Pircsi ​és a zombizűr (Kalandok Meseországban 1.) 5 csillagozás

Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

Mit ​tennél, ha egy nap választanod kell: meglapulsz, vagy megmented a saját nagymamád?
Pircsi egy átlagos 14 éves lány, aki soha nem gondolná, hogy a saját nagymamája többet is tud annál, mint a panelházak közé szorult parkban pletykálni a szomszédasszonyokkal. Ám amikor azt látja, hogy a nagyija egyszer csak eltűnik a szeme elől, gondolkodás nélkül követi őt. Az így felfedezett világ Meseország, ami Pircsi számára maga a rémálom: elveszettként bolyong egy idegen helyen, és még a telefonja se működik. Itt mintha minden a feje tetejére állna: a nagymama a lázadó, a jótündér retteg, a csúf béka örül. Azzal végképp nem számol, hogy egy gonosz királynő a varázslata segítségével zombikat kelt életre. Senki nem tudja, hova vezet, ha a számítógépes játékok szereplői a tündérmesék világában találják magukat. Végül egy kegyetlen árulás következtében a bátrak rettegnek, az őszinték elbújnak, és az igazán tiszták se látják a kiutat.
De sikerül a tapasztalt gémer Pircsinek ebben… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Talentum Mobile, Budapest, 2017
142 oldal · ISBN: 9786150008073 · Illusztrálta: Bakon Réka

Kedvencelte 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

Egy helyre kis mese a káoszba fulladt Meseországról, amelyben Hófehérke rázúdítja a zombikat a birodalomra, és csak egy véletlenül a helyszínre tévedt földi kamaszlány tudja megmenteni a helyzetet, amin természetesen ő lepődik meg legjobban. Vadul hangzik, ugye? Pedig egy meglepően szórakoztató darabról van szó, amelynek megvannak a maga hibái, mégis simán bele lehet feledkezni Pircsi kalandjaiba. Egy erősebb szerkesztői kéz elkélt volna, akkor sokkal gördülékenyebb lett volna a történet, és a bosszantó elírások is elkerülhetőek lettek volna, és azt a fantáziát is jobban el lehetett volna engedni, a végére még kellett volna egy igazán izgalmas fordulat, mielőtt a gonosz legyőzetik, de mindezzel együtt egy jó kis írásmű lett a végeredmény, amelyben nagyon jól sikerült ötvözni a mesevilág és a kamasnyűgök látszólag egymástól teljesen távol eső univerzumát, és még egy izgalmas sztorit is kapunk, amelyben régi gyerekkori kedvencekkel találkozhatunk a hét törpétől kezdve a Jótündéren át Hamupipőkéig, de az igazi meglepetéseket Piroska és a farkas tartogatja Pircsi számára. A szerelem és a barátság sem marad ki a történetből, de a legfontosabb tanulság meglepő módon mégis az, hogy a videojátékok milyen veszélyesek tudnak lenni, jó velük vigyázni. Kicsit eklektikus és túlzsúfolt a történet, mégis nagyon szerethető, és mivel egy sorozat első darabjáról van szó, meghozza a kedvet Pircsi következő kalandjaihoz.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/01/23/konyvkritika_t…

SignoraSchneider IP>!
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

Cuki történet, olvastatja magát, frappáns fordulatokkal, mégis könnyen érthető minden korosztály számára. Itt-ott jókat nevettünk, máshol izgultunk, hol van az, aki nincs ott, ahol ;) , és persze amikor vége lett, felnyíttunk: hol a folytatás?!
Imádtam felolvasni a gyerekeknek (eleve szeretek hangicsálni), félig megpusztulva torkilag, de bizony végigjátszottam minden hangot (magas, mély, reszelős, orr stb.), és imádtam játszani a szereplőket. A lányom és fiam is élvezte, találgatták, mi következik, félretettük a másik olvasmányt, annyira lekötötte őket ez. És engem is. :)
Ami nagyon tetszett: az ötlet és a szereplők jellemábrázolása, -fejlődése; a videojáték megjelenése a mesében; váratlan fordulatok ott, ahova mást gondoltam én, a felnőtt; vicces srácok (Levente és Benjámin) :P
Amivel nincs gondom: pont elég mennyiségű zombi volt benne, se több, se kevesebb. ;) Logikai bakikat én nem találtam, kivéve a vadász megjelenését ott, ahol, de aztán megoldódott az is, csak olvasni kellett tovább. ;)
Ami kevésbé tetszett: célcsoport-keresés (kilenc-tíz éveseknek indult a mese, de aztán Pircsi tizennégy éves, és az ő problémáival szembesültünk a végére), tördelési és helyesírási hibák, elütések garmadája (többszörös gondolatjelezés egy beszélő oldaláról, így aztán olykor újra kellett olvasnom, hogy ezt a részt most ki mondja).
Összességében: nagyon örülök, hogy olvashattam, köszönöm szépen, és rettentően várom a folytatást. (Korrektúrázásban tudok segíteni, hazabeszélek kicsit! :) )
Mindenhogyan megéri, ajánlom másoknak is!

Demencze_Ilona_blogger P>!
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

Tina Markus gondolt egyet és a régi mesék szereplőit bedobta egy képzeletbeli zsákba, majd hozzájuk adott némi számítógépes játékot, egy kis huszonegyedik századi életérzést bő humorral megspékelve, majd megkutyulta az egészet. A fülszöveg alapján kimondottan felkeltette az érdeklődésemet, el sem tudtam képzelni mi sül ki ebből a kiskamaszoknak szóló történetből.
Az Olvass Hazait! blogon elolvashatjátok a véleményem bővebben:
https://olvasshazait.blog.hu/2019/03/01/pircsi_es_a_zombizur

Lang_Tünde IP>!
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

A könyv a kisebb hibái ellenére is roppant szórakoztató és szerethető. A fejezetek terjedelme elég különböző, esetenként nagyobb kihívást jelentő feladatokra számítottam, lehetett volna kicsit több zombi és zűr, szívesen megismertem volna jobban a játékokat (ezek terén elég tájékozatlan vagyok), illetve a szemem meg-megakadt a helytelen írásjeleken, mégsem tudtam haragudni rá.
A könyvben nemcsak az írónő fejéből kipattant figurák elevenednek meg, hanem a Grimm testvérek által összegyűjtött mesék szereplői is, azonban nem feltétlenül olyan tulajdonságokkal bírnak, és olyan az egymáshoz való viszonyuk, mint ahogyan a klasszikus mesekönyvekből ismerjük.
Az írónő humora lehengerlő, a kamaszok nyelvén szól a gyerekekhez, mely által az olvasottak könnyebben „fogyaszthatóak” számukra; ugyanezt a célt szolgálja a fejezetek hossza, pontosabban rövidsége.
Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató olvasmány.
Bővebb értékelés a blogon: http://tclang.blog.hu/2018/02/05/ezt_olvastam_tina_mark…

Dobos_Márta>!
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

Ritka az olyan ifjúsági könyv, ami egy felnőttnek is éppen olyan érdekes és izgalmas, mint a gyerekeknek. Nos, ez a könyv pontosan ilyen. Friss, élő, aktuális, nagyon mai, mind a nyelvezetét, mind a témáját illetően, ugyanakkor egy igazi, valódi mese, nagyon szerethető hús-vér szereplőkkel. Én végigizgultam és – persze mondanom sem kell – egy nagy falatban egyszerre olvastam végig a mesét. Egy percig sem unatkoztam és imádtam minden sorát. Izgatottan várom, mikor folytatja az író ezt a tüneményes mesét, remélem hamarosan olvashatom a második részt is.
Olvassátok el, és nyugodtan adjátok oda kiskamasz gyereketeknek..persze csak, amikor már ti elolvastátok….pszt…úgysem tudjátok megállni!

Krisztina_Zilaji>!
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr

Végre egy mesekönyv, ami a mai gyerekeknek szól, de nem a „Jaaaaj, ezek a mai fiatalok …” stílusban. Mert igen, azok a mesék is egész jók voltak, amik nekünk, mai felnőtteknek íródtak, de valljuk be, a világ óriásit változott… Ezért is örültem, hogy ez egy olyan mese végre, ahol kiderül, hogy a mobilozás még előny is lehet. És hogy ezek a gyerekek nem is olyan elveszettek, mint amilyennek hinnénk őket első látásra … Ez a könyv összehozza a felnőtteket és a gyerekeket …, mi most fordított játékot játszunk vele, a lányom olvassa fel nekem esténként …, nagyon élvezzük. És igazán izgalmassá teszi a mesevilág és a mai modern kor összekeveredése …


Népszerű idézetek

Lang_Tünde IP>!

Ledobta a wifi. Kétségbeesetten próbált visszaemlékezni a jelszóra, de nem ment. Piros mama mindig olyan hülye jelszavakat talált ki. Két napja ugyan megmondta, de nem írta fel sehová. Valami mesés dolog volt, de pontosan mi is…? Róka koma 55? Vagy Hófehérke 58? Az ötvenvalahány biztos, tiszta kiakasztó, minek rakja bele valaki a korát a wifi jelszóba is, mint Piros mama?

Lang_Tünde IP>!

– Nehéz lesz.
– Hát persze, hogy nehéz lesz. Ne cicázz, tudod, hogy mindig vannak akadályok, de mi ketten mindig leküzdjük. Úgyhogy ne vacakoljunk, induljunk.
– Félreértesz. A malac lesz nehéz.

Lang_Tünde IP>!

(…) fogadj el egy tanácsot: többé ne hívj öreganyádnak! Öreg a ménkű, meg az ezeréves banya, akihez most mégy.

Lang_Tünde IP>!

– (…) Mit gondolsz?
– Azt hogy ha ennyi esze van, akkor biztos nem ő a legkisebb fiú. Csak valami gyengébb középső, esetleg a legnagyobb.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Nyulász Péter: Helka
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
J. M. Barrie: Pán Péter
Geronimo Stilton: Sajtsárga lakókocsi
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Joe Carrot: Az árnyak háza