A ​Várnegyed titkai 34 csillagozás

Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?
A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!
A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mesélő Zsebkönyvek Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2020
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377214 · Illusztrálta: Kecskés Judit
>!
Kolibri, Budapest, 2019
148 oldal · ISBN: 9789634375104 · Illusztrálta: Kecskés Judit

Most olvassa 2

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 94


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

A Budai vár mindig is az egyik kedvenc helyem volt Budapesten. Egy igazi kis ékszerdoboz, ami mindenféle kincseket rejt. Ez fővárosunk azon szeglete, ahol a kutató szemek rétegről rétegre épülve több évszázadnyi kor lenyomatát találhatják meg. Tittel Kinga arra vállalkozott, hogy ezeket a kincseket felderítse és megmutassa mindazoknak, akik a kezükbe veszik ezt az információkban igencsak gazdag zsebkönyvet.

Műemlékes irányultságú építészként talán nem is meglepő, hogy megdobbant a szívem, mikor először a kezembe foghattam ezt a könyvet. Egyfajta szakmai ártalom, hogy én picit másként látom a várost, és bár az épületek homlokzatán sokszor megakad a szemem egy-egy lenyűgöző és érdekes részleten, sokszor kívánom azt, hogy bárcsak többet tudhatnék a hátteréről, a múltjáról, az épület titkairól. A szerző pontosan ezen kívánságomra adott választ ezzel a könyvvel.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kutatás és munka van a kötet mögött, amely részletesen, számtalan érdekességgel és eddig nem ismert információval megtűzdelve mutatja be a Budai Várnegyedet utcáról utcára haladva. A kötet kisebb területekre osztva mutatja be a Várnegyedet, úgy mint a Szentháromság tér környéke vagy a Dísz tér és környéke, és a gyönyörű illusztrációk és fotók mellett az adott nevezetességhez tartozó versek, “Tudod-e”, “Itt történt” és “Érdekesség” jegyzetek gazdagítják a könyvet.

A kötet végén nagyon tetszett a “Keresd meg” rész, amely azt hiszem, főként a fiatal olvasók számára nyújt izgalmas lehetőséget egy igazi kincskeresésre. A feladat az, hogy az adott környéken megtaláljanak homlokzati elemeket, domborműveket, címereket vagy éppen egy különleges kopogtatót, ezzel nem csupán játékra ösztönözve őket, de arra is, hogy valóban megfigyeljenek minden részletet a környezetükben.

A Várnegyed titkai egy kiemelkedően szép kiadvány, amit mindenképpen ajánlok. Bár a kiadói ajánlás 10 éves kor, én úgy gondolom, hogy a rengeteg – kissé talán töménynek is mondható – információ miatt ez mégis inkább felnőtt kézbe való könyvecske, azonban azok számára is tökéletes útitárs, akik gyerekekkel veszik nyakukba a várost és indulnak el felfedezni a Várnegyed titkait.

http://veronikasreaderfeeder.com/tittel-kinga-a-varnegy…

Pandalány P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Számomra egy ilyen könyv, mint a Várnegyed titkai, nagyon izgalmas olvasmány. Egyrészt azért, mert rengeteg érdekes, sosem hangoztatott ténnyel van teli. Megismerhetünk olyan apró részleteket a főváros múltjából, amit valószínűleg nem tanultunk történelem órákon és különösebben nem mesélt róla senki egészen mostanáig. Másrészt igazán élvezetes végiglapozni, a meseszép kivitelezés vonzza az ember tekintetét a könyvespolcon.
Mindezek mellett a kötet amilyen kis vékony, annyira tartalmas és alapos. A Várnegyed minden szegletét górcső alá veszi és részletesen bemutatja az utcákat, épületeket, emlékhelyeket. Mindent, amit tudni érdemes a belváros budai részéről. Elkezdtem olvasni és nézegetni a zsebkönyvet és azt vettem észre, hogy sorra jelölöm be a helyeket, amiket mindenképpen szeretnék megnézni.
És múlt héten egy nap felkerekedtem, elmentem sétálni egyet a negyedbe! ;)
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2019/09/tittel-king…

kávésbögre P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Az egyik legizgalmasabb hely a Várnegyed volt számomra, amikor felköltöztem Pestre. Hétvégente sokat csatangoltam itt, több randit is ide szerveztem :D, szerettem fentről lenézni a Dunára, és lentről felnézni a Várra. Így különösen kedves volt a szívemnek ez a kis kötet, sok-sok izgalmas történetet megtudtam Budapest ezen szegmenséről. Külön kiemelném a kötet szerkezetét, nagyon ötletes, hogy kvázi elindulunk A-ból B-be, és házanként mesél az írónő. Akár csak úgy olvasgatásra, akár útikönyvként, ajánlom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a Várnegyed.

Chill86 P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Ma felmentünk a várba, vittünk ezt a kis könyvet is és szépen az elejétől a végéig kiolvastuk úgy, hogy közben élőben meg is néztük a benne rejlő érdekességeket.
Szàmtalanszor jártam már itt, mégsem tudtam a felét se annak, amit ma Tittel Kinga megmutatott :)
Külön fűszere volt a napnak, hogy van a könyvben kincskeresés rész, csak ajánlani tudom mindenkinek :)

Sister>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Igazság szerint cseppet elfogult vagyok Tittel Kinga munkásságával kapcsolatban, mivel a Mesélő Budapest is hatalmas élmény volt számomra. Biztosra vettem, hogy e soron következő zsebkönyv sorozat legelső kötete sem fog csalódást okozni, és – dobpergés – nem is tette! :)

Nagyon örülök, hogy a kiadó látott fantáziát a folytatásban, így a főváros további érdekességeire is fény derülhet a későbbiekben. A már jólismert kedves, informatív stílusban fedezzük fel a Várnegyed rejtelmeit, amiből bizony nem is kevés akad!

Elsősorban a török kori emlékek keltették fel az érdeklődésem, hiszen ez a korszak történelmi szempontból abszolút meghatározó számunkra, mivel a 150 éven át tartó megszállás nem tűnt el nyom nélkül. A maradványokat akár a saját szemünkkel is láthatjuk, amihez kiváló segítséget nyújt a könyv végén található függelék, ami játékos kincsvadászatra invitálja olvasóit. :)

Bennem töretlen és hűséges rajongóra lelt ez a sorozat, nem kérdés, hogy a többi résznek is a polcomon a helye! Addig pedig összeírom azokat a helyeket, amik a legjobban érdekelnek, zsebre teszem ezt a kis méretű kalauzt, és csak hagyom, hogy a város vezessen az utamon és meséljen nekem…

theodora>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

A Mesélő Budapest az utóbbi évekből a legjobb útikönyv, amit olvastam ezért nagyon vártam ezt a kalauzt is, ami most kimondottan a budai várnegyedet veszi górcső alá.
A kompakt mérete miatt igazán túrabarát – szerdán, amikor Bp-en jártam el is vittem magammal. Igaz barangolni nem volt sok idő, így már csak utólag azonosítottam be néhány eddig ismeretlen helyet.
Nagyon jól összefoglalta a kis mérete ellenére a várnegyed történetét, érdekes infókat osztott meg – kitekintve a magyar történelemre is, és persze konkrétan az érdekes házakra, szobrokra, pontokra. Amióta olvastam a Mesélő Budapest könyvét azóta több hely felkerült a képzeletbeli bakancslistámra, és ez a kis könyv is adott inspirációt, hogy legközelebb milyen különleges helyeket, részleteket nézzek meg.

dianna76 P>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Sok útikönyvhöz még nem volt dolgom, de szerintem ez a fajta megközelítés a legjobb: lényegretörő, sok képi anyag, érdekességek, történelmi háttér. Így, csak magába olvasva – s nem a helyszínek bejárása közben lapozgatva – nehezebben tudom értékelni. Ezeket látni kell élőben, s megállva elolvasni az adott helyről, építményről, szoborról az ismereteket. Ettől függetlenül maximumra csillagozom. Ha a Várnegyedben járnék, szívesen társamul fogadnám ezt a könyvet. A végén pedig ez a Keresd meg! játék nagyon jó.

>!
Kolibri, Budapest, 2019
148 oldal · ISBN: 9789634375104 · Illusztrálta: Kecskés Judit
dorkabuba>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

    Ennek a kötetnek abszolút van létjogosultsága. A vár elég nagy falat önmagában is, és bár a Mesélő Budapestben is többtíz oldalt szentelt neki Tittel Kinga, ez a kisebb zsebkönyvformátum sokkal praktikusabb, pláne azoknak, akik nem pár napra jöttek turistáskodni, hanem magyarok.
    Információ tekintetében túl sokat nem adott hozzá, és természetesen komplett bekezdések és képek is át vannak emelve a Mesélő Budapestből. Ez teljesen érthető és rendben van, nekem nyilván így egymás után nézegetve a kettőt kevésbé volt hasznos. De így legalább össze tudtam rendesen hasonlítani őket.
    Ami nagyon tetszett, az a kis interaktív rész a végén. Minden helyszínhez találhatunk pár képet olyan dolgokról (főleg faragásokról), amikről írni felesleges, de szépek, és megéri értük nyitott szemmel járni. Én terveim szerint majd fordított játékot fogok játszani. Most megnéztem, hogy miket kell majd megkeresni, és ha alkalmadtán feljutok Budapestre, akkor majd a megfejtéscímek alapján próbálom megtalálni, hogy mit is kellett eredetileg keresni.

zakkant>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

A Várnegyed titkai úgy adhat még többet és többet, ha akkor olvasod, amikor a Várban barangolsz. Persze enélkül is elég extra, de kell az is, hogy ott legyél, és élőben lásd a könyvben említett dolgokat. Ez a kis útikönyv szerintem egyedülálló módon mutatja be ezt a történelmileg, politikailag és építészeileg sokat megélt környéket. A több száz év alatt mióta létezik rengetegen alakították, és rengetegen laktak itt, így magán viseli a török idők nyomát, de a háborúk és szabadságharcok sem kímélték az épületeket, helyeket.

Szívből ajánlom Tittel Kinga útikalauzát minden Várnegyed és környéke rajongónak, de szimplán azoknak is, akik szeretnének gondolatban és képzeletben barangolni ezen a környéken. Vigyázat, a könyv nagyon addiktív, és olvasás közben erős késztetést kapsz majd, hogy azonnal odamenj és megnézd élőben a helyeket, amikről szó van. Én szóltam!

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2019/09/tittel-kinga-varnegy…

Édeskiskönyvkritikák>!
Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Aki szeretne többet megtudni a budai Várnegyedről, érdekli, hogy milyen titkok rejlenek a felszín felett és alatt, netalán kíváncsi arra, hogyan végződik a szellemjárta ház legendája, annak melegen ajánlom a könyvet, vágja zsebre és járja be a főváros egyik legszebb részét, kellemes, napsütéses őszt kívánok hozzá!
Bővebben:
https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/09/11/tittel-kinga…


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Kora este a padon
Ülök, künn a Bástyán,
Tűnődöm a csillagok
Néma fordulásán;

Tóth Árpád:
Kaszáscsillag (részlet)

34. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklós: Bori notesz
Zelk Zoltán: A három nyúl
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Marilyn Miller: Túl a maffián
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller – Ella Steel: Üldözöttek
Ella Steel: Vágyak dallama
B. E. Belle: Árvák
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
József Attila: Altató