16. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
73. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Mesélő ​Budapest 110 csillagozás

Tittel Kinga: Mesélő Budapest Tittel Kinga: Mesélő Budapest Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Hallottál már a hídmesterekről és arról, mi a feladatuk? Tudod-e, ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kockás bárónak? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, melyet nem akarták tönkretenni a sínekkel? Tudod-e, miért van hét tornya a Halászbástyának? És miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten?
Ha mindezt és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest.

A Mesélő Budapest egy családi útikönyv, de akár hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Számtalan fotó és egyedi térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi a kötetet még színesebbé és izgalmasabbá.

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2020
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634376637 · Illusztrálta: Kecskés Judit
>!
Kolibri, Budapest, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634376637 · Illusztrálta: Kecskés Judit
>!
Kolibri, Budapest, 2018
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155501708 · Illusztrálta: Kecskés Judit

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 14

Most olvassa 13

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 215

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Olvasás közben szinte ellenállhatatlan vágyat éreztem arra, hogy felálljak és feltérképezzem, bejárjam az ismertetett helyeket.
Szívesen figyelmébe ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretik csodaszép fővárosunkat és azoknak is akik szeretnék jobban megismerni azt.

gabiica P>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Remekmű. Nagyon ötletes, figyelemfelkeltő és élvezetes. Mindenkinek bátran ajánlom, kicsiknek, nagyoknak, sőt, felnőtteknek is. Bár már Budapesten élek több mint négy éve, nem mondhatnám, hogy jól ismerem a várost, nagyon sokat jelentett nekem ez a könyv. Nagyon szépen mutatja be csodás városunkat. Hasznos segítség, ha meg akarod ismerni Budapestet, de akkor is, ha csak kicsit többet akarsz tudni róla. Imádtam, mindenképp beszerzek majd egy saját példányt is belőle :)

meseanyu P>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Az utóbbi időben egyre jobban szeretem Budapestet, szívesen felruccanok vidékiként turistáskodni, bóklászni egy kicsit, és ehhez most nagyon sok új ötletet is kaptam, érdekességeket olvashattam Tittel Kinga könyvében. Csak úgy olvasgatni is nagyon jó volt, de nagyvárosi séták tervezéséhez is hasznos segítség lehet ez az igényes, szép kivitelű könyv.

wzsuzsanna P>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Egész életemben budapesti voltam, így az ember azt várná, hogy többé-kevésbé jól ismerem a város nevezetességeit és történelmét. Ugyanakkor az a helyzet, hogy mivel Budapest eldugottabb, 22. kerületében nőttem fel, igazából nem sokat tudtam a belvárosról, csak különleges alkalmakkor jártam arra, ha például a szüleim elvittek az állatkertbe (Tök ciki, de kiskoromban a Moszkva teret és a Móricz Zsigmond körteret sem tudtam egymástól megkülönböztetni).
Aztán persze ahogy nagyobb lettem, egyre többet jártam a város különböző részeibe, akár kötelező programok keretében, akár csak magamtól, de ettől függetlenül a mai napig érzem, hogy súlyos hiányosságaim vannak azzal kapcsolatban, mit hol találok, vagy melyik helynek mi a története. Ezért amikor tudomást szereztem Tittel Kinga különleges könyvéről, egyből tudtam, hogy ez nekem való olvasmány lesz.
Útikönyvet sokat lát az ember, ez a gyűjtemény azonban újszerű és egyedi a megszokott kötetekhez képest: közérthető nyelvezetének, logikus tagolásának és csodaszép kivitelezésének (külön kiemelve Kecskés Judit fantasztikus rajzait) köszönhetően gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt könnyen emészthető és lebilincselő olvasmány, és a lapozása közben úgy juthatunk egy csomó ismerethez, hogy szinte észre sem vesszük.
Nagyon tetszik a kötet felépítése: először olvashatunk egy kicsit Budapest kialakulásának történetéről, illetve arról, milyen jelentős események zajlottak fővárosunkban az évszázadok során. Ezután néhány érdekesség következik, például arról, hogyan alakultak ki a kerületek, milyen „legek” vannak a városban, vagy hogy milyen vallási felekezetek épületeivel találkozhatunk az utcákat járva. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/02/meselo-budapest.html

11 hozzászólás
Hintafa P>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Műfajában is rendhagyó, a fővárosi családi sétákat bearanyozó Mesélő Budapest, hiszen előtte nemigen jelent meg hasonló témájú, kifejezetten családoknak, kamaszoknak, gyerekeknek szóló budapesti útikalauz. Egy hagyományos turistáknak szóló bedekkernél sokkal személyesebb. Egyrészt nemcsak a város nevezetességeit mutatja be, de segítségével szinte tapinthatóvá válik a történelem, a gyerekek is megérhetnek, számukra letűnt korokat, amikor barátságok mentek tönkre egy kiló banán miatt. (A történelemkönyvek adatai alatt rogyadozó kamaszoknak valóságos felüdülés.) Másrészt a családdal közös sétákat egészen új keretek közé helyezi: Tittel Kinga könyvében úgy mutatja be a fővárost, hogy muszáj ámulva és sétapartnereinkkel együtt lenyűgözve örülni minden új felfedezésünknek. Új nap süt ki a sétálók egén.

A könyv egy történelmi bevezetővel indít, bevallom én már itt teljesen odavoltam. Méghozzá azért, mert közel húsz oldalban sikerült úgy összefoglalni a lényeges tudnivalókat, hogy 1. végig érdekes marad 2. a a könyvben tárgyalt helyszínek történelmi keretbe helyezéséhez legfontosabb információk sem maradtak ki. A bevezető után Budapestről olvasuhatunk általános, de ettől még nagyon is érdekfeszítő információkat, majd megkezdjük kalandozásunkat először a Várhegyen, majd a innen átszökkenünk a Gellért-hegyre, utána a Margit-szigetre, majd át a pesti oldalra. Körutak, terek, szobrok, híres épületek környékét járjuk be úgy, hogy közben idegenvezetőnk néha 100-200 évvel is visszakaluzol bennünket az időben. Mindezt olyan stílusban, hogy akaratlanul is belénk ivódnak mindazon érdekességek és/vagy elgondolkodtató történetek, tények, amelyek egy-egy műemlékhez kapcsolhatóak. A kerületek közül utolsóként Óbudát és környékét járjuk be, de az alapos szerző a Dunáról, a folyó hídjairól és a Budapest gyógyvizeinek legfontosabb tudnivalóiról is mesél.

A sok ismeret mégsem nehezedik az olvasóra, köszönhetően az érdekesen mesélő szövegnek, a laza, jól átlátható szerkezetnek, a látványos fényképeknek (Bouandel Doraya munkái) és a gyönyörű, kézzel rajzolt térképeknek és egyéb apró illusztrációknak. Ez utóbbiak, Kecskés Judit nagyon szép rajzai, azzal is elnyerték a tetszésemet, hogy csak a bemutatott területek híres látványosságai vannak kiemelve, mellőzve az ilyenkor felesleges túlzó részletességet. Így aztán a Mesélő Budapest olyan benyomást kelt, mintha saját útinaplónkat tartanánk kezünkben. Kézbevéve elég hamar sajátoménak éreztem, annál is inkább, mert már az első „próbaúton” -mindenféle előzetes felkészülés nélkül, négy keréken, az ablak mögül lesve a főváros csodáit- elsöprő sikerben volt részem. A gyerek- és felnőtthallgatóság egyaránt hegyezte a fülét és szakadatlanul várta, hogy a következő sarkon milyen érdekesség fog velünk szembe jönni. Jött is, én pedig meséltem a sok okos-érdekességről. Annak ellenére ömlött belőlem a sok történet, hogy mindössze egyszer olvastam a könyvet. (A fékezhetetlen agyvelejű felnőtt hallgatóság szerint kicsit olyan voltam mint a Die Hard 3. kamionsofőrje, aki minden épületről tud valami érdekes adomát. Azért én profilból sokkal megnyerőbb vagyok.) Úgyhogy minden okom megvan rá, hogy imádjam, főleg a hatást, amit egy ilyen „mesélős” séta kivált.

Részletesebben: http://hintafa.blog.hu/2017/02/16/tittel_kinga_meselo_budapest

Boglarina>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Nem fővárosi lakosként mindig csodálattal töltött el, hogy Pesten szinte minden utcában belebotlani – különböző korokból származó – „egy darabka történelembe”, így boldogan hoztam ki a könyvtárból a könyvet, amikor szembe találkoztunk. Nyilván születtek a témában más alkotások is, de talán nem ily módon – az írónő éppen úgy adagolja az információkat, hogy az még érdekes is marad, elsősorban gyerekeknek, de érdeklődő, nem Budapest várostörténetével foglalkozó felnőtteknek is.
A könyv első lapjain röviden megismertet a főváros történelmével (a rómaiak ittlététől a 2004-es EU-s csatlakozásig), amit Budapest általános jellemzőinek leírása követ, azt követően kerülnek meghatározó épületek, szobrok, hidak, utcák (stb) górcső alá, mindezeket érdekességekkel, legendákkal megspékelve. Az idegenvezetőként dolgozó írónő még a legnagyobb, különböző felekezetek jellemzőire is kitért.
Természetesen a könyv nem lenne az, ami, ha nem lenne gazdagon illusztrálva fényképekkel a könyv, illetve Szotyi, a galamb, aki végig kísér bennünket a virtuális városi sétán hiszen a galambok mindenhol ott vannak.
Bevallom, volt, ami új információ volt számomra (kerületek számozása, az épületek magasságára „vonatkozó szabályok” stb), s bizonyos szobrok elhelyezkedésének mivolta is meglepett (mennyi mindenre odafigyelnek!). Az biztos, hogy következő hosszabb fővárosi látogatásomhoz sok-sok ötletet kaptam!

6 hozzászólás
Sister>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Bár a Dunakanyar szívében nőttem fel, mindig is rajongtam a csodás fővárosunkért, Budapestért. Amikor kicsi voltam, csodaszámba ment, ha Budapestre utaztunk, pedig nem volt túl messze, kocsival is mindössze fél óra. Mégis az emlékeimben él a kivilágított rakpart, a díszes épületek, az óriási sugárutak, a pompa…

Később, már egyetemista koromban kezdtem jobban felfedezni a várost, és kezdtem egyre több időt eltölteni. Így fokozatosan lettek kedvenc helyeim, kerületeim, épületeim, és útvonalaim. Erre még rátett egy lapáttal az az év is, amikor szinte teljes egészében Budán laktam a barátommal. Azóta a Móricz Zsigmond körtér az egyik szívem csücske hely. :) Több külföldi utazás után is azt kell mondanom, hogy Budapest az egyik legcsodásabb főváros Európában. Nincs még egy, ami hozzá fogható, egyszerűen rajongok érte. Nem is gondoltam, hogy egy-egy utca, szobor, épület ennyi titkot rejt, szinte lépten-nyomon a történelem nyomában járunk.

A Mesélő Budapest nem csupán egy útikalauz, sokkal több annál. Olvasmányos, gördülékeny stílusban megírt szemelvényei a város főbb nevezetességeit, érdekességeit, fontosabb személyiségeit világítja meg, melyet színes, illusztrált kerületi térképek, fotók, művészettörténeti kikacsintások tesznek még izgalmasabbá. Csodálatos ez a könyv, amit egyaránt ajánlok fiatalok és felnőttek kezébe is, mert egészen új színben fogják látni Budapestet. A város szinte megelevenedik, és e könyv segítségével mesélni kezd. Ha legközelebb otthon leszek, be fogok iktatni egy rendhagyó városnéző túrát; rengeteg helyet néztem ki, amit (újra)felfedezek majd! :)

2 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Az igazat megvallva a stíluson tényleg látható, hogy gyerekeknek készült, kicsit fekete-fehér a szöveg megfogalmazása történelmi alakok és események tekintetében.
Viszont annyi apró információmorzsa, tény van elrejtve az oldalakon, hogy már csak azért is érdemes kézbe venni.

Például nagyon tetszettek az ideiglenes hídak történetei, nevei, de azt is el kell mesélnem, hogy én bizony nem tudtam, hogy a Clark Ádám tér névadója azonos a Lánchíd építő Adam Clarkkal :)
Szintén a Dunához kapcsolódik a másik tudásbeli hiányosságom, amit a Mesélő Budapest segített helyre tenni: én szentül meg voltam arról győződve, hogy a pesti alsó rakparttal szemben van a budai ;)
Azt meg pláne nem tudtam, hogy miként nevezik a többi részt, nekem mind rakpart volt.
(tovább itt:
https://czenema.blogspot.com/2018/10/tittel-kinga-mesel… )

bagie P>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Nagyon igényes kivitelű, tartalmas könyv, a polcom dísze lesz – és remélem egyszer majd a gyerekemnek taníthatok belőle a budapesti helyekről, dolgokról, emlékekről!

Örülök, hogy hosszas kerülgetés után (azt hittem karácsonyi ajándékom lesz :D) az ünnepek után végre megvehettem magamnak :)

theodora>!
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Ami először szembeötlik a könyvben, hogy milyen szépen illusztrált (Kecskés Judit munkája), tele van fotókkal, térképekkel, post it szerű szövegdobozokkal, amik kiegészítik a tartalmat.
A könyv eleje a magyar történelem rövid áttekintésével indul: a szöveg mellett találunk illusztrációkat is – az adott témát megjelenítő szobrokról, vagy helyekről és több utalást is a könyv következő oldalaira.
A bevezető után már Budapestről olvashatunk általánosságban: a város címeréről, születéséről, néhány érdekes adatáról (pl.: legrégebbi épület: Vörös Sün Ház – 1260 körül, leghosszabb út: Üllői út – 15 km, stb). Ezután városrészenként (Buda, Pest, Óbuda) ismerhetjük meg a legfontosabb pontokat – utcákat, tereket, épületeket és a hozzájuk kapcsolódó történelmi áttekintést. Több térképet is találunk a könyvben, amin be vannak jelölve az egyes helyek, házak, szobrok. Ezek leírását gyakran megszakítják érdekes információk a témához kapcsolódva.
Nagyon tetszett ez a könyv, és örülök, hogy nem 'rettentett el', hogy gyerekeknek szánták. Informatív, jól olvasható és inspiráló kötet ez az egyik kedvenc városomról.
Ahogy olvastam egyre csak azon járt az eszem, hogy mit nem láttam még belőle, és még mit kell pótolnom! :)


Népszerű idézetek

timcsigirl>!

Budapest hivatalos „születésnapja” 1873. november 17-e, ekkor történt ugyanis hivatalosan az egyesítés.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1873 · Budapest
timcsigirl>!

Budapesten jelenleg jogszabály rögzíti, hogy valakiről már halála után 5 évvel el lehet nevezni utcát, ugyanakkor pedig 15 éven belül nem lehet utcát átkeresztelni.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest
theodora>!

Ezt a könyvet eredetileg a gyerekeimnek kezdtem el írni évekkel ezelőtt.

(első mondat)

timcsigirl>!

Ha a városligetben járok,
S az ég derült, a nap ragyog,
Oly szépnek látom a világot,
Oly boldog, oly vidám vagyok.

(Vajda János: A városligetben, 1880)

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Városliget
timcsigirl>!

A Magyar Televízió kezdetben egy, majd két csatornán sugározta a műsorait, de hétfőnként több évtizeden át mindkét csatornán adásszünet volt.

166. oldal

timcsigirl>!

Alig akad az ország történelmének olyan mozzanata, amely valamiképpen ne hagyta volna rajta a lenyomatát a fővároson.

8. oldal

thpth>!

***ÉRDEKESSÉG***!
MI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK FELADATA?
A köztársasági elnök az egyik legfőbb magyar közjogi méltóság. Személye a nemzet egységét fejezi ki, és ő vigyáz arra, hogy az államszervezet a nép akaratának megfelelően (demokratikusan) működjön. A köztársasági elnököt az Országgyűlés választja meg öt évre. Az elnök és családja nem a várban lakik, hanem egy a számukra fenntartott elnöki rezidenciában, a II. kerületben, a hivatala viszont itt van.

68. oldal

1 hozzászólás
timcsigirl>!

Az 1873-as év új korszakot nyitott meg fővárosunk történetében: ebben az évben egyesült a több évszázados múltra visszatekintő Buda az ifjú kereskedővárossal, Pesttel, valamint a kisebb jelentőségű és lélekszámú Óbudával.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1873 · Buda · Óbuda · Pest
timcsigirl>!

A nagyvárosi kerületeket általában egy központi fekvésű városrészből kiindulva, rendszerint a legősibb városmagtól kezdve számozzák.

31. oldal

theodora>!

Mesekönyvnek indult, de fokozatosan útikönyvvé, várostörténeti olvasókönyvvé alakult, olyan írássá, amely igyekszik választ adni a fiaimban felmerülő kérdésekre, és kielégíteni a bennem – mint idegenvezetőben – lévő kíváncsiságot és tudásvágyat.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alena Ježková: Prágai legendák
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Csukás István: Itt a kezem, nem disznóláb!
Kamarás István: Titkos kutatónapló
Vargha Balázs: Játsszunk a szóval!
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak
Török Szilvi: Mesterfa
Ligeti Róbert: A második honalapító
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Dóczy Emília – Csanádi Viktor (szerk.): Az Erdők Meséi