Az ​élőholtak ébredése (Dylan Dog 1-2.) 18 csillagozás

Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése

Fantasztikus ​rémálmok, ijesztő izgalmak, természetfeletti szörnyek, no meg egy csipetnyi humor és irónia, ezekből az elemekből áll össze az utóbbi évek legnépszerűbb olasz képregényének a receptje.
A Tiziano Sclavi által 1986-ban megalkotott Dylan Dog egy londoni magánnyomozó, akit a szokványos ügyek untatnak, így kizárólag az olyan bizarr eseteket vállalja be, amelyeket mások – beleértve természetesen a rendőrséget – nevetségesen hihetetlennek tartanak.
Dylan nőtlen és nőcsábász, a lakása tele van riasztó műtárgyakkal, a kapucsengője vérfagyasztó sikítást hallat. Asszisztense, Groucho, a híres amerikai komikus színésznek képzeli magát, és ezért kötelezőnek érzi, hogy állandóan vicceket meséljen. A sorozat harmadik rendszeres szereplője Bloch felügyelő, aki még rendőr korából ismeri Dylant, és minden kételkedése dacára megtanulta, hogy lehet abban valami, amit a fiatalember mond a különleges esetekről.
Dylan ugyanakkor korántsem tévedhetetlen, sokszor csak a… (tovább)

>!
Frike Comics, Budapest, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158067744 · Fordította: Bauerfeind Zoltán · Illusztrálta: Gustavo Trigo, Angelo Stano
>!
Fumax, Budapest, 2014
200 oldal · ISBN: 9789639861626 · Fordította: Bauerfeind Zoltán · Illusztrálta: Angelo Stano, Gustavo Trigo

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
fekiyeti79 P
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése

Mindkét történet az, ami a címe, így túl nagy meglepetés nem éri az olvasót. És bár óriási kliséhalmaz mindkettő, mégis érdekes, izgalmas, fordulatos kalandokban lehet része a horror, illetve a krimi szerelmeseinek:

Az élőholtak ébredése
George A. Romero klasszikus filmjeit idéző* zombiterror, abszolút méltó a „nagy elődhöz”. Sajnos nekem a rajzolás nagyon nem jött be, de szerencsére a cselekmény ellensúlyozta ezt a kis… fogyatékosságot.

* Szó szerint értendő, hiszen mi lehetne jobb „első-randi-helyszín”, mint egy mozi, ahol épp horror-maraton van, és többek közt a mester egyik filmjét is játsszák (a képsorokból ítélve – azt hiszem – a Holtak hajnalát). :)

Hasfelmetsző Jack
Szintén egy klasszikus, „Dylan Dogosan” tálalva: Egy szeánszon megidézik a hírhedt sorozatgyilkos szellemét, ami után rejtélyes halálesetek történnek a londoni éjszakában… Vajon tényleg Jack tért vissza hamvaiból, vagy csupán valaki úgy akarja beállítani, mintha ő követné el a bűntényeket?…
Ennek a történetnek a rajzai már igazán tetszetősek, sokat dobnak az élvezeti faktoron. :)

Dylan Dog vérbeli nyomozó és szoknyapecér.
Groucho, Dylan asszisztense inkább idegesítő, mint vicces. Ennek ellenére humorból sincs hiány, ahogy vérből, hullákból, élő hullákból, még több vérből és cs*csökből női domborulatokból sem.

Sajnos a fent említett rajzok nálam egy csillag mínuszba kerültek, de Romero zombijait imádom, Hasfelmetsző Jack örök, úgyhogy engem meggyőzött. Kíváncsi lettem a további részekre!

>!
makitra P
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése

Ez jópofa szórakozás volt.

Dylan Dog, aki nevét a leggyengébb pulphősök után kaphatta, Sherlock Holmes után szabadon és nagy elődökön kicsit gúnyolódva folytatja nyomozását. Nála a természetfeletti valóban létezik, még akkor is, ha a hétköznapi motivációk sincsenek elfelejtve. Mindig ott van a romlott ember, de valami megmagyarázhatatlan is. Női butyikon utazva, néha klarinétozva, de véreb nyomozónk mindig megtalálja az elkövetőt.

A történetek és a hősök ugyan ponyvaízűek, ezért mindig van némi fedetlen mell és fenék, némi vér, de pont annyi egyedi íz is, ami kihúzza a középszerből. Zseniális a Groucho Marx imitátor segéd és ezzel együtt a már-már posztmodernbe hajazó utalások is. Legalábbis nagyon élveztem.

Nekem mindkét történet rajzolása bejött, az elsőben kifejezetten tetszettek az árnyalatok, míg a második karcossága gyermekkorom Fülesben megjelent képregényeit idézte. A ritmus, a kivágások néhol filmszerűek, jól illeszkedenek a történetek pörgésébe.

Kifejezetten kíváncsi vagyok, hogy marad-e a későbbiekben a kicsit egysíkúbb karakterábrázolás, vagy Dylan kap egy-két réteget (egyes helyen úgy éreztem, már-már elhintenek valamit), szóval biztosan folytatni fogom.

2 hozzászólás
>!
vadooc
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése

Nekem az első sztori sokkal jobban tetszett. A második kiszámítható volt.
Groucho poénjai tetszenek, ő a kedvenc karakterem. :) Bár tudom, hogy általában inkább idegesíti az olvasókat, de én szeretem.

1 hozzászólás
>!
Chris
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése

Remek kikapcsolódás. Érződik rajta a ’80-as évek hangulata, hogy milyen igényei voltak akkoriban egy átlagolvasónak. Mai szemmel nézve nem tűnnek túl félelmetesnek a történetek, de azért túlzottan fiataloknak nem javallott az olvasása (mégis csak kibeleznek embereket benne, meg Dylan úton-útfélen lefekszik a nőkkel). Nem lett nagy kedvenc, de a folytatásra vevő leszek, ha megjelenik.

>!
Vladi
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése

Egy darabka képregénytörténelem, amelyben ízelítőt kapuk az olasz zombifilmek és giallók hangulatából, egy jó adag iróniával és humorral megfűszerezve, nyakon öntve rengeteg popkulturális utalással.


Népszerű idézetek

>!
cyrussmith 

Na, és azt tudja, hogy miben fürdetik a juhokat? Hát barikádban.

10. oldal

>!
cyrussmith 

Tudja, mivel kezdte pályáját a hóhér? Hát gyerekfejjel.

10. oldal

>!
cyrussmith 

Tudja, hogy a nők bolondulnak utánam? Múlt éjjel egy leányzó órákig dörömbölt az ajtómon, de én nem engedtem…kimenni.

11. oldal

>!
cyrussmith 

– Ó, nálam sosincs pénz, ez elvi kérdés. Groucho?
– Van öt fontom, de csak a testemen keresztül szerezheted meg. Bár akkor már inkább Sybil szerezze meg.

46. oldal


A sorozat következő kötete

Dylan Dog sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.
Maurizio Colombo: Dampyr – Lamiah
Stefano Vietti: Dragonero 4. – A gonosz bűvölete
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: Álom doktor
Chuck Wendig: Halálmadarak
Mike Mignola – Gary Gianni: Hellboy 4. – Különös helyek
Amanda Stevens: A birodalom