A ​Várnegyed titkai 23 csillagozás

Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?
A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!
A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2019
148 oldal · ISBN: 9789634375104 · Illusztrálta: Kecskés Judit

Most olvassa 1

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 76


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

A Budai vár mindig is az egyik kedvenc helyem volt Budapesten. Egy igazi kis ékszerdoboz, ami mindenféle kincseket rejt. Ez fővárosunk azon szeglete, ahol a kutató szemek rétegről rétegre épülve több évszázadnyi kor lenyomatát találhatják meg. Tittel Kinga arra vállalkozott, hogy ezeket a kincseket felderítse és megmutassa mindazoknak, akik a kezükbe veszik ezt az információkban igencsak gazdag zsebkönyvet.

Műemlékes irányultságú építészként talán nem is meglepő, hogy megdobbant a szívem, mikor először a kezembe foghattam ezt a könyvet. Egyfajta szakmai ártalom, hogy én picit másként látom a várost, és bár az épületek homlokzatán sokszor megakad a szemem egy-egy lenyűgöző és érdekes részleten, sokszor kívánom azt, hogy bárcsak többet tudhatnék a hátteréről, a múltjáról, az épület titkairól. A szerző pontosan ezen kívánságomra adott választ ezzel a könyvvel.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kutatás és munka van a kötet mögött, amely részletesen, számtalan érdekességgel és eddig nem ismert információval megtűzdelve mutatja be a Budai Várnegyedet utcáról utcára haladva. A kötet kisebb területekre osztva mutatja be a Várnegyedet, úgy mint a Szentháromság tér környéke vagy a Dísz tér és környéke, és a gyönyörű illusztrációk és fotók mellett az adott nevezetességhez tartozó versek, “Tudod-e”, “Itt történt” és “Érdekesség” jegyzetek gazdagítják a könyvet.

A kötet végén nagyon tetszett a “Keresd meg” rész, amely azt hiszem, főként a fiatal olvasók számára nyújt izgalmas lehetőséget egy igazi kincskeresésre. A feladat az, hogy az adott környéken megtaláljanak homlokzati elemeket, domborműveket, címereket vagy éppen egy különleges kopogtatót, ezzel nem csupán játékra ösztönözve őket, de arra is, hogy valóban megfigyeljenek minden részletet a környezetükben.

A Várnegyed titkai egy kiemelkedően szép kiadvány, amit mindenképpen ajánlok. Bár a kiadói ajánlás 10 éves kor, én úgy gondolom, hogy a rengeteg – kissé talán töménynek is mondható – információ miatt ez mégis inkább felnőtt kézbe való könyvecske, azonban azok számára is tökéletes útitárs, akik gyerekekkel veszik nyakukba a várost és indulnak el felfedezni a Várnegyed titkait.

http://veronikasreaderfeeder.com/tittel-kinga-a-varnegy…

Pandalány P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Számomra egy ilyen könyv, mint a Várnegyed titkai, nagyon izgalmas olvasmány. Egyrészt azért, mert rengeteg érdekes, sosem hangoztatott ténnyel van teli. Megismerhetünk olyan apró részleteket a főváros múltjából, amit valószínűleg nem tanultunk történelem órákon és különösebben nem mesélt róla senki egészen mostanáig. Másrészt igazán élvezetes végiglapozni, a meseszép kivitelezés vonzza az ember tekintetét a könyvespolcon.
Mindezek mellett a kötet amilyen kis vékony, annyira tartalmas és alapos. A Várnegyed minden szegletét górcső alá veszi és részletesen bemutatja az utcákat, épületeket, emlékhelyeket. Mindent, amit tudni érdemes a belváros budai részéről. Elkezdtem olvasni és nézegetni a zsebkönyvet és azt vettem észre, hogy sorra jelölöm be a helyeket, amiket mindenképpen szeretnék megnézni.
És múlt héten egy nap felkerekedtem, elmentem sétálni egyet a negyedbe! ;)
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2019/09/tittel-king…

Chill86 P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Ma felmentünk a várba, vittünk ezt a kis könyvet is és szépen az elejétől a végéig kiolvastuk úgy, hogy közben élőben meg is néztük a benne rejlő érdekességeket.
Szàmtalanszor jártam már itt, mégsem tudtam a felét se annak, amit ma Tittel Kinga megmutatott :)
Külön fűszere volt a napnak, hogy van a könyvben kincskeresés rész, csak ajánlani tudom mindenkinek :)

Sister>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Igazság szerint cseppet elfogult vagyok Tittel Kinga munkásságával kapcsolatban, mivel a Mesélő Budapest is hatalmas élmény volt számomra. Biztosra vettem, hogy e soron következő zsebkönyv sorozat legelső kötete sem fog csalódást okozni, és – dobpergés – nem is tette! :)

Nagyon örülök, hogy a kiadó látott fantáziát a folytatásban, így a főváros további érdekességeire is fény derülhet a későbbiekben. A már jólismert kedves, informatív stílusban fedezzük fel a Várnegyed rejtelmeit, amiből bizony nem is kevés akad!

Elsősorban a török kori emlékek keltették fel az érdeklődésem, hiszen ez a korszak történelmi szempontból abszolút meghatározó számunkra, mivel a 150 éven át tartó megszállás nem tűnt el nyom nélkül. A maradványokat akár a saját szemünkkel is láthatjuk, amihez kiváló segítséget nyújt a könyv végén található függelék, ami játékos kincsvadászatra invitálja olvasóit. :)

Bennem töretlen és hűséges rajongóra lelt ez a sorozat, nem kérdés, hogy a többi résznek is a polcomon a helye! Addig pedig összeírom azokat a helyeket, amik a legjobban érdekelnek, zsebre teszem ezt a kis méretű kalauzt, és csak hagyom, hogy a város vezessen az utamon és meséljen nekem…

theodora >!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

A Mesélő Budapest az utóbbi évekből a legjobb útikönyv, amit olvastam ezért nagyon vártam ezt a kalauzt is, ami most kimondottan a budai várnegyedet veszi górcső alá.
A kompakt mérete miatt igazán túrabarát – szerdán, amikor Bp-en jártam el is vittem magammal. Igaz barangolni nem volt sok idő, így már csak utólag azonosítottam be néhány eddig ismeretlen helyet.
Nagyon jól összefoglalta a kis mérete ellenére a várnegyed történetét, érdekes infókat osztott meg – kitekintve a magyar történelemre is, és persze konkrétan az érdekes házakra, szobrokra, pontokra. Amióta olvastam a Mesélő Budapest könyvét azóta több hely felkerült a képzeletbeli bakancslistámra, és ez a kis könyv is adott inspirációt, hogy legközelebb milyen különleges helyeket, részleteket nézzek meg.

dianna76 P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Sok útikönyvhöz még nem volt dolgom, de szerintem ez a fajta megközelítés a legjobb: lényegretörő, sok képi anyag, érdekességek, történelmi háttér. Így, csak magába olvasva – s nem a helyszínek bejárása közben lapozgatva – nehezebben tudom értékelni. Ezeket látni kell élőben, s megállva elolvasni az adott helyről, építményről, szoborról az ismereteket. Ettől függetlenül maximumra csillagozom. Ha a Várnegyedben járnék, szívesen társamul fogadnám ezt a könyvet. A végén pedig ez a Keresd meg! játék nagyon jó.

>!
Kolibri, Budapest, 2019
148 oldal · ISBN: 9789634375104 · Illusztrálta: Kecskés Judit
zakkant>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

A Várnegyed titkai úgy adhat még többet és többet, ha akkor olvasod, amikor a Várban barangolsz. Persze enélkül is elég extra, de kell az is, hogy ott legyél, és élőben lásd a könyvben említett dolgokat. Ez a kis útikönyv szerintem egyedülálló módon mutatja be ezt a történelmileg, politikailag és építészeileg sokat megélt környéket. A több száz év alatt mióta létezik rengetegen alakították, és rengetegen laktak itt, így magán viseli a török idők nyomát, de a háborúk és szabadságharcok sem kímélték az épületeket, helyeket.

Szívből ajánlom Tittel Kinga útikalauzát minden Várnegyed és környéke rajongónak, de szimplán azoknak is, akik szeretnének gondolatban és képzeletben barangolni ezen a környéken. Vigyázat, a könyv nagyon addiktív, és olvasás közben erős késztetést kapsz majd, hogy azonnal odamenj és megnézd élőben a helyeket, amikről szó van. Én szóltam!

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2019/09/tittel-kinga-varnegy…

Édeskiskönyvkritikák P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Aki szeretne többet megtudni a budai Várnegyedről, érdekli, hogy milyen titkok rejlenek a felszín felett és alatt, netalán kíváncsi arra, hogyan végződik a szellemjárta ház legendája, annak melegen ajánlom a könyvet, vágja zsebre és járja be a főváros egyik legszebb részét, kellemes, napsütéses őszt kívánok hozzá!
Bővebben:
https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/09/11/tittel-kinga…

Renáta_G>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

A zegzugos utcákat járva eljutunk végül a Várkert Bazárba és a Clark Ádám térre, majd zsebkönyvünk végén egy jópofa kincsvadászatra bukkanjunk. A Várnegyed különböző szobrainak, domborzati alkotásainak, címereinek és rejtélyes kopogtatóinak felkutatása jó kis program lehet egy családi városnézés során.

Tittel Kinga ezúttal is egy klassz kötetet hozott a főváros kedvelőinek vagy azoknak, akik egy klassz kis útikönyvvel vágnának neki a Várnegyed megismerésének, mert Budapest ismét mesél…

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/08/29/a_varnegyed_titkai


Hasonló könyvek címkék alapján

Öveges József: Nagy Öveges Könyv
Papp János: Játékos természetismeret
Timár György: A Duna titkai
Havril Erzsébet – Szabó Éva – Tarnay Márta: Régen és most
Teknős Péter: Mi leszel pajtás?
Janikovszky Éva: Aranyeső
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Bartos Erika: Buda tornyai