A ​múlt kísértete (Thrawn keze-duológia 1.) 37 csillagozás

Timothy Zahn: A múlt kísértete Timothy Zahn: A múlt kísértete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az egykor hatalmas Birodalom a totális összeomlás szélén toporog; a hatalmas csillagromboló flottának már csak a kísértete maradt. Napról napra újabb és újabb semleges rendszerek csatlakoznak az Új Köztársasághoz. Ám ahogy a háború befejezése látható közelségbe kerül, az új koalíciót épp az veszélyezteti, ami a sikerét meghozta. A szövetséget alkotó idegen fajok és kultúrák között kiújulnak az ősi ellenségeskedések és rivalizálások. Leia hercegnő mindent elkövet, hogy összetartsa az Új Köztársaságot, ám az ellenségei túlságosan erőteljesek. Egy ambiciózus moff intrikáival megosztja a törékeny szövetséget, és küszöbön áll a polgárháború. Ráadásul jelentés érkezik arról, hogy a tíz éve halottnak hitt Thrawn admirális mégiscsak él. A Birodalom legravaszabb és legkíméletlenebb hadura visszatért, hogy győzelemre vezesse a birodalom erőit.

Eredeti mű: Timothy Zahn: Specter of the Past

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Szukits, Szeged, 2011
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972082 · Fordította: Szente Mihály
>!
Aquila, Debrecen, 1999
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634343597 · Fordította: Békési József

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Talon Karrde


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
marschlako P
Timothy Zahn: A múlt kísértete

Végre egy jó kis SW regény, aminek megvan a várva várt hangulata, s lendületes és érdekes is. Persze a történetvezetés néha itt is erőszak áldozata lett (ha nincs más, kisegít a jó öreg véletlen), meg túl sok volt a politika, de hát a Birodalom összeomlása után nem is lehet másra számítani, mint egy jó kis torzsalkodásra; hiszen ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek. A diktatúrákban mindig rend van – aminek persze mindig irtózatos ára van –, a demokrácia pedig hamar anarchiába, oligarchiába csap át*, s így van ez a messzi-messzi galaxisban is, ahol sajnos úgy tűnik, az idegen fajok is az ember sohasem változó kaptafájára teremtettek. Szerencsére mindig akadnak olyan elkötelezett lények is, akik próbálják a józan ész hangját érvényre juttatni a Birodalom populista aknamunkája ellenében, hogy a gazdaságilag és katonailag is jóval erősebb Új Köztársaságot megpróbálják megmenteni a széthullástól. Nem kell megijedni, a regény nem ennyire filozofálgató, csak nekem jutott ma eszembe róla ez a metrón zötykölődve.

Izgalmakban és fordulatokban (valamint intrikában) tehát nincs hiány. A régi jó ismerősök mellett újak is megjelennek ugyan, de nekem a régiek vitték a hátán a könyvet (a jó öreg Luke, Han és Leia, Mara, Lando, Karrde no és persze Pellaeon). Bár azt mondják, ez a történet ma már csak legenda, de én egy olyan párhuzamos univerzumban élek, ahol még valóság.

* Már Platón is megmondta, hogy „A szertelen szabadság, úgy látszik, szertelen szolgaságba csap át, magán-, és állami életben egyaránt.” spoiler

2 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P
Timothy Zahn: A múlt kísértete

Zahn mester ismét nem hazudtolta meg magát. Izgalmas történet, nagyon jól kidolgozott karakterek, és sok-sok politizálás (amit én mondjuk annyira nem favorizálok). Ha valaki úgy dönt, hogy belekezd, az készítse mellé a duológia másik részét is, mert mondhatni a kettő egy könyv, csak gondolom túl magas lett volna az oldalszám, ha egyben nyomtatják ki.
Olvasását a Thrawn trilógia letudása után javasolnám, mert azt a történetszálat görgeti tovább.

>!
ppayter
Timothy Zahn: A múlt kísértete

Van a történetben egy összetevő, ami a Thrawn-trilógiából nagyon hiányzott: lassabb, szinte már filozofikus részek az akció közben. Ez, illetve hogy végre nem „Clone-i háború”-t és hasonló hülyeségeket fordítottak klónháború(k) helyett, az egyik legjobb folytatásregénnyé teszi a könyvet, remélhetőleg a továbbiakban nem fog romlani a színvonal.

5 hozzászólás
>!
Bellatrissa
Timothy Zahn: A múlt kísértete

Az állandóan összeomlás szélén álló Birodalom igazán összeomolhatna végre, mert szerintem már kezdenek túl sok bőrt lenyúzni róla. Leiáék történetszála unalmas, nem tudott lázba hozni túlzottan a bothaiak ügye, a Thrawn keze és az ismeretlen eredetű kis hajó viszont érdekes, abból remélem valami izgalmas fog kibontakozni. Nagyon örültem, hogy Pellaeon még szerepel (hiába, nekem akkor is ő volt a kedvencem, amikor Thrawn még élt). Remélem a folytatás azért jobb lesz, mert ez kicsit unalmas volt.

2 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Timothy Zahn: A múlt kísértete

Izgalmas, feszült, Zahn karakterei erősek, folytatásért kiált.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/JNhVekZJsdk

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2011
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972082 · Fordította: Szente Mihály
>!
ChrisAdam
Timothy Zahn: A múlt kísértete

Ez annyira nem tökéletes, mint A jövő látomása, mert itt még nem forr ki a történet. De így is nagyon izgalmas! 8cs.

>!
Dominik_Blasir 
Timothy Zahn: A múlt kísértete

Nagyszerűen hozta a Thrawn-trilógia hangulatát – Thrawn nélkül. Kellemesen kalandos és izgalmas marad a végéig, miközben a főadmirális személye után keletkezett űrt próbálták feltölteni több-kevesebb sikerrel. Sajnos Pellaeon nem elég erélyes, hogy pótolja Thrawnt, de sokan együtt talán már képesek rá. A különböző szervezkedések, titkos tervek és szövetségek még biztosan sok mindent tartogatnak a duológia második részére, de már itt is érdekesebbé tették a művet. Eddig a Luke/Mara/Han/Leia szereplésű történetszálak kötöttek le a legkevésbé, de ez még később talán változik, mindenesetre a Karrde, illetve a különböző birodalmi szálakat nagyon élveztem.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-10-20+…


Népszerű idézetek

>!
Dominik_Blasir 

– Feladom – tárta szét a karját. – Mivel lehetne téged végre a mi oldalunkra állítani?
– Ó, nem is tudom… – tűnődött el Karrde. – Téged mi tántorított el a független kereskedők gondtalan életétől?
Han elfintorodott.
– Leia – jelentette ki.
– Pontosan – mondta Karrde szárazon. – Na már most, ha lenne egy húga… gondolom, nincs neki…
– Én nem tudok róla – vont vállat Han. – Bár… a Skywalker-famíliánál sohasem lehet tudni.

Hetedik fejezet; 126. oldal (Szukits / 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Talon Karrde
>!
Hippoforaccus P

Lépjen be egy csempészbandába! (…) Megismerheti a galaxisnak azt az oldalát, amit egy turista sohasem láthat!

211. oldal

>!
Hippoforaccus P

Ha egy vuki megy előtted, biztosra veheted, hogy senki nem áll az utadba

18. oldal


A sorozat következő kötete

Thrawn keze-duológia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Endymion
Frederik Pohl: Átjáró