A ​vörös herceg 4 csillagozás

Egy Habsburg főherceg titkos életei
Timothy Snyder: A vörös herceg

Habsburg ​Vilmos a Habsburg főhercegek udvari felségjeleit, később egy párizsi emigráns egyszerű öltönyét viselte, és időnként frakkot öltött. Bár álma, hogy Ukrajna királya legyen, az első világháborút követően szertefoszlott, ő mégse adta fel, s szinte bármire hajlandó volt, hogy célját elérje: a német imperialisták szövetségese lett, dühödt osztrák monarchista, a fasizmus lelkes támogatója, majd Hitler elszánt ellensége, s végül a sztálini rezsimről jelentő kém. Egy kijevi börtönben hunyt el 1948-ban.

A vörös hercegben Timothy Snyder neves amerikai történész emlékezetes portrét rajzol egy férfiról, akiben a 20. századi Európa számos ellentmondása öltött testet. A lenyűgöző életrajzot mozgalmas korképpel ötvöző könyv mélyen elgondolkodtat a személyes és nemzeti identitások változékonyságáról.

„Egy letűnt világ megkapó ábrázolása… Remekmű.” – The Telegraph

„Vilmos a tragikus sorsú IV. Károly és annak komoly európai politikussá lett fia, Habsburg Ottó… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2015
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550847 · Fordította: Szántó Judit
>!
Park, Budapest, 2015
480 oldal · ISBN: 9789633551158 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Timothy Snyder: A vörös herceg

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Ha valaki még nem hallotta Habsburg Vilmos nevét, még nem kell okvetlenül szégyenkeznie, szerintem vagyunk ezzel így páran. Mindenesetre Snyder nagyon húzott, amikor újrafelfedezte őt, mert élettörténete szinte szimbóluma azoknak a hol komikus, hol (és inkább) tragikus változásoknak, amiken Közép-Kelet-Európa végigment a XX. században. Vilmos főherceg olyan családba született, ahol a nemzeti identitás nem vér, hanem választás kérdése volt – ezek az arisztokraták 6-7 nyelven beszéltek, és igazából nem lehetett megmondani, melyik az eredeti. Apja, István egy nagyívű ideát dédelgetett: előre megérezte a Habsburg Monarchia szétesésének lehetőségét, és arra gondolt, hogy egy jövőbeli nemzeti Lengyelországnak leginkább egy képzett uralkodóházra lesz szüksége – és hát ki lenne erre alkalmasabb, mint egy tősgyökeres Habsburg*? Vilmos viszont igen nagy vállalkozókedvről tanúbizonyságot téve Ukrajnát pécézte ki magának ugyanerre a célra, így István lengyel identitást vett fel, fia viszont ukránt** – nem csak úgy ukkmukkfukk, hanem nagyon céltudatosan, és ahogy meg lehet állapítani, őszintén. Így utólag persze ez igazi ködkergetésnek tűnik, de ne feledjük, hogy abban az időszakban ezek a fiatal nemzetállamok nem tűntek a stabilitás mintaképeinek, forradalmak, puccsok szaggatták őket – nem keveseknek tűnt úgy, hogy az a jó kis toleráns monarchia, na az a nekünk való államforma, oda kéne visszanyúlni. Snyder könyvéből egy páratlanul érdekes alternatív Európa rajzolódik ki a soha meg nem valósuló tervekből: számtalan stabil és független Habsburg nemzeti királyság a birodalom romjain, amik ellensúlyként szolgálhatnak egyrészt a Hitler-féle jobboldali agybajnak, másrészt pedig szuperkoalícióba tömörülnek a bolsevizmussal szemben… Aztán nem így lett, Vilmos pedig Sztálin börtönében vesztette életét – ez tulajdonképpen metaforikus értelemben az egész régió sorsát is előrevetíti. Szóval érdekes, hiánypótló könyv olyan kérdésekről, amelyek eddig jobbára a világháborúk árnyékában bújtak meg. Külön aktualitást ad neki, hogy világosan bemutatja az ukrán nemzeti önazonosság alakulását, egy országét, ami államként csak villanásnyi ideig létezett eddig, de etnikumként már több évszázada meghatározta önmagát.

* Szinte látom, ahogy állásinterjúztatják a sok koronás pacákot.
** Aki ismerős a nemzetek közötti konfliktusokban, talán tudja, hogy ez nem ígérkezett zökkenőmentes párosításnak, a lengyelek és az ukránok ugyanis ebben a korszakban finoman szólva sem szívelték egymást. Apa és fia választásának komolyságát az is jelzi, hogy rögtön halálosan össze is vesztek.

>!
Arcturus
Timothy Snyder: A vörös herceg

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Nagyon sajnálom, hogy ennek az embernek az élettörténete épp úgy a történelem homályába vész, mint annyi más érdekes életutat bejárté. És bár igen népes család a Habsburg, azért mégsem sokan mondhatják el magukról, hogy egy ilyen nagy múltú dinasztia sarjai, királyok és császárok rokonai.

Érdekes volt kicsit mélyebben belepillantani az ukrán szabadság történetébe, egy olyan korszakba – és erre mindig emlékeztetni kellett magamat olvasás közben –, ami még most is alakul, és aminek a kezdete óta alig telt el 100 év. Nevetségesen kevés idő, és mégis, élő ember nem sok van, aki emlékszik is ezekre a dolgokra! Meg merném kockáztatni, hogy nincs is.

Nagyon megragadt bennem a mondat, hogy a történelmet be kell tiltani. Persze, az emberek kezében három igen veszélyes fegyver van, vagy lehet: a pszichológia (ismerni az emberi viselkedést, és hatni rá), a természettudományok (ismerni a biológiai, fizikai törvényeket – kevésbé hatásosak a vallási szövegek), és a történelem (ismerni a múltat, az összefüggéseket, mert ezek adják a jövő szövetét). Mindaz, ami száz éve történt, kihatással van a mai napra is, de a száz évvel ezelőtti események is valaminek a következményei. A történelemtanítással egy baj van: nem az összefüggésekre világít rá, csak magold be az évszámokat! Nem élvezetesen és érdekesen előadott élettörténetek és ok-okozatok vizsgálata, hanem elképesztően száraz tények és vélemények tárháza. Pedig lehet azt élvezetessé is tenni, csak nehéz.

Na, mindegy, a könyv nem erről szól, hanem egy nagyravágyó, igazi uralkodói családba születő és nevelkedő főhercegről, akit mára már mindenki elfelejtett. A választott népe éppúgy, mint a vérzivataros előző század bármelyik „nagy embere”. És ő, Vilmos, csak egy a sok közül, akiket a történelem talán jótékony homálya fed. Örülök, hogy Snyder rábukkant erre az emberre, és megírta az életét.

Nagyon elszomorított az utószó. Én úgy vélem, hogy a királyság (császárság, mindegy, hogy hívjuk) egy egészen jól működő államforma. Jobban mint a „demokrácia”. Úgy vélem, hogy bár az arisztokratikus rétegek valóban „kizsigerelték” a tőlük lejjebb állókat, ezt ésszel és mértékkel tették, megtanultak uralkodni – már amelyik persze. A forradalmakat igencsak káros dolognak tartom mind rövid- mind hosszútávon. Az egyszerű paraszt ha úr lesz… hát ott kő kövön nem marad. És van valami igencsak szomorú abban, hogy szépségkirálynőkkel vették egy kalap alá egy dinasztikus uralkodóház egyik leszármazottját, Mária Krisztinát…

A könyv stílusa egyébként érdekes, néhol kicsit csapongónak érzem, és valahogy túlságosan fennköltnek, nem is tudom megfogalmazni :) De tetszett.

20 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kuszma P

Miután a szovjetek emlékművet állítottak a Schwarzenberg téren az ismeretlen katonának, a bécsiek, a maguk fekete humorával, az ismeretlen apa emlékművének nevezték el.

310. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

2 hozzászólás
>!
Kuszma P

1919 áprilisában Ernst Toller fiatal drámaíró kikiáltotta a Bajorországi Szovjet Köztársaságot. Bejelentette továbbá, hogy a müncheni egyetem nyitva áll minden jelentkező előtt, kivéve a történészjelölteket; a történelmet ugyanis eltörlik, mivel veszélyezteti a civilizációt. Az új külügyminiszter sürgönyben tett panaszt a moszkvai bolsevikoknál: nehezményezte, hogy minisztériumában nincsenek kulcsok a mosdóhoz.

174. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

12 hozzászólás
>!
Kuszma P

A spanyol királyi heteroszexualitás és az előkelő párizsi homoszexualitás közti súrlódások néha forró pillanatokhoz vezettek. Egy alkalommal Alfonz együtt ült egy színházi páholyban a feleségével és Szergej Gyagilevvel, az Orosz Balett vezetőjével és a lelkes csodálók homoszexuális kultuszának bálványával. Alfonz szivarral kínálta Gyagilevet, de a balettfejedelem, bármilyen furcsa, nem tudott dohányozni, és felgyújtotta királyi barátja ruháját.

212. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Kapcsolódó szócikkek: homoszexualitás
6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Brigitte Hamann: Rudolf
Nagy László: Egy szablyás magyar úr Genfben
Johann Franzl: I. Rudolf
Marieluise von Ingenheim: Sissy 2. – Egy szív és egy korona
Jadwiga Dackiewicz: A Sasfiók
Georg Kugler: Ferenc József és Erzsébet
Ján Tibensky: A királynő könyvtárosa
Pelyach István: Kossuth Lajos
Werkmann Károly: Ottó