Kilátók ​és miniszobrok 30 csillagozás

Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Tudod-e, hogyan jelezték régen a toronyőrök, ha a városban tűz ütött ki? Miért Normafa a Normafa? Vajon ki lehetett a híres angyalszobrász, aki vasárnaponként habos kakaóval vendégelte meg a környékbeli gyerekeket?

Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatának harmadik kötete különleges utazást ígér – szó szerint a magasba repít. Ezúttal kilátókból és tornyokból tekinthetünk le fővárosunkra, miközben templomokba térünk be.

Mindazt pedig, ami odaföntről nézve rejtve maradna – az izgalmas, apró, emberi részleteket – a híres gerillaszobrász, Kolodko Mihály miniszobrai révén tárja elénk a szerző.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mesélő Zsebkönyvek Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2021
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377986 · Illusztrálta: Kecskés Judit

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

theodora >!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

A korábbi könyvekből megszokott könnyed és informatív stílust viszi tovább ez a könyv is, amit ismét nagyon élveztem. A bemutatott helyszíneket érdekesen mutatja be, a hozzá kapcsolódó kultúrtörténeti részletekkel.
A kis kötet először a pesti majd a budai főbb templomokat és kilátókat, hegyeket mutatja be – bevallom a templomok részletes leírásai nem kötöttek le, ill. hiányoltam például a Magyar Nemzeti Galéria kupolakilátóját – ahova szintén múlt héten sikerült körülnéznem – persze hely hiányában nem kerülhet be minden egy zsebkönyvbe.
Ez a kötet talán még jobban szól a budapestieknek, mert hosszabb időt kíván egy budai hegyi túra, mint amit általában az ember egy fővárosi kirándulásnál megszokott.

AniTiger P>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Bár még nem volt szerencsém Tittel Kinga egyik Mesélő Zsebkönyvéhez sem, már az első pár oldal után eldöntöttem, hogy be fogom szerezni és el fogom olvasni a további köteteit, mert aranyat érnek! Nem csupán egy óda Budapest templomaihoz, kilátóihoz és Kolodko Mihály miniszobraihoz, hanem egy igazi kincsestérkép, amit követve csodás helyekre kalandozhatunk, fantasztikus dolgokat láthatunk, és mindeközben élvezhetjük Budapest varázsát.

Bakancslista-bővülés: muszáj megnéznem az összes elérhető Kolodko-szobrot (Már találtam is 3 db-ot Vácon!)

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/07/tittel-ki…

Sister>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Ez a rész számomra is egy kicsit lassabban indult be, különösen az első fele, annak ellenére, hogy ismét számtalan érdekes és izgalmas információval gazdagodtam.

Nem tagadom, a miniszobrokról szóló leírásokat vártam a legjobban, és legnagyobb döbbenetemre nem csak arra jöttem rá, hogy a gerillaszobrász történetesen váci lakos, akárcsak én – huszonöt éven át, hanem arra is, hogy a művészete mennyire különleges a maga nemében. Sajnos egyelőre egy szobrát sem láttam, de ez hamarosan változni fog, tekintve, hogy immár három műve is megtekinthető szeretett szülővárosomban.

Nem lehetek elég hálás Tittel Kingának, hogy ennyit tanulhatok általa – még mindig zseniálisnak tartom ezt a sorozatot! Öröm volt együtt barangolni vele, és megismerni a főváros egy újabb arcát. :)

Filippino P>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Ez a kis tündéri méretű kötet olyan volt a lelkemnek, mint egy üdítő a nyári melegben. Ennyi idő karanténos időszak után csak álmodtam arról, hogy újra turista leszek, és a tikkanó hőségből egy templomba mehetek, ami mindig is megnyugvással töltött el. Most ugyanezt éreztem a lapokat olvasva. Borzalmasan régen kellett tanulnom már, és konkrétan ki voltam éhezve az ilyen fajta ismeretterjesztő írásra. Nagyon műveletlen lehettem, mert minden újdonságnak hatott.
Emlékszem, mikor általános iskolásként egy-egy osztálykirándulás alkalmával látogattunk templomokat, mennyire untuk az egészet, és akkor biztos nem gondoltam volna, hogy most ilyen nagyon felértékelődik, ha újra megnézhetjük a történelem egy jeles képviselőjét, legyen az épület vagy egyéb alkotás.

AKR>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Ez már a Mesélő zsebkönyvek harmadik része.
Tittel Kinga aki évek óta idegenvezetőként dolgozik fantasztikusan kalauzol most is minket templomokon-kilátókon-miniszobrokon keresztül. Nagyon olvasmányos, nem tömör, nem száraz. Egyszerűen oda szögezi az olvasót.
Nekem sok új infó volt benne, még úgy is hogy a kötetben megjelölt helyeken már sokszor jártam. Sok mindent bejelöltem, hogy a családdal újra felfedezzük ezeket a helyeket, de most már Tittel Kinga is velünk lesz:)
A könyvet én elsősorban a miniszobrok miatt olvastam, mert szerveztünk rá egy sétát:) mivel Kolodko egy igen termékeny és kreatív művész, így inkább csak indulásnak volt jó. Azóta már sok új szobor van.
Nálam ez a sorozat a kötelező a családi könyvespolcon kategória. Jó lenne még ha a sorozatot folytatná….számtalan felfedezni való vár még ránk.

kinga133>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

„Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.”
Eddig csak a „Mesélő Budapest” címűt olvastam, de az már meggyőzött az írónő további könyvei sikeréről. A mostani, ahogyan a címben is benne van a kiállítóknak és a miniszobroknak állít emléket és ad részletes információt. Külön élveztem Kolodko Mihály alkotásait és „miértjeit”.
„A magas tornyok, az apró szobrok és a város számtalan arca teszi egésszé és annyira szerethetővé Budapestet. Sétálj, bámészkodj – és Tiéd lesz a város!”
Mindenkinek ajánlom.

zakkant>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Nagyon ajánlom a Kilátók és miniszobrok kötetet, mert szuper túrákat lehet tartani a segítségével, és még azok is kaptak sok-sok új infót belőlük, akik már olvasták az előző Mesélő Budapest köteteket, vagy sokat túráznak fővárosunk utcáin. Engem újfent lenyűgözött Tittel Kinga könyve, és nagyon szeretnék a jövőben részt venni egy vezetett túráján, ahol élőben hallgathatom ezeket a különleges információkat, miközben körbejárjuk a várost. Addig marad a kis könyvecske, amit bármikor bedobhatok a táskámba, hogy legyen egy idegenvezetőm a városi túráim során!

Bővebben a blogon írtam róla:

http://www.zakkantolvas.hu/2021/07/tittel-kinga-kilatok…

Szmeme>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Tittel Kinga munkáit szeretem, ötletesek, és kiválóan bemutatják fővárosunkat. Elég sokat jártam már Budapesten, élveztem felismerni a könyvben is megjelenő helyszíneket. Részletesen, mégis teljesen élvezhetően ír programokról, templomokról, kilátókról, miniszobrokról. Ennek ellenére, nem tudom elképzelni, hogy alsós gyerekek szülő nélkül, Budapest ismeretsége nélkül tudnák élvezni.
Kecskés Judit illusztrációi nagyon sokat adnak a könyvhöz, és a nagyon sok fotóval olyan érzésed van, hogy a helyszínen vagy.

zalunia>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Számomra ez a rövid tematikus Tittel-kötet nyújtotta a legtöbb új információt a városról – főleg a Vajdahunyad váráról és a Belvárosi Plébániatemplomról. Utóbbiról szerintem nagyon kevés szó esik, így örömmel olvastam minden egyes mondatot. Külön pozitívum a kőbányai Szent László-templom, ami az egyik kedvencem. Remélem, sokan megismerik ezt a templomot is, ami a belvárostól való távolsága miatt kevesebb figyelmet kap.

Ami a budai hegyeket illeti, voltak olyan hegyek és kilátók, amelyek kevésbé hoztak lázba, de kedvet kaptam a Hármashatár-hegyhez és ahhoz, hogy (a Normafánál) kevésbé felkapott helyekről lássak rá a városra.

És akkor a könyv második nagy egységében ott voltak a miniszobrok… Szerintem a legtöbben ezek miatt veszik kézbe a kötetet. És jogosan! Jó egyben látni és megismerni ezeket a Kolodko-szobrokat, a történetüket, a szobrásszal való kapcsolatukat.

Vigyázat, a könyv elolvasása után az ember késztetést érezhet arra, hogy elkezdjen Kockásfülű nyulas videókat nézni… De ha mást nem is, biztos elkezdi fejben tervezni, hogy mikor látogat el ezekhez a „gerillaszobrokhoz”.

Renáta_G>!
Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok

Ismét egy izgalmas kalandra invitál minket Tittel Kinga legújabb könyvével. A fő célközönsége a gyerekek, de felnőtt fejjel is érdekes olvasmány. Én már el is terveztem egy miniszobor-túrát és még akad egy-két hely, ami eddig kimaradt és megér egy sétát a városban.

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2021/08/kilatok-es-miniszobro…


Népszerű idézetek

theodora >!

Budapest legnagyobb – és az esztergomi bazilika után az ország második legnagyobb – temploma esetében a hit és a történelem, a magyar legendák és a katolikus vallás különleges és látványos módon fonódnak össze.
A Szent István-bazilika helyén az 1700-as évek végén „hecc-színház” működött, ahol az ókori Róma kegyetlen szórakozásainak egyikét, az állatviadalokat élesztették újjá.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Szent István Bazilika
theodora >!

A 2020-as év váratlan fordulatot és számos kihívást hozott mindannyiunk életébe – soha nem látott módon és mértékben fordult feje tetejére a világunk, átértékelődtek a korábban megszokottnak, magától értetődőnek tartott dolgok, köztük az utazás és az élményszerzés is.

(első mondat)

kinga133>!

Ars longa, vita brevis jelentése: a művészet örök, az élet rövid.

164. oldal, Miniszobrok- Ars longa, vita brevis (2018) (Kolibri, 2021)

theodora >!

[…] Kolodko Mihály ennyire talán még senkinek sem nyílt meg életével és művészetével kapcsolatban, ami külön örömmel tölt el. A könyvből tehát jobban megismerhetjük a művészt és az embert, megérthetjük a szobrocskák hely- és témaválasztásával kapcsolatos gondolatait, alkotásait felkeresve pedig egy-egy kellemes séta keretében újraélhetjük letűnt korok számos szívmelengető, torokszorító vagy dicsőséget pillanatát, és rácsodálkozhatunk a jelenre is, miközben talán észre sem vesszük, milyen sokat tanulunk önmagunkról és a világról.

5-6. oldal (Előszó)

kinga133>!

Akkoriban kerületnek számító részeken pontjelként kőhasábokat is helyeztek el. Ezek közül az egyik legszebb a Kis-Sváb-hegy tetején ma is megtalálható. A vörös márványból faragott kő felső lapján bronzcsapda mélyített jel mutatja a műszer felállításának helyét. […] A háború, a városrendezés és a város forgalma megtizedelte ugyan ezeket a vasoszlopokat is, de legnagyobb ellenségük az érdektelenség és tudatlanság. Ha mindenki tudná, hogy földmérési jeleknek ez a magyarországi formája világszerte egyedülállónak számít, talán jobban vigyáznának rájuk.

129. oldal, Háromszögelési pontok (Kolibri, 2021)

kinga133>!

A világháború után ismét újjáépítették, de – amint ezt az épületeken láthatod – a kommunizmus alatt meglehetősen egyszerű, dísztelen megoldásokra törekedtek (ezzel is kifejezve, hogy szakítottak a múlt történelmével és hagyományaival.)

65. oldal, Várhegy (Kolibri, 2021)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Bolgár Györgyi – Csergezán Pál: Híd a folyó felett
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak
Krenner István: Jó játék az akvárium
Dibás Gabriella – Gaál Mózes: Hunok
Sarlós Endre: Antonius és Cleopatra
Kulin György: Hogyan készítsünk távcsövet, mikroszkópot?
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Teszteld magad!
Lucy Hawking – Stephen Hawking: George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz