Most. 33 csillagozás

Túlélő leszel, nem áldozat
Tisza Kata: Most.

Érzelmi manipuláció, függőségben tartás, kontrollgyakorlás, megalázás, anyagi vagy szexuális zsarolás… A lelki és verbális erőszak olyan, bántalmazó kapcsolatokban megjelenő formái, amelyből tipikusan nem tudsz kiszállni. Mégis, abban az országban, ahol sokan még mindig hisznek a pofonok jótékony hatásában, az erőszak e finomabbnak gondolt megnyilvánulásaira már fel sem kapjuk a fejünket. Hogyan lehet akkor kimenekülni egy bántalmazó párkapcsolatból?
Tisza Kata könyve saját coaching praxisának, pszichológiai életútkutatásainak és önnön életének fájó, mégis felemelő tapasztalatait felhasználva kifejezetten a bántalmazó kapcsolatban élőkhöz szól, nekik mutat kiutat, az áldozatokat vezeti végig a felismeréstől a kimenekülésen-megmenekülésen át a gyógyulásig tartó hosszú úton.

>!
Scolar, Budapest, 2019
504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090525
>!
Scolar, Budapest, 2019
504 oldal · ISBN: 9789635092062

Enciklopédia 31


Kedvencelte 8

Most olvassa 43

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

„Ha valamiben én nem vagyok képes hinni, akkor az a pozitív gondolkodásnak nevezett csomag. Rendkívül egysíkúnak és redukáltnak találom. Épp egy veszteséget élsz meg, épp gyászolnod kellene, elhagytak, csalódtál, megbetegedtél, akármi, de mivel a környezet nem viseli el a frusztrációt, mert benne is szorongást ébreszt, ezért rád szól, hogy tessék már pozitívan gondolkodni. Az ember nem robot. Nincs neki ilyen gombja, és ha van, azt elfojtásnak nevezik.”

Tisza Kata friss megjelenése egy kiemelt jelentőségű írás az érzelmi bántalmazásról, amely a maga láthatatlanságával és kényes voltával kér figyelmet. A Most körültekintően mutatja be a teljes kifelé vezető utat a bántalmazó kapcsolatból, miközben önismeretre, felelősségvállalásra és határok meghúzására ösztönöz. Amellett, hogy hasznos segítséget nyújt az érintetteknek, tabudöngetésével, szókimondásával és méltóságelvű társadalomképével egy igen fontos, értékközvetítő kiadvány.

Az áldozatnak kétszeresen nehéz kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, hiszen „nemcsak” egy manipulátorral és saját kényszerhelyzetével kell szembenéznie, hanem egy olyan társadalommal is, amelyet a boldog család kultusza, az áldozathibáztatás, az elfojtás, a kényszeres pozitív gondolkodás, a normáktól való eltérés stigmatizálása (beleértve a válást meg az egyedülálló nőt is) és az erős nemi elvárások jellemeznek. A bántalmazásnak kedvező társadalmi kontextus bemutatása igen erős része a könyvnek, Tisza Kata egyéni méltóságot és mások elfogadását előtérbe helyező értékei pedig kiemelten közel állnak hozzám. Annak ellenére, hogy mennyire erős a mondanivaló és a közvetített értékek, be kell vallani, hogy a kiadványnak bizony hibái is vannak. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy laikus áldozat, aki saját tragédiája kellős közepén áll főszereplőként, átrágja magát 500 oldalnyi ömlesztett (!) szövegen, amelyben ráadásul keveredik a közérthető magyarázat és a szakzsargon. Írója pedig sokszor átlép az ismeretterjesztés műfajából életrajzzá, amely egy bizonyos fokig teljesen érthető, hiszen a „hasonló cipőben jártam” bizalmat és plusz motivációt nyújthat az olvasó számára, azonban például a képzéseinek minősítése már egyáltalán nem képezi a könyv témáját. Egyes részeknél sajnos kifejezetten azt éreztem, hogy már nem az olvasót szolgálják, pusztán önigazolások. Picit rövidebben, strukturáltabban, könnyebben emészthetőbb formában lett volna tökéletes kalauz az áldozatok és azok környezete számára, azonban így is egy hihetetlenül hasznos és bátor könyvet kaptunk, amely nemcsak a túléléshez, hanem a minőségi élethez is hozzásegíthet.

Amrita I>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Nehéz csillagozni a könyvet, mert a téma és a szakmai hozzáállás miatt mindenképpen ötcsillagos. Nagyon kell, hogy a bántalmazó kapcsolatok, pláne verbális bántalmazás témáját felvállalja végre valaki. A fizikai bántalmazás talán ma már kezd bekerülni a köztudatba, mint vállalhatatlan, nem tolerálható valami, de a verbálisat, főleg ha valami mondvacsinált indokkal még racionalizálva is van, éppúgy elnézi, bagatellizálja a társadalom, mint nagyanyáink, dédanyáink korában a fizikait. Nehéz is, mert nincs látlelet, nem olyan egyértelmű, és így elmondani, elmagyarázni, segítséget kérni még nehezebb. Sokszor maga a bántalmazott sem jön rá, vagy csak sokára, hogy mi is történik vele, ha egyáltalán. Ezért (lenne) fontos ez a könyv. Azért mondom, hogy lehetne egy fontos könyv, mivel ugyanakkor nem jól használható a szerkezete miatt. Iszonyatosan tömény, túl sok, kellett volna egy szerkesztő, aki húz belőle és átláthatóvá teszi. Még mindig nem késő, mert egyébként szuper meglátások vannak benne és csodálatos mentőöv lehetne bántalmazó párkapcsolatban, bántalmazó szülő-gyerek kapcsolatban élő vagy élt felnőttek számára. Talán nem lenne szükség ennyi irodalmi betétre, és könnyebben visszalapozható, rövidebb fejezetek kellenének, hogy ne felejtsd el az elejét mire a végére érsz. Amit viszont hiányoltam: hogy nagyon jól és pontosan leírja a szerző, hogy hogyan működik rosszul egy párkapcsolat, vagy bármilyen emberi kapcsolat. De arról nagyon keveset ír, hogy akkor hogyan lehet ezt jól csinálni? Mert a kétségbe esés második szakasza akkor jön, hogy oké, kimásztál valamiből, ami nem volt jó, de hogyan ne szúrd el a következőt? Mitől működik jól? Erről lehetne egy, de lehet hogy akár két fejezet is.
Szóval a téma fontos, az irány és a háttér szuper, de jó lenne ezt emészthetőbb formában, a pozitív példa bővebb leírásával kiegészítve is megírni.

VeronikaNy>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Nagyon részletes és alapos, mindenre kiterjed, ami a bántalmazáshoz és az abból való kiúthoz kapcsolódik. Nem mondhatom, hogy minden egyes ember kezébe kellene adni, ahhoz túl sok összetettt mondat van benne, de azért én javasolnám nőknek és férfiaknak, akiknek lánya van, vagy fia, aki főnök, vagy beosztott, egészségügyben, vagy oktatásban dolgozik, vagy csak igénybe veszi ő maga, vagy közeli hozzátartozója a szuperbántalmazó egészségügyünket vagy oktatásunkat, vagy csak itt él ebben a társadalomban, ahol a bántalmazás a norma. Csak szavakba önti, mi olyan furcsa a világban.

Gridranger I>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Az év könyve. Egyértelműen. Olvassátok el minél többen!

Szakmán kívüli vagyok, viszont meglehetősen faksznis. Bölcsész szemem a stíluson, mérnök szemem az érvelésen tartom, szóval könnyen kötözködni kezdek. Most nincs miért. Akadt már szerző, akitől felfaltam három könyvet és fanyalogtam a negyediken. Elfogultság kizárva.

Hallottam azt a hasonlatot, hogy fejlődésregény – teljesen találó. Ha az olvasó érintett, könnyen az ő fejlődésregényévé válhat. Mégsem regény. Ha valaki csak úgy belelapoz, ne hagyja magát megtéveszteni! A tudomány nem szükségszerűen száraz. A közérthető megfogalmazás és a személyes hangvétel mögött a tartalom véresen komoly, tárgyilagos és remekül felépített.

Nagyon tetszik az egyensúly a stílus terén. Ez a mondanivaló eljuthat mindenkihez, akinek szüksége lehet rá, nem elefántcsont toronyból jövő szónoklat, nem is bulváros, ami a hitelességet ásná alá.

Az irodalmi betétek külön megfogtak. Művészi módon mutatják be működés közben az ismertetett dinamikákat.

Személye válogatja, kinek mennyire nehéz olvasmány. Nekem az volt. Különösen a 2. és 6. fejezet. Gyakran ki kellett szállnom egy-egy rész után, és írni vagy beszélgetni másokkal, hogy feldolgozzam.

Igen, ez a könyv megmozgat, és megvan benne a képesség, hogy drasztikusan jobb lehessen tőle az életminőségünk meg a gyerekeinké. Ez már valami! Ha elég sokan olvassuk, értjük, egy nap, talán, társadalmi szinten is szabadok lehetünk. Sebeket nem tüntet el, de segít behegeszteni őket, és megelőzni a későbbieket.

Egyértelműen: az év könyve.

3 hozzászólás
soksokx P>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Rengeteg dologról szól ez a könyv. A családon belüli erőszakról, a párkapcsolati abúzusról. Arról hogyan épül fel egy bántalmazó kapcsolat. Hogy milyen könnyű belecsúszni egy ilyenbe és hogy milyen nehéz szabadulni belőle. Gyakorlati tanácsok, bátorítás, személyes tapasztalatok. És a remény, hogy lehet kiút. Hogy túl lehet élni. És a keserű igazság, hogy nem mindenkinek sikerül szabadulni, túlélni.

autumn16>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Mindenkinek akit ért bántalmazás, vagy megrekedt egy destruktív élethelyzetben kötelezően ajánlott könyv. Illetve azoknak is akik segítő hivatást gyakorolnak. Szinte mindenkinek ajánlanám, mert kevesen tudnak igazán, empatikusan segíteni.Nehéz olvasmány. Akit bántottak valaha, sírni fog olvasás közben, szerintem ez borítékolható. Nem hátrány, a magasabb iskolai végzettség olvasása közben… Érzékenyítő könyv. Sokkal többet ér, mint sok továbbképzés…Segítő könyv, aki pont egy bántalmazó kapcsolatban van, lehet annak ez a könyv az utolsó esélye, hogy újra megtalálja önmagát, integritását, és újra hinni tudjon abban hogy még van esélye,

Farkas_Szilvia>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Ha az ember nem tudja a kapcsolatában, arccal merre áll, olvassa el ezt a könyvet. Sorsfordító. Nekem a Bibliám lett.

merenwen>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Minden lapjáról tudnék sorokat hozni, amit meg lehet rágni, át lehet gondolni, vissza lehet idézni. Olvasás közben éreztem, ahogy gyógyírként simogatja a lelkem minden okos gondolat és magyarázat, pedig az én életemben nem voltak nagy traumák, se bántalmazó párkapcsolatok. Az áldozati szerepről, a bántalmazó kapcsolatok dinamikájáról elég sokat olvastam már, mégis tanultam újat, tudta árnyalni a képet Tisza Kata. Végtelenül boldog vagyok, hogy egy ilyen erős és okos nő a kortársam, és hihetetlenül fontosnak tartom a munkát, amit végez. Nem egy egyszerű olvasmány a Most, de elképesztő hasznos.

SZKSZ>!
Tisza Kata: Most.

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Őszintén szólva, ha fele ilyen hosszúra sikerült volna ez a könyv, picit jobb lett volna… Persze az is lehet, hogy az írónő úgy gondolta, hogy nehéz témához nehéz könyv dukál (a szó szoros értelmében is mert egy féltéglával vetekszik). Viccet félretéve egyébként hasznos olvasmány azoknak, akik ilyen típusú kapcsolatban vannak, voltak, vagy szeretnék végre múlttá tenni valahogy, és nem tudják, hogy hogyan is kellene kiszabadulni belőle.


Népszerű idézetek

Málnika >!

Ha valamiben én nem vagyok képes hinni, akkor az a pozitív gondolkodásnak nevezett csomag. Rendkívül egysíkúnak és redukáltnak találom. Épp egy veszteséget élsz meg, épp gyászolnod kellene, elhagytak, csalódtál, megbetegedtél, akármi, de mivel a környezet nem viseli el a frusztrációt, mert benne is szorongást ébreszt, ezért rád szól, hogy tessék már pozitívan gondolkodni. Az ember nem robot. Nincs neki ilyen gombja, és ha van, azt elfojtásnak nevezik.

217. oldal

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás
2 hozzászólás
Málnika >!

A bántást nem lehet megérdemelni. A bántás mindig a bántóról szól.

150. oldal

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

1 hozzászólás
Málnika >!

Óvatosan bánj a kapcsolattal, amelyben nem mondhatsz nemet. Az egyik legkomolyabb vészjelző. Legyen az szülő, főnök, szerelem vagy barát.

133. oldal

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Málnika >!

Minden fájdalom és minden kín, amit nem értünk meg, nem dolgozunk fel, nem gyászolunk el, az velünk marad örökre.

11-12. oldal

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Poufsouffle>!

A feminizmus nem jelent női felsőbbrendűséget. Ha arra használják, az nem feminizmus, csak annak köntösébe bújtatott hatalmi harc, vagyis férfiellenes szexizmus, a nőellenes szexizmus ellenpárja, mint Merle disztópiájában. A feminizmus az emberek közti egyenrangúságról szól, beleértve a nemek, etnikumok, osztályok, életkorok közötti azonos bánásmód esélyét.

288. oldal, IV. fejezet - Az egyenrangúság hangja: Feminizmus

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Kapcsolódó szócikkek: feminizmus
Málnika >!

Azért kell nagyon megbecsülni és megtanulni az egyedüllétet, mert az mindenképp értékesebb egy méltóságon aluli viszonynál. Fontos, hogy a párkapcsolat ne kétségbeesett és valótlanul idealizált menekülés legyen, hanem igaz és valós választás. Azért vagyok veled, mert veled akarok lenni, nem mással, és nem azért, mert félek a sötétben egyedül, és nem tudom megszerelni a villanyt.

373. oldal

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Poufsouffle>!

Valójában mindennek a gyökere ugyanaz, legyen szó szerelemről vagy politikáról: tiszteld az embert, a szabadságát, hagyd meg a méltóságát, és ezt kezdd magadnál.

274. oldal, IV. fejezet - Az egyenrangúság hangja: Legyezőmesék helyett

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Poufsouffle>!

A veszteség átalakítható tanulássá. Alkotássá. Önismeretté. Önfejlesztéssé. Más áldozatokért folytatott segítő tevékenységgé. És szeretetté. Végtelen sok gyógyító erővé.

83. oldal, II. fejezet - Az érzelmi bántalmazás természetrajza: Szégyen

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Kapcsolódó szócikkek: veszteség
1 hozzászólás
Poufsouffle>!

Én azt az üzenetet, hogy „ne félj”, nem tartom konstruktívnak. Egyrészt, ha ez így felszólításra megvalósulhatna, akkor senki nem félne, másrészt mindenkinek jogában áll félni. Ha hadakozni kezdünk ellene, az rengeteg energiát emészt fel. Kimondani azt, hogy lehet nyugodtan félni, mert félni természetes, egy csomó helyzetben, az iszonyatosan felszabadító érzés! Tehát akkor félhetek, és az elnyomásra fordított energiáimat másra fordíthatom. Valami örömére. Valami cselekvésre. Érdekes módon, ettől a félelem csökkenni fog. A tiltástól, az elfojtástól sosem.

322. oldal, V. fejezet - A szabad identitás felé: A határkijelölés elidegeníthetetlen emberi jog

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

Kapcsolódó szócikkek: félelem
Poufsouffle>!

Azt szeretik leginkább az ügyfeleim, hogy a saját gyengeségünket tesszük erővé. Nem elrejtjük és megtagadjuk, hanem megfigyeljük, megértjük, és szeretettel magunkhoz öleljük. Elfogadjuk, és részünkként próbáljuk a szövetségesünkké tenni a megküzdési folyamatban. Hogy nem önmagunk ellen dolgozunk, nem erőszakosan megváltoztatni szeretnénk az embert, hanem inkább önelfogadással és önismerettel elsajátítani a legadaptívabb együttélést önmagunkkal és a minket körülvevő világgal.

11. oldal, I. fejezet - Bevezetés a megküzdésbe: Suttogás

Tisza Kata: Most. Túlélő leszel, nem áldozat

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Patricia Evans: Szavakkal verve
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Lundy Bancroft – Jay G. Silverman – Daniel Ritchie: Lehet-e jó apa a bántalmazó?
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Herman Judit (szerk.): Miért marad???