Sötét ​erők ébredése (Star Wars: Thrawn-trilógia 2.) 178 csillagozás

Timothy Zahn: Sötét erők ébredése Timothy Zahn: Sötét erők ébredése Timothy Zahn: Sötét erők ébredése Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

ÚJ, ​EXKLUZÍV SOROZATUNKBAN A LEGENDÁK REGÉNYEK LEGJOBBJAIT, A RAJONGÓ ÉS A KRITIKUSOK ÁLTAL LEGINKÁBB MÉLTATOTT MŰVEKET VEHETIK KÉZBE AZ OLVASÓK

A végnapjait élő Birodalom ravasz és könyörtelen hadura, Thrawn főadmirális átvette a parancsnokságot a birodalmi flotta maradványai felett, és megkezdte hadjáratát az Új Köztársaság ellen. Az admirális arra készül, hogy a császár által elrejtett pusztító erejű fegyverek segítségével megfordítsa a háború menetét, elsöpörve az Új Köztársaságot és kiterjesztve uralmát az egész galaxisra.

Eközben Han Solo és Lando Calrissian versenyt futnak az idővel: bizonyítékot keresnek a Köztársaság Tanácsában ülő áruló ellen. Bizonyítékok helyett azonban egy szellemhajókból álló flottára akadnak, mely pusztulást hozhat barátaikra, és győzelemre segítheti ellenségeiket. A legfőbb veszélyt azonban mégsem ez, hanem a múlt ködéből előbukkanó őrült Jedi-mester jelenti, aki hatalmával magához hívja az ifjú Skywalkert, hogy elaltatva… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Science Fiction

>!
Szukits, Szeged, 2022
406 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634976936 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Szukits, Szeged, 2017
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634971091 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Szukits, Szeged, 2006
402 oldal · ISBN: 9634971091 · Fordította: Nemes István, Szegi György

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa · Jorus C'baoth


Kedvencelte 18

Most olvassa 6

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Shinzo>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Ez igen, nem semmi menet volt. Zahn aztán tudja, hogy kell feszültséget teremteni. Majdnem lerágtam az összes körmöm, mire a végére jutottam, annyira csavaros és izgalmas volt. Thrawn főadmirális igazán kitett magáért, brilliáns következtetései még talán a Nagy Detektívet is megszégyenítenék. A többiek is túlteljesítettek, Luke egészen megemberesedett, már nem az a naív kölyök, aki meggondolatlanul cselekszik és át lehet verni, Han egyre felelősségteljesebb, akárcsak Lando, Marát kétségek gyötrik, de már elindult helyes úton, és így tovább :) Amit esetleg még külön kiemelnék, a háttérben zajló, finoman adagolt, politikai csatározások… egyszóval az író minden fronton bevetette magát. Nagyon tetszett ez is, remélem a befejező rész méltón megkoronázza ezt a remek kis történetet.

4 hozzászólás
zamil>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Régi adósságom, hogy elolvassam a Thrawn-trilógiát már sokat hallottam róla. Tényleg szórakoztató, teljesen el tudtam képzelni, mint az alap trilógia folytatását. Jól sikerült az írónak megragadni a hangulatot, és a Han Solo fanyar humorát. Sokszor képszerűen jelentek meg az események, régi ismerősökkel találkoztam újra.
Maga történet is mondhatjuk izgalmas az új admirális érdekes, vérbeli birodalmi karakter.
Talán csak az örült Jorus C'baoth jedi mester lógott ki számomra.
Nehéz külön bontani a három könyvet, mert szorosan egy történet, célszerű együtt is kezelni őket.

6 hozzászólás
Razor P>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

A Sötét erők ébredéséről már igencsak megkoptak az emlékeim a főbb sztorielemeket leszámítva, így második olvasásra is szinte ismeretlenként olvastam. Az első részhez hasonlóan a történet továbbra is fordulatos, bővelkedik a Star Wars-ra jellemző humoros, kalandos és akciódús eseményekben egyaránt. A Galaxis tovább bővül új fajokkal (mint pl. a szellem) és bolygókkal (a noghrik otthona), illetve a történelem is kapott pár múltbéli eseményt. (Bár ezek egy részét az előzmények már eltolták/felrúgták.)

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1992
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632069 · Fordította: Nemes István, Szegi György
risingsun>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Azt kell mondjam ez még mindig nagyon jó. Érezhető volt mát az elő résznél is, de itt meg aztán pláne, hogy Zahn eleve trilógiában gondolkodott. A szálakat ott veszi fel, ahol az előzőekben lerakta, illetve a kötet végén semmit sem varr el teljesen. Változatlanul és továbbra is a klasszikus trilógia szereplői a főszereplők, hozzájuk nagyon szorosan és jól kapcsolódva, mondhatni köztük elvegyülve, jelennek meg az új szereplők. A szoros kapcsolódást a klasszikus trilógiához a visszautalások erősítik, segítséget nyújtva az azokat rég olvasó (köztük nekem is) olvasóknak az adott cselekmény elhelyezésében.

Még mindig nagy zűr van a Galaxisban. Az Új Köztársaság nem tud talpra állni, megerősödni a belső ellenétek, széthúzások miatt. Hiába itt-ott egy kis győzelem, a háborúnak még koránt sincs vége. A Birodalom a ravasz és kiváló stratégia érzékkel rendelkező Thrawn főadmirálissal az élen megállíthatatlannak tűnik… spoiler
Kaland, akció, pár meglepő, izgalmas fordulat és egyre növekvő várakozás, hogy mi fog kisülni ebből? A győzelem, a béke úgy tűnik egyre messzebb és csupán elérhetetlen álom. A helyzet inkább kilátástalannak tűnik. Kicsit olyan érzésem volt, mint a Birodalom visszavág végén, megmenekültünk, győztünk, de milyen áron?

Remek folytatás és középső rész is egyben a Sötét erők ébredése. Kíváncsian várom a sorozat zártó kötet!

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1992
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632069 · Fordította: Nemes István, Szegi György
LoneWolf>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Jóval gyorsabban rágtam át, mint az előző könyvet, mégis sokkal többet szenvedtem vele, ami eme hazai kiadás borzalmainak köszönhető. A lektor ugyanis valószínűleg átkozottul figyelmetlen lehetett, vagy szimplán beleolvasott pár oldalba, aztán le is tudta az egész munkát, hisz szinte minden 3. oldalon találkoztam elütésekkel, hiányzó ékezetekkel, furcsa, vagy hibás fordításokkal, de az első részben viszonylag jól magyarosított dolgok egy része megváltozott ebben a kötetben. („Kirajzás-terv”„Kirepülés-terv”, stb.)
A történetre és az úgymond lényegesebb elemekre rátérve, helyenként erősebbnek éreztem, máshol mégis gyengébbnek bizonyult elődjénél, így például Leia bujkálása és a noghris szál engem untatott, (spoiler) ahogyan C'baoth is leginkább csak idegesített, hisz nagyon átlátszó volt a viselkedése, ahogy Fey'lya-nak is. (Utóbbi kapcsán azért előkerült az SW fanok mumusa, avagy másik nevén a politika, de ez még mindig élvezhetőbben lett tálalva, mint az előzmények szenátusi ülései.) A trilógia legnagyobb erőssége számomra eddig egyértelműen Mara Jade, (Mondjuk itt már Talon Karrde-t is sikerült picit megkedvelnem.) kinek története egyre érdekesebb számomra, ugyanakkor sajnálom, hogy Thrawn kissé mellékszereplőnek érződik olykor a saját kis sztorijában. (Valószínűleg ezért sem örülök C'baoth jelenlétének, hisz a „jedi” maszlagja belerondít az egészbe. spoiler) A Katana flotta egyébként a Skywalker Korának sith hajóit juttatta eszembe, melynek ötletét gyanúsan innen meríthették, de meglepett az is, hogy hiába jóval az előzmény trilógia megjelenése előtt íródott, lényegében már központi elemként vannak benne jelen a Klónháborús dolgok, aminek még úgy is örülök, hogy ez már hivatalosan nem képezi a kánon részét. Összességében amúgy bejött ez is, az említett pontokat leszámítva, ráadásul a végére durván felpörgött, nem beszélve az utolsó fordulatról, mégis azt érzem, hogy közben vesztett a lendületéből, amit remélhetőleg a zárásban orvosolt Zahn.
Mindenesetre kíváncsian vágok bele a Thrawn-trilógia utolsó részébe…

Paulina_Sándorné P>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Tovább élveztem az író stílusát és a történet folytatását. Nagyon jól alakult a történet, pörgős volt és számomra lebilincselő. Elő kell keresnem a folytatást. :-) Imádtam Han és Lando párosát, szeretem mind a kettő szövegét. Luke-ért aggódom, aggódtam. Mará-val kapcsolatban bizonytalan vagyok.

Hippoforaccus>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Az előző részhez hasonlóan ez is egy fergeteges történet. Feszült, izgalmas versenyfutás az idővel téma, epikus űrcsata, meg minden ami szem szájnak ingere. Az egyetlen negatívum a közepe tájékán lelhető eléggé sok félreütés, helyesírási hiba, ami rettentően zavaró volt (és még egy dolog: hogy a sugárvetőkből folyamatosan „golyók” záporoztak… szerintem ez is figyelmetlenségből adódó férefordítás). Na de ettől eltekintve hibátlan átvezető kötet.

salidigger>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Továbbra is remekül szórakozom és beszippant a hamisítatlan SW hangulat! Thrawn főadmirális pedig végérvényesen az egyik kedvenc karakterem lett. Egy igazi űrsherlock (vagy űrmoriarty…:D ). Persze néha elfogynak az író ötletei, olyankor a főhőseinkkel van az erő (és a véletlen…), de azt a fénykarddal fent feneségit, nekem ez a canon, a mostani meg…hagyjuk. :)

Lord_Azeroth>!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

A thrawn trilógia második darabja kissé nehezen csúszott nekem. Valahogy elfogyott a lendületem. :) Sajnálatos módon, az én kedvenc szereplőm, Thrawn főadmirális kissé háttérbe szorult ebben a kötetben. Túlzottan sok történeti szál foglalkozott olyan dolgokkal, melyek nem kifejezetten érdekeltek különösebben. Végig úgy voltam vele, hogy gyorsan letudom ezeket a részeket és majd a birodalmi fejezetek kárpótolnak mindenért.
Ezzel szemben a könyv legtöbb fejezete a nagy trióval (Luke, Lea, Han) foglalkozott és csak tényleg elhanyagolható mennyiségben kaptunk betekintést a másik oldal dolgaiba.
A könyv védelmére legyen mondva, hogy folyamatosan pörögnek az események. Ez alól a Lea ügyködése a nohrik világán, ami viszonylag lassan futotta ki magát.
Amit még negatívumként emelnék ki az események sorából, hogy hőseink – azaz a nagy trió, Mara és Karde – számtalan olyan helyzetből és szituációból mászik ki épp bőrrel, megúszva az egészet, minden negatív következmény nélkül, hogy az már kezdte aláásni az egész történet színvonalát. Nekem már túl sok volt a semmi esély rá, de mégis megcsináltuk szituból.
A Katan flottánál kibontakozó konfliktus és annak megoldása is elég összecsapottnak tűnt. Pedig ott éppen kezdet nagyon érdekessé válni a cselekmény.
Mindezen soknak tűnő negatív vélemény megfogalmazása mellett, ez a mű, ezerszer több eredetiséget és kapcsolódást mutat a régi (alap) filmtrilógiával szemben, mint bármi más, amit eddig olvastam. Kihagyhatatlan olvasmány, ami élő és élvezetes világot teremt, méltó módon kiegészítve George Lucas által megálmodott univerzumot. Ugyanakkor tiszteletben tartja a filmekben bemutatott hagyományokat, elveket. Nem rúgja fel az eddigi lefektetett szabályokat. Így hát tökéletes folytatása a 4. az 5. és a 6. filmnek. Pláne, hogy számomra nem is létezik a disney féle borzadály trilógia, amit én pont úgy nem tekintek kánonnak az én star wars univerzumomban, ahogy a disney ignorálta ezt a trilógiát! :)

Trillian >!
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Ez a könyv jobban tetszett, mint az előző rész. A történet ott folytatódik, ahol abbamaradt, és legalább olyan izgalmas. Most is több szálon futnak az események. Leia Csubival, Han pedig Landoval tölti ideje nagy részét, persze néha összeérnek a szálak. Luke ismét találkozik Marával, Thrawn és Karrde pedig még mindig szimpatikus. Kíváncsian várom milyen lesz a befejezés.


Népszerű idézetek

Anton_Gorogyeckij P>!

A koncentrálás és a fegyelem különbözteti meg a harcost a vagdalkozó paraszttól.

81. oldal (Szukits, 2005)

Barnabás_The_Good_Girlboi>!

– Mi ez, valami hülye Jedi-szöveg? Luke is mindig ilyeneket mond, mielőtt bajba keveri magát.

62. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa · Luke Skywalker
Anton_Gorogyeckij P>!

Talán C'baoth úgy gondolta, hogy nincs szüksége afféle primitív fegyverekre, mint a turbólézer, hogy megvédje magát.

266. oldal (Szukits, 2005)

Dominik_Blasir>!

– Azt azért nem mondanám, hogy primitívek, C'baoth Mester – érvelt bizonytalanul Luke. – Modern technológiákat használnak, viszonylag hatékony kormányrendszerük van…
– Csak a civilizáció külsőségei, minden tartalom nélkül – vetette közbe C'baoth megvetően. – A gépek használata és a modern társadalmi szerkezet még nem jelentik azt, hogy az adott kultúra fejlett lenne, Skywalker Jedi.

Huszadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jorus C'baoth
Kory88>!

– Ku'sssh! – szólt rá Thripióra a középen álló noghri.
– Azt mondta, „csendet” – fordította Thripio feleslegesen.

127. oldal (Szukits, 2017)

SDániel P>!

– Látott valaha képet C'baothról? – kérdezte Luke.
Winter elgondolkodott.
– Láttam egyszer az archívumban egy hologramot, amelyen az egész bizottság szerepelt. C'baoth középtermetű és átlagos testfelépítésű embernek látszott. Nem tűnt különösen izmosnak sem, ez szokatlan egy Jedinél. – Az asszony Luke-ra nézett, és enyhén elpirult. – Ne haragudjon, nem akartam megsérteni.
– Semmi baj – nyugtatta meg Luke. Már sokszor találkozott azzal a téveszmével, hogy a Jedik ereje hatalmas termetükben és duzzadó izmaikban rejlik.

53-54. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: hologram · Jorus C'baoth · Luke Skywalker

A sorozat következő kötete

Star Wars: Thrawn-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Dan Simmons: Ílion
Frederik Pohl: Az átjáró
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff: Az utolsó lovag