Sötét ​erők ébredése (Thrawn-trilógia 2.) 121 csillagozás

Timothy Zahn: Sötét erők ébredése Timothy Zahn: Sötét erők ébredése Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

A végnapjait élő Birodalom ravasz és könyörtelen hadura, Thrawn főadmirális átvette a parancsnokságot a birodalmi flotta maradványai felett, és megkezdte hadjáratát az Új Köztársaság ellen. Az admirális arra készül, hogy a császár által elrejtett pusztító erejű fegyverek segítségével megfordítsa a háború menetét, elsöpörve az Új Köztársaságot és kiterjesztve uralmát az egész galaxisra.
Eközben Han Solo és Lando Calrissian versenyt futnak az idővel: bizonyítékot keresnek a Köztársaság Tanácsában ülő áruló ellen. Bizonyítékok helyett azonban egy szellemhajókból álló flottára akadnak, mely pusztulást hozhat barátaikra, és győzelemre segítheti ellenségeiket. A legfőbb veszélyt azonban mégsem ez, hanem a múlt ködéből előbukkanó őrült Jedi mester jelenti, aki hatalmával magához hívja az ifjú Skywalkert, hogy elaltatva gyanakvását lassanként szolgájává tegye őt, és átállítsa a sötét oldalra…

Eredeti mű: Timothy Zahn: Dark Force Rising

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Sciene Fiction

>!
Szukits, Szeged, 2017
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634971091 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Szukits, Szeged, 2006
402 oldal · ISBN: 9634971091 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Szukits, Szeged, 2005
402 oldal · ISBN: 9634971083 · Fordította: Nemes István, Szegi György

1 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa Solo · Jorus C'baoth


Kedvencelte 14

Most olvassa 6

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Shinzo P
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Ez igen, nem semmi menet volt. Zahn aztán tudja, hogy kell feszültséget teremteni. Majdnem lerágtam az összes körmöm, mire a végére jutottam, annyira csavaros és izgalmas volt. Thrawn főadmirális igazán kitett magáért, brilliáns következtetései még talán a Nagy Detektívet is megszégyenítenék. A többiek is túlteljesítettek, Luke egészen megemberesedett, már nem az a naív kölyök, aki meggondolatlanul cselekszik és át lehet verni, Han egyre felelősségteljesebb, akárcsak Lando, Marát kétségek gyötrik, de már elindult helyes úton, és így tovább :) Amit esetleg még külön kiemelnék, a háttérben zajló, finoman adagolt, politikai csatározások… egyszóval az író minden fronton bevetette magát. Nagyon tetszett ez is, remélem a befejező rész méltón megkoronázza ezt a remek kis történetet.

4 hozzászólás
>!
zamil
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Régi adósságom, hogy elolvassam a Thrawn-trilógiát már sokat hallottam róla. Tényleg szórakoztató, teljesen el tudtam képzelni, mint az alap trilógia folytatását. Jól sikerült az írónak megragadni a hangulatot, és a Han Solo fanyar humorát. Sokszor képszerűen jelentek meg az események, régi ismerősökkel találkoztam újra.
Maga történet is mondhatjuk izgalmas az új admirális érdekes, vérbeli birodalmi karakter.
Talán csak az örült Jorus C'baoth jedi mester lógott ki számomra.
Nehéz külön bontani a három könyvet, mert szorosan egy történet, célszerű együtt is kezelni őket.

6 hozzászólás
>!
risingsun
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Azt kell mondjam ez még mindig nagyon jó. Érezhető volt mát az elő résznél is, de itt meg aztán pláne, hogy Zahn eleve trilógiában gondolkodott. A szálakat ott veszi fel, ahol az előzőekben lerakta, illetve a kötet végén semmit sem varr el teljesen. Változatlanul és továbbra is a klasszikus trilógia szereplői a főszereplők, hozzájuk nagyon szorosan és jól kapcsolódva, mondhatni köztük elvegyülve, jelennek meg az új szereplők. A szoros kapcsolódást a klasszikus trilógiához a visszautalások erősítik, segítséget nyújtva az azokat rég olvasó (köztük nekem is) olvasóknak az adott cselekmény elhelyezésében.

Még mindig nagy zűr van a Galaxisban. Az Új Köztársaság nem tud talpra állni, megerősödni a belső ellenétek, széthúzások miatt. Hiába itt-ott egy kis győzelem, a háborúnak még koránt sincs vége. A Birodalom a ravasz és kiváló stratégia érzékkel rendelkező Thrawn főadmirálissal az élen megállíthatatlannak tűnik… spoiler
Kaland, akció, pár meglepő, izgalmas fordulat és egyre növekvő várakozás, hogy mi fog kisülni ebből? A győzelem, a béke úgy tűnik egyre messzebb és csupán elérhetetlen álom. A helyzet inkább kilátástalannak tűnik. Kicsit olyan érzésem volt, mint a Birodalom visszavág végén, megmenekültünk, győztünk, de milyen áron?

Remek folytatás és középső rész is egyben a Sötét erők ébredése. Kíváncsian várom a sorozat zártó kötet!

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1992
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632069 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Razor SMP
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

A Sötét erők ébredéséről már igencsak megkoptak az emlékeim a főbb sztorielemeket leszámítva, így második olvasásra is szinte ismeretlenként olvastam. Az első részhez hasonlóan a történet továbbra is fordulatos, bővelkedik a Star Wars-ra jellemző humoros, kalandos és akciódús eseményekben egyaránt. A Galaxis tovább bővül új fajokkal (mint pl. a szellem) és bolygókkal (a noghrik otthona), illetve a történelem is kapott pár múltbéli eseményt. (Bár ezek egy részét az előzmények már eltolták/felrúgták.)

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1992
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632069 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Paulina_Sándorné
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Tovább élveztem az író stílusát és a történet folytatását. Nagyon jól alakult a történet, pörgős volt és számomra lebilincselő. Elő kell keresnem a folytatást. :-) Imádtam Han és Lando párosát, szeretem mind a kettő szövegét. Luke-ért aggódom, aggódtam. Mará-val kapcsolatban bizonytalan vagyok.

>!
Hippoforaccus P
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Az előző részhez hasonlóan ez is egy fergeteges történet. Feszült, izgalmas versenyfutás az idővel téma, epikus űrcsata, meg minden ami szem szájnak ingere. Az egyetlen negatívum a közepe tájékán lelhető eléggé sok félreütés, helyesírási hiba, ami rettentően zavaró volt (és még egy dolog: hogy a sugárvetőkből folyamatosan „golyók” záporoztak… szerintem ez is figyelmetlenségből adódó férefordítás). Na de ettől eltekintve hibátlan átvezető kötet.

>!
salidigger P
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Továbbra is remekül szórakozom és beszippant a hamisítatlan SW hangulat! Thrawn főadmirális pedig végérvényesen az egyik kedvenc karakterem lett. Egy igazi űrsherlock (vagy űrmoriarty…:D ). Persze néha elfogynak az író ötletei, olyankor a főhőseinkkel van az erő (és a véletlen…), de azt a fénykarddal fent feneségit, nekem ez a canon, a mostani meg…hagyjuk. :)

>!
Trillian26
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Ez a könyv jobban tetszett, mint az előző rész. A történet ott folytatódik, ahol abbamaradt, és legalább olyan izgalmas. Most is több szálon futnak az események. Leia Csubival, Han pedig Landoval tölti ideje nagy részét, persze néha összeérnek a szálak. Luke ismét találkozik Marával, Thrawn és Karrde pedig még mindig szimpatikus. Kíváncsian várom milyen lesz a befejezés.

>!
Allegra
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Zahn továbbra is remekül vezeti a történetet és a szereplőket, szövögeti a szálakat. Ebben a részben a politikai csatározások, a hatalmi harcok kissé előtérbe kerülnek, ami szerencsére nem megy a könyv élvezhetőségének rovására, bár néha picit megakasztja a történet lendületét.
Jöhet a következő rész! :)

>!
Busmen
Timothy Zahn: Sötét erők ébredése

Hozta az elvárt minőséget és tökéletesen szőtte tovább a sztorit!


Népszerű idézetek

>!
Anton_Gorogyeckij P

A koncentrálás és a fegyelem különbözteti meg a harcost a vagdalkozó paraszttól.

81. oldal (Szukits, 2005)

>!
Petrás_Anna

– Mi ez, valami hülye Jedi-szöveg? Luke is mindig ilyeneket mond, mielőtt bajba keveri magát.

62. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa Solo · Luke Skywalker
>!
Dominik_Blasir

– Azt azért nem mondanám, hogy primitívek, C'baoth Mester – érvelt bizonytalanul Luke. – Modern technológiákat használnak, viszonylag hatékony kormányrendszerük van…
– Csak a civilizáció külsőségei, minden tartalom nélkül – vetette közbe C'baoth megvetően. – A gépek használata és a modern társadalmi szerkezet még nem jelentik azt, hogy az adott kultúra fejlett lenne, Skywalker Jedi.

Huszadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jorus C'baoth
>!
Anton_Gorogyeckij P

Talán C'baoth úgy gondolta, hogy nincs szüksége afféle primitív fegyverekre, mint a turbólézer, hogy megvédje magát.

266. oldal (Szukits, 2005)

>!
SDániel

– Látott valaha képet C'baothról? – kérdezte Luke.
Winter elgondolkodott.
– Láttam egyszer az archívumban egy hologramot, amelyen az egész bizottság szerepelt. C'baoth középtermetű és átlagos testfelépítésű embernek látszott. Nem tűnt különösen izmosnak sem, ez szokatlan egy Jedinél. – Az asszony Luke-ra nézett, és enyhén elpirult. – Ne haragudjon, nem akartam megsérteni.
– Semmi baj – nyugtatta meg Luke. Már sokszor találkozott azzal a téveszmével, hogy a Jedik ereje hatalmas termetükben és duzzadó izmaikban rejlik.

53-54. oldal, Negyedik fejezet


A sorozat következő kötete

Thrawn-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Iain M. Banks: Közelkép
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése