A ​római nép története a város alapításától 8 csillagozás

Titus Livius: A római nép története a város alapításától Titus Livius: A római nép története a város alapításától Titus Livius: A római nép története a város alapításától

Livius ​nagy műve a nagyszerű római gesztusok gyűjteménye. Emberei mind olyan rómaiak, mint ahogy a rómaiakat elképzeljük, és hogy így képzeljük el, az nem kis mértékben Liviusnak köszönhető. Livius hagyományozta az utókorra a rómaiság sokatmondó helyzeteit: Brutust, a konzult, amint halálra ítéli fiait, és végignézi kivégzésüket; Horatius Coclest a hídfőnél; Menenius Agrippát, amint lecsillapítja meséjével a lázongó köznépet; Mucius Scaevolát, amint jobbját tűzbe tartja, Coriolanust és az eke mellől diktátornak hívott Cincinnatust; a római követet, aki háborút és békét hoz tógájában – akárhol ütjük fel, mindenütt olyan jelenetre találunk, amely fiatal nemzedékek százainak vérét indította gyorsabb ütemre a római jellem igézetével… Inkább művész volt, mint tudós, a drámai hatás kedvéért feláldozta az igazságot; a római előidők nyers egyszerűsége iránt nem volt érzéke…. De sokkal fontosabb, hogy érzéke volt Róma méltósága iránt. Megírta azt a történelmet, amelyet kora várt tőle, az… (tovább)

Eredeti cím: Ab Urbe condita libri

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bibliotheca Classica

>!
Európa, Budapest, 1982
1508 oldal · ISBN: 9630723263 · Fordította: Kiss Ferencné, Muraközy Gyula
>!
Európa, Budapest, 1976
3024 oldal · ISBN: 9630708329 · Fordította: Muraközy Gyula
>!
Európa, Budapest, 1974
432 oldal · ISBN: 963070059x · Fordította: Muraközy Gyula

1 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Katherine_Grey>!
Titus Livius: A római nép története a város alapításától

Hatalmas emlék a könyv (könyvsorozat? könyvtár?) első olvasása, hiszen a szép, fekete kötetek akkor még nagyapám könyvtárának büszkeségei voltak. Ma nálam vannak… viszont bármikor újraolvashatom őket, mint most is. Livius érdekes, izgalmas, tele olyan közismert, vagy kevésbé ismert történetekkel Lucretia meggyalázásától Mucius Scaevola hősen elégetett balkezéig, amelyek lebilincselnek fordulatosságukkal, elborzasztanak kegyetlen realitásukkal, elvisznek a legősibb mítoszok ködébe, de végül eljuttatnak a „modern” római politika boszorkánykonyhájába is. Aki visszariad a sok kötettől, annak lapozgatásra ajánlom.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Publius Ovidius Naso: Keservek
Lucius Annaeus Seneca: Vigasztalások
Publius Ovidius Naso: Átváltozások
Marcus Aurelius: Elmélkedések
Quintus Horatius Flaccus: Ódák és epódoszok
Marcus Aurelius: Marcus Aurelius elmélkedései
Marcus Fabius Quintilianus: Szónoklattan
Quintus Horatius Flaccus: Horatius költeményei
Gaius Suetonius Tranquillus: Suetonius összes művei
Marcus Tullius Cicero: Marcus Tullius Cicero válogatott művei