Hűség (Az Igazság Keze 1.) 25 csillagozás

Timothy Zahn: Hűség

A ​Halálcsillag elpusztításával a Lázadó Szövetség döntő csapást mért a Birodalomra, de Palpatine és szörnyű végrehajtója, Darth Vader még mindig hatalmas veszélyt jelent a lázadók számára. Az Alderaan kegyetlen elpusztítása nem csupán bemutatta gyilkos hatalmuk léptékét, de elborzasztó példaként áll mindenki előtt, hogy mire képes a Birodalom a Lázadás letörése érdekében.

Luke, Han és Leia hercegnő még mindig bizonytalan ellenfeleknek számítanak. Luke tehetséges és bátor, de még nem ismerte ki a saját hatalmát. Hant kétségek gyötrik azzal kapcsolatban, hogy valóban részt akar-e venni mások háborújában – és elégedetlenkedésével csak újabb terhet ró a hercegnőre, aki elszántan küzd a Lázadás életben tartásáért. A hármas útnak indul, hogy elrendezzen egy vitát a Shelsha-szektor lázadó pártjai között – egy nyugtalanító ügyet, amely rákényszeríti Hant, hogy megküzdjön egy még a kalózoknál is ijesztőbb ellenséggel, a politikával. Eközben a Császár Keze, Mara Jade — tizennyolc… (tovább)

Eredeti mű: Timothy Zahn: Allegiance

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Szukits, Szeged, 2013
374 oldal · ISBN: 9789634972686 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Darth Vader · Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Leia Organa · Mara Jade


Kedvencelte 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
petamas P
Timothy Zahn: Hűség

Kicsit csalódtam Zahnban. A téma és az alapötlet nagyon jó, de valamiért mégsem volt az igazi. A „hagyományos” szereplők bevonása szerintem felesleges volt, a rohamosztagosok és Mara kiválóan elvitték volna a történetet Luke, Han és Leia nélkül is.
A politikai összeesküvés érdekes volt, a kormányzóval kapcsolatos leleplezések ügyes csavart vittek a történet végébe. Jó volt látni a későbbi Disra moff karrierjének kezdetét is. Szóval nem volt ez egy rossz regény, csak nem volt olyan jó, mint például a Thrawn-trilógia, ezért okozott csalódást.

>!
Trillian26
Timothy Zahn: Hűség

Szerintem jó történet volt. Több szálon futott a cselekmény, de nem volt zavaróan sok, és érthető is maradt. Szerepeltek a könyvben lázadók, rohamosztagosok és dezertőrök, sithek, és Soloék. Még Obiwant is sikerült a történetbe írni, ahogyan tanítani próbálja Luke-ot, több- kevesebb sikerrel. Ezek a részek nagyon tetszettek. Ezen kívül szerepeltek a történetben kezek, egyből kettő is. Az egyik a Császár Keze Mara Jade személyében (akinek a későbbi sorsát nagyon ügyesen sikerül elspoilereznem a regény előtt, mert még semmit nem olvastam amiben szerepelt volna), egy szimpatikus, kissé naiv lány, aki a Császár tanítványa. A másik kéz az Igazság Keze öt dezertált rohamosztagosból áll, az ő történetük is tetszett. A VérHeg nevű szervezet szerintem lehetett volna jobban felépített, de egész jól dolgoztak céljaik megvalósításáért. Csubakkáék szálával sem volt bajom, jól össze fonódott az Igazság Kezéével. Várom a folytatást.

>!
Ebe_Endocott
Timothy Zahn: Hűség

Nem volt rossz, de ha őszinte akarok lenni, az eddigi Zahn könyvek megelőzik ezt. Nagyon nehézkesen indul, rettentően sok új névvel, ami nálam elég is volt ahhoz h zavaros legyen az egész játszma, és ez sajnos még később sem lett kristálytiszta. Vagy gyengébben van megírva, vagy nem lett rendesen kifejtve, esetleg én nem voltam eléggé befogadó és friss passzban, de nem sikerült rendesen kiigazodni a ki-kit bérel fel és ki kivel van rengetegében. Ha még egyszer elolvasnám, valószínűleg helyreállnának a dolgok, mert Zahn mester fejében tuti minden a helyén volt… talán majd egyszer. A kezdeti kuszaságért azonban kárpótol a végjáték, a Shelkonwai akciók nagyon tetszettek, és a rohamosztagosoknak is sikerült a végére egy kis személyiséget formázni.
Bizonyos helyszínek és az ottani hangulat alapján mintha a Mara képregény 0. füzetének lapjai elevenedtek volna meg a lelki szemeim előtt, először azt is hittem, hogy az a történet lett kicsit újradolgozva, aztán a vége másképp alakult.

>!
Eszchan
Timothy Zahn: Hűség

Azért nem adok rá öt csillagot, mert nem tudom elfogadni, hogy ebbe is bele kellett írni Luke-ot, Hant és Leiát. Mikor jönnek végre rá, hogy Mara Jade megérdemelne egy saját regényt? Persze Zahn szereti több szálon futtatni az eseményeket, de akkor is.

Mindettől eltekintve tetszett a regény, jók voltak a dezertőrök, bár nekem kisebb nehézséget okozott, hogy megkülönböztessem őket egymástól. Talán a regény felénél már be tudtam azonosítani, hogy melyik név kit takar, de lehet, hogy azért mosódtak össze annyira, mert nem volt eléggé kidolgozott jellemük? Na hát majd a Válaszutakban választ kapunk erre, remélem.

Még mindig hiányolom a szereplők listáját a magyar kiadások elejéről.

2 hozzászólás
>!
ViraMors P
Timothy Zahn: Hűség

Nagyon lelkesen ültem neki a könyvnek, és be kell vallanom kissé csalódott vagyok. Lehet, hogy hülyén hangzik, de egyszerre érzem soknak és kevésnek. Sok, mert a klasszikus karaktereket Zahn mintha úgy erőltette volna bele a történetbe, csak azért, hogy benne legyenek. Kevés, mert Maráról szívesen olvastam volna többet, és a rohamosztagosok lehettek volna árnyaltabbak.
Egyébként maga a történet jó volt, de a kidolgozás sokszor elég felszínesnek hatott.

>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: Hűség

Nagyon jó könyv. Aki szereti Zahn írásait, annak élmény lesz.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/vpFl7UDFVkk

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Hippoforaccus P
Timothy Zahn: Hűség

Alapjában véve egész izgalmas könyv, viszont vannak benne elég lapos részek. A Mara Jade és Az Igazság Keze szálak kifejezetten teszettek, a Luke – Han – Csubi szállal se volt sok baj, viszont Leia részét úgy ahogy van kihagytam volna.


Népszerű idézetek

>!
Saille P

Egyébként meg mindenki tudja, hogy úgy a legkönnyebb megtalálni egy elveszett dolgot, hogy veszel helyette egy másikat.

71. oldal

2 hozzászólás
>!
Saille P

– Csak úgy, aha – felelte Han visszanyerve közönyös nyugalmát. – Ideje kiszednem Luke-ot is a fülkéjéből.
Leia szeme elkerekedett.
– Még nem engedte ki? Itt beszélgetünk, amíg ő odabent vár?
– Van egy fénykardja. Kivághatja magát, ha nagyon unatkozik.

368. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Leia Organa · Luke Skywalker
>!
arsenal0522

– Az Erőnek – jegyezte meg fanyarul Leia – csakugyan lehet humorérzéke.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Leia Organa
>!
Somogyip

… Ha most átkutatnánk a raktereket, találnánk valamit, aminek nem volna szabad ott lennie?
– Lehetetlen – felelte Han, és a változatosság kedvéért ezúttal igazat mondott. – Nem vagyunk csempészek.

>!
Saille P

Kiléptél egy jóval nagyobb világba, mint amit eddig ismertél, Luke. De még sok-sok lépés áll előtted. Nem cipelhetlek végig a saját utadon. Csak annyit tehetek, hogy tanácsokat adok, és tanítalak. Segíthetek, hogy megtaláld az utat.

243. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Somogyip

– Maguk dezertőrök. Hűségesküt tettek a Birodalomnak, de megszegték. Ez gyakorlatilag egyenlő azzal az árulással, amit Choard követett el.
– Tudjuk – felelte LaRone. – Csakhogy, minden tiszteletem fenntartása mellett, mi arra tettünk esküt, hogy megvédjük a Birodalmat és annak polgárait.
– És ezt is teszik? – vágott vissza Jade hűvösen. – Csak röpködnek körbe a Galaxisban, mint valami leszakadt lézerágyú!
– Úgy érzem, míg így is jobban védjük a Birodalom polgárait, mint tettük azt a Teardropon – jegyezte meg Grave.

>!
Somogyip

Han fogadni mert volna a Falcon teljes jobb oldali rakterére, hogy LaRone meg a barátai bajba kerültek. És persze Csubi rögtön elindul megmenteni őket!
Komoran megígérte magának, hogy ha élve keverednek ki ebből, akkor hosszan elbeszélget Csubival az efféle akciókról. Nagyon hosszan.

>!
Hippoforaccus P

Mi a Birodalmi Központ szeméttárolóinak bűzös kipárolgását keres itt Vader?

>!
Saille P

– Mit vársz tőlem?
– Nem tudom biztosan – vallotta be a Császár Keze. – Gondolom, megfigyelés alatt kéne tartani Ozzelt. Nem tudom eldönteni, hogy hűtlen-e, vagy könnyen manipulálható, vagy egyszerűen csak ostoba. Mindenesetre nem ártana, ha rajta tartanánk a szemünket.
Néhány lépésen keresztül Vader ismét csak hallgatott.
– Bízd rám! – mondta végül. – Azt hiszem, el tudok intézni valamit.

373. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader · Mara Jade

A sorozat következő kötete

Az Igazság Keze sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Vének háborúja
John Scalzi: Szellemhadtest
Karen Traviss: Coruscant
John Scalzi: A lázadás hangjai
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Isaac Asimov: Alapítvány
Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár