül is és ennek milyen hatásai vannak. Nagyon tanulságos olvasmány, érdemes elgondolkodni róla hosszabban is.

>!
Lanore P
Todd Strasser: A hullám

A fogalmazás, a stílus egy picit egyszerű, de a lényeget sikerült megérteni belőle, és talán a fiatalabbak számára is emészthetőbb ebben a formában. Érdekes látni, mennyire könnyen befolyásolhatóak a diákok, milyen könnyen „rákapnak” a hatalom ízére, és arra, hogy uralkodhatnak mások felett. Film is készült belőle, az hatásosabb lett.

>!
Chöpp 
Todd Strasser: A hullám

Örülök, hogy ez a könyv nem stílusbravúr. Így biztos vagyok benne, hogy több fiatal tudja végigolvasni. Nekik íródott, nekik szól, őket figyelmezteti a társas emberi természetből eredő végzetes hibára, amiből a való világban nincs visszatáncolási lehetőség.
Láttam azóta a filmet is, és bevallom, a könyvet sokkal humánusabb és gazdagabb alkotásnak tartom, mint a „vérrel szennyezett” nagyközönségnek készítettet.

>!
lepsenyigabi
Todd Strasser: A hullám

Az alaptörténete nagyon jó és tulajdonképpen a könyv is jól van megírva, de… Minden nagyon jó, és olyan 'életszagú' a könyvben. Az egyetlen baj az a vége. Lehet, hogy azért vagyok ilyen elégedetlen a történet végével kapcsolatban, mert a filmet előbb láttam -és annak egészen más vége van- de nekem ez így túl egyszerű volt. Ez így nem méltó befejezés ehhez a történethez. Kíváncsiságból érdemes volt elolvasni, de mindenkinek a filmet ajánlom. Ezen egyébként én magam is meglepődöm. Ez az első olyan alkalom, hogy a könyvnél jobban tetszik a film.:)

>!
Blissenobiarella
Todd Strasser: A hullám

Nagyon rövidke, egy délutános könyvecske ez. Magát a témát itt most nem fejtegetném, azt már megtették nagyon sokan. Úgy érzem, fennáll a dilemma az ilyen könyvek esetén, és az író az olvasók mennyiségét választotta az írás minőségével szemben. Nem biztos, hogy baj ez, de így már nem érzem magam célközönségnek, pedig a téma érdekes. Véleményem szerint megérne egy komolyabb, kidolgozottabb verziót is.
Azon kevés kivételek közé fog tartozni nálam, amikor azt mondom, a film jobb volt. Minden hatásvadászata mellett úgy gondolom, a karakterek és a történet is kevésbé volt felszínes a film esetében.
Azért egy két tinédzsernek szívesen a kezébe nyomnám, hogy olvassa el.

>!
katacita I
Todd Strasser: A hullám

az ötlet egész ügyes, de a kivitelezés… mintha én írtam volna általános nyolcadikban.

update: nézzétek meg inkább a filmet, ami ebből készült. igaz, más a vége, de sokkal jobb szerintem.

>!
marta_melyi
Todd Strasser: A hullám

Először a filmet láttam, és akkor nagyon magával ragadott a történet.
Könyvben is élvezhető, bár szerintem túlontúl nagy a betűméret és a megfogalmazás is inkább egy gimnazistára vall, mint érett felnőttre.
Összességében azt kell mondanom, hogy a film erősebb.

>!
wzsuzsanna P
Todd Strasser: A hullám

Többekhez hasonlóan én is először a filmet láttam, és utána olvastam el a könyvet. Elég gyors és egyszerű olvasmány, könnyen a végére lehet érni. Nekem pont ezzel az egyszerűséggel voltak problémáim. Elhiszem, hogy az emberek így működnek, és hogy egy ilyen kísérletnek ez lehet a vége, azzal azonban vannak problémáim, hogy mindez mennyire gyorsan történik. (mert persze más az, amikor valami egy elszigetelt környezetben zajlik le, ld. börtönkísérlet, de azért napi egy történelemóra hatására nekem ez erősen túlzó volt). Ettől függetlenül a mondanivaló nyilván átjön, és elég hatásos is, szóval összességében érdemes egyszer elolvasni.

>!
Kathreen
Todd Strasser: A hullám

Olyan hiányosnak tűnt! Még mindig nem teljesen világos, hogy miért követték ennyien Hitlert. És hogy tudták megtenni ennyi szörnyűséget a II. világháborúban egy ember parancsára.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ennyiii

– Majd te is rájössz, hogy a gúny sok mindenen átsegíthet.

>!
regcsimegcsi

Tanár úr! Tudom, hogy a házi feladat fontos dolog, de az én társasági életem sokkal fontosabb.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házi feladat
>!
Tüli

Az előcsarnokban felberregett a csengő. Ben hallotta, ahogy kivágódnak az ajtók, és a diákok kirajzanak a folyosóra. Mindig is csodálkozott: hogy tudnak az órák végén egy pillanat alatt kiözönleni a folyosóra, vissza meg úgy másznak, mint a csiga?

11. oldal (Athenaeum Kiadó, 2008)

>!
Tüli

– Na és hogy áll a lapszerkesztés? – faggatta a lányokat Carl.
– Pont ti kérdezitek? – replikázott Laurie. – Amikor egyikőtök sem adta még le a cikkét a mostani számba!
– Oh… – Alex tüntetőleg az órájára nézett és sietve elindult az ajtó felé. – Most jut eszembe, hogy el kell érnem az argentínai gépet…
– Majd én kiviszlek a repülőtérre – ajánlkozott azonnal Carl, és ő is elmenekült.
– Micsoda alakok – dünnyögte félhangosan Laurie.

34. oldal (Athenaeum Kiadó, 2008)

>!
Tüli

– Na, és hogy halad a kísérleted, Frankenstein doktor? Ellened fordultak már a teremtményeid?
– Ellenkezőleg – válaszolta Ben a feleségének –, legtöbbjük éppen most alakul át emberi lénnyé!

71. oldal (Athenaeum Kiadó, 2008)

>!
Tüli

Ismét nyílt az ajtó, és Carl osont be a szerkesztőségbe. Laurie és Alex láttán félig örömmel, félig gúnyosan így szólt:
– Úgy érzem, mintha Anna Frank padlására tévedtem volna…

116. oldal (Athenaeum Kiadó, 2008)

>!
Tüli

Laurie elsétált néhány csukott ajtó mellett, majd megállt egy osztályteremnél, és benézett az ajtó üvegablakán.
Odabent a legjobb barátnője, Amy Smith, egy aranyszőke, filigrán lány próbálta átvészelni Gabondi tanár úr franciaórájának utolsó pillanatait. Laurie az előző évben szenvedte végig ugyanezt, és Gabondi borzalmasan unalmas óráit azóta is ifjú élete legnyomasztóbb élményei között tartotta számon.
Gabondi alacsony, zömök, sötét hajú férfi volt, aki a leghidegebb télben is erősen verejtékezett. Olyan monoton hangon adott elő, hogy a legérdeklődőbb diák is elaludt az óráin. A franciatanulás akár élvezetes is lehetett volna, de Laurie emlékezett rá, mennyi erőfeszítésébe került, hogy jó jegyeket szerezzen.
Most, elnézve barátnője küzdelmét az álomkórral, Laurie úgy érezte, valahogy mindenképpen segítenie kell rajta. Szorosan az ajtó mellé állt, úgy, hogy Gabondi látószögén kívül maradjon, de Amy jól láthassa. Elkezdett grimaszolni, mire barátnője eltakarta a száját kezével. Amikor Laurie újabb grimaszt vágott, Amy elfordult, de azután a kíváncsisága győzött és ismét az ablak felé nézett. Laurie éppen a híres"tátogó hal" figurát adta elő: rettenetesen kancsított, füleivel legyezett és tátogatta a száját. Amy annyira nevetett és próbálta visszatartani a nevezését, hogy még a könnyei is kicsordultak.
Laurie érezte, hogy be kell fejeznie a grimaszolást. Tudta, hogy barátnőjéből most már a legkisebb pofavágástól is úgy robbanna ki a röhögés, hogy kiesne a padjából. De nem tudta megállni. Egy pillanatra hátat fordított az ajtónak, hogy felcsigázza Amyt, aztán kifordította az ajkát meg a szemhéját és visszafordult.
A nyitott ajtóban egy iszonyúan dühös Gabondi állt. Mögötte pedig röhögőgörcsben fetrengett Amy és az egész osztály. Laurie-nak rémületében összekoccantak a fogai, de mielőtt Gabondi leszidhatta volna, szerencsére megszólalt a csengő.

7. oldal (Athenaeum Kiadó, 2008)

>!
Aileen_May

…Nem volt muszáj, ők akarták. Ahogy elkezdtük, úgy éreztem, a srácok egyre többet akarnak. Mintha azt akarták volna, hgy fegyelmezzem meg őket. És amint az egyiket megtanulták, azonnal várták az újabb szabályt.

2 hozzászólás
>!
Aileen_May

– Nézzétek, milyen szépen ül Robert! – hívta fel a srácok figyelmét Ben. Párhuzamosan tartja a lábait, bokái összezárva, térde pontosan derékszögben behajlítva. (…) Remekül csinálod, Robert! És az osztály lúzere büszkén rámosolygott tanárára, a többiek pedig elkezdték utánozni.

>!
Blissenobiarella

Hajlandó vagyok kiállni a Hullám ellen és a végsőkig küzdeni fogok. Szabadság vagy pattanás! – kiáltotta, mint egy új jelszót.

124. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Isabel Allende: Kísértetház
Margaret Landon: Anna és a király
Diane Ackerman: Menedék
Isabel Allende: Szerelem és árnyak
Junot Díaz: Oscar Wao rövid, de csodálatos élete
Torey Hayden: Szellemlány
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Frederik Pohl: Csernobil