Hősök 1 csillagozás

Timrava: Hősök

Timrava (1867 – 1951) – eredeti nevén Božena Slančíková – a szlovák kritikai realizmus kiemelkedő alakja. Elbeszéléseiben és kisregényeiben a századforduló szlovák falujáról rajzol karakterisztikus, valósághű képet. Hősei: urak, értelmiségiek, parasztok.

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1987
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630743205 · Fordította: Hubik István

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Timrava: Hősök

Ezzel az ajtónyitogatós olvasásommal megint jól jártam. :)

Móriczi világ, realista-naturalista stílusban, női szemmel. Az írásmód tetszik (jó megfigyelőképességen alapuló, okos, többszólamú szövegek), az ábrázolt világ annyira nem, konkrétan semmi pénzért nem élnék benne, de ez nem a szerző hibája.

Klasszikus szlovák irodalmat kerestem, és ideálisnak tűnt a korszak: a XIX-XX. század fordulója, a világháborúval bezárólag. Az az idő, amikor (amennyire tudom) ott, ahol Božena Slančíková született és élt, leginkább egyéni választáson múlt, hogy egy értelmiségi melyik nemzetiséghez fog tartozni, mert a génállományuk fele-fele arányt mutatott, nyelvet meg minimum kettőt beszéltek anyanyelvi szinten.

Részletek a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/03/02/timrava_hosok

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Timár_Krisztina I>!

De csak hallgatnak. Mindnek az arcán lustaság terpeszkedik. Mind olyanok, mintha megpállottak volna ebben a fülledt levegőben, álmos az agyuk, a szívük, nincs bennük vér, csak savó… Csupán a béna Ančának dolgozik a szelleme. Két nap óta olyan, mint a pulykakakas. Csikorgó méreggel varrja az ékes, díszes női ruhadarabokat, méreggel és gyűlölettel, mert ő ilyesmit soha nem viselt.

74. oldal, Ťapákék

Timár_Krisztina I>!

Olyanok vagytok mindnyájan, akár a pincevirág… nincs semmi színetek. Nincs bennetek vér sem, hanem tej, vagy még inkább savó!

66. oldal, Ťapákék

Timár_Krisztina I>!

– No, Širický, mindnyájan elmegyünk, ugye? – mondja még tréfás hangon Baláň, de a tekintete puskagolyó gyanánt vágódik a fiatalember arcára. A többiek is rászegezik a szemüket, mert ki tudná megmondani, mi lakozik benne, nem hazaáruló-e.
Širický abbahagyja az írást, feláll és nyilatkozik.
– Uraim – kezdi emelt hangon. A szeme tüzel, arca pírban ég, mint a többieké. – Bármely pillanatban kész vagyok életemet feláldozni hazámért, s bízom benne, lesz hozzám oly kegyes a sors, hogy ezt megengedi nekem! Éljen a háború! Vesszen az ellenség! Meg kell semmisíteni, szét kell zúzni, letiporni, porba taposni! – Sötét szeme lánggal ég, a melle dagad, a szíve izzik, de az agya mást mond: Vigyen el az ördög… Úgy válaszoltam, amint kívántátok!

119-120. oldal, Hősök

Timár_Krisztina I>!

Mert nem gyilkolni indulnak, fel sem merül bennük, hogy majd öldökölni fognak – azért mennek, hogy meghaljanak, elveszítsék életüket. Amióta az eszüket tudják, amióta emberszámba veszik őket, hozzászoktak, hogy mindig csak adnak, sohasem kapnak…

121. oldal, Hősök


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Róbert (szerk.): Mai perzsa elbeszélők
Palotai Boris: Pokróc az ablakon
Fraňo Kráľ: Csenkóné gyermekei / Jano
Lev Tolsztoj: Iljics Iván halála és egyéb elbeszélések
Szabó Pál: Emberek
Reviczky Gyula: Apai örökség
Władisław Stanisław Reymont: Népítélet
Lev Tolsztoj: Családi boldogság / Szergij atya
Jaroslav Hašek: Švejk
Liviu Rebreanu: Akasztottak erdeje