A ​nagymeNŐ 21 csillagozás

Tina Fey: A nagymeNŐ

Mielőtt ​a világ megismerhette volna Liz Lemont, a Weekend Update című műsort vagy Sarah Palint, Tina Fey csak egy lány volt, akinek volt egy álma: a helyi repülőtéren üldözi őt a felsős tesitanára. Meg volt egy másik álma is, az, hogy egy szép napon humorista lesz a tévében.

Mindkét álma valóra vált.

Most végre megjelenik Tina Fey története. Benne lesznek azok a napok, amikor fiatal volt, bohó, és rendkívül undok, és azok a napok, amikor a Saturday Night Live-val turnézott. Benne lesz, mennyi mindent megtett és nem tett meg azért, hogy tökéletes legyen a megjelenése, és hogy mennyi mindent megevett és nem evett meg a padlóról, amikor kicsi gyerekkel volt otthon. Benne lesz a főiskolai viszonzatlan szerelem, meg a nászút, ami majdnem fatálisnak bizonyult. Benne lesz minden, ennek a fejezetnek a kezdetétől a könyv végéig.

Tina Fey mindent elmesél, és megerősíti, amit mindig is gyanítottunk: csak akkor vagy valaki, ha azt mondják rólad, kekec megalomániás… (tovább)

Tina Fey: Bossypants

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633994870 · Fordította: Goitein Veronika

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lobo P>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

Még mindig, 3. olvasás után is szeretnék Tina Fey lenni, ha megnövök.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

A könyv hátulján ez szerepel: “feldobja a napod“. Ez teljesen jogos, A NagymeNŐ egy vicces, szórakoztató könyv, ami bemutat egy nagyszerű nőt, aki a tehetsége és kitartása révén a csúcsra jutott, de nem felejtette el, hogy honnan jött, és pont ez adja meg a munkájának a varázsát. No és a humor, ami Feynek annyira a sajátja.
http://sorok-kozott.hu/2016/08/konyvkritika-tina-fey-a-…

Mpattus>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

A tökéletes élményt szerintem azok élhetik át a könyv által, akik ismerik a Saturday Night Show-k világát, az amerikai tévézést és azok főbb alakjait, mert ekkor érthetőek azok az utalások, melyek által a poénok egy része ül. A többi – ideértve az elbeszélői stílust is – persze ülnek enélkül is. A kötet érdekes tálalása annak, hogy egy nő is kerülhet vezető szerepbe olyan berkeken belül, ahol ez egyelőre – még mindig – nem bevett és megszokott formula. Néha fárasztó, igen. De sikerült derűs perceket hoznia egy nyár estémbe.

A teljes értékelés itt olvasható:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/08/a-nagymeno.html

kratas P>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

Aranyos volt, de amúgy ki ez a nő?
Komolyra fordítva a szót, ez a könyv a magyar lakosság kb. 95%-nak nem érdekes. A maradék 5% vagy karriert szeretne csinálni az amerikai szórakoztatóiparban, vagy csak amerikai műsorokat néz, vagy esetleg amerikai. Biztos nagyon vicces, ha ebbe az öt százalékba tartozol, de mint ahogy mondjuk Hofi eladhatatlan lenne odakint, úgy Tina sajna nem nekünk való.

kockásfülű>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

Elég hullámzó színvonalú. Érezhető, hogy melyik részletek készültek lelkesedéssel, és melyek szerkesztői nyomásra. Található benne pár kifejezetten érdekes és izgalmas fejezet azért.

Elismerés a fordító felé, elég komoly kutatómunkát igényelt.

el_matyas>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

Tina Fey nagy kedvenc, a 30 Rock-ot kétszer is végignéztem. Meglepődtem, hogy ezt a könyvet magyarul lehetett kapni, azonnal lecsaptam rá. A fordítás is egész jó és külön örültem, hogy nem hemzseg a helyesírási hibáktól (azt gondolom, manapság már ezért is jár az elismerés). Tetszik a könyv humoros és gördülékeny stílusa, csak még jobban megkedvelteti Tinát (vagy Liz Lemont, ahogy tetszik). Különösen tetszett, hogy a 30 Rock színfalai mögé is kicsit be lehetett látni, de a többi fejezetet is jó volt olvasni. Bátran tudom ajánlani bárkinek, aki egy okos és vicces nőtől akar őszinte mondatokat olvasni.

Melia>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

Mivel nem követem annyira Tina Fey munkásságát, így volt jó pár dolog ami nem mondott semmit. Viszont tetszett a feminista állásfoglalása, és hogy ez mit takar az ő életében.

avalonavalon>!
Tina Fey: A nagymeNŐ

Szeretem mint színésznőt, izgalmas lett a könyv is. Lehetett volna kevésbé alpári, sokszor nem volt indokolt.


Népszerű idézetek

theodora>!

Hogy kéne megtanítani lányainkat és homoszexuális fiainkat, hogy megfelelnek, jók úgy, ahogy vannak? Példát kéne mutatnunk. Ahelyett, hogy lehetetlen ideáloknak akarunk megfelelni.

27. oldal

Hajnalka_Ferencsák>!

A blorft egy olyan melléknév, amit én találtam ki, és azt jelenti, hogy „teljesen túlterhelt, de úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, és a stresszre olyan sztoikusan reagál, mint amikor az oposszum döglöttnek tetteti magát”.

Könyvmolyképző KU>!

Dredd bíró ott ült a kanapén trikóban, és megint szivarozott. Felnézett rám. Motyogni kezdtem. „Rita jelenetében nem igazán lehetett érteni, amit mond. Megkérhetném, hogy kicsit jobban artikuláljon?” Stallonénak a szeme sem rebbent. „Nmlehe tértni amt mndok? Jobbn artikulájjk? Oké.” Teljesen lazán vette. Szerintem nem ez volt az első alkalom, amikor megkérték rá, hogy próbáljon érthetőbb lenni. Kimentem, és kivakartam a zabszemet a fenekemből.

Melia>!

Amikor egy fiatal nő karrierügyben a tanácsomat kéri, mindig ezt mondom neki: „Az emberek megpróbálnak majd átverni. Megpróbálják majd elhitetni veled, hogy versengened kell. Például azt mondják, lehet, hogy előléptetnek valakit a cégnél, és ha nőt választanak, akkor Barbara és teközötted kell dönteniük. El ne hidd! Nem a többi nővel kell versengened. Hanem mindenkivel”

84. oldal

Deszy P>!

Aznap kicsit korábban már észrevettem valami furcsát, de a reklámokból tudtam, hogy a menstruáció kék folyadék, amit úgy kell az intimbetétre önteni, mint az öblítőt, hogy a betét nedvszívó képességét kiderítsük. Ez viszont nem volt kék, úgyhogy… pár órán át nem foglalkoztam vele.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jan Pol – David Fisher: Meg ne fogd a tehén farkát!
Marjane Satrapi: Persepolis
Graham Chapman – John Cleese – Terry Gilliam – Eric Idle – Terry Jones – Michael Palin – Bob McCabe: Monty Python önéletrajz
Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Frank B. Gilbreth Jr. – Ernestine Gilbreth Carey: Tucatjával olcsóbb!
Tony Iommi – T. J. Lammers: Iron Man
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos
Gerald Durrell: Vadállatok bolondja