A ​hullám 142 csillagozás

Todd Strasser: A hullám

Egy gimnázium végzős diákjai nem értik az európai történelem egyik legsötétebb korszakát: hogyan fordulhatott elő, hogy egy karizmatikus vezető hatására állítólag jóérzésű emberek elfogadták polgártársaik nagy tömegének jogfosztását és elhurcolását? Hogyhogy nem állította meg senki ezt az embertelen gépezetet?
Ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnek, a diákok vajon melyik oldalt választják? Észreveszik-e, ha beszippantja őket is a mozgalom?
Ezeket a kérdéseket boncolgatja Todd Strasser izgalmas regénye, melynek alapjául egy 1967-es kísérlet szolgál: a Hitler-Jugend mintájára indított, jelmondatokkal, jelvényekkel és egyezményes mozdulatokkal rendelkező iskolai mozgalom. A hátborzongató történetet a mozgalmat pedagógiai céllal elindító történelemtanár szemszögéből követhetjük végig.

>!
Athenaeum, Budapest, 2009
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639797659 · Fordította: Láng András
>!
Athenaeum, Budapest, 2008
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639797659 · Fordította: Láng András

Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Todd Strasser: A hullám

Egyik kollégám könyve, amit kölcsönadott, s egy buszút alatt (másfél óra) elolvastam 2013-ban. Nagyon egyszerű történet és stílus, akár a szög.
Eleve nehéz témát vett elő, és azt olyan gyerekes módon írta meg a szerző, mintha egy célrétegnek szánta volna. Az újfasiszta, fasisztoid fiatalságnak, akik között talán nem is olvasnak komoly könyveket. Igen, ez jó példa, sajnos hazánkban is jellemző, emlékszem gimis koromból ilyen bandatagokra. Egyszerű eszközök: szinte tőmondatok, mesekönyvbe illő betűmérettel készült könyvecske.
Benne foglaltatik az Egyesült Államok – európai szemmel nézve – roppant „bugyuta” vagy primitív oktatási rendszere. Amikor is a középiskolás végzős diákok európai értelemben általános iskolás kérdéseket kapnak…
Leginkább ez maradt meg bennem ebből a könyvből. 3 csillagot adok és jószívű voltam.
Sekélyes, bugyuta olvasmány, és még azt se mondhatni, hogy a téma túl vidám és szórakoztató.

7 hozzászólás
>!
Elsie 
Todd Strasser: A hullám

– Tanár úr, miért rossz az, ha vakon követünk valakit/valamit?
– Mert csúnya dolgokhoz vezethet. *

Egy rossz könyv megírása is csúnya dolgokhoz vezethet.
Mert a színvonala kb. a fenti párbeszéd szintjén mozog. És nem mentség, hogy jó az alapötlet, mert az már adott volt (ld. californiai kísérlet), és hiába jók a kérdésfeltevések is, ha egyszer elhamarkodott választ ad rá – mert 173 oldalon nem fogja tudni leírni egy autokrácia receptjét. Mert bonyolultabb ez ennél. A legfontosabbat hagyja ki az egészből: a célt. Szép dolog a l'art pour l'art-hozzáállás, és van, amikor bejön, de egy önkényuralom kiépítése nagyon nem ez a kategória.
A stílus pedig… egy használati utasítás ehhez képest tömény szépirodalmi élvezet. Minden második mondat egy sablonszereplő szájából elhangzó közhely.

Csak a filmet nézzétek meg. Az jobb. Sokkal.

* ez nem idézet a könyvből, csak így visszaolvasva látom, hogy nagyon ezt a hatást kelti, az értékeléshez írtam, hogy érzékeltesse a hangulatát, teljesen fiktív párbeszéd,

>!
Szencsike MP
Todd Strasser: A hullám

Nem láttam a filmet, a sztorit csak az elmondásokból ismertem, így valami mást, mélyebbet vártam. Könyvként nem olyan nagy eresztés, nem cifrázza agyon a dolgokat, csak a leglényegesebb dolgokra koncentrál, alig pár szereplőt ismerünk meg és őket is csak pont annyira, hogy értsük a motivációjukat. De maga a mondanivaló az világosan átjön. Ezek a diákok megtapasztalták azt, hogy mennyire be tudja szívni az embert, akár észrevétlenül is és ennek milyen hatásai vannak. Nagyon tanulságos olvasmány, érdemes elgondolkodni róla hosszabban is.

>!
Lanore P
Todd Strasser: A hullám

A fogalmazás, a stílus egy picit egyszerű, de a lényeget sikerült megérteni belőle, és talán a fiatalabbak számára is emészthetőbb ebben a formában. Érdekes látni, mennyire könnyen befolyásolhatóak a diákok, milyen könnyen „rákapnak” a hatalom ízére, és arra, hogy uralkodhatnak mások felett. Film is készült belőle, az hatásosabb lett.

>!
Chöpp 
Todd Strasser: A hullám

Örülök, hogy ez a könyv nem stílusbravúr. Így biztos vagyok benne, hogy több fiatal tudja végigolvasni. Nekik íródott, nekik szól, őket figyelmezteti a társas emberi természetből eredő végzetes hibára, amiből a való világban nincs visszatáncolási lehetőség.
Láttam azóta a filmet is, és bevallom, a könyvet sokkal humánusabb és gazdagabb alkotásnak tartom, mint a „vérrel szennyezett” nagyközönségnek készítettet.

>!
lepsenyigabi
Todd Strasser: A hullám

Az alaptörténete nagyon jó és tulajdonképpen a könyv is jól van megírva, de… Minden nagyon jó, és olyan 'életszagú' a könyvben. Az egyetlen baj az a vége. Lehet, hogy azért vagyok ilyen elégedetlen a történet végével kapcsolatban, mert a filmet előbb láttam -és annak egészen más vége van- de nekem ez így túl egyszerű volt. Ez így nem méltó befejezés ehhez a történethez. Kíváncsiságból érdemes volt elolvasni, de mindenkinek a filmet ajánlom. Ezen egyébként én magam is meglepődöm. Ez az első olyan alkalom, hogy a könyvnél jobban tetszik a film.:)

>!
Blissenobiarella
Todd Strasser: A hullám

Nagyon rövidke, egy délutános könyvecske ez. Magát a témát itt most nem fejtegetném, azt már megtették nagyon sokan. Úgy érzem, fennáll a dilemma az ilyen könyvek esetén, és az író az olvasók mennyiségét választotta az írás minőségével szemben. Nem biztos, hogy baj ez, de így már nem érzem magam célközönségnek, pedig a téma érdekes. Véleményem szerint megérne egy komolyabb, kidolgozottabb verziót is.
Azon kevés kivételek közé fog tartozni nálam, amikor azt mondom, a film jobb volt. Minden hatásvadászata mellett úgy gondolom, a karakterek és a történet is kevésbé volt felszínes a film esetében.
Azért egy két tinédzsernek szívesen a kezébe nyomnám, hogy olvassa el.

>!
katacita I
Todd Strasser: A hullám

az ötlet egész ügyes, de a kivitelezés… mintha én írtam volna általános nyolcadikban.

update: nézzétek meg inkább a filmet, ami ebből készült. igaz, más a vége, de sokkal jobb szerintem.

>!
marta_melyi
Todd Strasser: A hullám

Először a filmet láttam, és akkor nagyon magával ragadott a történet.
Könyvben is élvezhető, bár szerintem túlontúl nagy a betűméret és a megfogalmazás is inkább egy gimnazistára vall, mint érett felnőttre.
Összességében azt kell mondanom, hogy a film erősebb.

>!
wzsuzsanna P
Todd Strasser: A hullám

Többekhez hasonlóan én is először a filmet láttam, és utána olvastam el a könyvet. Elég gyors és egyszerű olvasmány, könnyen a végére lehet érni. Nekem pont ezzel az egyszerűséggel voltak problémáim. Elhiszem, hogy az emberek így működnek, és hogy egy ilyen kísérletnek ez lehet a vége, azzal azonban vannak problémáim, hogy mindez mennyire gyorsan történik. (mert persze más az, amikor valami egy elszigetelt környezetben zajlik le, ld. börtönkísérlet, de azért napi egy történelemóra hatására nekem ez erősen túlzó volt). Ettől függetlenül a mondanivaló nyilván átjön, és elég hatásos is, szóval összességében érdemes egyszer elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
ennyiii

– Majd te is rájössz, hogy a gúny sok mindenen átsegíthet.

>!
regcsimegcsi

Tanár úr! Tudom, hogy a házi feladat fontos dolog, de az én társasági életem sokkal fontosabb.

12. oldal

>!
Aileen_May

…Nem volt muszáj, ők akarták. Ahogy elkezdtük, úgy éreztem, a srácok egyre többet akarnak. Mintha azt akarták volna, hgy fegyelmezzem meg őket. És amint az egyiket megtanulták, azonnal várták az újabb szabályt.

2 hozzászólás
>!
Aileen_May

– Nézzétek, milyen szépen ül Robert! – hívta fel a srácok figyelmét Ben. Párhuzamosan tartja a lábait, bokái összezárva, térde pontosan derékszögben behajlítva. (…) Remekül csinálod, Robert! És az osztály lúzere büszkén rámosolygott tanárára, a többiek pedig elkezdték utánozni.

>!
Blissenobiarella

Hajlandó vagyok kiállni a Hullám ellen és a végsőkig küzdeni fogok. Szabadság vagy pattanás! – kiáltotta, mint egy új jelszót.

124. oldal

>!
Blissenobiarella

Laurie Saunders a Gordon Gimnázium szerkesztőségi szobájában üldögélt, és egy Bic golyóstoll végét rágcsálta.

(első mondat)

>!
Blissenobiarella

– A gyűlés célja – folytatta Ross – tisztázni egyet s mást. A Hullám nem egyetlen végzős osztály kísérlete, hanem sokkal, de sokkal több annál. Bár ti nem tudtok róla, de az elmúlt héten a hozzám hasonló pedagógusok országszerte belekezdtek egy ifjúsági mozgalom toborzásába és kiképzésébe. A cél az, hogy megmutassuk a nemzetnek, hogy meg lehet valósítani egy igazságosabb és jobb társadalmat. Ismert előttetek az a tény, hogy országunk éppenhogy csak túljutott egy olyan évtizeden, amikor a tartós infláció miatt számottevően meggyengült a gazdaság. Nagyarányú munkanélküliség volt, a bűncselekmények száma pedig minden addig mért szintet messze meghaladott. És annak dacára, hogy ez a trend megfordulni látszik és lassan elindulunk felfelé, sokan, köztük a Hullám alapítói is, úgy vélik, hogy hazánk ma is kilátástalan helyzetben van.

157. oldal

>!
Blissenobiarella

Nagyot sóhajtott. Micsoda hatékonyság ezzel a három egyszerű szóval: fegyelem, közösség, cselekvés!

165. oldal

>!
Mileva

Laurie napok óta küzdött az ellen az érzés ellen, hogy a Hullám ijesztő.

110. oldal

>!
Mileva

[Ben Ross] legnagyobb meglepetésére jó néhányan éppen a szigorúbb fegyelmet tartották a legvonzóbbnak a Hullámban. Pedig a tanárok számára a fegyelmezés volt a legnehezebb és a legnagyobb személyes felelősséget követelő feladat. Ha a diákok nem fegyelmezték magukat, akkor a tanárok egyre kevésbé léptek közbe.

87. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Justin Cronin: A tizenkettek
Stephen King (Richard Bachman): A hosszú menetelés
Adam Johnson: The Orphan Master's Son – Az ellopott élet
Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban
Torey Hayden: Szellemlány
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Phyllis T. Smith: Én, Livia
William Styron: Nat Turner vallomásai