A ​Birodalom örökösei (Star Wars: Thrawn-trilógia 1.) 221 csillagozás

Timothy Zahn: A Birodalom örökösei Timothy Zahn: A Birodalom örökösei Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak. Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi lovagok sorában.

Sokezer fényévnyire innen a császár utolsó megmaradt hadura átveszi a hatalmat a birodalmi flotta szétszórt maradványai felett, és miután felkészítette erőit a háborúra, megcélozza az Új Köztársaság szívét. A birodalmi admirális olyan létfontosságú felfedezéseket tesz, melyek romba dönthetik mindazt, amiért a lázadók oly sokáig küzdöttek. A kirobbanó összecsapás hősies kalandjai, rejtélyei és galaktikus léptékű eseményei egy olyan történetté állnak össze, mely méltán lett a Star Wars sorozat hivatalos folytatása.

Eredeti megjelenés éve: 1991

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Science Fiction

>!
Szukits, Szeged, 2017
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974284 · Fordította: Novák Csanád
>!
Szukits, Szeged, 2007
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634971083 · Fordította: Novák Csanád
>!
Szukits, Szeged, 2005
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634971083 · Fordította: Novák Csanád

1 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa · Mitth'raw'nuruodo (Thrawn) · Mara Jade · Lando Calrissian · Wedge Antilles · Talon Karrde · Gilad Pellaeon

Helyszínek népszerűség szerint

Tatuin · Dagobah · Kashyyyk


Kedvencelte 23

Most olvassa 8

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Sok éve már, hogy volt szerencsém Zahn trilógiájának első két részét elolvasni (sajnos a 3. rész nem volt meg a könyvtárban), de már akkor megkedveltem a történetet. Ráadásul rendelkezem A Birodalom örököseinek magyarul is megjelent képregényadaptációjának egyharmadával, így a sztori elejét mondhatni betéve tudom. A decemberben érkező VII. rész lehet „kiütötte” a trilógiát az eddigi helyéről, de én az EU-olvasásomban pont most láttam idejét, hogy sort kerítsek rá ismét, ráadásul ezúttal végig.
A sztorira sok szót nem vesztegetnék, a lényeg ott van a fülszövegben. Röviden, jó, fordulatos, behoz pár érdekes új karaktert és akkor még új helyszínt (mint a Coruscant vagy a Kashyyyk), egyedül talán a túl sok véletlent lehetne felhozni, de a történet a galaxis viszonylag kis szegletén játszódik, így e felett is szemet lehet hunyni.
A hangulat viszont teljesen a helyén van, mintha csak egy újabb Star Wars filmet látna maga előtt az ember. Luke ugyan tapasztaltabb lett, Han már majdnem apa, Leia pedig kiképzés alatt álló jedi, de továbbra is azok a karakterek, akiket az ember a trilógia alatt megkedvelt. A többiek – Artu, C-3PO, Lando vagy épp Wedge – pedig hozzák a szokásos formájukat.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1991
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632018 · Fordította: Novák Csanád
3 hozzászólás
Leonidas>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Mióta először láttam a Csillagok háborúja filmet(Új remény), azóta rajongója vagyok a filmeknek. Főleg a klasszikus trilógiát szeretem, az 1-3 rész már kevésbé nyerte el a tetszésem. A SW könyvek valamiért nem vonzottak túlzottan, az évek során elolvastam párat, de most éreztem úgy, hogy be kell pótolnom a lemaradásom. A Thrawn trilógia egyelőre jó döntésnek bizonyult.
Többször olvastam, hogy a rajongók hiányolják Zahn regényeiből az igazi SW hangulatot. Szerintem nem hiányzik az a bizonyos hangulat.
Fordulatokban gazdag, izgalmas pillanatokkal teletűzdelt olvasmány. Remekül felépített, végig olvastatja magát és egy pillanatig sem unalmas.
Jól ábrázolta a klasszikus trilógia szereplőit. Talán csak Luke karakterét éreztem picit másnak, Wolverton (Szökevények) ezen a téren jobban teljesített. A saját karakterei jól beépülnek és tovább színesítik a történetet.
Thrawn zsenialitása nehéz helyzetek sokasága elé állítja hőseinket. Véres csaták, üldözések és számtalan veszély vár rájuk.
Nagyon jól megírt, igényes sci-fi regény. Érdemes elolvasni.

14 hozzászólás
risingsun>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban, mikor még George Lucas uralkodott a Star Wars univerzum felett, akkor még ezt a könyvet tekintették hivatalos folytatásnak. Ám miután elengedte a trilógiából időközben 6 részesre bővült film-univerzumának a kezét, minden egészen más, friss szellemiséget kapott. S mindez 2015. decemberében az új, 7. rész bemutatásával valósággá lett, eltörölve az eddig csak könyvben létező (s ezek után úgy tűnik még jó darabig csak abban maradó) folytatások hivatalos voltát. Pedig…

Pedig úgy érzem a Timothy Zahn által elképzelt folytatás sokkal jobban és szorosabban kapcsolódik az előzményekhez, mint a nemrég bemutatott film. Pontosabban sokkal klasszikusabban, a régi vonal megtartása mellett folytatja a történetet ott, ahol a Jedi visszatérben befejeződött. A Császár, Darth Vader ugyan elbukott, de a Birodalom, ha romokban is, még tartja magát. A Lázadók tehát győzedelmeskedtek, nekikezdtek az Új Köztársaság kiépítésének. De akiket eddig egy oldalra terelt a Birodalom elleni harc, most a közös ellenség bukásával már széthúznak, az egység megbomlik, előtérbe kerülnek a személyes, egyedi érdekek. Politikai csatározások kezdődnek, miközben az Új Köztársaság alapjai még meg sem szilárdultak. Ezt a gyengeséget és kialakulatlanságot kihasználva, a széthullott Birodalom megmaradt erőinek egyesítésével Thrawn főadmirális a galaxis peremvidékén támadásba lendül…

Izgalmas, szórakoztató, pont olyan amit az ember egy sok részes történet folytatásának el tud képzelni. Az alapok már megvannak, a karaktereket már ismerjük, azokkal nem kell sokat foglalkozni, erre épülve jöhetnek az új kalandok. S mivel a klasszikus csapatot (Luke, Leia, Han, Csubi, Lando no és persze a droidok) veszi elő és helyezi a cselekmény középpontjába Zahn, így könnyen belopja magát a klasszikus trilógia kedvelőinek szívébe. Persze azért új szereplőket és helyszíneket is behoz a történetbe, ezzel is tovább színesítve a már megismert világot, de ezt is nagyon ügyesen teszi. Sorsuk, szerepük, céljaik szépen beleolvadnak a korábbi eseményekbe. Ügyesen mutatja be az elmúlt és jól ismert eseményeket az ő szemszögükből, ezáltal is megerősítve helyüket az SW univerzumban. Azt pedig határozottan egy hatalmas piros ponttal jutalmaztam, hogy a Birodalom a teljes galaxis feletti uralom megszerzését nem egy korábban már besült módon szeretné ismét megvalósítani spoiler.

Engem tehát meggyőzött, úgyhogy nem kérdés, jöhet a folytatás!

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1991
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632018 · Fordította: Novák Csanád
4 hozzászólás
petamas P>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Az általam olvasott Star Wars könyvek közül Timothy Zahn Thrawn-sorozatát szerettem a legjobban mindig is. Maradéktalanul hozza az eredeti filmek hangulatát, a kék bőrű főadmirális alakjában pedig számomra minden idők egyik legemlékezetesebb főgonoszát alkotta meg a szerző. Tulajdonképp nem is igazán gonosz ő, csupán egy tehetséges hadvezér, aki hisz a Birodalom eszméiben. Motivációi érthetők, módszerei (egy-két kivételtől eltekintve) elegánsak és zseniálisak.

Az utóbbi években nagyrészt a Klónháborúkra fókuszált a SW-univerzum minden médiumban, illetve a trilógiáktól távoli időszakokra: a Régi Köztársaság múlt homályába vesző korára, vagy pedig a távoli jövőre (pl. Star Wars: Legacy). Ez a könyv még a klasszikus időszakban, a második Halálcsillag pusztulása, és Birodalom bukása utáni pár évben játszódik. (Az első Expanded Universe regények egyike.) Sajnos a Disney-féle új kontinuitásban már nem szerepel, pedig évekig reménykedtem benne, hogy ha mást nem is, de ezt megtartják. Kár, hogy a jövőre mozikba kerülő hetedik epizód nem erre a kötetre épít, sőt, valószínűleg ellen is mond neki, ez azonban nem von le értékeiből: a Birodalom örökösei 20 évvel születése után is igen erős Star Wars regény, és két folytatása is hozza a színvonalat.

8 hozzászólás
zamil>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Régi adósságom, hogy elolvassam a Thrawn-trilógiát már sokat hallottam róla. Tényleg szórakoztató, teljesen el tudtam képzelni, mint az alap trilógia folytatását. Jól sikerült az írónak megragadni a hangulatot, és a Han Solo fanyar humorát. Sokszor képszerűen jelentek meg az események, régi ismerősökkel találkoztam újra.
Maga történet is mondhatjuk izgalmas az új admirális érdekes, vérbeli birodalmi karakter.
Talán csak az örült Jorus C'baoth jedi mester lógott ki számomra.
Nehéz külön bontani a három könyvet, mert szorosan egy történet, célszerű együtt is kezelni őket.

salidigger>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Mennyire kellett nekem ez a könyv az „Utolsó jedik” után! Miért nem lehetett ezt a történetet megfilmesíteni? Mert ez hamisítatlan Star Wars, azért…Nem mellesleg Thrawn admirális karizmatikusabb, (Egyáltalán:karizmatikus!) mint amiről sznók és kájló álmodhat…Persze azért vannak itt hibák, közel sem tökéletes a könyv és valószínűleg a bőséggel mért csillagokra is az a magyarázat, hogy jókor emeltem le a polcról.
De akkor is…rohaggyá meg dizni!

2 hozzászólás
Shinzo P>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Igazán sajnálatos, hogy Thrawn főadmirális, a birodalom (vagy talán inkább a császár) bukása utáni, kalandjai csak most keltették fel az érdeklődésem, miután nemrégiben, sok más történettel együtt, legendává vált. De mindezek fényében is azt mondhatom, ez a tény semmit sem von le az értékéből. Egy igazán jól megírt, izgalmas sztori kezdetén vagyunk. Jó érzés volt visszakapni a régi szereplőket, megtudni mi lett sorsuk az endori csata után… Bár a könyv régen íródott, azóta kapott jónéhány előzményt is, így most olvasva már az „új” karaktereket is régiként lehetett üdvözölni (ez volt számomra Pellaeon, Mara és Thrawn). Ez is az író érdeme, ahogy ezeket a történeteket ilyen szépen összehangolta. Ha kronológiában nézzük, sem tűnik fel, hogy a vége sokkal előbb íródott.
Szóval összességében, nagyon tetszett, kíváncsi vagyok a folytatásokra, ezért nem is hagyom abba.

LoneWolf>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Úgy érzem, hogy nem is kezdhettem volna jobb darabbal a nyomtatott Star Wars történetek sorát. Sokkal szebben illeszkedett a klasszikus trilógiához, mint a Disney 3 számozott alkotása és mindezt azok majmolása nélkül érte el. Nem volt tehát újabb bolygópusztító gépezet, vagy más „CTRL-C + CTRL-V” alapú fordulat a műben, minőségét tekintve mégis a Birodalom Visszavág szintjén mozgott valahol. Ügyesen, karakteréhez hűen mozgatott minden már megszeretett szereplőt, miközben valóban érdekes és összetett barátokkal / ellenségekkel bővítette az univerzumot. Az egyik ilyen természetesen eme trilógia központi figurája, Thrawn főadmirális, aki lényegében a „Birodalom Sherlock”-ja. Zseniális taktikai érzéke, félelmetes hidegvérrel, illetve szinte kikezdhetetlen nyomolvasási és következtető képességgel párosul, ami izzasztó ellenféllé teszi őt az Új Köztársaság jelenleg nem túl stabil irányításával, illetve erőivel szemben. A másik ilyen: Mara Jade, aki szintén nem volt ismeretlen számomra, hisz az itthon is kiadott, Dark Horse féle képregényadaptációkban találkozhattam vele. Háttere ennek ellenére új volt számomra és alig várom, hogy többet olvassak róla, hisz már most az SW legerősebb hölgyének érzem, persze csak Ahsoka után. Érdekesség, hogy a kötet még jóval az előzmény trilógia elkészülte előtt íródott, így a klónháborúkra csak minimális, de annál velősebb utalásokat találni. Zahn azonban már itt elhintette egy sokkal később megírt sztorija, a Kirajzás alapjait, ami egészen az említett Birodalom előtti időkre nyúl vissza. Emellett persze bőven említésre kerülnek az Új Remény, a Birodalom Visszavág és a Jedi Visszatér eseményei is, melyeket néhány ponton ki is bővített. Örültem, hogy bővebb betekintést nyerhettünk a wookie kultúrába is, bár az egyik univerzális nyelvet beszélő szőrmókot valahogy nehézkes volt magam elé képzelni. Ezzel nem csak vele voltam így. Valószínűleg csak a kissé régiesnek érződő fordítás miatt, de pár leírás után még mindig csak a fejemet vakartam, szóval élőlény, vagy jármű kapcsán inkább kerestem egy-egy illusztrációt a neten, hogy könnyebb legyen a dolog. Így voltam pl. a Chariot-osztályú hajóval, a ysalamirikkel és a noghrikkal is, bár az utóbbiról kiderül, hogy már a Rebels szériában is láttam a fajt. Persze nem csak a leírásokkal volt bajom. Néhány szimpla szóhasználattól a falat tudtam volna kaparni. Légirobogó, felkattintott lézerpenge, meg társai… Nem egyszerű, nem beszélve pár fonetikusan leírt névről, mint a Csubi (ami amúgyis Csuvi lenne), vuki, Thripió, vagy az Artu. Igyekszem magam túltenni ezeken, de így az első alkalommal nem volt könnyű feladat.
A történetét nézve, néhány picit lassabb fejezettől eltekintve, kellően változatosnak és fordulatosnak éreztem, így akadt benne szinte minden, amit a franchise-tól mára elvárnék, pedig egy idén 30 éves kötetről beszélünk. Látszik Zahn írásán, hogy kellő szeretettel és átgondoltsággal szőtte tovább a Lucas által megkezdett fonalat és emiatt kíváncsian vágok bele a folytatásba, plusz bátran ajánlom ezt mindenkinek, aki hozzám hasonlóan csalódott a Disney féle folytatásokban.

bonnie9 P>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Jó volt visszarepülni a csillagok közé a Millenium Falcon fedélzetén. Ugyan nagyjából ezerszer láttam a filmeket (mármint az őshármast, az igazit), de könyvként utoljára kamaszkoromban volt a kezemben a A Jedi visszatér.
Mit várjon a könyvtől az, aki gyerekkorában kimaradt az eredeti Csillagok Háborúja feelingből: halványlila fogalmam sincs.
Mit várjon a könyvtől az, aki aki a 80-as évek lánya, még látta a nem digitálisan felújított filmeket VHS-en, akart egy házi Chewie-t és halálosan szerelmes volt Han Soloba is… – meg Mulder…meg Jack O'Neill…: azt, hogy ez egy átkozottul jó könyvet fog olvasni.
Luke végre kevésbé hebehurgya, ami így alapvetően sokkal szimpatikusabbá teszi a személyiségét.
Han, „még mindig szeretem Han”. Furcsa volt látni eleinte ebben a tőle elképesztően idegen helyzetekben, amit legalább annyira gyűlölt, mint én. Örültem, hogy végül visszakaptuk a hajónk és a fegyvereinket!
Leia. A filmben sem voltam nagy rajongója, most sem vált a kedvencemmé a túltaktikázása, de szegény nem nagyon tehet mást a pozíciójában…és a történetbeli állapota sem húzta közelebb a szívemhez. Tudom, hogy a logika megkívánja, meg kell a folytatáshoz, de hát no…
Thrawn: Rég nem találkoztam ennyire zseniális és szimpatikus főgonosszal. Minden tiszteletem az övé. Komolyan nehezemre esik, hogy ne neki drukkoljak.
Összességében mit kaptam a könyvtől? Mindazt, amit vártam. A klasszikus SW érzés, ritmusában, hangulatában, mindenben. Régi barátokat, új ellenséget, és néhány jól megválogatott mellékszereplőt mindkét oldalra, egy nagyjából kiszámítható, ám mégis érdekes történetbe ágyazva. Tökéletesen illeszkedik az univerzumomba.

Krajnyák>!
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei

Luke, Leia és Han valahogy sosem nőttek a szívemhez. Nem azt mondom, hogy nem kedveltem őket, de én nem miattuk szeretem a filmeket. Engem az egésznek a hangulata ami lenyűgözött anno. Űrhajók és űrcsaták, lézerpisztolyok és fénykardok, az Erő misztikuma. Ezek azok amik miatt imádtam az eredeti trilógiát nem pedig a karakterek. Egészen eddig szándékosan kerültem azokat a könyveket amiknek ők a főszereplőik.
Hát a nagy áttörés most sem következett be. Továbbra sem tudok aggódni a főszereplő hármas sorsáért. De itt már jóval többek lettek mint a filmekben. Talán úgy tudnám kifejezni, hogy emberibbek lettek számomra. Han már nem egy nagyszájú csempész, hanem férj, apa, és aktívan részt vesz a Köztársaság újjáépítésében. Luke már nem csak egy kölyök a tatooineról, hanem tapasztalt jedi. Leia próbálja újraépíteni a Köztársaságot, Luke tanítványa, és nem utolsó sorban nemsokára anya lesz.
Mara Jade és Thrawn viszont már így első találkozásra is kedvelhető karakterek. Thrawn ambiciózus, logikusan gondolkodik és érvel, egy igazi stratéga. Mara Jade kapcsán kiváncsi vagyok hogyan jut majd el ahoz a bizonyos végkifejlethez. Mert ugye, néhány évvel ezelőtt sikerült elspoilerezni magamnak mindkettőjük sorsát :D


Népszerű idézetek

ppayter>!

– Nincs válasz – mormolta Aves. – Vagy talán csak észrevétlenek akarnak maradni…
– Ha észrevétlen akarsz maradni, nem csillagrombolóval közlekedsz – mutatott rá Karrde.

harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Talon Karrde
4 hozzászólás
bonnie9 P>!

Mindennek az árnyoldalát látni annyi, mint meginvitálni a paranoiát.

23. oldal

2 hozzászólás
Emerencia P>!

Nincs – gondolta szomorúan –, nincs varázspálca, amely egy intéssel mindent jobbá tehet.

25. oldal

Szelén>!

Pellaeon felé fordult, a tekintetük találkozott.
– Elnézését kell kérnem, admirális, hogy az imént a szavába vágtam.
Thrawn halványan elmosolyodott.
– Túl hosszú ideig szolgált Vader nagyúr mellett, kapitány. Nem szoktam a jó ötletek kiagyalóját megbüntetni csak azért, mert nem az én fejemből pattantak ki azok a bizonyos gondolatok. Az akaratomat nem kényszerítem rá senkire oktalanul.

bonnie9 P>!

– […] Mostanság családi problémái vannak; tudja, megkezdődött a tanítás…
– Kisebb viták a gyerekek között? – érdeklődött Han.
– Inkább a lefekvés körül – magyarázta Winter. – Elsősorban a kicsivel, aki felkel éjszaka olvasni, meg más effélék. Érti, ugye?

236. oldal

Szelén>!

– Egész jó munkát végeztél – vetette közbe Solo. – Ámbátor a javát újra kellett csinálnunk Csubival.
– Hát ez gyönyörű! – morogta Lando. – Még egy kis tuningolás, és az egész nem ér semmit!
– Csubinak lesz ehhez némi hozzáfűznivalója – vont vállat Han. Torve-ra kacsintott. – De hát te ismered az egész históriát, nemde?
Torve elvigyorodott. – De nem első kézből. Szeretek beszélgetni az ügyfeleimmel, hogy kiderüljön, mennyire becsületesek velem. Aki nem mond igazat a saját dolgait illetően, az hazudni fog az üzletben is.
– És most már megbízol bennünk?
– Mint baba a cumiban – bólintott egyre vigyorogva Torve.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Lando Calrissian
SDániel P>!

Luke nem tudta elfojtani mosolyát. Thripio próbálkozásai, hogy egyszerre legyen segítőkész, érdeklődő és udvarias, rendre eredménytelenek maradtak. Mulatságosnak legalább mulatságos volt a dolog.

22. oldal, Második fejezet

Krajnyák>!

A Zsivány kötelék parancsnokává történt kinevezése óta első ízben bánta meg, hogy elutasított minden más előléptetést: a magasabb rang lehetővé tenné, hogy feleseljen egy kicsit.

367-368. oldal, Harmincegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Wedge Antilles
Somogyip>!

– Rendben, Artu. Már tudom, mihez fogunk – szólt a robotnak. – Az antenna külső huzalozása sérült, de nem hiszem, hogy a mag is tönkrement volna. Ha találunk a hajóban tíz kilométernyi szupervezető huzalt, meg tudjuk csinálni: jobb lesz, mint újkorában. Oké?
A droid válasza szánalmas csipogásokból állt.
– Ne bolondozz, Artu! – nógatta Luke. – Azt akarod mondani, hogy nem vagy képes megcsinálni valamit, amire másutt intelligencia nélküli szériarobotokat használnak?

Somogyip>!

– Kilences pajzshajó, miért állunk?
– Ne aggódjanak – jött a válasz, – Egy újabb hajó érkezett, amelynek nincs SLV-rendszere. Megvárjuk, és együtt megyünk tovább. Semmi értelme kétszer megtenni ugyanazt az utat, nem igaz?
Solo hátán égnek állt a szőr. Újabb hajó, amely épp akkor érkezik Nkllonra, mikor ők is itt vannak…
– Megvan az új fiú azonosító kódja? – kérdezte. A másik hallhatólag unta már a társalgást.
– Barátom, még a ti azonosítótok sincs meg.


A sorozat következő kötete

Star Wars: Thrawn-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Dan Simmons: Ílion
Frederik Pohl: Az átjáró
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff: Az utolsó lovag