A ​Duna kincsei 3 csillagozás

Tittel Kinga: A Duna kincsei

Tudtad, hogy akár hajóval is közlekedhetnénk a 4-6-os villamos vonalán? Szerinted hol mérik meg a Duna vízszintjét? Milyen kincsek találhatók a Duna mélyén? Mit nevezünk Budapest kacsájának? És tudtad, a város tengeri kikötő?

Ha szeretnél többet is megtudni a Dunáról, ha érdekel a magyarországi hajózás története, vagy az elfeledett dunai szakmák, illetve minden, ami Európa leghosszabb folyójával kapcsolatos, ez a könyv épp Neked szól!

A Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának második része csodálatos körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben, kileshetjük a dunai aranyászok titkát, végül megpihenhetünk egy Buchwald-székben a csodálatos szőke – ám Strauss óta kék – Duna partján, hogy előkapjuk a zsebünkből A Duna kincseit, és onnan folytassuk egyedülálló felfedezőutunkat!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2020
196 oldal · ISBN: 9789634375470 · Illusztrálta: Garaczi Glória

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

A Duna Budapestnek egy olyan elemi része, ami nélkül nem is tudnánk elképzelni fővárosunkat. Ha például képet szeretnénk keresni róla az interneten, a legnagyobb valószínűséggel dunai panorámaképek sora lesz az, ami elsőként jelenik meg a találatok között. Én 12 éve élek Budapesten, és szinte első pillanattól kezdve a mindennapjaim részévé vált a folyó, hiszen műegyetemi éveim alatt minden napomat gyakorlatilag a Duna partján töltöttem, majd az egyetem után több évig Budán dolgoztam, így minden reggel és este megcsodálhattam ezt a gyönyörű folyót.

A Duna kincsei a Mesélő Budapest és A Várnegyed titkai kötetekhez kapcsolódó útikönyv, így talán nem is olyan meglepő, hogy bár a Duna Európa második leghosszabb folyója, amely 2850 kilométeren keresztül szeli át a kontinenst, a könyv mégis zömében a budapesti szakasz titkaiba enged bepillantást. Ez a kis apró, praktikusan kisméretű kötet valóban számtalan kincset rejt magában. A szerző a múlt és jelen minden érdekességét igyekezett összegyűjteni a legnagyobb folyónkról. Azon kívül, hogy szó van benne különféle hajókról, szigetekről, hidakról, olyan izgalmas dolgokról is olvashatunk, hogy mi az a vizafogás, kik voltak az aranyászok és milyen más elfeledett szakmák léteztek régen, hogy mi volt az Elevátor-ház, és hogy milyen közfürdőket alakítottak ki régen a Dunán.

Számomra főleg a régi kereskedelemről, építészetről, az elfeledett szakmákról és a nagy pesti árvízről szóló szóló részek voltak lebilincselők. Nagyon szerettem a hidakról olvasni, azok közül is a Lánchídról és a hídmesterről szóló fejezet tetszett a legjobban, leginkább mert nagyon jó emléket idézett fel bennem, amikor az egyetem alatt én magam is ellátogathattam a hídmesterhez, aki levitt minket a Duna vízszintjével egyvonalban lévő lánckamrába. (Ami amúgy köztünk szólva kicsit hajmeresztő élmény volt. :D) Szintén nagyon tetszett, hogy a könyvbe bekerült a mai Nagykörút helyére tervezett csatorna tervéről szóló rész is. Bár a könyvben név szerint nem szerepel, de az elvetett terveket Reitter Ferenc készítette, aki emiatt azóta is az egyik kedvenc építészem. :)) Elég nehéz elképzelni, hogy mi lett volna, ha az igencsak merész tervei meg is valósulnak, hogy mennyiben lenne más Budapest közlekedése, hogy milyen lenne ha egy hatalmas csatorna szelné ketté Pestet és kis hidacskákon tudnánk közlekedni. Mindenesetre én megnézném.

Ismét nagyon tetszett a sok “Érdekesség” és “Tudod-e” rész a könyvben, és szintén nagyon jók voltak az irodalmi idézetek. A könyvet a számtalan gyönyörű fotó mellett Garaczi Glória aranyos illusztrációi is gazdagítják. Akárcsak az előző köteteben, a könyv végén ez alaklommal is találunk sok “Keresd meg!” feladványt, amellyel a gyereket lehet kicsit játékra ösztönözni.

Összességében ez egy nagyon szép, hihetetlenül részletes és információgazdag útikönyv, ami mögött látszik a hatalmas kutatómunka, és ami minden kérdésünkre választ ad szeretett folyónkkal kapcsolatban. Én őszintén ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a Duna és Budapest története iránt. garantáltan nem fognak csalódni!

http://veronikasreaderfeeder.com/tittel-kinga-a-duna-ki…

zakkant>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Nem tudok belekötni A Duna kincsei zsebkönyvbe, és nem is szeretnék. Nekem ez a könyv nagyon is sokat adott, mert tényszerű, de mégis interaktív és könnyen fogyasztható formátumban készült. Nyilván nem mindenkit fog lekötni, de aki szeretné megismerni Budapest ékességét ez a csodás folyót, ami olyankor szőke, kék, barna, illetve komoly, vén és zavaros, az bátran vesse bele magát ebbe a kötetbe.

A Várnegyed titkaihoz képest ezt a zsebkönyvet még több fotó díszíti, így még élvezetesebb volt lapozgatni, hogy láthattam a különböző hajótípusokat, és szép dunai hidakat, szigeteket, és persze a híres helyekről, szobrokról, épületekről is sok képet kapunk. Sok-sok „Érdekesség…” rész is színesíti a könyvet, így végre megtudtam, hogy mik azok a különleges székek a Duna-korzón (Buchwald-székek) és mi is az a „gerilla jakuzzi” a rakpartokon.

Még bővebben a blogon írtam a könyvről: http://www.zakkantolvas.hu/2020/09/tittel-kinga-duna-ki…

esztersara>!
Tittel Kinga: A Duna kincsei

Számomra a végén a sok sziget hasonló leírása kissé unalmas volt, de összességében nagyon tetszett ez a kötet is, különösen a jeles események és az elfeledett szakmák rész. Tényleg éreztem, hogy egyes lapokon megelevenedik a múlt, jobban tetszett, mint a sorozat elősző része.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
Mosonyi Aliz: Mesék Budapestről
Szalay Lenke: Mogyoró
Bodó Béla: Brumi az iskolában
Benedek Elek: A szabadságharc kora
Weöres Sándor: Télország
Nyulász Péter: A fürdők réme
Cselenyák Imre: Az aranyhajú kisfiú álma