Gaia ​kertje 6 csillagozás

Útmutató a házi permakultúrához
Toby Hemenway: Gaia kertje Toby Hemenway: Gaia kertje Toby Hemenway: Gaia kertje

A ​Gaia kertje eme első magyar kiadása hiánypótló. A permakultúra alapkönyve végre olvasható magyarul is, hozzásegítve a hazai kertművelőket ahhoz, hogy a természet természetes intelligenciájára, működésére számítva és azt felhasználva szebb, bővebben termő kerteket tudjanak létrehozni. Toby Hemenway megmutatja, hogy könnyen teremthető jó kerti ökoszisztéma olyan növényközösségek összeállításával, amelyek együtt tudnak működni, és sok feladatot tudnak ellátni.

Ez a könyv az átdolgozott és bővített amerikai második kiadás alapján készült, mely a városi permakultúráról szóló fejezettel bővült, mely a nagy- és elővárosokban élő és nagyon szűkre szabott termőhellyel rendelkező embereknek szól. Igyekszik olyan környezethasználati eszközöket nyújtani, amelyekkel csökkenthető ökológiai lábnyomunk, önellátóbbak lehetünk, egyúttal növelhetjük az egyre veszélyeztetettebb vadvilág élőhelyeit.

A Gaia kertje az ökologikus vagy permakultúrás tájépítésbe igyekszik betekintést… (tovább)

>!
Katalizátor, Budapest, 2020
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155648014
>!
Katalizátor, Budapest, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158028134 · Fordította: Schmidt István · Illusztrálta: Elayne Sears
>!
Katalizátor, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158014670 · Fordította: Schmidt István · Illusztrálta: Elayne Sears

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Szilvia_Banga>!
Toby Hemenway: Gaia kertje

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

Szuper könyv a permakultúra kezdő és haladó rajongóinak is, attól eltekintve, hogy sok olyan növényfaj -fajta található benne, ami az észak-amerikai kertkultúra része. A magyar viszonylatokra (időjárás, talaj stb…) és növényfajokra átírva kitűnő lenne.


Népszerű idézetek

könyvbujtár>!

Általában jobb valamit tökéletlenül csinálni, mint semmit tökéletesen.

270. oldal

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

könyvbujtár>!

A természet sokat bír, és némi találékonysággal, szemléletváltással sok munka átadható ennek a készséges partnernek. A természet a kertész szövetségese lehet. Régebbi időkből fennmaradt csökevényként a természetet ellenségként kezeljük, melyet meg kell hódítani, meg kell fékezni. Ha azt mondjuk egy kertésznek: rovar – szinte mindegyikük valami rágó, szívó kártevőre gondol, mely szétrongyolja a leveleket és megrontja a gyümölcsöt. Azonban a rovarok nagy többsége, legalább 90 %-a hasznos vagy legalábbis ártalmatlan. Változatos és kiegyensúlyozott együttesük jó megporzást és gyümölcskötést ad, és a kártevők elszaporodása ellen a ragadozó rovarok gyors, vegyszermentes védelmet nyújtanak. Nélkülük belerokkannánk a munka terhébe: kézzel porozhatnánk be minden egyes virágot, és kézzel őrölhetnénk komposzttá a lehullott leveleket.

21. oldal

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

könyvbujtár>!

Ez a könyv, bár fő témája a környezetbarát kertművelés, nem afféle ökofanatikus kiáltvány. Kertészetről szól, teli kertészeti technikákkal és tanokkal – de a sorok között a fogyasztás csökkentése és a nagyobb mérvű önellátás mellett érvel. Mindazok, akik kézbe veszik, vélhetően jártasak az emberiség által az elmúlt pár évtizedben véghezvitt környezetpusztítás tényeiben – ezért nem zaklatom az olvasót szörnyű statisztikákkal. Megelégszem a figyelmeztetéssel: jobban kell csinálnunk. Kötetemmel követhető utat igyekszem mutatni.

10. oldal

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

Szilvia_Banga>!

Az ökológiai elveket számításba vevő kertépítés eleven tájat eredményez, melyben a madarak és más állatok éppúgy otthonra lelnek, mint maga a kertész.

17. oldal

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

Szilvia_Banga>!

A permakultúra tehát sokkal több, mint kertészet – és mivel a természeti világ bölcsességén alapul, sok ember először növények és kertészkedés kapcsán találkozik vele.

19. oldal

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

könyvbujtár>!

Egyes kertek megjelenésükben emlékeztetnek ugyan természeti tájra, de ennyiben ki is merül a hasonlóság. Találkoztam már őshonos növényeket felvonultató kerttel, melynek a silány talajon trágyahegyek kellettek a fennmaradáshoz, és csak vödörszámra adagolt gyomirtóval tudták kiirtani a lassan növő honos növények körül boldogan garázdálkodó, életerős gyomokat. Ez aligha természetes. Az ökologikus kert nemcsak úgy néz ki, hanem úgy is működik, mint a természet. Ezt a talajlakó élőlények, hasznos rovarok és más állatok, valamint a kertész közötti erős kapcsolatok kiépítése, rugalmas és természetes hálószövedéke biztosítja. Minden élőlény sok másikhoz kötődik. Ez az összefonódás adja a természet erejét. Képzelj el egy hálót: bármely szálát elvágva a háló még működik, mert az összes többi kapcsolat összetartja.

19. oldal

Toby Hemenway: Gaia kertje Útmutató a házi permakultúrához

Kapcsolódó szócikkek: gyomirtó

Hasonló könyvek címkék alapján

D. G. Hessayon: Biokertészet
Sulyok Katalin – Siklós László: Vetéstől a tálalásig
Susanne Bruns: 100 ötlet biokertészeknek
Geoff Hamilton: Az élet kertje
Kun András (szerk.): Beszélgetések az önellátásról
Gulyás Emese (szerk.): Tudatos vásárlók könyve
Rosta Gábor: A városi tanya
Rosta Gábor: Közösségi kertek
Tamás Enikő: Biokertészek könyve
Surányi Dezső: Biokertészet