A ​Duna kincsei 17 csillagozás

Tittel Kinga: A Duna kincsei

Tudtad, hogy akár hajóval is közlekedhetnénk a 4-6-os villamos vonalán? Szerinted hol mérik meg a Duna vízszintjét? Milyen kincsek találhatók a Duna mélyén? Mit nevezünk Budapest kacsájának? És tudtad, a város tengeri kikötő?

Ha szeretnél többet is megtudni a Dunáról, ha érdekel a magyarországi hajózás története, vagy az elfeledett dunai szakmák, illetve minden, ami Európa leghosszabb folyójával kapcsolatos, ez a könyv épp Neked szól!

A Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának második része csodálatos körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben, kileshetjük a dunai aranyászok titkát, végül megpihenhetünk egy Buchwald-székben a csodálatos szőke – ám Strauss óta kék – Duna partján, hogy előkapjuk a zsebünkből A Duna kincseit, és onnan folytassuk egyedülálló felfedezőutunkat!

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mesélő Zsebkönyvek Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2020
196 oldal · ISBN: 9789634375470 · Illusztrálta: Garaczi Glória

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

A Duna Budapestnek egy olyan elemi része, ami nélkül nem is tudnánk elképzelni fővárosunkat. Ha például képet szeretnénk keresni róla az interneten, a legnagyobb valószínűséggel dunai panorámaképek sora lesz az, ami elsőként jelenik meg a találatok között. Én 12 éve élek Budapesten, és szinte első pillanattól kezdve a mindennapjaim részévé vált a folyó, hiszen műegyetemi éveim alatt minden napomat gyakorlatilag a Duna partján töltöttem, majd az egyetem után több évig Budán dolgoztam, így minden reggel és este megcsodálhattam ezt a gyönyörű folyót.

A Duna kincsei a Mesélő Budapest és A Várnegyed titkai kötetekhez kapcsolódó útikönyv, így talán nem is olyan meglepő, hogy bár a Duna Európa második leghosszabb folyója, amely 2850 kilométeren keresztül szeli át a kontinenst, a könyv mégis zömében a budapesti szakasz titkaiba enged bepillantást. Ez a kis apró, praktikusan kisméretű kötet valóban számtalan kincset rejt magában. A szerző a múlt és jelen minden érdekességét igyekezett összegyűjteni a legnagyobb folyónkról. Azon kívül, hogy szó van benne különféle hajókról, szigetekről, hidakról, olyan izgalmas dolgokról is olvashatunk, hogy mi az a vizafogás, kik voltak az aranyászok és milyen más elfeledett szakmák léteztek régen, hogy mi volt az Elevátor-ház, és hogy milyen közfürdőket alakítottak ki régen a Dunán.

Számomra főleg a régi kereskedelemről, építészetről, az elfeledett szakmákról és a nagy pesti árvízről szóló szóló részek voltak lebilincselők. Nagyon szerettem a hidakról olvasni, azok közül is a Lánchídról és a hídmesterről szóló fejezet tetszett a legjobban, leginkább mert nagyon jó emléket idézett fel bennem, amikor az egyetem alatt én magam is ellátogathattam a hídmesterhez, aki levitt minket a Duna vízszintjével egyvonalban lévő lánckamrába. (Ami amúgy köztünk szólva kicsit hajmeresztő élmény volt. :D) Szintén nagyon tetszett, hogy a könyvbe bekerült a mai Nagykörút helyére tervezett csatorna tervéről szóló rész is. Bár a könyvben név szerint nem szerepel, de az elvetett terveket Reitter Ferenc készítette, aki emiatt azóta is az egyik kedvenc építészem. :)) Elég nehéz elképzelni, hogy mi lett volna, ha az igencsak merész tervei meg is valósulnak, hogy mennyiben lenne más Budapest közlekedése, hogy milyen lenne ha egy hatalmas csatorna szelné ketté Pestet és kis hidacskákon tudnánk közlekedni. Mindenesetre én megnézném.

Ismét nagyon tetszett a sok “Érdekesség” és “Tudod-e” rész a könyvben, és szintén nagyon jók voltak az irodalmi idézetek. A könyvet a számtalan gyönyörű fotó mellett Garaczi Glória aranyos illusztrációi is gazdagítják. Akárcsak az előző köteteben, a könyv végén ez alaklommal is találunk sok “Keresd meg!” feladványt, amellyel a gyereket lehet kicsit játékra ösztönözni.

Összességében ez egy nagyon szép, hihetetlenül részletes és információgazdag útikönyv, ami mögött látszik a hatalmas kutatómunka, és ami minden kérdésünkre választ ad szeretett folyónkkal kapcsolatban. Én őszintén ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a Duna és Budapest története iránt. garantáltan nem fognak csalódni!

http://veronikasreaderfeeder.com/tittel-kinga-a-duna-ki…

Sister>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Hosszú ideje fontos és meghatározó kapcsolat fűz a Dunához. Számtalan gyerekkori emlékem főszereplője, mi több, kislányként még fürödtem is benne! Épp ezért örültem meg annyira, hogy Tittel Kinga ezúttal ennek a különleges, történelmi szempontból is kiemelkedő folyónak szentelte legújabb kötetét.

Azt hiszem, legjobban az „elfeledett szakmákról” szóló szemelvényt élveztem – ezekből mindig annyit lehet tanulni! Szeretek a múltban barangolni és kicsit felfedezni azt a világot, amiben az elődeim éltek. Több olyan hivatás is akadt, aminek a modernizálás vetett véget, de a legtöbb szép lassan kikopott – már csak a korabeli írások és fényképek őrzik az emléküket. Izgalmas volt megismerni olyan személyeket is, akikkel csak az utcatáblákon találkoztam eddig – Clark Ádámról például nem is sejtettem, hogy valójában skót volt!

Nagyon a szívemhez nőtt ez a zsebkönyv sorozat, és talán nem is olyan meglepő, ha ezzel zárom a soraimat: alig várom a következő kalandot!

theodora P>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Ismét egy igényes kiadvány született, ami sok aktualitással, érdekességgel szolgál. Külön tetszettek a qr-kódos videós tartalmak, amik kiegészítették a szöveget. A leírások mellett ismét kaptunk sok fotót, irodalmi szöveget – idézetet és hasznos tudnivalót. Ahogy a többi könyvét, ezt is bátran ajánlom idősebb olvasóknak is!

zakkant>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Nem tudok belekötni A Duna kincsei zsebkönyvbe, és nem is szeretnék. Nekem ez a könyv nagyon is sokat adott, mert tényszerű, de mégis interaktív és könnyen fogyasztható formátumban készült. Nyilván nem mindenkit fog lekötni, de aki szeretné megismerni Budapest ékességét ez a csodás folyót, ami olyankor szőke, kék, barna, illetve komoly, vén és zavaros, az bátran vesse bele magát ebbe a kötetbe.

A Várnegyed titkaihoz képest ezt a zsebkönyvet még több fotó díszíti, így még élvezetesebb volt lapozgatni, hogy láthattam a különböző hajótípusokat, és szép dunai hidakat, szigeteket, és persze a híres helyekről, szobrokról, épületekről is sok képet kapunk. Sok-sok „Érdekesség…” rész is színesíti a könyvet, így végre megtudtam, hogy mik azok a különleges székek a Duna-korzón (Buchwald-székek) és mi is az a „gerilla jakuzzi” a rakpartokon.

Még bővebben a blogon írtam a könyvről: http://www.zakkantolvas.hu/2020/09/tittel-kinga-duna-ki…

Sadie >!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

A lassan 3 év alatt, amióta rendszeresen járok Budapestre, teljesen a Duna hatása alá kerültem. Nem tudom, miben rejlik a folyó mágiája, de úgy érzem, ha már Budapestről van szó, ennél jobban semmi sem érdekel, és mindezek után ki nem hagytam volna ennek a könyvnek az elolvasását.

Mikor belekezdtem, rögtön megértettem, miért van mindenki oda és vissza Tittel Kingáért. Imádtam az írásstílusát – a kedves és szimpatikus hangnem mellé egy rendkívül olvasmányos fogalmazásmód társul. Végig abszolút érthető és könnyen fogyasztható maradt, pedig száraz tényekkel dolgozik. A kis oldalméret és a vékony gerinc senkit ne tévesszen meg: tömve van információval ez a kötet. Nem tudom, hogyan sikerült elintéznie a szerzőnek, hogy minden beleférjen, de semmit nem hiányoltam.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan úgy gondolja, hogy hasznos dolog kicsit behatóbban megismerkedni a fővárosunkkal még akkor is, ha nem tervezünk odaköltözni, vagy akár már ott élünk, de nem foglalkoztunk még a dologgal.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2020/09/tittel-kinga-dun…

dorkabuba>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

    Ez a 2. zsebkönyv a Mesélő Budapesthez szerintem igazán jól sikerült. Természetesen újfent voltak részek, amiket átemelt Tittel Kinga (ami továbbra is egészen érthető), viszont itt sokkal több volt az új anyag is. Őmaga is leírja az előszóban, hogy nemrég találkozott ő is egy csomó a Dunát érintő adattal, és talán ez a frissesség, kezdeti lelkesedés is visszaköszön a lapokról.
    Nagy szerelmese vagyok a folyóknak, de kizárólag sétálási, gyönyörködési szempontból. Ez persze összefügg azzal, hogy a Tisza mellett szószerint pár méterrel nőttem fel. Egyetemista éveim alatt is ha Budapesten sétáltam, az a Duna partján történt az esetek nagy %-ban. Szerencsére úgy alakult, hogy sosem éltem messze tőle.
    Teljesen elvarázsoltak a történeti fejezetek a mára eltűnt, a folyóhoz kapcsolódó munkákról, az ipari jelentőségről, hogy mit is láthattak régebben, akik a pesti-budai rakparton sétáltak, a hajógyártásról és magukról a hajókról. A korabeli (fortepanos) képek is nagyon kellettek, szuperek voltak! Illetve ami külön lenyűgöző számomra: a folyószabályozás. Persze, tudja az ember, hogy volt, meg hogy fontos, beugrik töriről a reformkor és Széchenyi neve is. De abba sosem gondoltam bele, hogy ez effektíve Budapest városképében mit jelentett. Azt meg továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy folyót ténylegesen át lehet terelni másik mederbe gyakorlatilag. Pedig nyilván igen. Az egyetlen, amit itt hiányoltam, az egy előtte-utána térkép lett volna.
    A galambkísérőnket is sirályra(?) cseréltük. Bár erről fél mondatnak örültem volna. Először csak néztem, hogy de fura lett a városnézős galamb, aztán rájöttem, hogy mert ez nem galamb. Úszóhártyája van.
    Nagyon gondolkodom, hogy megvegyem-e, adott-e annyit, hogy a Mesélő Budapest mellett ott legyen a polcon. Akárhogy is, izgatottan várom a nemsokára megjelenő következő zsebkönyvet. :)

2 hozzászólás
Or_Sheet>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Csak annyi bajom van vele, mint a Mesélő Budapesttel: rövid. Nagyon szép munka, nagyon tetszetős a kiadása, és különösen tetszett a zsebméret. Befért a kabátzsebembe, így tökéletes volt a BKV járatain való átszálláshoz.

Renáta_G>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Tittel Kinga kitett magáért, számos érdekességet szedett össze a Dunáról. A kötetet pedig még izgalmasabbá teszi a számtalan idézet, fotó és Garaczi Glória illusztrációi. Ez a könyv picit talán komolyabb és töményebb, mint az előző kötet. Rengeteg történelmi eseménnyel, helyszínnel. Egy jó kis játszva tanulásra alkalmas kötet. Vedd kezedbe a könyvet és indulj el a Duna partján, majd fedezd fel a folyó páratlan világát. A kötet végén pedig jópofa feladatként találsz képeket szobrokról, lámpákról, vésetekről és nincs más dolgod, mint felkutatni őket. Azt például tudod, hogy hol található a jobbra látható Newton szobor?

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2020/08/13/fedezd_fel_a_duna…

esztersara>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Számomra a végén a sok sziget hasonló leírása kissé unalmas volt, de összességében nagyon tetszett ez a kötet is, különösen a jeles események és az elfeledett szakmák rész. Tényleg éreztem, hogy egyes lapokon megelevenedik a múlt, jobban tetszett, mint a sorozat elősző része.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tüskés Tibor: A nyugati kapu
Bartos Erika: Pest fényei
Megay László: Három torony, egy város
Csapody Kinga: Irány a Velencei-tó!
Francz Magdolna – Rabi Éva – Ősz Gábor: Otthonunk, Magyarország
Mattenheim Gréta: Magyarország
Francz Magdolna – Kriszt Magdolna: Magyarország
Kovács Péter: Budapest
May Szilvia: Hurrá, Szentendre!
Ruffy Péter: Hazánk szíve Budapest