A ​túlélők keresése 34 csillagozás

Timothy Zahn: A túlélők keresése Timothy Zahn: A túlélők keresése

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mara ​és Luke Skywalker üzenetet kapnak az Ismeretlen Szektorok egyikében élő chiss-ektől. Az idegen teremtmények megtalálták a roncsait annak a Kirajzás nevű, hatalmas űrhajónak, amely még a klónháborúkat megelőzően hagyta el a Régi Köztársaságot. Egy nagy hatalmú chiss főnemes felkéri Marát és Luke-ot, hogy vegyenek részt a maradványokat átvizsgáló bizottság munkájában.
Miután a Jedik felszállnak a chiss hajójára, azzal kell szembesülniük, hogy nem ők az egyedüli meghívottak. Velük utazik Chak Fel százados, a Kéz Birodalmának képviselője, aki egészen különleges kíséretet hoz magával: az újjáteremtett 501-es légió négy rohamosztagosát. Csatlakozik hozzájuk a geroon nevezetű faj néhány tagja is, akik szeretnék leróni kegyeletüket az egykori expedíció résztvevőinek sírjánál. És megjelenik a hajón Jinzler nagykövet, az Új Köztársaság képviselője, aki szintén azért jött, hogy tisztelegjen az áldozatok emléke előtt.
Az expedíció útnak indul, és bár egy titokzatos szabotőr… (tovább)

Eredeti mű: Timothy Zahn: Survivor's Quest

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Szukits, Szeged, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971665 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2008
512 oldal · ISBN: 9789634971665 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Luke Skywalker · Mara Jade


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
salidigger P
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Egy újabb bőr lenyúzása a galaktikus rókáról, de ha már ilyesmire vetemedünk, akkor csak így érdemes csinálni! Ízlésesen is meg lehet fosztani a a bundájától a ravaszdit. :) Zahn semmi újat nem talált ki, „csak” fogta a jól ismert karaktereket és írt köréjük egy szórakoztató, izgalmas SW történetet. Ennyi. :)

>!
Saille P
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Kicsit vegyes benyomásom volt erről a könyvről. Nem volt rossz, csak egyes vonásaiban fura…
Előbb olvastam a Kirajzást mint ezt, így végig tudtam, mire megy ki a játék (mármint amíg csak a roncsokat fedezgetik fel). Az utazás közbeni események egy Agatha Christie-krimit idéztek.
Viszont a vagaarik cselszövését egyáltalán nem sejtettem, az jó poén volt. De szívesebben megtudtam volna többet a Kirajzásosok életéről, mindennapjairól, hogy élték túl azt az ötven évet….Csak a Jedi-gyűlöletüket taglalta az író, de az 500 oldalban nem volt annyi idő, hogy valaki rendesen felvilágosítsa őket, már rég nem úgy vannak a dolgok, amire ők emlékeznek. Persze volt erre utalás, de aztán mintha el sem hangzott volna. :/

A kötet inkább a Skywalker házaspárra koncentrált igazából….és hát ők nekem kicsit furák. Tudva Mara Jade múltját, meg Luke-ét, meg minden, valahogy nem állnak össze a dolgok – mint ahogy Han és Leia párosánál tökéletesen működik a kémia, itt viszont sokszor erőltetettnek érzem a nagy harmóniát. Nekem Mara kicsit olyan, mint egy fénykarddal ugráló akrobata – de ettől még nem lesz Jedi valaki. És fárasztó volt, mennyire nem tudott uralkodni az érzésein, abszolút egy átlagnőt hozott ebből a szempontból.

Ami meg Luke filózásait érinti a személyes kötődésekről, amelyek keretbe foglalják a történetet, hát nem igazán értek egyet vele. Pontosabban, nagyon nem veszi figyelembe, hogy a Köztársaság korában a Jedik magát a Köztársaság gerincét alkották. És több tízezren voltak fénykorukban: egy ilyen hatalmas szervezetnél nem lehet hogy mindenki az egyéni céljai felé menjen (és sokszor, sokféleképpen elmagyarázták már, miért nem támogatták az érzelmi kötődéseket: családi érdekellentétek, érzelmi befolyásolhatóság, kapcsolati elvárások, zsarolhatóság stb.) Luke-ék meg csak ketten vannak, ez azért csak anomália, nem paradigma még. Plusz azért az Új Köztársaságban a Jedik korántsem játszottak jelentős szerepet, ismerjük el: ott már inkább csak hobbiszinten működtek, persze, hogy általában nem volt probléma, ha emellett valaki megtartotta a családi és személyes kötődéseit.

A chissek szerepeltetése is jó volt a könyvben, bár az meglepett, hogy mennyire utálták utólag is Thrawnt, aki bár egyénieskedő de zseniális hadvezér volt szerintem. Mondjuk az a klón-izé már túlzás volt (tudom van valami ilyen könyv is, de azért 3x-ra csak nem fog feltámadni!).

Szóval mindenképp kiváncsi voltam a Kirajzás utóéletére, és erre jó volt ez a kaland.

>!
Ebe_Endocott
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Tetszetős történet volt, igaz elég nehezen indult, már-már unalmas volt a felvezetés, illetve az is vont le az olvasási élményből, ahogy az oldalak előrehaladtával kezdett tudatosulni bennem, hogy a korábbi Zahn könyvekkel ellentétben itt bizony egyetlen szálon fognak futni az események.
Na de a közepe felé jöttek a fordulatok, az akció, az izgalmak, nagyon felpörgött a dolog és rengeteg új infót megtudtunk a Kirajzásról, az kárpótolt mindenért.
Aztán a végén talán megint egy kicsit túl lett húzva a spoiler rész, de azért izgalmasnak megmaradt.
Nem tudom, de élek a gyanúperrel, hogy épp elég sok kérdés a régebbi történésekkel kapcsolatban maradt megválaszolatlan, és alig várom, hogy a Kirajzásból majd mindez kiderüljön.
Egy észrevétel: most így nem tudom felidézni, hogy a korábbi könyvekben hogy volt, de nekem nagyon furcsának hatott, hogy Mara és Luke még így majd 20 év ismeretség távlatából is magázta Karrdét…

1 hozzászólás
>!
Allegra
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Jobban tetszett mint a Kirajzás. Szépen fel volt építve a történet, a különböző szálak összeértek a végére, bár néha a fejemet kapkodtam,hogy most akkor mi is van. Lassan indult be, a vége meg kicsit kapkodós lett számomra.
Érdekes volt úgy olvasni, hogy a szereplőkkel ellentétben én mindent tudtam arról hogy mi történt a Kirajzással, olyan szereplők is megjelentek akik a Kirajzásból már ismertek voltak.
Jól bánt a már jól ismert szereplőkkel, Luke, Mara, Chissek, Kéz Birodalmának katonáinak és a kirajzás túlélőinek jellemét jól adta vissza, magát a star wars világát is érzékletesen ábrázolta, mégis nekem hiányzott valami belőle, ami teljessé tette volna. Nem tudtam magam igazán beleélni, nem szippantott be a világába-amit igazán sajnálok.

7 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Imádom Zahnt, lenyűgöző a történet, izgalmas, fordulatos, a szereplőkért lehet izgulni, és a vége annyira Zahn-os lett. Viszont a Kirajzás (mivel balga módon azt olvastam hamarabb) egy kicsivel jobban tetszett.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/wU6Q0hqQS0g

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

5 hozzászólás
>!
Hippoforaccus
Timothy Zahn: A túlélők keresése

A történet maga nagyon tetszik. Jó az ötlet, de szerintem rossz a kivitelezés.
Pörgős történet lehetne, de annyi helyen akasztja meg a rengeteg párbeszéd, hogy ellaposodik tőle az egész. spoiler
Lényeg a lényeg: Jó sztory, de 100-150 oldalnyi duma nélkül sokkal jobb lenne.

>!
JustOneMorePage
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Star Wars: Alapból csak jó lehet. A lázadás utáni évek, megint csak jó pont. A könyv vastag, de egyetlen felesleges oldal sem volt benn. A sztori izgalmas, és nagyon Srar Wars érzetet biztosít az olvasóknak, én nagyon nagyon gyorsan haladtam az olvasásával, kétszer is kiolvastam és gondolkodom a 3.on is. A fordulatok nagyon élesek benn, sokszor szinte megszólalni sem tudtam tőlük. A jedik mellet nagyon örültem hogy vannak benn rohamosztagos katonák is akik végre nem csak az agyatlan golyófogó szerepét kapták. A raktár rész pedig bónusz mivel sikerült kissé félelmetessé tenni vele a hangulatot. Az egész mű egy hatalmas hajón játszódik, ami megint csak lenyűgözött engem. Minden SW rajongónak kötelező darab.

>!
ChrisAdam
Timothy Zahn: A túlélők keresése

A kedvenc Star Wars könyvem. Egyszerűen minden benne van. Hangulatos, titokzatos, zseniális szerelmi szál, jól illeszti a krimi műfajt a sci-fihez. Szóval nekem a legjobb!

>!
Eynregiujkonyvek I
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Engem a Kirajzás miatt érdekelt nagyon ez a könyv, na meg az Ismeretlen Régiók, a Chiss űr is vonzotta a fantáziámat. Ez nem olyan pörgős, kicsit nyomozásszerű a történet, de a Kirajzás miatti nosztalgia érdekfeszítővé teszi. Teljes bemutatásom a regényről: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2016/03/a-tulelok-kere…

>!
Kóródi
Timothy Zahn: A túlélők keresése

Két fő kérdés köré épül a könyv. Melyből az egyik megfejtést már ismertem, mivel elolvastam az előzmény könyvét, a Kirajzást. Így csak az a kérdés maradt előttem, hogy ki okozhatja a bűncselekményeket. Számomra meglepő volt, olyan csavarral állt elő az író, amit nem feltételeztem, pedig adott rá utalást, valamiért azonban még sem kapcsoltam. Luke és Mara nagyon jó párost alkotnak. A Jedi házaspár kiválóan kiegészíti egymást. Hagyják a másikat kibontakozni, mert még Luke az Erővel bánik jól, addig Mara a fénykarddal. És így összefogott harcuk nem csak látványos, de elsöprő erejű is, egyszóval jó volt ezeket a jeleneteket olvasni.

Teljes véleményemet itt olvashatjátok: https://korodi.wordpress.com/2016/07/30/star-wars-tulel…


Népszerű idézetek

>!
PAVideoStudio

Vagy ápolod, gondozod, és fejleszted a képességeidet, hogy a saját javadat, és persze mások javát szolgálják, vagy pedig mélyen eltemeted őket, és megpróbálsz úgy tenni, mintha soha nem is léteztek volna. Csakis ezt döntheted el.

346. oldal, 19. fejezet - A túlélők keresése (Szukits, 2008)

>!
Ebe_Endocott

Hosszú, színes fémszálakkal teleszőtt, díszes és súlyos köpenyt viseltek egyszerű ruházatuk felett, és valamennyiük vállán ott lengedezett egy-egy saját, kikészített wolvkil. Luke élt a gyanúperrel, hogy az eleve hűvösebb környezetet kedvelő teremtményeknek erősen melegük van a vastag, többrétegű ruházat alatt.

135. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
>!
PAVideoStudio

Viszont már eleget élt az Új Köztársaságban ahhoz, hogy tudja, senkinek sem kell okvetlenül megértenie egy idegen kultúra valamennyi apró mozzanatát. A békés egymás mellett éléshez csupán azt kell elfogadni, hogy a sokszor különösnek tűnő törvények és szokások fontosak azoknak, akikre vonatkoznak, és a kívülállóknak kötelességük tiszteletben tartani ezeket.

196. oldal, 13. fejezet - A túlélők keresése (Szukits, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
>!
PAVideoStudio

Mara a mennyezetet bámulta, és azon tűnődött, hogy vajon mi zajlik a bensőjében.
Olyan hirtelen történt az egész, olyan gyorsan csapott le rá a bűntudat, hogy úgy érezte magát, mintha egy könyörtelen kéz torkon ragadta volna. Egy csapásra ott kísértett körülötte minden, amit a Palpatine szolgálatában töltött évek alatt tett, látott vagy hallott. A kínvallatással egybekötött nyomozások. A szabadságjogok semmibevétele. A sommás ítéletek.
A statáriális kivégzések. Az orgyilkosságok.
De Mara úgy hitte, hogy mindezt már maga mögött hagyta. Vagy mégsem? Hiszen ő sosem állt igazán a sötét oldalon! Ezt maga Luke bizonyította be neki, vagy három évvel ezelőtt. Igen, legjobb tudásának megfelelően, őszinte szívvel szolgálta az uralkodót és a Birodalmat, csakhogy, amint az utóbb kiderült, mindvégig félrevezették. Szándékosan elferdített információkat adtak neki.
És vajon mi volt az, ami felidézte benne mindezt? Fel és az ő rohamosztagosai, vagyis a Birodalom hatalmának és erőszakosságának legfeltűnőbb, kézzelfogható jelképei? Vagy valami egészen más, ami sokkal szövevényesebb, sokkal finomabb, és persze láthatatlan? […]
Ám Palpatine végül az életével fizetett a bűneiért. Ugyanígy járt Darth Vader, valamint Tarkin és az összes többi csúcsvezető. Még Thrawn is meghalt, pedig őbelé több tisztesség szorult, mint az összes többi vezetőbe együttvéve. A Palpatine körüli, szűk hatalmi kör tagjaiból egyedül ő, Mara Jade, a Császár Keze élte túl a császár Galaktikus Birodalmának bukását.
De miért?

129-130. oldal, 7. fejezet - A túlélők keresése (Szukits, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Mara Jade

Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
On Sai: Lucy
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Peter F. Hamilton: Pandóra csillaga I-II.
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Iain M. Banks: Közelkép
Dan Abnett: Hórusz felemelkedése