Pumák ​földön-égen 31 csillagozás

Tobak Tibor: Pumák földön-égen Tobak Tibor: Pumák földön-égen

… A légvédelem eléggé pontos pamacssorozata lobban föl, közel hozzánk. A négymotorosok sok száz csőből ugyancsak minket lőnek. Kötelékünk sajnos szétszóródik. Én ragadok Bob gépéhez, de mást nem látok. Lehetséges, hogy csak ketten maradtunk? Gondolkozni nincs idő.- Bob gépének orra villog, én is nyomom a billentyűket. A mélységben lépcsőzött hatalmas repülőtestek között rohanunk. Hirtelen szörnyű látvány: egy Liberatort az orrunk előtt talál el egy 88 mm-es ágyúlövedék, az egész bal szárny, rajta a két motorral, lerobban a törzsről, és már lángol minden… Fekete pontok válnak el a törzstől, nyílnak a fehér gombák, de – mily borzalmas! Majdnem mindnek ég az ernyője és a ruhája!…

>!
Ferenczy, Budapest, 1998
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638579919
>!
Háttér, Budapest, 1989
286 oldal · ISBN: 9637403353

Kedvencelte 10

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Izolde I
Tobak Tibor: Pumák földön-égen

Történelmiregény íróként, hadihajókkal foglalkozom. A repülést a német Arado Ar fedélzeti hidroplánok történetén keresztül ismertem eddig. Jóbarátom adta kölcsön ezt a könyvet, mely hosszú hetekre a társam lett. Sokszor éjjelente a leglehetetlenebb időpontokban is felkeltem, hogy tovább olvassam. A történelem, a mi történelmünk, és egy nagyszerű ember életútja betöltötte a világomat. Katonák, repülősök. Magyarok. Felejthetetlen kaland volt. Mindenkinek ajánlom kortól és nemtől függetlenül.

>!
Szun
Tobak Tibor: Pumák földön-égen

Több ilyen remekmű kellene, mely kellő alapossággal és tisztelettel bemutatja ezen hős emberek történetét. Sajnos mára egyikük sem él, hogy emlékeikről beszámoljanak, az üvöltő vörös puma fejet viselő alakulat kalandjairól meséljenek. Tanulságos, ugyanakkor magával ragadó olvasmány. Nem kalandregény, annál sokkal több, maga az élet, az eleven történelem. Ádáz légi csaták a magyar égbolt felett. Szemben a világ két leghatalmasabb légierejével. Maroknyian a sokszor harmincszoros túlerő ellen. Kár, hogy ma is még alig hallani tetteikről, pedig illő helyük van a történelmünkben. Büszkén gondolhatunk vissza pilótáink teljesítményére, ami semmivel sem marad el a nyugati, a keleti, de még a szövetséges németekétől sem. Köszönöm Tobak Tibornak, amiért megismerhettem e fantasztikus alakulat mindennapjait, valamint heroikus történetüket abban a vérzivataros háborúban.

>!
talisen
Tobak Tibor: Pumák földön-égen

Ez a könyv egyszerűen hibátlan. Nyolc hosszú évig volt szerencsém hónapról-hónapra olvasni Tobak Tibor megannyi igaz történetét a háború poklából, de ezek azok a történetek, amikből soha nem lehet túl sok. Úgy vélem, szégyen, hogy ezeknek az embereknek, akik túlélték a háborút, utóbb 40 évig hallgatniuk kellett arról, hogy mit tettek, amikor saját vágyaikkal szemben a kötelesség és a hazaszeretet szavára hallgattak. Ugyanakkor hálát kell adni a sorsnak azért, hogy néhányan, mint Tobak Tibor, még el tudták mesélni, le tudták írni, hogy hogyan élték meg a háborús napokat és kialakulhatott a fájóan hiányzó kapocs a világháborús és a mai vadászpilóták között.

Szomorú nap volt minden magyar repülést szerető embernek, amikor Tobak „Cica” 2001-ben utoljára szállt fel, hogy a leszállást már a nagy égi leszállópályán tegye meg és csatlakozzon az Öreg Pumához és régi bajtársaihoz, Tóth Drumihoz, Bejcy Dzsóhoz és a többiekhez. Minden bizonnyal sok történet maradt örökre a tollában, amit mi már soha nem ismerhetünk meg, hiszen azok az egykori vadászpilóták, akik vele együtt védték a Hazát, lassan mind eltávoznak. Nekünk maradnak ezek a történetek és az emlékezés…

>!
Uhtred
Tobak Tibor: Pumák földön-égen

Lenyűgözően érdekes könyv. Nem találok rá szavakat. Nem lehet letenni!

>!
HUNCsV P
Tobak Tibor: Pumák földön-égen

Én még anno a Top Gunban találkoztam Tobak „Cica” írásaival először.
Aztán később került kezembe ez a könyve. ami azóta hatalmas kedvenc lett, és pár évente újraolvasom.
Hiánypótló, olvasmányos és akit érdekel a téma annak kötelező!

>!
dalost
Tobak Tibor: Pumák földön-égen

Ez a könyv az, amit 15 éve minden évben legalább egyszer elolvasok.


Hasonló könyvek címkék alapján

Norbert Hannig: A Luftwaffe szolgálatában
Len Deighton: Vadászrepülők
Tarlós József: Légcsavarszélben
John Nichol – John Peters: A lelőtt Tornado
Kositzky Attila: Égbolt pilóta nélkül?
Angyal László: Repülési napló
Sz. G. Kurzenkov: Alattunk a föld és a tenger
Kenyeres Dénes: Mi-24 típusú harci helikopterek alkalmazása a magyar hadseregben
Kovács Vilmos – Illésfalvi Péter – Nagy András (szerk.): Capronitól a Gripenig
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem