Thrawn (Thrawn 1.) 43 csillagozás

Timothy Zahn: Thrawn

Thrawn ​főadmirális a Galaktikus Birodalom történelmének egyik legravaszabb és legkegyetlenebb hadvezére. A kék bőrű, vörös szemű stratégiai lángelme Timothy Zahn mára már klasszikussá vált regényében, A Birodalom örököseiben mutatkozott be először és hamar egyike lett a Star Wars univerzum legkedveltebb karaktereinek. Ám Thrawn korai éveit és felemelkedésének történetét mindeddig homály fedte. Timothy Zahn új regénye ebbe az időszakba kalauzol el bennünket.
Miután birodalmi katonák kiszabadítják a száműzetésből, Thrawn halálos találékonysága és rendkívüli taktikai érzéke hamar felkelti a császár figyelmét. Küldetései során csempészeket füstöl ki, kémeket ejt csapdába, kalózokkal küzd meg és győzedelmeskedik minden egyes alkalommal. Habár szokatlan módszerei nem mindig nyerik el felettesei tetszését, birodalom szerte egyre többen csodálják. Egyik előléptetés követi a másikat és Thrawn egyre magasabbra emelkedik a ranglétrán, ám ennek ellenére tovább tanítja hűséges… (tovább)

Eredeti mű: Timothy Zahn: Thrawn (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Szukits, Szeged, 2017
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973980 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Timothy Zahn: Thrawn

Úgy érzem, Zahn még mindig a legjobb Star Wars-írók egyike. Épp magamon érzékelem, hogy újabban egyre kevesebb Star Wars-regényt olvasok, mert valahogy sokkal kevésbé tudnak felcsigázni, mint mondjuk öt-hat éve, ehhez képest a Thrawn nagyon hamar beszippantott, és remek élmény volt elmerülni a lapjai között.
Tulajdonképpen minden benne van, amiért kíváncsiak lehetünk rá: érdekes taktikai fejtegetések (és persze összecsapások), megnyerő szereplők (még akkor is, ha a két főbb alak közül az egyik olykor elég feleslegesnek érződött), nagy adagnyi olyan esemény, ami kielégíti a Thrawn zsenialitása iránti igényünket (még azzal együtt is, hogy az ifjúságibbra hangszerelt Thrawn azért távol áll az eredeti trilógiától – vagy legalábbis a történet segíti kevésbé), erős párbeszédek, továbbá egy csipetnyi abból, hogy merre haladhat tovább a Star Wars univerzum a jövőben.
El tudtam volna képzelni jobb Thrawn-könyvet is a visszatéréséhez, de valahogy mégsem csalódtam igazán – mondom, engem Zahn továbbra is nagyon képes szórakoztatni.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-08-31+…

>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: Thrawn

Thrawn főadmirálisról a Star Wars-könyv-kedvelők közül szinte csak az nem hallott, aki még nem született meg. Timothy Zahn A Birodalom örököseivel egy olyan ravasz, szerethető és időtálló karaktert alkotott, akinek a személyéről és a hozzá köthető eseményekről a regényeiben apránként rántotta le a leplet. Ebből a több évet felölelő történetből megtudjuk, mikor, hogyan és miért került Thrawn a Galaktikus Birodalomba, és ott milyen megpróbáltatásokon, gőgös és rosszakaratú feljebbvalókon kell átverekednie magát, hogy kibontakoztathassa katonai zsenialitását.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/EH5F4Rc6aT8

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Timothy Zahn: Thrawn

Star Wars: Kánon magyarul megjelent köteteit mind olvastam, ha ilyen marad továbbra is olvasó maradok.
Thrawn zseniális taktikus és stratéga mindent előre kiszámol vagy kitalál, mindig tudja mi is a helyes lépés, ha még sem nyerne, valahogy mindig felfelé bukik. Thrawn kegyetlen mi más lenne birodalmi főtiszt. Nem is tudtam igazán kinek is szurkoljak a birodalomnak vagy a lázadóknak.
Nem vagyok egy Star Wars lexikon, voltak nevek és helyek amik ismerősek voltak nem mindig tudtam, hogy honnan de igazából nem is nagyon zavart a dolog. Nekem bőven elég volt, hogy jó szórakoztam izgalmas regény lett, csak igy tovább még több hasonlót szeretnék olvasni.

>!
Trillian26
Timothy Zahn: Thrawn

Igen jó könyv volt. Meglepően kevés szálon futott a történet, ám így is fenn tartotta a feszültséget. A szerkezete a megszokottól kissé eltérő volt, darabosabb. A fejezetekben szinte külön történeteket ismerhettem meg időrendben egymás után, nem volt olyan folyamatos, mint általában a regények, de ez sem volt zavaró. Jó volt végre megismerni Thrawn katonai pályafutását a Birodalomban, már igen kíváncsi voltam rá. Szerencsére most sem csalódtam a chissben. Rajta kívül főszerepet kapott még az alatta szolgáló Eli Vanto, az ő fejlődése is tetszett, illetve a Lázadók sorozatból megismert Pryce kisasszony, kinek kormányzóvá válását követhettem nyomon. Talán övé volt a legizgalmasabb szál, de az egész történet tetszett. Várom hogyan alakul a folytatás Vader Nagyúrral.

>!
Csokky
Timothy Zahn: Thrawn

Timothy Zahn összes eddigi SW könyve nagyon tetszett, de szerintem magasan ez viszi a prímet. Persze ez az első, aminek teljesen Thrawn áll a középpontjában.
Az eredettörténet számomra picit laposabb a kirajzásban megismertnél, de mindezért kárpótolnak a zseniális taktikai és stratégiai manőverek.
Amit kicsit sajnálok, hogy nem derült ki több az spoiler De remélhetőleg ezek a hézagok egy újabb regény vagy regények keretein belül ki lesznek töltve.

>!
Ebe_Endocott
Timothy Zahn: Thrawn

Tök jó könyv volt, bátran ajánlom, de azért ott a tüske, hogy kicsit többet vártam. Zahn már többször bizonyította, hogy ügyesen és érthetően zsonglőrködik és tart mozgásban akár 5+ szálat is egyszerre, ezért itt kicsit kevés volt ez a kettő.
Illetve ami végig kis hiányérzettel töltött el, az maga a szerkezet, ami a végén meg lett ugyan magyarázva, hogy spoiler, és tényleg. Jönnek egymás után a kalandok és aztán igazán nagy kifejlet vagy katarzis nélkül az egyik kaland után vége.
A regény olvasása után azt a tanulságot tudtam leszűrni, hogy Thrawn szerepe pont passzolt a régi trilógiájába, ahol csak ámulunk a zsenialitásán, és jócskán felértékelte a hősöket, akik ha olykor csak a vakszerencse révén is, de mégis valahogy legyőzik. Amikor ő kerül a középpontba, és szerethető főhőst csinálunk belőle, az már nekem valahogy nem az igazi.
De ezek tényleg csak nüanszok, a könyv tök jó, és jól átgondolt cselszövések, logikai csavarok tarkítják, jó sok kedveskedő utalással az igazi fanoknak.

Illetve külön köszönet a fordítópárosnak, amiért undibundi fordításban szerepeltették az ugnaught-okat, már féltem, hogy ez a szó örökre elveszett a galaktikus történelem hulladékzúzójában.

>!
lustica P
Timothy Zahn: Thrawn

Nagyon tetszett! Sokáig rakosgattam ide-oda, az első 20 oldalnál elakadtam. Aztán belelendült a sztori és letenni se tudtam! Trawn története, hogy kezdte a pályafutását a birodalom berkein belül. Sokkal jobb mint a mi örök csatározás, politika, intrika és a birodalom berkeibe nyerünk bepillantást. Már csak az hagyott nyitott kérdést hogy ez a szál hogy végződik a Disney féle részben és beleillik -e a legendák vonalába. Illetve szereplőink élete merre megy tovább.

>!
Duchon_Jenő
Timothy Zahn: Thrawn

Azt hiszem felnőttem… Itt feszeng bennem a kérdés. Kinőttem a Star Wars univerzumot? De nem hiszem, hiszen az új filmeket szeretem. A játékokért rajongom, és ha felzendül a birodalmi induló még mindig érzem azt a pluszt. De lehet, hogy a várakozásom volt túl nagy. A Zahn fél 7-8-9 úgy él az emlékeimben, mint a tökéletes folytatás. És ezt most nem éreztem. Jó, így 40-en már nem vagyok naprakész az új univerzummal, de… A sztori számomra tök ellentmondásos. Elméletileg nincs könnyű dolga, nem ért a politikához, de mégis felfelé ível a pálya, azaz mégis mindenki értékeli a teljesítményét? A segédje meg egy okos ember? Miért, mert a szerző azt mondja? Igazán soha nem kapunk erre vonatkozó tényeket, csak szerzői állításokat. Olyan, mint a nyomozós sorozatokban a segéd szerepe. Rajta keresztül magyaráznak meg mindent, és az csak néz bamba-okosan. Az egyetlen érdekes szál a végül kormányzói székbe ülő leányzó, akinek jellemváltozása érdekes ívet ír le. A többi pedig epizódok egy életútból, de tényleg epizodikusan, egymás után pakolva, gyenge összekötő szállal. Ha hozzájutok a folytatáshoz biztos, hogy elolvasom, de nem ezen könyv miatt, hanem az SW és a múlt szépítő ereje miatt.

>!
Hippoforaccus P
Timothy Zahn: Thrawn

Egy kicsit csalódott vagyok. A történet szerint Thrawn birodalomba való csatlakozását és a ranglétra megmászását ismerhetjük meg, de számomra eléggé lapos lett a sztori. Vannak benne érdekes, izgalmas jelenetek, de közel sem annyira fordulatos, mint az eredeti Thrawn trilógia.
Thrawn viszont „megmaradt” annak, ami: zseniális taktikus és stratéga. Hiányoltam viszont Pellaeont a történetből, legalább a végén bemutatás szinten megjeleníthették volna, de nem.

És egy kérdés: (értem én, hogy Disney, meg lázadók de) már megint a Lothal? Ugyan, hát nincs másik bolygó a galaxisban?

U.I.: Talán ez a legtöbb helyesírási hibás Szukits kiadású könyv amit olvastam. Értem, hogy sietni kellett vele, de azért ennyire táncsak nem…

24 hozzászólás
>!
Szabolcs_Holló
Timothy Zahn: Thrawn

Amikor a Disney átvette a Star Wars-t és egy finom mozdulattal kukázták az Expanded Universe-t, sosem hittem volna, hogy valaha kánonbeli Thrawn regényt fogok olvasni, méghozzá a legendás Thrawn -trilógia szerzőjétől. A katonai zseni, a lángelme Thrawn gondolkodása, rendszer szemlélete lenyűgöző, Zahn jól keveri az eseményeket, és a könyv végig izgalmas. Nyilván illeszkednie kellett a Rebels sorozathoz és a nézők sokkal több utalást is fedezhetnek fel, de Thrawn története önmagában is remek. Még a Chisseket fenyegető gonoszt is sikerült beleszőni, nagyjából úgy, mint a Thrawn duológiában. Valahol megértem, hogy miért trétek el az EU-tól, hiszen sok vadhajtást, következetlenséget kellett kigyomlálni, és ha ilyen könyvek születnek , mint ez, akkor örömmel várom a többit is.Nyilván nem olyan epikus, mint a Birodalom örökösei, de bátran ajánlom ezt a regényt.


Népszerű idézetek

>!
PAVideoStudio

Van egy mondás miszerint mindig tartsuk a szövetségeseinket látótávolságon belül, és az ellenségeinket karnyújtásnyira.
Ez egy teljesen megalapozott bölcsesség. Egy harcosnak tisztában kell lennie a szövetségesei erejével, hogy meg tudja határozni, hogyan használja fel őket. Ugyanígy ismernie kell az ellenségei gyenge pontjait, hogy meg tudja határozni, hogyan győzze le őket.
De mi a helyzet a barátokkal?
Erre nincs széles körben elfogadott válasz, talán azért, mert az igazi barátság rendkívül ritka. Én azonban megfogalmaztam magamnak egy alapszabályt.
Egy barátot nem kell sem látótávolságban, sem karnyújtásnyira tartani. Engedni kell, hogy megkeresse a maga útját, és azt járja.
Ha szerencsénk van, az ő útja és a miénk valaha még egyesülni fog. De ha ez nem is történik meg, megnyugtató a tudat, hogy egy barátunk továbbra is jobbá teszi az univerzumot a tudásával, a nézeteivel, a jelenlétével.
Mert ha valaki elevenen él egy barátja emlékezetében, akkor sosem tűnik el teljesen.

463. oldal, Epilógus - Thrawn (Szukits, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
Ebe_Endocott

A Dromedar legénységét egy jókora fémketrecbe zárták, ami akkora volt, hogy a jobb első raktér majd egyharmadát kitöltötte. Tíz fogoly kuporgott benne – hét ember, két háromszemű, kecskefejű gran és egy togruta nő. A foglyok közül ő tűnt a legtekintélyesebbnek. Ő az egyetlen, aki nemcsak a közeledő foglyokat, de az őröket is figyeli.

105. oldal, 8. fejezet


A sorozat következő kötete

Thrawn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Dan Simmons: Ílion
John Scalzi: Vének háborúja
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
John Jackson Miller: Kenobi
Orson Scott Card: Ender száműzetésben
James Luceno: Darth Plagueis