Kirajzás 64 csillagozás

Timothy Zahn: Kirajzás Timothy Zahn: Kirajzás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A klónháborúk kitörésének előestéjén Jorus C'baoth Jedi-mester egy különleges tervvel ostromolja a Szenátust és a Jedi-tanácsot. Sokáig úgy tűnik, hogy a szűk látókörű hivatalnokok zátonyra futtatják a nagyszabású tervet, ám végül C'baoth mester valóra váltja a kirajzásról szőtt álmait. Hat Jedi-mester, tizenkét Jedi-lovag, továbbá ötezer férfi és nő indul útnak, hogy értelmes lényeket, az erőre fogékony teremtményeket, és lakható világokat keressenek az ismert galaxis határain túl.
Noha a titokzatos és gonosz Darth Sidious ezúttal is megkezdi saját játszmáját, az expedíció résztvevőinek mégsem a Sith nagyúr lesz a legveszélyesebb ellenfele. Miután a gigászi kötelék mélyen behatol az Ismeretlen Szektorokba, az utazók váratlanul szemben találják magukat a Chiss Birodalmával és a világmindenség egyik legnagyobb stratégájával…

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Szukits, Szeged, 2018
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971696 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2008
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971696 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Mitth'raw'nuruodo (Thrawn) · Mace Windu · Jorj Car'das · Jorus C'baoth · Kinman Doriana · Lorana Jinzler


Kedvencelte 19

Most olvassa 5

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Szécsi_Balázs
Timothy Zahn: Kirajzás

Úgy érzem a kedvencem a Star Wars világában Timothy Zahn. Mind a birodalom, mind pedig a hanyatló köztársaság sokkal realisztikusabban szerepel a könyveiben mint a filmekben. Nincsenek össze-vissza lövöldöző rohamosztagosok, nevetséges “tinicsalogató” lények, és ordas nagy logikai bukfencek.

Ezek a kitételek erre a könyvre is állnak. Az elején megismerkedünk egy huttok által üldözött csempészhajó legénységével, akik merő véletlenségből a galaxis szélére ugranak, majd ott találkoznak a Chiss Birodalom határőreivel. Nemsokára pedig tanúi lesznek egy brilliáns fiatal chiss parancsnok katonai bravúrjainak. Ezzel párhuzamosan megismerkedünk a Kirajzás nevű grandiózus projekttel, melynek célja az ismeretlen űr felfedezése és gyarmatosítása. Ennek a tervnek C’baoth jedi-mester a zászlóvivője, aki akaratát tűzön-vízen keresztülviszi, ha kell. Emellett feltűnik (gyakorlatilag teljesen feleslegesen) Obi-wan és Anakin, illetve egy összeesküvés erejéig Sidious is.

Őszintén szólva nem különösebben érdekel a Star Wars, mint franchise, viszont ez a könyv abszolút élvezhető volt. Nem várja el a jelentős háttértudást (bár lehet hogy egy pár poénon nem nevettem), helyette van csavaros történt, egy kis intrika, emlékezetes szereplők, némi akció, és egy pár jedi. Nekem pedig ennyi elég is egy hangulatos SW-regényhez.

>!
Dave_Bowman
Timothy Zahn: Kirajzás

Az eredeti trilógia után olvastam Zahntól a Thrawn-trilógiát is (A Birodalom örökösei) és elég jónak találtam. Ahhoz képest ez a regény mindenképp csalódás volt számomra.

Egy nem túl izgalmas sztori, hosszadalmasan elmesélve, tele üresjáratokkal és értelmetlen, összecsapott befejezéssel. A Jediket úgy festi le mint tehetetlen bábokat, akik gyakorlatilag mindenféle önérvényesítésre képtelenek (aki képes rá, azonnal a sötét oldalon találja magát, és óvodás gyerekként kezd viselkedni). Azt meg árulja már el nekem valaki, hogy az embereken kívül a többi faj minek? Mert mindenki emberként viselkedik, ha zöld a bőre, ha kék, ha úszóhártyás kezei vannak, ha nem. Bemutat az író néhány fajt, de nem pocsékol rájuk sok időt. A Chissek kék bőrű emberek, akik nevükben és viselkedésükben a tündékre emlékeztetnek, katonai képességeikben pedig mondjuk egy második világháborús német tábornokra. A vagaarik egy az egyben egy nomád horda benyomását keltik (például tatárok). Van persze konspiráció is a háttérben Darth Sidious révén, de ez is unalmas, szinte már kötelező elem.

Nem szapulom tovább, nem jött be, de valahol mégis elég gyorsan végigolvastam, tehát annyira azért nem lehetett rossz. Obi-Van Kenobi és Thrawn figurája például kifejezetten jó. A többiek meg kidolgozatlan mellékszereplők egy lapos történetben, pedig nem hiszem, hogy ez lett volna az író célja. Közepes.

>!
Hippoforaccus
Timothy Zahn: Kirajzás

Sokadik olvasásra is csak azt tudom mondani, hogy Zseniális. Nagyon jól kidolgozott karakterek, jó történet. Még mindig fenntartom, hogy Thrawn a kedvenc karakterem az egész SW univerzumban.

>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: Kirajzás

Fantasztikus. Nagyon tetszett. Zseniális történet, kidolgozott karakterek.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/uHSFDpNOMPk

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2008
468 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971696 · Fordította: Szente Mihály
>!
Ebe_Endocott
Timothy Zahn: Kirajzás

Nagyon tetszett a könyv, furcsálltam mondjuk, hogy a Kirajzás csak valamivel a regény fele előtt került képre, de nem gond, így legalább Anakinék párosának is jutott egy izgalmas, fondorlatos diplomáciai kaland, mert utána tényleg csak dísznek voltak ott. Volt olyan kételyem is hogy túlságosan mindenkit bele akar erőltetni a „folytatásból”, de nem lett sok, tényleg mindenkinek meg volt a maga szerepe, és minden szál szépen el lett varrva. Igazából úgy kellene olvasni, hogy először Timothy Zahn: A túlélők keresése, aztán a Kirajzás, aztán megint A túlélők keresése, a sok „ja tényleg, ez ezért volt” felismerés miatt.
Külön éveztem azt, hogy ugyan pontosan tudtam, hogy mi lesz a végkifejlet, fogalmam sem volt, hogy mi fog történni, ki lesz a ludas, ki kit fog megtámadni, főleg az utolsó harmadra pörögtek fel az események és csak kapkodtam a fejem.
Valamint ez volt az első könyv, ahol nyílt utalást találtam a Yuuzhan Vongokra, ami abból is fakad, hogy történetileg az összes, amit olvastam az inváziójuk előtt zajlik, ennek ellenére itt nagyon jól bele lett szőve a történetbe, sőt a tőlük való félelemmel vannak magyarázva Sidious grandiózus, birodalom- és szuperfegyverépítős motivációi, ami érdekes gondolat.
Ami egy kicsit szerintem már el van túlozva, nem nagyon, de mégis ez a benyomásom, az Thrawn „tisztára mosása”. Katonai lángész, hűvös, kimért, félelmetes főgonosz!-ként bukkant fel, azóta egyre jobban tendál a becsületes, jóindulatú zseni figura felé.
És néhány szó a fordításról: igencsak megmosolyogtattak Szente Mihály úr állandó szókapcsolatai, amikre még az előző könyvben figyeltem fel. A regény során a szereplők 12-szer „reméltek forrón” és 5-ször „éltek a gyanúperrel”. (A túlélők keresésében ezek a számok 8 és 6.)

>!
Trillian
Timothy Zahn: Kirajzás

Igen összetett regény volt. Nagyon tetszett. Thrawn szimpatikus volt, Car'das mellette nem tűnt túl okosnak, bár a hajóján szerintem messze ő volt a legokosabb. C'baoth mester jövője számomra nem volt kérdéses, mégis sajnálom hogy így alakult mind az ő, mind a Kirajzás sorsa. Kifejezetten tetszett, hogy a többi történetben főszereplő karakterek (Kenobi, Anakin, Darth Sidious) itt csak mellékszerepet kaptak. A történet és a szereplők is elnyerték a tetszésemet, remélem a szerző többi könyve is legalább ilyen jó lesz.

>!
JustOneMorePage
Timothy Zahn: Kirajzás

Elég jó lett. Szerintem nagyszerűen le lett írva a Kirajzás, és az utazás is. A jediket mint kb sehol, itt sem igazán kedvelem. Szerintem Obin kívül nem nagyon van közöttük akit annyira kedvelnék. Talán csak Jin mester, de ugye ő nem igazán Jedi. (Inkább szürke már, mint az a tipikus betokosodott szektás, mint pl Yoda) A Thrawn egyszerűen fenomenális karakter. Kevés ilyen van, akit ennyi könyvben olvasok, és ennyire tetszik. Egyszerűen lenyűgöző. Zahn pedig szerintem a jelen kor legjobb SCI-FI írója.

>!
Bellatrissa
Timothy Zahn: Kirajzás

Végre egy SW könyv, amire minden további nélkül azt lehet mondani, hogy jó. Zahn eddigi sztorijai közül nekem ez tetszett legjobban. Szerettem ugyan az eredeti trilógiáját is, de közel sem annyira, mint ezt. Tetszett, ahogy összekapcsolta a szálakat, megválaszolt dolgokat, a szereplők kidolgozottak, Thrawn pedig itt sokkal szimptikusabb, mint a másikban, talán mert jó sokat szerepelt, és megtudtunk róla csomó mindent. Nem volt erőltetve még a befejezés sem. Viszont ennyi erővel most már kérek egy külön történetet a Chiss Birodalomról is, meg arról is, hogy Thrawn miért lépett le onnan később.

>!
caseyjones
Timothy Zahn: Kirajzás

Érdekes és izgalmas volt, annak ellenére, hogy nem éppen a fénykardpárbajok voltak középpontban (talán egyáltalán nem is tartalmazott a könyv), melyek az én kedvenceim. Űrcsatákból viszont egyáltalán nem volt hiány, amiket szintúgy nagyon csípek.
A történet nem igazán volt bonyolult, de azért annyira egyszerű se, szóval, oda kellett figyelni minden apró részletre, mert el lehetett veszíteni a fonalat. A karakterek jelentős részét felettébb szimpatikusnak és kidolgozottnak tartottam, de akadt azért néhány, akiktől a falra tudtam volna mászni. Az egyik Dubrak Quennto – ilyen ingerült, undok, modortalan karakterrel rég nem volt dolgom a Star Wars univerzumban. A másik Jorus C'baoth. Ilyen erőszakos, idegesítő, öntelt Jedivel nem is tudom, mikor találkoztam utoljára, talán A klónok háborúja nézésekor Pong Krell volt az, aki ennyire negatív benyomást keltett. Rajtuk kívül a chissek (kivéve Thrawnt) stílusát, modorát is nehezen tűrtem, de a végére velük sikerült megbarátkoznom némileg.
Car'dast azonban szimpatikus tartottam, ahogyan Loranát is, és külön öröm, hogy az Obi-wan-Anakin páros is fontos szerepet kapott – szeretem, amikor a páros felbukkan egy SW-regényben. De a kötet legjobb karakterének Thrawnt mondanám. Egy ideig kicsit tudatlan lénynek véltem őt, amiért nem ismerte a Jediket, de aztán rájöttem, hogy ő az univerzum egy, a Jediktől távol levő részén él, így végül is nem meglepő, hogy nem hallott még a fénykardforgatókról. Amúgy meg egy agyafúrt, okos, tapaszalt és rendkívül udvarias lényként ismerhettem meg őt.
A többi szereplő számomra közömbös volt, talán Kinman Doriana emelkedik ki egy picit közülük.
Összességében egy zseniális regény a Kirajzás, és Timothy Zahn remek író. Annyi zavart csupán a pár unszimpatikus karakter mellett, hogy az Obi-wan-Anakin szál nem lett lezárva – én kíváncsi lettem volna, hogy végződik a tárgyalásuk. A másik, hogy a vége nekem nem olyan, mintha le lenne zárva a történet. Bár ha jól tudom, ez a regény előzménye egy bizonyos Thrawn-trilógiának.

>!
Kóródi
Timothy Zahn: Kirajzás

Remek könyv, végig tudd izgalmas maradni. Timothy Zhan által írt könyvekhez mérten zseniális, ebben sem tudtam csalódni.
C’baoth meglátása szerint sötét korszak következik a köztársaság életében és a Jedik katonákká fognak válni. Ezért hozta létra a Kirajzást, ezért akart minél több Jedit magával vinni, hogy majd ők alkossák azokat, akik új életet visznek az összeomlott Köztársaságba. Akarva akaratlanul Noé bárkáját juttatta eszembe ez a hasonlat. Visszatérve, ráadásul nem is tudd róla, hogy mennyire igaza lesz, hiszen nemsokára fog bekövetkezni a Klónok háborúja.
A könyvben feltűnik Kenobi és Anakin párosa is. Windu őket küldi C’baoth után, hogy szemmel tartsák a mestert, és a Kirajzás eseményeit.

Teljes véleményemet itt olvashatjátok: https://coruscantcitizen.wordpress.com/2016/07/30/timot…


Népszerű idézetek

>!
sirszalhasogato P

– Sokan gondolják úgy, hogy ami ismeretlen, az egyben veszélyes is. Éppen ezért félnek, de legalábbis tartanak attól, amit nem ismernek.
– És néha igazuk is van – dünnyögte Car’das. – Nekem viszont úgy tűnik, hogy önök, chissek meg tudják védeni magukat.
– Általában magam is így gondolom – ismerte el Thrawn –, de néha kételyeim támadnak. Árulja el nekem, Car’das úr, maga egyetért azzal az elvvel, amely szerint jogunkban áll semlegesíteni egy potenciális ellenséget, még mielőtt az megtámad minket? (…) És mi van abban az esetben, ha az a bizonyos ellenfél, mondjuk, nem az ön népét, hanem egy másikat tart állandó rettegésben?

119-120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jorj Car'das · Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
Saille P

Azzal elfordult, és elindult a piac északi sarka felé. Lorana a nyakát nyújtogatva követte, és azon törte a fejét, hogy a mestere az imént vajon kiről beszélt.

Hamarosan rájött a megoldásra, amikor megpillantotta a feléjük tartót férfit és a fiatal fiút: egy Jedit és a tanítványát. Mialatt a két ismerősnek tűnő alak magabiztos léptekkel átvágott a tömegen, Loranának valamiért az a benyomása támadt, hogy két fényoszlopot lát, amelyek lehullott, szélkavarta falevelek örvényéből ragyognak ki.

Kapcsolódó szócikkek: Lorana Jinzler
>!
Saille P

És igazán bízhatnál magadban. Tapasztalataim szerint a tudásunk gyarapítása kizárólag az elhatározásunkon múlik. Mindenki olyan mélységekig ismerheti meg az Erőt, amilyen mélységekig akarja.

– Természetesen a saját korlátain belül – válaszolta szomorúan Lorana. – És én nem tudom, hogy hol húzódnak a saját határaim.

– Azt senki sem tudja, amíg el nem éri azokat a bizonyos határokat – mutatott rá Obi-van. – Én személy szerint nem hiszek a létezésükben, ha ez megnyugtat.

Kapcsolódó szócikkek: Lorana Jinzler · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– Ha túlzottan figyeli a kiejtést, lemaradhat a jelentésről – bölcselkedett a parancsnok. – Ahogyan az az élet számos területén megtörténhet. Ha a részletek túlságosan lekötik a figyelmét, könnyen szem elől tévesztheti az egészet.

Kapcsolódó szócikkek: Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
sirszalhasogato P

– De jusson eszébe, hogy ha ön megsegít egy szorongatott helyzetben lévő népet, ők aligha fogják a fejére olvasni az erkölcsi aggályaikat…
– Ez is igaz – ismerte el Thrawn –, noha a hálájuk valószínűleg rövid életű lesz.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jorj Car'das · Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
Saille P

– Nem is tudom, C’baoth mester… – Obi-van hatalmasat sóhajtott. – Te itt turbólézerekről, nagyszabású stratégiákról és nehézcirkálókról beszélsz. Csakhogy ez nem a Jedik módszere…

– Az lehet, viszont ez a jövő útja – felelte komoran C’baoth, és elködösült tekintetét a kabin falára szegezte, mintha látott volna valamit a sima, sötétszürke fémfelületen. – Hamarosan eljön az az idő, amikor valamennyi Jedi kénytelen lesz szembeszállni a Köztársaságot fenyegető veszéllyel. Minden úgy lesz, ahogyan előre megjósoltam.

Obi-van hátán végigfutott a hideg. Az ősz hajú mester mindig büszkének és már-már az önhittségig magabiztosnak tűnt. Ezúttal viszont valósággal ordított róla, hogy baljóslatú, bizonytalan és félelmetes gondolatok kavarognak az elméjében.

Kapcsolódó szócikkek: Jorus C'baoth · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

A Jedi-templomba sok egyéb szempont mellett azért fogadtak be csakis csecsemőket, mert az apróságok még nem alakítottak ki maguknak a Jedik életéről szóló, különféle téveszméket, és nem képzelték azt, hogy rövid idő leforgása alatt elérhetnek bizonyos célokat. Obi-van jól tudta, hogy ha valamennyi padavan olyan óvatos és visszafogott lenne, mint Lorana Jinzler, sosem kellene törődniük ezzel a problémával. És akármilyen tapasztalatokkal rendelkezett a jövő Jedijeinek felkészítéséről, Anakin jóvoltából tökéletesen tisztában volt azzal, hogy mivel jár, ha a tanítvány türelmetlen.

>!
Saille P

– Hadd találjam ki! – szólt közbe Obi-van. – C’baoth azt reméli, hogy az utazás során fényt deríthet Vergere sorsára.
Windu meglepetten pillantott a társára, és csodálkozva megkérdezte:
– Nocsak, már így tudsz olvasni mások gondolataiban?
– Néha én is ezzel hízelgek magamnak – vallotta be mosolyogva Obi-van. – De a titok megfejtéséhez ezúttal nem volt szükség különleges képességekre. Anakin és én nem tudtuk feltárni Vergere eltűnésének teljes történetét. Ami ennél is fontosabb, nem találtuk meg a legutóbbi utazásunk alkalmával. De tudod, mit? Nem is érdekel különösebben, hogy mi hajtja C’baoth-t. Én magam is szívesen megtudnám, hogy mi történt Vergere-rel…

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jorus C'baoth · Mace Windu · Obi-Wan Kenobi · Vergere
5 hozzászólás
>!
Saille P

– Hiszek magának, Jinzler lovag – válaszolta Mitth’raw’nuruodo –, ám a szándékaink önmagukban véve még semmit sem érnek, és semmit sem jelentenek. A sorsunkat a tetteink határozzák meg.

Kapcsolódó szócikkek: Lorana Jinzler · Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
Saille P

Én is megtiszteltetésnek veszem, hogy ismét találkozhatok egy ilyen ígéretes, nagy jövő előtt álló tanítvánnyal – udvariaskodott C’baoth. – Érdekelne, hogy hogyan haladsz a felkészülésben.

Anakin a szeme sarkából Kenobira pillantott, majd az előbbi szerepét feledve, óvatosan válaszolt:

– Természetesen még nagyon sokat kell tanulnom. Csak remélni tudom, hogy megfelelek az elvárásoknak.

– Anakin fejlődésének üteme több, mint kielégítő – szólalt meg ekkor Obi-van. – Ha továbbra is így halad, húszéves korában Jedi-lovaggá fogjuk avatni.

A nagymester megjegyzésének hallatán kínos érzések lettek úrrá Loranán. Ő maga már a huszonkettedik életévében járt, de C’baoth mindeddig egyszer sem hozta szóba az avatását. Egy pillanatra eltöprengett, és akárhogy forgatta magában a kérdést, csakis arra tudott következtetni, hogy az ifjú Anakint nyilván sokkal jobban átjárja az Erő, mint őt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője
James Luceno: Darth Plagueis
Paul S. Kemp: Hullámtörés
Orson Scott Card: Ender árnyéka
John Jackson Miller: Kenobi
John Scalzi: Vének háborúja
Michael Reaves – Steve Perry: MedStar I.: Harctéri sebészek
Isaac Asimov: Alapítvány-trilógia
James S. A. Corey: Kalibán háborúja