Spawn: ​Kezdetek 1. (Spawn 1.) 54 csillagozás

Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

A ​képregény történetének egyik legfelejthetetlenebb karaktere 1992-ben szabadult rá a gyanútlan olvasóra, s ezzel a világ örökre megváltozott.

Spawnhoz fogható szuperhős nincs még egy. Al Simmons, a kormány ügynöke, miután saját emberei megölték, a pokol legmélyebb bugyraiból kel új életre, és New York komor sikátorainak védelmében a rettenthetetlen Ivadékként tér vissza a földre. Saját múltját kutatva szembekerül az őt felélesztő sötét erőkkel, ellenségekre és valószínűtlen szövetségesekre tesz szert. Miközben igyekszik újdonsült szupererejét kordában tartani, szép lassan kezdi megérteni, mi hozta vissza az élők sorába, és mit hagyott maga mögött a földön.

A Spawn: Kezdetek a Spawn-rajongók régi kívánságát teljesíti. A vadonatúj formátumban megjelenő kötetek mindegyike hat eredeti, már rég nem kapható Spawn-történetet tartalmaz. Külön élményt nyújtanak az eredeti borítók és a kulisszák mögé bepillantást engedő képsorok. A kötetek elejére egy-egy… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Pereszteg, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631272246 · Fordította: Bárány Ferenc, Bata István · Illusztrálta: Todd McFarlane

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Spawn / Az Ivadék (Al Simmons) · Walt Disney · alkotó · Mickey Mouse


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Ígéretes, nagyon ígéretes!
Mint egyszeri és egyszerű képregényolvasó, elmondhatom, hogy nagyon tetszett!
Gyerekkoromban én is gyűjtögettem a képregényeket, és öcsivel olvasgattuk őket. Nos ez a gyűjtőszenvedély az utóbbi pár évben újra éledt, hogy ne csak könyveket, hanem képregényeket is olvassak, és gyűjtsek újra.
Spawn-ról is csak annyit tudtam, hogy egy pokolbéli lény, és volt belőle tán film is valamikor.
Ha már ilyen csodálatos kiadásban jött ki újra a sorozat, az elejétől kezdődően, biztos helye volt a polcomon, és remélhetőleg eljutunk majd a végére ebben a formában, mert mindnek ott lesz a helye.
A rajzok zseniálisak, bár meg kell mondani néhol nagyon betegek, ami persze nálam sosem hátrány. Emiatt az eltorzultság miatt tetszettek leginkább. Süt belőlük a ’90-es évek hangulata.
Továbbá érdekesnek találtam, hogy egyes epizódok előtt hosszabb idézetek voltak McFarlane-től, hogy hogyan is jött létre Spawn karaktere, és sok gondolatot megosztott velünk az író.
A történet pedig nagyon sötét, teljesen összhangban van a rajzokkal, és kellően humoros is volt számomra.
Nagyon rendben volt ez így kezdésnek, a kiadónak pedig gratulálok, hogy így bele mert vágni magánkiadóként. Dúl a képregény forradalom kis hazánkban, amit majd évek múlva eldöntünk, hogy mennyire is volt jó.
Ezek közül is kiemelkedik ez a sorozat, hisz annyira mutatós a könyv Capullo borító rajzaival.

Dominik_Blasir>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Ígéretes.
Azt hiszem, egyelőre ez a legbiztosabb, amit el tudok mondani a kötetről, és olvasva a 80+ számmal későbbi történeteket, minden bizonnyal be is teljesíti ezt.
Mindenesetre már most is nagyon izgalmas, ahogy McFarlane írását és rajzait figyeljük: néha egészen tudatfolyam-szerű, egészen pszichedelikus és elborult, néha kicsit összeszedettebb (és pózolósabb, de szerintem Spawnnál ez a teátrális stílus maradni fog), néha kifejezetten szórakoztató, néha kicsit zavarban vagyok, hogy mi a szösz is történik. Szóval egyelőre vegyes, de élvezem – talán egyedül az utolsó résszel nemigen tudtam mit kezdeni.
A rajzok is hasonlóan változatosak, de inkább tetszenek, mint nem, úgyhogy nem panaszkodok. Főleg, hogy maga kiadvány brutálisan jól néz ki: nem is tudom, láttam-e már ilyen szépet itthon.
Így tovább.

8 hozzászólás
Kilgores P>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

A Spawn sorozatba már korábban bele akartam kezdeni, leginkább Capullo rajzai iránti rajongásom miatt, viszont abban is biztos voltam, hogy a régi, nem túl minőségi lapra nyomtatott füzeteket én össze nem vadászom. Erre jött ez a keményfedeles kiadás ami tökéletes. Imádom a Kingpin kiadó köteteit, de hát nyomda technikai minőségben azért a Spawn: Kezdetek mérföldeket ver az összesre. (Itt egyébként nem a puha kontra kemény kötésre, vagy a méretre gondolok, meg lehet nézni a Walking Dead sorozatot is, sokkal jobban egyben vannak és néznek ki, mint mondjuk a Bosszú Angyalai sorozat. Kicsit el is kezdtem irigykedni, mert a most futó Batman vagy Daredevil sorozat is érdemelt volna ilyen kiadást itthon.)
Bár tény, hogy a Spawn nem az írása miatt sikeres, hanem a rajzok viszik el a hátán, én kellemesen szórakoztam rajta. Elsőre kicsit furcsa volt, hogy igazából nem is egy 6 részes story arc-ot kapunk, hanem a következő kötetben innen folytatódik a történet, de a vége felé már tetszett. Nincs keret megszabva, csak a történet halad előre. A rajzok is szépek végig, de azért McFarlane nem Capullo :) . Izgatottan várom a következő kötetet, meg hátha lesz egy két hasonlóan igényes kötet is az univerzumból, mint mondjuk Haunt, Creech vagy Angela.

9 hozzászólás
Melani>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Nem vagyok nagy rajongója az amerikai képregényeknek, főleg a szuperhősöseknek, annyira kínosan ügyelnek rá, hogy tiszták, és erkölcsösek legyenek. De kimondottan szeretem, ha egy olyan képregényt olvashatok ahol a hős nem az a tipikus jófiú, ők sokkal tovább elmehetnek, olyasmit is megtehetnek, amit más hősök nem tennének. Spawn is egy ilyen karakter. Az első kötetben megismerhetjük, hogy ki is ő, betekintést kapunk a múltjába, és hogy hogyan lett belőle az aki most. Maffiózók széttépett véres hulláin taposunk, és megismerhetjük a Violátort, mindezt egy igazán igényes és szép magyar kiadásban. Deadpool mellett Spawn is a kedvencem lett már az első kötet után.

Leah P>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Nagyon tetszik a rajzok részletessége, a darkos stílus és a történet is remek.
Régebben hallottam már a nevét (csak annyi rémlik h neki csináltak legelőször élő szereplős filmet), több helyen láttam a maszkját de nem ismertem.
Kicsit sokáig tartott az elolvasás, de várom a kövi köteteket. :))

1 hozzászólás
Th3DarkKn1ght P>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

A 90-es évek elején a Marvel csúcskategóriás rajzolói úgy döntöttek, hogy otthagyják a céget. Először Rob Liefeld (X-Force, Deadpool) fejében fogalmazódott meg a gondolat, hogy váltani kéne, mert szeretne a saját szuperhős csapatával foglalkozni, a Youngblood-dal. Hamarosan csatlakozott hozzá Erik Larsen (Csodálatos Pókember) és Jim Valentino (A Galaxis Őrzői). Ők még úgy gondolták, hogy egy kis független kiadóhoz, a Malibu Comicshoz vándorolnának. Mikor Todd McFarlane (Csodálatos Pókember, Pókember) is csatlakozott hozzájuk, Ő már saját vállalkozásban gondolkozott. Elege volt a kevés fizetésből, pláne, hogy lassan az írói munkát is a rajzolók végezték, a kreatív elismerés hiányából, a tulajdonjogi vitákból (ha alkotnak egy új karaktert az egyből a Marvel tulajdonát képezi). McFarlane rájött, hogy Ő és Liefeld igazi húzónevek, de mindig is lázadóknak tekintették őket, az ő elvesztésükön hamar túltennék magukat. Ha igazi sebet akar ejteni a Marvelen a legbiztosabb emberüket is magukkal kell vinniük. Ő pedig nem más, mint Jim Lee (X-Men), aki a mai napig tartja a rekordot a Mindenidők legnagyobb példányszámában elkelt képregényével, az X-men második szériájának az első számával (több, mint 8 millió eladott példány, a Guinness Rekordok Könyve is jegyzi). Időközben csatlakozott hozzájuk Marc Silvestri (Rozsomák), Whilce Portacio (Uncanny X-Men) is és Lee-t is sikerült meggyőzniük. McFarlane, Liefeld és Lee (a többieket is képviselve) szerveztek egy találkozott a Marvel akkori elnökével és főszerkesztőjével. Ők tárgyalásra számítottak, de McFarlane közölte velük, hogy itt hagyják a céget és vége. (Húú de ismerős ez az egész szituáció most nekem XD) Marvel részvények természetesen elkezdtek zuhanni. Érdekességként megemlítem, hogy amikor a DC Comics vezetői megtudták, hogy a Marvel sztár-rajzolói felmondtak, azt hitték, hogy náluk fognak kikötni, de McFarlane-ék csak azért összehoztak velük egy találkozót, hogy közölhessék velük: „Nem fogunk nálatok dolgozni!” Ezek után a srácok megalapították a cégüket és a saját üzletpolitikájuk szerint nekiláttak a munkának. Így született meg az Image Comics.

Az első képregényük megjelenését hatalmas várakozás előzte meg. Minden rajongó kíváncsi volt, mit fognak alkotni az ipar „Rock sztárjai”. Ez a képregény lett Rob Liefeld Youngblood-ja, amit megjelenésekor vittek, mint a cukrot és elérte a legnagyobb példányszámban elkelt független kiadó által forgalmazott képregény címet. Csak azért, hogy egy hónappal később Spawn elhódíthassa tőle. Sikerük abban rejlett, hogy megpróbáltak minden szempontból minőséget alkotni. Rajzilag, történetileg (ez azért nem mindenkinek sikerült) és formátumilag is. Nagyon minőségi papírra nyomtattak, ami még a régi magyar kiadásra is „átragadt!” Spawn a felsoroltak mindegyikét teljesíteni tudta, így hosszú évekig ez a cím volt az Image zászlóshajója!

Nálunk először 1997-ben jelent meg az Ivadék. Alsó tagozatos voltam, amikor egyik osztálytársam behozta az első számot. Első gondolatom az volt, hogy olyan, mintha Batman-t összemosták volna Pókemberrel. XD Bár én csak a 6. számtól vettem a képregényt, a karakter hamar az egyik kedvencemmé vált. 2016-ban, amikor megláttam, hogy újra van nálunk Spawn, iszonyatosan megörültem és amikor, megtudtam, hogy a 86. számtól folytatják a kiadást, az már csak a hab volt a tortán. Végig az járt a fejemben, hogy hamarosan érkezik a várva várt 100. szám! Sosem gondoltam volna, hogy egyszer megjelenik magyarul és sajnos igazam is lett. Jogi hercehurca miatt át kellett volna ugrani és későbbi történettel folytatni. Csalódottságomban el is adtam az addigi Spawn v2 képregényeimet. A magyar kiadó is érezte, hogy ez nagy csalódást keltett a rajongókban, így jobban utána járt a dolognak és szerencsénkre talált egy kiskaput, amin keresztül egyszer megjelenhet nálunk is végre a Spawn 100. száma. Így jutottunk el eme hosszú bevezető utána az értékelésem alanyáig: a Spawn Kezdetek gyűjteményes kötet első számáig.

A kötet a Spawn képregény első hat számát tartalmazza. Az első történet a Kérdések címet viseli. Itt ismerkedhetünk meg az Ivadék figurájával, de ami nagyon különlegessé teszi, hogy vele együtt. Alig emlékszik valamire a múltjából, képességeivel sincs tisztában, még azt se tudja, pontosan hol van és mikor. Szép lassan kezdenek emlékfoszlányok előtörni Spawn elméjéből és ez alapján elkezd kutatni a múltja után. Rájön ki is volt valójában, mivel foglalkozott és mennyi idő telt el a távozása óta. A legszívszorítóbb rész, amikor bevillan, hogy azért kötött alkut az „Ördöggel”, hogy újraláthassa a feleségét: Felvesz egy emberi alakot és elmegy hozzá, megtudja, hogy az özvegye időközben újraházasodott, Spawn legjobb barátjával, és közös gyerekük is van. Ki is készül rendesen. Csalódott és teljesen átverve érzi magát. Persze, eközben a Pokol erői is munkálkodnak a háttérben, főleg Violátor személyében. Néhány fontosabb mellékszereplő is bemutatása kerül, mint például Sam és Twitch nyomozó párosa és a helyi maffia vezér Tony Twist. Azért a válaszok keresése közben láthatunk akciót is, de nem ezen van hangsúly.

A második történet az Igazságszolgáltatás. Egy gyerekgyilkost szabadlábra helyeznek és Spawn-nak bevillan, hogy Ő még életében megbízást kapott az illető likvidálására. Akkor nem jött össze, majd most újrapróbálkozik. A gyilkos Billy Kincaid karaktere visszataszító és undorító egyszerre. McFarlane szándékosan rajzolta Kincaid áldozatát a lehető legcukibbra, hogy ezzel is erősítse a sokkhatást. Alig várjuk, hogy Spawn végre elkapja, nem lövök le nagy poént, sikerül neki. Sam és Twitch karaktere is itt kezd el kibontakozni. Ez volt a kedvenc történetem ebben a kötetben.

Az utolsó történet A Bosszú, annak is csak az első fele. Ez a történet tetszett a legkevésbé. Egyáltalán nem rossz, csak az eddigi sötétebb, komor hangulatot eltolja a 90-es évekre annyira jellemző akció képregény irányába. Spawn egy Overt-Kill nevű óriási cyborg-gal csap össze! XD Tele van zúzással és tesztoszteronnal. Azért is lehetett kicsit csalódás számomra ez a rész, mert a befejezése a következő kötetben olvasható.

A rajzok csodálatosak és stílusosak, ahogy Spawn köpenyét ábrázolják az valami eszméletlen. A történetvezetés nekem nagyon bejön. Kellően erőszakos és hangulatos. Tetszenek az apróbb kikacsintások más Image címekre, mint a Youngblood vagy a Savage Dragon. Spawn karaktere magával ragadó. A tragikus története miatt igazi kötödést érzek az irányába. McFarlane nagyon sok mindent beletett saját magából is a figurába, szinte a gyermeke. Gondolok itt ilyen apróságokra, hogy Al Simmonsnak hívták a kollégiumi szobatársát, McFarlane feleségét Wandának hívják, egyik lányát Cyan-nak, az egyik barátját Terry Fitzgerald-nak. :) Amin nagyon meglepődtem, hogy a korai rajzokon Spawn-nak még van orra. XD

A magyar kiadás nagyon minőségi, maximálisan elégedett vagyok vele! A kötet végén található rajzfüzet nagyon jó kis extra.

Spawn igazi mérföldkő volt a maga korában, de még most is rendkívül szórakoztató és izgalmas képregény. Aki szereti a komolyabb, de mégis szuperhős kategóriás történeteket, némi okkultizmussal megfűszerezve, annak kötelező darab!

Psycho_Goreman P>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Kapcsolatom Spawnnal sokáig kimerült abban, hogy láttam a filmet (ami annak idején nekem tetszett, de nem mertem újranézni inkább), gondoltam ideje változtatni ezen. És jaj de jól tettem. McFarlane által megteremtett Spawn, ha nem is rögtön, de bekerült a kedvenc képregénykaraktereim közé, annyira remekül megírt „szuperhős”. A rajzok gyönyörűek és a magyar kiadásra se lehet 1 rossz szavam se. Egyedüli bánatom csak az, hogy az Overtkill sztori befejezése a 2. kötetbe csúszott át, de ez legyen a legnagyobb bajom.

TribeBubu P>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Korának egyik legeredetibb képregényfigurája.
Az különösen tetszett, hogy még nincsenek agyonrajzolva az oldalak, a régimódi képregénystílusban készült, csakúgy, mint a színezés. Persze a modernebb stílusok előtt is le a kalappal, mert hát nem semmi így elkészíteni egy ilyen füzetet, de ez a nosztalgikus hangulat jobban tetszik nekem.

megaten666>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Kell. Akarom. Imádom. Szükségem van rá a mindennapi életben. Ezt most a barátnőmről írtam, de nyugodt szívvel írnék ilyet a Spawnról is, mert igen, egy pózőr, igen, végtelenül ’90-es évek, de istenemre mondom, hogy ez a rajz, ez a karaktertörténet, ez az univerzum… MÉG!

Sokan mondják, hogy Spawn olyan, mint Batman, de ellentétben Batmannel, Spawn öl. (De persze azt se felejtsük el, hogy Spawn pokolivadék révén természetfeletti erőknek parancsol.)

LoneWolf>!
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.

Gyerekként megvolt pár füzet az elsők közül, de akkoriban nem igazán kötött le. Nem tudtam értékelni még az olyan komorabb, sötét hősöket / anti-hősöket, mint Batman, vagy a szóbanforgó Spawn és inkább az olyan csili-vili, színes, vicces figurákért rajongtam, mint Pókember. Ez persze 8-10 éves fejjel nem is meglepő, de az Ivadék még mai szemmel is kissé összezavar. Látszik, hogy sok helyről merít ihletet, mint pl. a Frank Miller féle Sötét Lovag Visszatér, ami leginkább a híradós paneleken látszik leginkább, de a Violátor design-ja és karaktere leginkább Pennywise-ra emlékeztet, keveredik benne tehát a klasszikus szuperhős műfaj és a poklos-démonos horror, (Batman / Constantine) plusz maga Todd McFarlane is megfogalmazta a kötetbe is beékelt interjú részleteiben, hogy Spawn képes átlépni azt a határt, amit a Batman és társai képtelenek, hisz ő eleve bérgyilkosként kezdte, így ez meg se kottyan neki, de mégis bőven gyötrik erkölcsi dilemmák az útja során. Különös figura tehát egy összetett világban, de mégis helyenként olyan bugyuta tud lenni. Ez az Overt-Kill nevű kiborg is… eh. Gondolom ez is olyan, mint a legtöbb képregény széria, hogy akadnak erősebb és gyengébb történetei / karakterei, de reméltem, hogy az első kötet még mentes lesz az ilyen botlásoktól. Az alacsony csillagozás ellenére még nem adom föl és kíváncsi vagyok a folytatásokra, szóval a következő 2-3 kötetet még biztosan beszerzem (ha tudom, mert egyelőre a 2. és 3-ból pont kifogytak) és csak utána döntök arról, hogy Spawn méltó-e a hosszabb távú figyelmemre.
McFarlane rajzai egyébként szintén elég vegyesek számomra, melyeket anno pont Pókember füzetekben láttam először, (pl. Csodálatos Pókember 75-76. szám) szóval illusztráció szempontjából is hullámzó a színvonal. Maga a magyar kiadás amúgy szép, tetszetős borító design, élvezhető fordítás, plusz egy minimális extra tartalom pár vázlat képében, ami szintén dicséretes, szóval ilyen téren is megérte a pénzét.


Népszerű idézetek

TribeBubu P>!

„[…] Azt remélem, hogy Spawn — akárcsak Superman és Batman — túl fogja élni alkotóját. Azt szoktam mondani, hogy Miki egér még mindig él, bár Disney már nincs köztünk. Teremtett gyermekei túlélték teremtőjüket.“

Todd McFarlane

KÉRDÉSEK — ELSŐ RÉSZ (Magánkiadás, 2016)

TribeBubu P>!

Mi is minden kormány jelszava? „Ölni és kizsákmányolni!”

KÉRDÉSEK — HARMADIK RÉSZ (Magánkiadás, 2016)

Th3DarkKn1ght P>!

Üzletet ajánlok. Kölcsön adod nekem egy kis részedet, cserébe én hagyom a lelked örökké szenvedni.

Th3DarkKn1ght P>!

– Jól figyelj, most rám! Igaz, hogy egy petákot sem fizetsz a volt nejednek és a gyermekednek? Őszintén ajánlom, hogy térj jobb belátásra… mert ha újra el kell jönnöm, az életbiztosítód fogja fizetni a pénzt! Remélem értjük egymást!
– Persze.
– Jó. Vannak akik az életüket is odaadnák a családért. Még valami. Vedd le a mancsod a titkárnődről, mert tőből kitépem!

Kapcsolódó szócikkek: Spawn / Az Ivadék (Al Simmons)
Psycho_Goreman P>!

Ha most bűzlik valami, az nem jelenti azt, hogy azelőtt nem volt mocsok.

Th3DarkKn1ght P>!

– Jól van? Akarja, hogy kihívjuk az orvost? Vagy a családját, a feleségét?
– Nincs többé feleségem.
– Ó… sajnálom!
– Én is… Még ma is megőrjít, ha látom.

Kapcsolódó szócikkek: Spawn / Az Ivadék (Al Simmons)
Th3DarkKn1ght P>!

Miért?? Miért kínzol engem?! Miféle szadista öröm hajt?? A lelkemet akarod? Akkor vedd el! Próbáld elvenni!! Önként neked adtam volna! Hallod?! Csak a feleségemet kértem! Érted?? Nekem nem kell hatalom! Semmi sem kell! Csak Őt akartam vissza! Cserébe bármit odaadtam volna neked! De hazudtál! És ígérem, többé nem csapsz be!

Kapcsolódó szócikkek: Spawn / Az Ivadék (Al Simmons)

A sorozat következő kötete

Spawn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Grant Morrison: Batman: Arkham Elmegyógyintézet
Jody Houser: Stranger Things 1. – A túloldalon
J. M. DeMatteis: A csodálatos Pókember: Kraven utolsó vadászata
Brian Michael Bendis – Steve Niles: Hellspawn – Pokolivadék-gyűjtemény 1.
Alan Moore: Mocsárlény 2. rész
Garth Ennis – John McCrea: A Megtorló – Balfékek Szövetsége
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.
Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim a világ ellen
Chris Claremont: X-Men 4. – Próteusz