Válaszutak (Az Igazság Keze 2.) 26 csillagozás

Timothy Zahn: Válaszutak

Nyolc hónappal a Yavini Csata után a Lázadó Szövetségnek kétségbeesett szüksége van egy új bázisra. Így amikor Ferrouz, a Candoras-szektor kormányzója szövetséget ajánl és menedéket kínál a lázadóknak – cserében a védelemért egy megszálló hadúrral szemben – a Szövetség Luke-ot, Leiát, Hant és Csubakkát küldi, hogy becsüljék fel az ajánlat értékét és segédkezzenek a tárgyalások lefolytatásában.
Azonban Mara Jade is a Candoras-szektor felé tart az öt renegát rohamosztagossal, akiket az Igazság Kezeként ismerünk. A küldetésük megtorolni Ferrouz kormányzó árulását és csapást mérni a Lázadásra…

Eredeti mű: Timothy Zahn: Choices of One

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Szukits, Szeged, 2013
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972839 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker · Mitth'raw'nuruodo (Thrawn) · Palpatine · Jorj Car'das · Daric LaRone · Korlo Brightwater · Saberan Marcross


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Timothy Zahn: Válaszutak

Ennek a résznek sikerült fölülmúlnia az előzőt, de nem sokkal.
Nem éreztem annyira fölöslegesnek a kánon karaktereket, mint a Hűségben, bár nem sok hiányzott hozzá. Rendszeresen csak föl-alá koslattak, nem vették észre, ami kiszúrta a szemüket, és testületileg az agyamra mentek.
Zahn sajátjai klasszisokkal jobban teljesítettek, főleg Thrawn és Car'das. Az öt rohamosztagost egészen megkedveltem, és kifejezetten tetszik az a fejlődés, amit Mara produkált a két rész alatt, szépen előkészíti a későbbi sztoriját.
Maga a történet nem volt különösebben meglepő, jellemzően mindennek megvolt a maga előjele, egyes átverések meg már az elejétől erősen bűzlöttek. Amit viszont el kell ismernem, hogy Zahn remekül kézben tartotta a történet szálait, márpedig ezekből nem kettő volt. Ügyesen irányította az eseményeket és terelgette a szereplőket, hogy mindenki a megfelelő helyen legyen a megfelelő időben. Ebben a tekintetben kiemelkedő volt az utolsó kb 50 oldal, a több helyen egyszerre zajló, pörgős, látványos, remekül koreografált csatákkal. Ezek a részek az én szememben elég sokat emeltek a könyvön, a megelőző 300+ oldal ugyanis nem nyűgözött le különösebben.

>!
Shinzo P
Timothy Zahn: Válaszutak

Ugyan nem olvastam a sorozat első kötetét, de így is nagyon élvezetes és könnyen érthető volt. Az első olyan SW regény (számomra), amibe hihetetlenül sok ötletet, cselekményt, karaktert belezsúfoltak…pl. Mara nyomozásai, Nuso Esva ravasz és alattomos húzásai (és itt gratulálnék is magamnak, hogy a neten utánanézve, már az elején lelőttem magamnak a poént :), a renegátok hajmeresztő akciói, Luke bénázásai (hiába itt még csak egy kölyök :), Han és Leia szokásos csipkelődései, na és a végén meg az űrcsata Darth Vader parádés bevonulásával… szóval volt itt minden. Ráadásul a végefelé igencsak oda kellett figyeljek, mert kb. hat! szálon futott a történet. Mindent összevetve, úgy döntöttem, hogy a kellemes és izgalmas kikapcsolódásért, és mert rajongó is vagyok, megy a kedvencek közé.

/Zahn véletlenül nem akarna ebből trilógiát csinálni?? Erősen nyitott a vége :)/

15 hozzászólás
>!
Ebe_Endocott
Timothy Zahn: Válaszutak

Hm, nem volt rossz könyv, tetszett, letisztultabb volt, mint az első rész. Itt is volt sok új szereplő, de mivel a főszereplő gárda már ismerős volt, nem okozott gondot követni a többieket és helyre rakni a fordulatokat, mert abban sem volt hiány. Tetszett, h míg az előző részben Ozzel admirális elleni fellépés alapjai lettek lefektetve, itt a lázadó bázis keresésének szűkítő feltételei szolgáltatták a kapcsolatot a G-kánonhoz. Ezen kívül az Kéz birodalma és az új 501-es légió alapjai is le lettek fektetve, egyszóval kiutalásokban nem volt hiány.
A titokzatos Odo nagyúr valódi kilétét rögtön a felbukkanása után, több érvvel is alátámasztva beigazoltam magamnak, aztán mégse úgy lett, bár az a leleplezés valahogy nekem bénán sült el.
Viszont nagyon tetszett a nagy trió szerepeltetése, ritkán szoktak ennyire „önmagukként” viselkedni, de itt nagyon jól voltak megformálva.

>!
ftamas
Timothy Zahn: Válaszutak

Nem volt rossz könyv. Mara és rohamosztagosok szál tetszik. A régi nagyok szerepe is egész jó. Luke az aminek lennie kell. Egy kölyök, aki fénykardal szaladgál. Han és Leia szintén eljátsszák a maguk szerepét. Valamint kapunk egy adalékot a Birodalom visszavághoz is mintegy előzményként.

Ami nem tetszett, az a főszál. Nuso Esva stratégiája és terve kidolgozatlan, bár ezt cselekményleírás nélkül elmondani igen nehéz. És mivel a főszál a lényeg, így a könyv kevés lett.. Ezt elrontottad Zahn….

>!
petamas P
Timothy Zahn: Válaszutak

Még kevésbé tetszett, mint az előző kötet. Itt ugyan valóban volt értelme bevonni a régi szereplőket, de az, hogy Mara és Luke mindig kb. 1 méterrel kerülte el a találkozást, a végére nagyon idegesítővé vált. Jorj Car'Das és Thrawn bevonásának örültem, bár nem adtak túl sokat a cselekményhez, inkább a kettejük viszonyát mélyítette a könyv valamicskét.

A történet fő vonulatát adó összeesküvés azonban nekem kissé hiteltelen volt, Nuso Esva nem volt több egy egyszerű ripacsnál, Odo Nagyúr szerepe pedig fájdalmasan nyilvánvaló volt végig a könyv során.

Összefoglalva: kifejezetten gyenge regényt kaptunk, pedig Mara és a rohamosztagosok karaktereiben hatalmas potenciál rejtőzik. Nem tudom, tervez-e még folytatást írni Zahn, de személy szerint nagyon kíváncsi lennék, mihez kezd majd egymással Thrawn és az Igazság Keze. (Csak hagyja ki belőle Luke-ot és a társait…)

>!
Trillian26
Timothy Zahn: Válaszutak

Nagyon jó könyv volt. Végig izgalmas volt és megfelelő mennyiségű történetszál szerepelt benne. Thrawn zseniális volt, de Nuso Esva is jól taktikázott spoiler. Az Igazság Keze most is szimpatikus volt, kíváncsi lennék a sorsukra a könyv után is. Mara Jadere is egyre jobban kíváncsi vagyok, és végig vártam hogyan találkozik végre Skywalkerrel spoiler, elég idegesítő volt, higy mindig csak egy picivel kerülték el egymást. (Csak azt nem értem miért nem érezték meg a másik jelenlétét az Erőben, ezt legalább a Császár Kezétől elvártam volna.) A Lázadók szála is izgalmas volt, Han és Leia szóváltásai még mindig jók. Luke pedig pont az a fiú akinek lennie kell. Van még hova fejlődnie, és ezt tudja is magáról. Csak egy dologba tudnék belekötni: a könyvben le van írva, hogy a Galaxis legjobb vadászpilótájának a fia. Szerintem ezt az információt még nem kéne tudnom.

2 hozzászólás
>!
Pluviôse
Timothy Zahn: Válaszutak

Elképesztően tetszett! A történet vezetése miatt szinte letehetetlen volt. A sorozat első részét nem olvastam, de így is érthető volt a könyv. Mara Jade karakterét nagyon megkedveltem. Annyira imádtam, ahogy kibontakoznak az összefüggések az események között!
A Han-Leia páros itt is hozta a megszokott formáját, tetszettek a szóváltásaik. :)
Thrawn higgadtságát, taktikai érzékét ebben a könyvben is megcsillogtatta, jó jelenetei voltak. spoiler

>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: Válaszutak

Fantasztikus könyv. Nagyon jó történet.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/jrAhkKWuhjE

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2013
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972839 · Fordította: Habony Gábor
>!
Hippoforaccus P
Timothy Zahn: Válaszutak

Ez a könyv sokkal jobbra sikerült, mint az első rész. Külön pont Pellaeonért és Thrawnért, mert nekem Ők nagy kedvenceim. A törénet izgalmas, a mellékszálaktól sem kap el a lábrázás, mint az első részben előfordult egyszer-kétszer, a Han-Leia szálon pedig igen sokat nevettem. Összegezve: jár a birodalmi keksz!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
PAVideoStudio

– Kellene a neve és a rakománya.
– Darth Vader – felelte Han. – A raktér megszegett birodalmi ígéretekkel van tele.

93. oldal, 6. fejezet - Válaszutak (Szukits, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Han Solo
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P

– Milyen kicsi ez a Galaxis!
– Inkább a kartell túl nagy.

>!
Somogyip

Mielőtt egy sorozat letépte a fedezéke ronccsá lőtt tetejének maradványait, Daric LaRone épp arra gondolt, hogy rohadt dolog lenne pont itt meghalni.
– LaRone! – hallatszott egy távoli kiáltás a statikus zajjal telített sisakrádióból. Talán Saberan Marcross volt az, de a zsoldosok által használt zavaró miatt nem lehetett beazonosítani a hangot.
– Egészben vagy?
– Még élek, ha erre gondolsz! – kiáltott vissza a parancsnok.
– Egyébként mi az űr van ezekkel? Nem tudják, hogy mindig a rohamosztagosok győznek?
– Van, aki mindig a nehezebb utat választja – szólt közbe Taxtro Grave.

Kapcsolódó szócikkek: Daric LaRone · Saberan Marcross
>!
Somogyip

– Meglehet – mondta Thrawn halkan. – Azonban a teremtés vágya mindenkiben ott rejlik, és hajtóerőt ad. Mind szívesen felépítenénk a saját birodalmunkat, mindegy, hogy kövekből, emberekből vagy szavakból. Olyan birodalmat, ami a reményeink szerint túlél minket. Persze, a végén általában magunk mögött kell hagynunk mindent, amit felépítettünk. Csak abban reménykedhetünk, hogy sikerül hátrahagynunk egy méltó utódot is, aki folytatja a munkánkat. Vagy legalábbis aki képes fenntartani azt, a következő trónörökös felbukkanásáig.

Kapcsolódó szócikkek: Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
Hippoforaccus P

– Háborúban állunk, hercegnő! – csattant fel az ezredes kicsivel nyersebben a kelleténél. – Bevetettem már dezertőröket, kétségbeesett bűnözőket és mindenféle gazembereket, úgy általában a söprdéket és – vágott egy grimaszt – még politikusokat is!

>!
Hippoforaccus P

– Tízes skálán mennyire tűnnek rosszkedvűnek?
– Nagyon!

>!
Saille P

Mások jövőjéről is döntesz.

Jedi mondás

(első mondat)

>!
Ebe_Endocott

– Tehát azt javasolja, hogy tegyem megtámadhatatlanná a generátort? – kérdezte Palpatine.
– Feltételezem, hogy ez volt az eredeti szándék – felelte Thrawn, de az utolsó szónál mintha elakadt volna a hangja. Car'das nyugtalanul hátrapillantott, és látta, hogy a főkapitány elgondolkodva összevonja szemöldökét. – Hacsak nem csapdának szánta.
– Jól látja – mondta a Császár nyugodtan.

17. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mitth'raw'nuruodo (Thrawn) · Palpatine
>!
Somogyip

Az űrjáró életmód alapigazságai közé tartozik, hogy az űrkikötők ritkán csendesednek el, és minél messzebb vannak az adott csillagrendszer napjától, annál kevesebb pihenési idő adatik meg nekik.

Legalábbis Han általánosan igaznak találta ezeket az állításokat. Sőt hozzátette a saját megfigyelését is; ha egy űrkikötő jó messze volt a hatóságoktól és a népesség tiszteletreméltóbb részétől, akkor még kevésbé pihenhetett. Ha megadatott ez neki valaha is.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
>!
Saille P

Car'das vállat vont. Tudta, hogy Thrawn nem tartja sokra a lázadókat, ráadásul a Köztársaság tanulmányozása során rossz véleménye alakult ki egy többfajú kormányzói testületről, melyben minden egyes tagnak mások az elképzelései az univerzumról és a többi fajról. Thrawn úgy gondolta, hogy csakis egy erős, egységes kormány szállhat szembe azzal a titokzatos idegen fenyegetéssel, amely felbukkant a Galaxis határain. A fenyegetéssel, amely máris megtalálta a chiss űrt, és egyszer elérheti a Birodalmat.
Car'das megértette Thrawn álláspontját, és bizonyos szinten egyet is értett vele. Amíg Thrawn a kormányzati tehetetlenség ellen küzdött a chiss felső osztályban, addig ő túlélte a szeparatista mozgalom és a Klónháború káoszát. Látta, hogy mekkora kárt okozhat, ha száz faj százféle rendet akar egyszerre.
Másrészről csak egy bolond nem látja, hogy Palpatine Birodalma sem teljesít jobban egység terén, mint annak idején a Köztársaság.

144. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Szellemhadtest
Orson Scott Card: Végjáték 2.