Tíz ​igaz történet (Tíz igaz történet 1.) 64 csillagozás

Tíz igaz történet Tíz igaz történet

Ez ​a kötet tíz emberi jogi jogsértés történetét mutatja be. Az áldozatokat az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak tekinti, rajtuk keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre, és hétköznapi embereket mozgósítva javulást elérni az esetükben. Az olvasó most tíz magyar író: Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Tasnádi István, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Vámos Miklós interpretációjában találkozhat a sorsukkal.

Az Amnesty International független, demokratikus szervezet, több mint hétmillió ember globális mozgalma. Az emberi jogok védelmét kormányoktól, politikai pártoktól, egyházaktól, ideológiáktól és gazdasági érdekektől függetlenül végzi, tőlük pénzt nem fogad el, és az általa védett személyek nézeteivel nem foglalkozik – kivéve, ha azon nézetek erőszakra uszítanak, amit a szervezet elutasít. Az AI kutatásokat végez, melyek alapján az emberi jogi sérelmek megszüntetésére… (tovább)

A művek szerzői: Maros András, Parti Nagy Lajos, Karafiáth Orsolya, Dragomán György, Gerlóczy Márton, Tasnádi István, Vámos Miklós, Kemény Zsófi, Simon Márton, Kiss Tibor Noé

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2015
56 oldal · ISBN: 9789633106327
>!
Libri, Budapest, 2015
66 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106280 · Illusztrálta: Berta Ágnes, Falvay László, Hujber Áron, Kalászi Benjámin, Mlinarics Máté, Orosz Richárd, Pucz Dániel, Vidák Zsolt

Enciklopédia 7


Most olvassa 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

DaTa P>!
Tíz igaz történet

nem az számít, hogy a szomszédban történik -e, ami, vagy a világ túlsó felén, hanem az, hogy ilyesmi egyáltalán történhet. Ugyanis akkor itt is és mindenhol előbb-utóbb ugyanúgy meg fog alkalomadtán, efelől ne nagyon legyenek kétségeink.

Istenem, adj erőt, hogy mindig, mindenhol, mindenkor legyen bátorságom kiállni az üldözöttekért, a menekülőkért, az elnyomottakért, az elesettekért, harsogjon bármit is bármilyen hatalmon levő nagyúr. Hogy újra és újra átérezzem, kegyelem és szerencse, hogy ezek nem velem történnek meg. Hogy tudjam, megtörténhetnének. Az Amnesty International tíz esetét meséli el tíz nagyszerű magyar író e rövidke kis kötetben. Emberek, akiknek az élete egyik napról a másikra összeomlott. Emberek, akik lehetnének én. Emberek, akik lehetnének te. Te mit teszel?

1 hozzászólás
Pandalány P>!
Tíz igaz történet

Nehezen találom a szavakat arra, amit ebben a rövid, mégis nagyon fontos kötetben olvastam. Tíz megrázó, igazságtalan történet sorsokról és arról, hogy mennyire nem működik az igazságszolgáltatás a világban.
A történetek tényszerűsége mellett mind a tíz szépirodalmi értékkel bír, a magyar írók nagyon szépen érzékeltették azt a szomorúságot, amit ezek a valós történetek magukban hordoznak.

tmezo P>!
Tíz igaz történet

Apró kis könyvecske, rövid, de megrázó történetekkel. Mindegyik történet figyelemre méltó, nem véletlen, hogy az Amnesty International foglalkozik velük. Viszont ami miatt pontot adtam, és négyet, az a stílus volt. Némelyikből nem jött át a mondanivaló, csak az összefoglaló szövegből tudtam meg, miről is akart írni a szerzője.
Borzasztó, igazságtalan, és embertelen dolgokról olvastam.

korkata>!
Tíz igaz történet

A könyvtárban az új könyvek között volt. A borítón feltüntetett nevek sokat ígérőek. A szerzők többségétől már olvastam. Nem tudtam, hogy milyen történeteket tartalmaz a kötet. Elsősorban a szerzők nevei miatt vettem a kezembe.
Rövid írások ezek. Mindegyiket valós, megtörtént események ihlették. Minden emberrel elolvastatnám, hogy felébredjen a világ és észrevegye mennyi embertelenség, igazságtalanság van.
Tíz emberi jogi sértés története olvasható. Elszomorít és felháborít, hogy ilyen szörnyűségek megtörténnek. Ráadásul mindez a XX1. században.
Többféle esetről van szó a könyvben. Ártatlan emberek letartóztatása, börtönbe csukása, megkínzása. A vallási fanatizmus miatti agresszió. A nők egészségügyi ellátásának hiánya miatti értelmetlen halál. A rasszizmus miatti támadások. A korrupció elleni tiltakozás börtönnel való büntetése. Megkínzás a kormány elleni tüntetésen való részvételen. A transzneműség helyzete, a diszkriminatív szabályok megváltoztatásáért folyó harc. Csupa olyan probléma ami körülöttünk van és tenni kellene ellene.

Kek P>!
Tíz igaz történet

Rövidek ezek a történetek. Novellák? Háááát, én nem tartom annak őket. De ez talán mindegy is. Mert hogy ezek didaktikus célra íródtak. Kiválasztottak ugyebár 10 jó nevű kortárs írót, hogy ehhez a kampányhoz adják a nevüket és írjanak valami szépirodalmat 10 emberi sorshoz… Amelyek önmagukban megrendítőek, igen tömören kurtán le is vannak jegyezve a történetek után. Mintha az írások elhelyezéséhez, megértéséhez a konkrét sorsok kellenének magyarázatul. Hát nem, nem kellenek. Az írásnak kell elegendőnek lenni ahhoz, hogy letaglózzon, elgondolkoztasson. És azért van ilyen a 10 között. A 10 sors megrendít, a 10 szöveg viszont irodalmilag nem elégít ki. Ezek olyan sorsok, amik egészen más műfajt, terjedelmet, megvalósítást követelnek.

robinson P>!
Tíz igaz történet

Rövid és ütős. Rávilágít, hogy vannak nagyobb gondok is a világban.

Mr_Sanyi>!
Tíz igaz történet

Há' erre kár volt ilyen jeles irodalmárokat és Karafiáth Orsolyát felkérni. Olyan gyorsan vége van a történetnek, hogy belehelyezkednie sincs ideje az embernek, emiatt úgy igazán beleélni se tudja magát.No, biztos én vagyok csak ilyen. Egyébként Karafiáth Orsolya novellája maradt meg bennem huzamosabb ideig, ami piszok meglepő.

AeS P>!
Tíz igaz történet

Nagy szükség van az ilyen könyvekre és az ilyen kezdeményezésekre, de mindig félek, hogy nem jut túl a buborékon, ami életre hívta.
Először azt írtam, „fáj, hogy tudom, hogy sosem jut túl”, de módosítottam, a világnak kell egy kis optimizmus, még ha most ennyi jut is.

Yvonne4 P>!
Tíz igaz történet

A tíz, papírra vetett sors megrendítő. Borzasztó és egyben ijesztő is, hogy milyen kilátástalan, szörnyű helyzetbe kerülhet bárki….. Még is úgy érzem, hogy nem kaptam semmit ettől a könyvtől (könyvecskétől). A történetek olyan rövidek, hogy nem lehet belemerülni az olvasásukba, nem tudtam elgondolkodni a történeteken, nem tudtam átadni magam az olvasotaknak. Nagyon fura érzés volt olvasni ezt a könyvet. Mint könyvtől, voltak elvárásaim, de azt is tudom, hogy e könyv megírásának fő szempontja, a figyelem felhívás volt, az Amnesty International nevű szervezet bemutatására.

Molymacska P>!
Tíz igaz történet

A jogi téma elég messze áll tőlem, mégis ezek a rövid történetek nagyon fontosak voltak számomra.
Néhány történet olyan volt, amelyre úgy tekintettem, ez biztosan máshol történik, itthon ilyen nem történhet meg. Aztán jöttek azok a történetek, amelyben már nem ezt mondtam. Amiknél már éreztem a magyar hivatkozást is, néhol az író is tett ezért, hogy megértsük, nem kell Üzbegisztánba mennünk, hogy jogilag nem helyes ügyekkel találkozzunk.
Örültem, hogy ennyire változatosak voltak a történetek, és nem mindegyikben élet-halál kérdésről volt szó. Főleg az utolsó LMBT+ történet volt számomra furcsa, hiszen igazságtalan, de az előző történetekhez képest „normális” volt.
Ami negatívuma a könyvnek (a rövidségén kívül) hogy több pici hiba is megtalálható volt benne. Egy helyen az évszámot írták el, egy igazán jövőbeli dátumra, míg máshol az 50. iksz került elő, miszerint amúgy 500 évesnek kellene lennie kedves hölgyünknek (ami nem probléma, csak most nem fantasy történetet olvasunk)
Ettől függetlenül nagyon tetszett a könyv, a változatosság, és hogy olyan témában mertek írni, amiről nem szoktak. Legyen még több ilyen kezdeményezés!


Népszerű idézetek

Kek P>!

(…) a közönyre egy szint fölött egyszerűen nincs mentség.

59. oldal, Simon Márton: Sok

Kapcsolódó szócikkek: közöny
robinson P>!

Az ötvenedik születésnap megrázó s egyben fölemelő is lehet. Minden a körülményeken múlik. Úgy mondják, nőknél tragikusabb felhangokkal zeng a lelki karének a fejben s a szívben.

45. oldal, Vámos Miklós: Ötezer gyertya

3 hozzászólás
Kek P>!

A diktatúráknak mindig végük lesz. Vagy úgy, hogy szétrobbantja őket az ellenük forduló sokaság, vagy úgy, hogy halk és hosszú rothadással múlnak ki.

46. oldal, Vámos Miklós: Ötezer gyertya

Kapcsolódó szócikkek: diktatúra
DaTa P>!

Ismerem viszont a nyíltan vagy burkoltan autoriter politika gesztusrendszerét, az ijesztően kerek hivatalos állásfoglalásokat arról, hogy mondjon bár egy ügy minden résztvevője homlokegyenest mást, az egész valójában nem is úgy volt, és a szegény hatalom csak a legjobbat akarja, sőt még ő az áldozat, hát nyilván. És pontosan tudom – hangozhat ez bármilyen idealista ökörségnek, a húsba vágó realitását nem nehéz megtapasztalni, pillantsunk csak körül –, nem az számít, hogy a szomszédban történik-e, ami, vagy a világ túlsó felén, hanem az, hogy ilyesmi egyáltalán történhet. Ugyanis akkor itt is és mindenhol előbb-utóbb ugyanúgy meg fog alkalomadtán, efelől ne nagyon legyenek kétségeink.

58. oldal

robinson P>!

Hazafelé tartott az Okere börtönből. Egy utcával kijjebb, a főúton kényelmesebb lett volna a séta, de a kényelem már rég nem szempont a számára. Ráadásul ott ismerősökbe botolhat, azt meg semmi esetre sem szeretné.

7. oldal, Maros András: Moses

Kek P>!

Minthogy a tíz év börtön, a tíz év utazási és médiahasználati tilalom, az egymillió ryalos (kb. hatvanmillió forint) pénzbüntetés mellett 1000, azaz egyezer korbácsütésre ítélték, ha elkezdik, egyhamar nem hagyják abba. Az ítélet szerint ötven egymást követő pénteken, az utolsó ima után nyilvánosan kell megkapnia az alkalmankénti húsz korbácsütést. Ez maga a lassú, egy éven át tartó kivégzés, nem lehet túlélni.
     Ön, aki ezt olvassa, péntekenként nézzen fel az égre alkonyatkor! Ez az európai ég, ne legyenek illúziói, ugyanaz az ég.

16. oldal, Parti Nagy Lajos: Ezer szempilla

Kapcsolódó szócikkek: börtön
Kek P>!

A járókelők most csendben örülnek, hogy ők nem pont úgy különböznek, ahogy te. Nem olyan feltűnően.

40. oldal, Tasnádi István: Shopping and bullying

Kek P>!

Sajátságos, hogy a huszonegyedik század elején sem a korruptak kerülnek tömlöcbe, hanem azok, akik tiltakoznak az uram-bátyám alapon szétlopott pénzeket szerző, adó vagy kapó bűnözők tevékenysége ellen.

46. oldal, Vámos Miklós: Ötezer gyertya

aranypinty>!

(…) sok van, mi szörnyűséges, de az embernél semmi sem szörnyűségesebb.

59. oldal, Simon Márton: Sok

Kek P>!

A korbács, legalábbis a képek alapján, nem az európai több-, olykor kilencágú kínzóeszköz. Látszatra még szolidabb is, mindössze egy rugalmas bőrbot, nem hosszabb másfél méternél. Becsukom a szemem, próbálom elképzelni, ahogy suhog, sűrített angyalszárny, suhog és lecsap. Egyszer, kétszer, húszszor, ez már felfoghatatlan. Inkább repeszti a bőrt, mintsem szakítja. Hurkásodik, kékül, kireped, vérzik, levedzik, elgennyed.

A lash angolul korbács is, szempilla is. Raif Badawi a Vörös-tenger partján a jogerős büntetés, vagyis a halál árnyékában néz maga elé a hosszú szempilláival.

18-19. oldal, Parti Nagy Lajos: Ezer szempilla


A sorozat következő kötete

Tíz igaz történet sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Király Levente (szerk.): Körkép 2013
Kiss Tibor Noé: Inkognitó
Bíró Gergely (szerk.): Az év novellái 2005
Aengus Carroll: Út a sikerhez
Bíró Kriszta: Fércmű
M. Szlávik Tünde: A férfi illata
Kiss Ottó: Az elmerült kert
Solymosi Bálint: Detonáta
Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő
Csaplár Vilmos: Semmit, örökké