Az ​utolsó parancs (Thrawn-trilógia 3.) 110 csillagozás

Timothy Zahn: Az utolsó parancs Timothy Zahn: Az utolsó parancs Timothy Zahn: Az utolsó parancs

A feltámadó Birodalom – hála a Császár fellegvárosában lelt „kincseknek” – nyomasztó fölénybe került az Új Köztársasággal szemben. Világ világ után hódol be a csillagrombolóknak, és minden idők legtehetségesebb stratégájának, Thrawn főadmirálisnak.

C'Baoth, a Sötét Jedi tervei is készen állnak: feltett szándéka hatalmába keríteni Leia Organa Solo ikergyermekeit, hogy segítségükkel az egész galaxis ura lehessen.

Luke és Mara csapdába esnek. Ahhoz azonban, hogy magukat és társaikat megmenthessék, először egymással kell tartós békét kötniük. Kiderül azután, hogy a mindenség még a legkitűnőbb hadvezéreknek is tartogat meglepetést…

Eredeti mű: Timothy Zahn: The Last Command

Eredeti megjelenés éve: 1993

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Sciene Fiction

>!
Szukits, Szeged, 2017
462 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634971180 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Szukits, Szeged, 2006
462 oldal · ISBN: 9634971180 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1993
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632409 · Fordította: Nemes István, Szegi György

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Shinzo P
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

Méltó befejezés, úgyhogy az egész trilógia megérdemli, hogy kedvenccé avassam. És mint már egy hozzászólásomban is írtam, remek és igazán hihető folytatása a jólismert filmeknek, de túl szövevényes ahhoz, hogy ebből filmet forgassanak anélkül, hogy ki ne hagynának valami fontos momentumot. (Persze azóta ez a veszély már nem áll fent, de még mindig jólesik elkacérkodni a gondolattal :)). A szereplők közül nem is tudnék kedvencet kiemelni, ahogy olvasáskor is nehéz volt eldöntenem, kinek vagy melyik oldalnak drukkoljak. Ha mégis kellene, akkor az egyértelműen Karrde és Mara lenne, ők járták be a legnagyobb utat és jellemfejlődésük is igen figyelemre méltó volt. Akit azonban nem tudtam hová rakni, az a sötét jedi, C'Baoth volt, viszont az író remekül érzékeltette egy tudathasadásos személy lelkiállapotát. Összességében nagyon megérte elolvasni, nem is értem miért vártam ennyit vele. Rajongóknak kötelező, ha még valaki nem olvasta volna. :)

13 hozzászólás
>!
risingsun
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

A kötet méltó befejezése a Thrawn trilógiának. Az eddig is izgalmas, fordulatos és pörgős történetet, ha lehet, még tovább fokozta Zahn. Persze itt is, mint a korábbi részeknél, lassan, visszafogottan indul, a szálak összefutnak, keresztezik egymást, hogy aztán újra megannyi apró, külön szálra robbanjanak szét. A történetvezetésben jó érzékkel váltogat az egyes szálak között, persze némiképp hatásvadász módon mindig épp valami izgalmas részénél megszakítva a cselekményt. Ügyesen fokozva a feszültséget egészen a végjátékig nem egyértelmű, hogy hogyan is alakul a megkedvelt, megismert szereplők sorsa. Azonban talán pont a végjátékban éreztem egy kis kapkodást, összecsapottságot, mintha Zahn megijedt volna, hogy már így sokáig húzta történetét és gyorsan elvarrja, elrendezi a szálakat, ezáltal felborítva a korábban szerintem jól működő egyensúlyt. Ezt leszámítva azonban azt kell, hogy mondjam tökéletes folytatása a filmeknek és a klasszikus trilógiának spoiler.

Ha ezt a trilógiát egy jó 10 vagy 15 évvel korábban olvastam volna, akkor most biztos, hogy a kedvenceim között lenne. Szó se róla nagyon jól működött, tökéletes és logikus folytatása a klasszikus trilógiának, de hibái fölött ifjonti fejjel biztos könnyebben szemet hunytam volna, mint most. De aki a klasszikus trilógiát (filmeket és/vagy könyveket) kedvelte ezt se hagyja ki! Nem fogja megbánni.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1993
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632409 · Fordította: Nemes István, Szegi György
>!
Razor SMP
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

Az előzmények újboli elolvasása után végre sort kerítettem a Thrawn-trilógia zárókötetére és annyi év után megismerhettem a történet végét, ami minőségében nem marad el az előző két kötettől. A sztori továbbra is eseménydús, fordulatokban gazdag, ráadásul Zahn jól egyensúlyoz a klasszikus karakterek, valamint a saját, új szereplői közt, senki nem szorul a háttérbe. Az egyetlen apró negatívum számomra a befejezés volt, túl gyorsnak hatott, de ez sem von le a trilógia érdemeiből.
Legendák vagy sem, ezt a trilógiát minden Star Wars-rajongónak érdemes lenne elolvasnia!

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1993
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632409 · Fordította: Nemes István, Szegi György
4 hozzászólás
>!
zamil
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

Régi adósságom, hogy elolvassam a Thrawn-trilógiát már sokat hallottam róla. Tényleg szórakoztató, teljesen el tudtam képzelni, mint az alap trilógia folytatását. Jól sikerült az írónak megragadni a hangulatot, és a Han Solo fanyar humorát. Sokszor képszerűen jelentek meg az események, régi ismerősökkel találkoztam újra.
Maga történet is mondhatjuk izgalmas az új admirális érdekes, vérbeli birodalmi karakter.
Talán csak az örült Jorus C'baoth jedi mester lógott ki számomra.
Nehéz külön bontani a három könyvet, mert szorosan egy történet, célszerű együtt is kezelni őket.

>!
Hippoforaccus P
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

Csak pozitívat tudok mondani, úgy erről a részről, mint az egész trilógiáról. Hála az erőnek ez volt az első Star Wars témájú sorozat ami kezembe akadt még réges-régen és emiatt döntöttem úgy, hogy belemerülök ebbe az univerzumba. Azóta már olastam egy pár csillagok háborúja könyvet, de kevés van (ezeknek zömét is Zahn írta), ami megközelíti ennek a sorozatnak a minőségét. Hatalmas Zseni kellett legyen az író, hogy megalkossa többek között Thrawn karakterét akit én ki is neveztem a kedvenc „főgonoszomnam”.
Lényeg a lényeg aki a csillagok háborúját szereti, olvassa el ezt a sorozatot is. Aki nem az is olvassa el, hátha változik a véleménye :)

>!
Allegra
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

A trilógia lezáró kötete. Az első két részben megkezdett cselekményszálakat thrawni zsenialitással fonta össze Zahn, és vezette el a végkifejletig. Az általa kitalált karakterek, bolygók, helyszínek tökéletesen beleillenek a star wars világába, a régi szereplők pedig karakter hűek maradtak, úgy, hogy közben sikerült tovább árnyalni, gazdagítani jellemüket.
A könyv hangulata teljesen magával ragadott, méltó folytatása az eredeti trilógiának.
Személy szerint az egyik kedvenc star wars könyvem.

>!
Somogyip
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

Számomra ez a rész volt a trilógia legerősebb kötete. Pörgős, akciódús történet, üres járatokat most nem is tudok hirtelen felidézni. Végre Leia is kimozdult a diplomata szerepkörből, és hőseink előtt is fellebbent a fátyol a Delta-forrás titkáról. Ez utóbbi olvasóként hamar nyilvánvalóvá vált, annyit utalt rá Zahn. A befejezés kellően epikus lett, bár Thrawn esetében hirtelen jött el és ez hagyott bennem némi hiányérzetet.
Ha a szereplők közül egyvalakit ki kellene emelnem, mint kedvenc szereplő az nem lenne más, mint Talon Karrde.

>!
Trillian26
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

Izgalmas könyv volt, de a fülszöveg alapján nem egészen erre számítottam. Luke és Mara csapdábaesése például a könyv utolsó ötödében történt. Számomra a könyv nagyobbik része csak a várt csatára és C’Baoth terveinek előkészítése volt. Ezt nem tartom gondnak, nagyon jó alapja volt a végkifejletnek, viszont az sajnos elég rövidre sikerült. A szereplők továbbra is zseniálisak voltak, és a történettel sem volt ezen kívül semmi problémám. Mara problémájának megoldása is tetszett. A Delta-forrás kiléte is kiderült végre, engem meglepett. Thrawnt viszont egy picit sajnáltam. Összességében a trilógia nagyon tetszett, örülök hogy végre elolvastam.

>!
CoyoteStarrk
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

A 3. rész után, már csak túl akartam lenni rajta, semmi érdekesség, izgalom is alig. Ha Thrawn admirális karaktere nincs a könyvben be sem fejeztem volna.

>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: Az utolsó parancs

Szerk: 2015. augusztus 7.
Másodszori olvasásra is bitang jó. A történet izgalmas és feszült, az akciójelenetek jók, a szereplők érdekesek, C’baoth, Thrawn, Mara és Karrde nagyszerű. A trilógia legjobb része. Mindegy, hogy jónak vagy rossznak titulálják, kötelező alapmű a SW rajongók háza táján!
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/DDVt7v94jbk

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd
Szerk. vége.
———————————————————————————–
Fantasztikus befejezés, mind a trilógiának, mind ennek a könyvnek. Nagyon tetszett. A könyv humoros. A történet feszült, izgalmas, meglepetéseket tartogat. Fantasztikus helyszínek és hangulat jellemzi a regényt. Szerintem, aki most ismerkedik a SW könyvek világával, aki még nem olvasott egyet sem, az feltétlenül ezzel a trilógiával kezdje. Azonban ez csak az én személyes véleményem.

>!
Szukits, Szeged, 2006
462 oldal · ISBN: 9634971180 · Fordította: Nemes István, Szegi György

Népszerű idézetek

>!
Shinzo P

– Mielőtt elfelejtem, Luke – kezdte Han –, te felelsz a két droidért. Nem szeretném, ha Thripio bármihez hozzábabrálna Csubi vagy Lando távollétében. Stimmt?
– Persze – felelte a fiatal Jedi. Elkapta Mara pillantását, és jókedvűen rámosolygott. – Thripio hobbija a barkácsolás – magyarázta.
– És egyáltalán nem ért hozzá – vetette közbe Solo keserűen.

>!
PAVideoStudio

Ez történelem, kapitány, azok, akik nem tartják a lépést, lemaradnak, s csak messziről figyelhetik az eseményeket.
[Thrawn főadmirális Gilad Pellaeon kapitánynak]

203. oldal, 12. fejezet - Az utolsó parancs (Szukits, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Mitth'raw'nuruodo (Thrawn)
>!
Razor SMP

– Sima landolás – jegyezte meg Lando szárazon, vállát masszírozva a biztonsági öv alatt, amint Han lezárta a repulzorokat.
– Legalább a szenzortányér megmaradt – jegyezte meg Solo jelentőségteljesen.
Lando összerezzent.
– Nem szívesen veszítenéd el, ugye?
Han vállat vont, és bekapcsolta az életforma-szenzorokat. Ideje megtudniuk, mi van odakint. – Azt ígérted, meg sem karcolod – emlékeztette a másikat.
– Rendben – nyögte Lando. – Legközelebb én pusztítom el az energiapajzs generátorát, te meg berepülhetsz a Halálcsillag torkába.

245. oldal, Tizenhatok fejezet (Valhalla, 1993)

1 hozzászólás
>!
Anton_Gorogyeckij P

– Rendben – felelte Han, és érezte, hogy kiszárad a szája. Nem elég, hogy Leiát és az ikreket itt kell hagynia, még Thripiót is kénytelen magával vinni, aki valószínűleg egész úton szórakoztatni fogja őket süket, fellengzős, szuperművelt dumájával!

207. oldal (Szukits, 2006)

>!
risingsun

– Nincs teljesen egyedül – jegyezte meg Han szárazon. – Csubi le sem veszi róla a szemét a támadás óta. Az a nagy szőrmók még éjjel is az ajtónk előtt strázsál.
– Ez megnyugtató.
– Naná! A kölykök biztosan allergiásak lesznek a vuki-szőrre…

168. oldal, 11. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Endymion
Frederik Pohl: Átjáró