Thrawn (Star Wars: Thrawn 1.) 69 csillagozás

Timothy Zahn: Thrawn

Thrawn ​főadmirális a Galaktikus Birodalom történelmének egyik legravaszabb és legkegyetlenebb hadvezére. A kék bőrű, vörös szemű stratégiai lángelme Timothy Zahn mára már klasszikussá vált regényében, A Birodalom örököseiben mutatkozott be először és hamar egyike lett a Star Wars univerzum legkedveltebb karaktereinek. Ám Thrawn korai éveit és felemelkedésének történetét mindeddig homály fedte. Timothy Zahn új regénye ebbe az időszakba kalauzol el bennünket.
Miután birodalmi katonák kiszabadítják a száműzetésből, Thrawn halálos találékonysága és rendkívüli taktikai érzéke hamar felkelti a császár figyelmét. Küldetései során csempészeket füstöl ki, kémeket ejt csapdába, kalózokkal küzd meg és győzedelmeskedik minden egyes alkalommal. Habár szokatlan módszerei nem mindig nyerik el felettesei tetszését, birodalom szerte egyre többen csodálják. Egyik előléptetés követi a másikat és Thrawn egyre magasabbra emelkedik a ranglétrán, ám ennek ellenére tovább tanítja hűséges… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Szukits, Szeged, 2017
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973980 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Timothy Zahn: Thrawn

Úgy érzem, Zahn még mindig a legjobb Star Wars-írók egyike. Épp magamon érzékelem, hogy újabban egyre kevesebb Star Wars-regényt olvasok, mert valahogy sokkal kevésbé tudnak felcsigázni, mint mondjuk öt-hat éve, ehhez képest a Thrawn nagyon hamar beszippantott, és remek élmény volt elmerülni a lapjai között.
Tulajdonképpen minden benne van, amiért kíváncsiak lehetünk rá: érdekes taktikai fejtegetések (és persze összecsapások), megnyerő szereplők (még akkor is, ha a két főbb alak közül az egyik olykor elég feleslegesnek érződött), nagy adagnyi olyan esemény, ami kielégíti a Thrawn zsenialitása iránti igényünket (még azzal együtt is, hogy az ifjúságibbra hangszerelt Thrawn azért távol áll az eredeti trilógiától – vagy legalábbis a történet segíti kevésbé), erős párbeszédek, továbbá egy csipetnyi abból, hogy merre haladhat tovább a Star Wars univerzum a jövőben.
El tudtam volna képzelni jobb Thrawn-könyvet is a visszatéréséhez, de valahogy mégsem csalódtam igazán – mondom, engem Zahn továbbra is nagyon képes szórakoztatni.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-08-31+…

>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: Thrawn

Thrawn főadmirálisról a Star Wars-könyv-kedvelők közül szinte csak az nem hallott, aki még nem született meg. Timothy Zahn A Birodalom örököseivel egy olyan ravasz, szerethető és időtálló karaktert alkotott, akinek a személyéről és a hozzá köthető eseményekről a regényeiben apránként rántotta le a leplet. Ebből a több évet felölelő történetből megtudjuk, mikor, hogyan és miért került Thrawn a Galaktikus Birodalomba, és ott milyen megpróbáltatásokon, gőgös és rosszakaratú feljebbvalókon kell átverekednie magát, hogy kibontakoztathassa katonai zsenialitását.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/EH5F4Rc6aT8

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Timothy Zahn: Thrawn

Star Wars: Kánon magyarul megjelent köteteit mind olvastam, ha ilyen marad továbbra is olvasó maradok.
Thrawn zseniális taktikus és stratéga mindent előre kiszámol vagy kitalál, mindig tudja mi is a helyes lépés, ha még sem nyerne, valahogy mindig felfelé bukik. Thrawn kegyetlen mi más lenne birodalmi főtiszt. Nem is tudtam igazán kinek is szurkoljak a birodalomnak vagy a lázadóknak.
Nem vagyok egy Star Wars lexikon, voltak nevek és helyek amik ismerősek voltak nem mindig tudtam, hogy honnan de igazából nem is nagyon zavart a dolog. Nekem bőven elég volt, hogy jó szórakoztam izgalmas regény lett, csak igy tovább még több hasonlót szeretnék olvasni.

>!
ftamas
Timothy Zahn: Thrawn

Zahn egy jó író. Az ő könyveiben nem igazán csalódok. Mégis ez a könyv annyira nem ragadott meg. pedig nem volt benne hiba. Olvasmányos, lendületes, csak éppen Thrawn admirális karrierje nem tudott megfogni. Azt eddig is tudtam, hogy taktikus, most még jobban megtudtam. Talán a következő kötet jobban érdekel majd, ez a világhoz se adott hozzá sokat.

>!
Trillian
Timothy Zahn: Thrawn

Igen jó könyv volt. Meglepően kevés szálon futott a történet, ám így is fenn tartotta a feszültséget. A szerkezete a megszokottól kissé eltérő volt, darabosabb. A fejezetekben szinte külön történeteket ismerhettem meg időrendben egymás után, nem volt olyan folyamatos, mint általában a regények, de ez sem volt zavaró. Jó volt végre megismerni Thrawn katonai pályafutását a Birodalomban, már igen kíváncsi voltam rá. Szerencsére most sem csalódtam a chissben. Rajta kívül főszerepet kapott még az alatta szolgáló Eli Vanto, az ő fejlődése is tetszett, illetve a Lázadók sorozatból megismert Pryce kisasszony, kinek kormányzóvá válását követhettem nyomon. Talán övé volt a legizgalmasabb szál, de az egész történet tetszett. Várom hogyan alakul a folytatás Vader Nagyúrral.

>!
Csokky
Timothy Zahn: Thrawn

Timothy Zahn összes eddigi SW könyve nagyon tetszett, de szerintem magasan ez viszi a prímet. Persze ez az első, aminek teljesen Thrawn áll a középpontjában.
Az eredettörténet számomra picit laposabb a kirajzásban megismertnél, de mindezért kárpótolnak a zseniális taktikai és stratégiai manőverek.
Amit kicsit sajnálok, hogy nem derült ki több az spoiler De remélhetőleg ezek a hézagok egy újabb regény vagy regények keretein belül ki lesznek töltve.

>!
Ebe_Endocott 
Timothy Zahn: Thrawn

Tök jó könyv volt, bátran ajánlom, de azért ott a tüske, hogy kicsit többet vártam. Zahn már többször bizonyította, hogy ügyesen és érthetően zsonglőrködik és tart mozgásban akár 5+ szálat is egyszerre, ezért itt kicsit kevés volt ez a kettő.
Illetve ami végig kis hiányérzettel töltött el, az maga a szerkezet, ami a végén meg lett ugyan magyarázva, hogy spoiler, és tényleg. Jönnek egymás után a kalandok és aztán igazán nagy kifejlet vagy katarzis nélkül az egyik kaland után vége.
A regény olvasása után azt a tanulságot tudtam leszűrni, hogy Thrawn szerepe pont passzolt a régi trilógiájába, ahol csak ámulunk a zsenialitásán, és jócskán felértékelte a hősöket, akik ha olykor csak a vakszerencse révén is, de mégis valahogy legyőzik. Amikor ő kerül a középpontba, és szerethető főhőst csinálunk belőle, az már nekem valahogy nem az igazi.
De ezek tényleg csak nüanszok, a könyv tök jó, és jól átgondolt cselszövések, logikai csavarok tarkítják, jó sok kedveskedő utalással az igazi fanoknak.

Illetve külön köszönet a fordítópárosnak, amiért undibundi fordításban szerepeltették az ugnaught-okat, már féltem, hogy ez a szó örökre elveszett a galaktikus történelem hulladékzúzójában.

>!
lustica P
Timothy Zahn: Thrawn

Nagyon tetszett! Sokáig rakosgattam ide-oda, az első 20 oldalnál elakadtam. Aztán belelendült a sztori és letenni se tudtam! Trawn története, hogy kezdte a pályafutását a birodalom berkein belül. Sokkal jobb mint a mi örök csatározás, politika, intrika és a birodalom berkeibe nyerünk bepillantást. Már csak az hagyott nyitott kérdést hogy ez a szál hogy végződik a Disney féle részben és beleillik -e a legendák vonalába. Illetve szereplőink élete merre megy tovább.

>!
Somogyip
Timothy Zahn: Thrawn

Zseniális. A könyv is és maga Thrawn is. Ügyesen lett ezzel az eredettörténettel beleillesztve az új kánonba, és a Legendák kategóriába került regényekhez. Tetszett a megvalósítás, ahogy Eli-n keresztül ismerjük meg a történetet, ahogy kettejük sorsa összefonódik, és a végére is maradt meglepetés, fordulat.

>!
Hippoforaccus
Timothy Zahn: Thrawn

Egy kicsit csalódott vagyok. A történet szerint Thrawn birodalomba való csatlakozását és a ranglétra megmászását ismerhetjük meg, de számomra eléggé lapos lett a sztori. Vannak benne érdekes, izgalmas jelenetek, de közel sem annyira fordulatos, mint az eredeti Thrawn trilógia.
Thrawn viszont „megmaradt” annak, ami: zseniális taktikus és stratéga. Hiányoltam viszont Pellaeont a történetből, legalább a végén bemutatás szinten megjeleníthették volna, de nem.

És egy kérdés: (értem én, hogy Disney, meg lázadók de) már megint a Lothal? Ugyan, hát nincs másik bolygó a galaxisban?

U.I.: Talán ez a legtöbb helyesírási hibás Szukits kiadású könyv amit olvastam. Értem, hogy sietni kellett vele, de azért ennyire táncsak nem…

24 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
PAVideoStudio

Van egy mondás miszerint mindig tartsuk a szövetségeseinket látótávolságon belül, és az ellenségeinket karnyújtásnyira.
Ez egy teljesen megalapozott bölcsesség. Egy harcosnak tisztában kell lennie a szövetségesei erejével, hogy meg tudja határozni, hogyan használja fel őket. Ugyanígy ismernie kell az ellenségei gyenge pontjait, hogy meg tudja határozni, hogyan győzze le őket.
De mi a helyzet a barátokkal?
Erre nincs széles körben elfogadott válasz, talán azért, mert az igazi barátság rendkívül ritka. Én azonban megfogalmaztam magamnak egy alapszabályt.
Egy barátot nem kell sem látótávolságban, sem karnyújtásnyira tartani. Engedni kell, hogy megkeresse a maga útját, és azt járja.
Ha szerencsénk van, az ő útja és a miénk valaha még egyesülni fog. De ha ez nem is történik meg, megnyugtató a tudat, hogy egy barátunk továbbra is jobbá teszi az univerzumot a tudásával, a nézeteivel, a jelenlétével.
Mert ha valaki elevenen él egy barátja emlékezetében, akkor sosem tűnik el teljesen.

463. oldal, Epilógus - Thrawn (Szukits, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
Ebe_Endocott 

A Dromedar legénységét egy jókora fémketrecbe zárták, ami akkora volt, hogy a jobb első raktér majd egyharmadát kitöltötte. Tíz fogoly kuporgott benne – hét ember, két háromszemű, kecskefejű gran és egy togruta nő. A foglyok közül ő tűnt a legtekintélyesebbnek. Ő az egyetlen, aki nemcsak a közeledő foglyokat, de az őröket is figyeli.

105. oldal, 8. fejezet

>!
Thotimi

Az idegen és a sehonnai jöttment. Olyanok voltak ők ketten, mint valami pocsék vicc első sora.

49. oldal, 3. fejezet (Szukits, 2017)

>!
Thotimi

És ha volt valami, amit a szüleitől megtanult, hát akkor azt, hogy egy útnak nem kell gyorsnak lennie, amíg a megfelelő irányba halad.

100. oldal, 6. fejezet (Szukits, 2017)

>!
Thotimi

– Üdvözöljük a Proam Sugárúti Jogvédő Hivatalban. – Arihnda már droidokat is hallott ennél élettelibb hangon beszélni.

183. oldal, 11. fejezet (Szukits, 2017)


A sorozat következő kötete

Star Wars: Thrawn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Dan Simmons: Ílion
Frederik Pohl: Az átjáró
Michael Reaves: Az Erő mintázatai