A ​vörös herceg 9 csillagozás

Egy Habsburg főherceg titkos életei
Timothy Snyder: A vörös herceg

Habsburg ​Vilmos a Habsburg főhercegek udvari felségjeleit, később egy párizsi emigráns egyszerű öltönyét viselte, és időnként frakkot öltött. Bár álma, hogy Ukrajna királya legyen, az első világháborút követően szertefoszlott, ő mégse adta fel, s szinte bármire hajlandó volt, hogy célját elérje: a német imperialisták szövetségese lett, dühödt osztrák monarchista, a fasizmus lelkes támogatója, majd Hitler elszánt ellensége, s végül a sztálini rezsimről jelentő kém. Egy kijevi börtönben hunyt el 1948-ban.

A vörös hercegben Timothy Snyder neves amerikai történész emlékezetes portrét rajzol egy férfiról, akiben a 20. századi Európa számos ellentmondása öltött testet. A lenyűgöző életrajzot mozgalmas korképpel ötvöző könyv mélyen elgondolkodtat a személyes és nemzeti identitások változékonyságáról.

„Egy letűnt világ megkapó ábrázolása… Remekmű.” – The Telegraph

„Vilmos a tragikus sorsú IV. Károly és annak komoly európai politikussá lett fia, Habsburg Ottó… (tovább)

Eredeti cím: The Red Prince

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Park, Budapest, 2015
478 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550847 · Fordította: Szántó Judit
>!
Park, Budapest, 2015
478 oldal · ISBN: 9789633551158 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Ferenc József

Helyszínek népszerűség szerint

Ausztria · Jordán folyó


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Timothy Snyder: A vörös herceg

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Ha valaki még nem hallotta Habsburg Vilmos nevét, még nem kell okvetlenül szégyenkeznie, szerintem vagyunk ezzel így páran. Mindenesetre Snyder nagyon húzott, amikor újrafelfedezte őt, mert élettörténete szinte szimbóluma azoknak a hol komikus, hol (és inkább) tragikus változásoknak, amiken Közép-Kelet-Európa végigment a XX. században. Vilmos főherceg olyan családba született, ahol a nemzeti identitás nem vér, hanem választás kérdése volt – ezek az arisztokraták 6-7 nyelven beszéltek, és igazából nem lehetett megmondani, melyik az eredeti. Apja, István egy nagyívű ideát dédelgetett: előre megérezte a Habsburg Monarchia szétesésének lehetőségét, és arra gondolt, hogy egy jövőbeli nemzeti Lengyelországnak leginkább egy képzett uralkodóházra lesz szüksége – és hát ki lenne erre alkalmasabb, mint egy tősgyökeres Habsburg*? Vilmos viszont igen nagy vállalkozókedvről tanúbizonyságot téve Ukrajnát pécézte ki magának ugyanerre a célra, így István lengyel identitást vett fel, fia viszont ukránt** – nem csak úgy ukkmukkfukk, hanem nagyon céltudatosan, és ahogy meg lehet állapítani, őszintén. Így utólag persze ez igazi ködkergetésnek tűnik, de ne feledjük, hogy abban az időszakban ezek a fiatal nemzetállamok nem tűntek a stabilitás mintaképeinek, forradalmak, puccsok szaggatták őket – nem keveseknek tűnt úgy, hogy az a jó kis toleráns monarchia, na az a nekünk való államforma, oda kéne visszanyúlni. Snyder könyvéből egy páratlanul érdekes alternatív Európa rajzolódik ki a soha meg nem valósuló tervekből: számtalan stabil és független Habsburg nemzeti királyság a birodalom romjain, amik ellensúlyként szolgálhatnak egyrészt a Hitler-féle jobboldali agybajnak, másrészt pedig szuperkoalícióba tömörülnek a bolsevizmussal szemben… Aztán nem így lett, Vilmos pedig Sztálin börtönében vesztette életét – ez tulajdonképpen metaforikus értelemben az egész régió sorsát is előrevetíti. Szóval érdekes, hiánypótló könyv olyan kérdésekről, amelyek eddig jobbára a világháborúk árnyékában bújtak meg. Külön aktualitást ad neki, hogy világosan bemutatja az ukrán nemzeti önazonosság alakulását, egy országét, ami államként csak villanásnyi ideig létezett eddig, de etnikumként már több évszázada meghatározta önmagát.

* Szinte látom, ahogy állásinterjúztatják a sok koronás pacákot.
** Aki ismerős a nemzetek közötti konfliktusokban, talán tudja, hogy ez nem ígérkezett zökkenőmentes párosításnak, a lengyelek és az ukránok ugyanis ebben a korszakban finoman szólva sem szívelték egymást. Apa és fia választásának komolyságát az is jelzi, hogy rögtön halálosan össze is vesztek.

pevike>!
Timothy Snyder: A vörös herceg

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Regényesebb életrajzra számítottam, de ez egy szakkönyv. Ami nem baj, régen olvastam már igazi történelemkönyvet. A baj az, hogy olyan érzésem volt, mint amikor én írtam a történelem szakdolgozatomat: rengeteg anyagom volt már a bevezetéshez, írtam is 12 oldalt. A témavezetőm meg azt mondta, hogy ez nagyon szép, de húzzak ki belőle tízet, mert nem tartozik szorosan a témámhoz. Ehhez a könyvhöz is jó lett volna egy ilyen témavezető. Nagyon szépen leírja az első világháborút meg egy csomó eseményt részletesen, és én értem, hogy kontextusba kell helyezni a főhőst, de túl terjedelmesre sikerült. A stílusa sem igazán tetszett, néhol nagyon száraz volt, máshol meg színesítés gyanánt átment valami nehezen követhető terjedelmes bulvárleírásba. A bevezetésnél és az első fejezetnél ez nagyon igaz, eltelt vagy 50 oldal és még nem kezdett be az életrajzba, csak néhol spojlerezve utalt arra, hogy mi fog történni + túl hosszan foglalja össze a Habsburgok korábbi történetét. Az utolsó fejezet több mint fele szintén felesleges, Vilmos már régen meghalt, de még hosszasan részletezi a Szovjetunió összeomlását – egy rövid utószóban össze lehetett volna foglalni. De hogy végre jót is mondjak: látszik, hogy Snyder nagyon sokat kutatott és nagyon sokat tud a témáról. A sok munkát alapból nem szoktam lepontozni. Nagyon tetszett a fejezetek címében a színek – egyedi megoldás. És bár szakkönyvként érzelmek nem lehettek benne, azt nagyon jól érzékeli, hogy Vilmos melyik helyzetben, miért teszi azt, amit, pl. miért lesz fasiszta és hogyan fordul el attól – nyilván, ahogy az érdekei kívánják. Voltak pillanatok, amikor tényleg sajnáltam ezt a néhol kicsit naiv, birodalmi érzelmű embert, akinek nem egyszer tűnik el a biztos talaj a talpa alól, többször kell újrakezdeni és újraértelmezni az életét, a céljait. Azok a részek, amik vele, az ő történetével foglalkoznak, tényleg jók, ezért is sajnálom a túl sok felesleges mellébeszélést.

robertbardos >!
Timothy Snyder: A vörös herceg

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Timothy Snyder a Fekete föld óta az egyik kedvenc történész-szerzőm, mégis, éveken keresztül halogattam, hogy beszerezzem ezt a viszonylag korai művét, A vörös herceget. Belelapozva nem igazán vonzottak a bulvárosnak tűnő részletek, de végül nem bántam meg, hogy elolvastam a könyvet. Ugyanis ez a Habsburg-életrajz, egy nagyon jó történeti keret a 20. század első felének és leginkább Ukrajna területének a megértéséhez.
Vilmos már gyerekkora óta Ukrajna uralkodója szeretett volna lenni – ennek apropóján a szerző leírja az 1. világháború időszakában és utána következő évek eseményeit ukrán szemszögből. A Habsburg birodalom felbomlásáról és a lehetséges monarchikus revíziókról érdekes volt Habsburg szemmel olvasni, számomra meglepetés volt, mennyire sokat változott élete során Vilmos ideológiai és nemzeti felfogása (amit hűen tükröztek a fejezetekhez rendelt színek).
A 2008-ban írt könyv befejező fejezeteiben már megjelenik az a stílus, ami a későbbi Timothy Snydert jellemzi. Aki még nem olvasott a szerzőtől, annak jó kiindulás lehet, hogy utána eljusson a Véres övezethez, majd a Fekete földhöz.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Miután a szovjetek emlékművet állítottak a Schwarzenberg téren az ismeretlen katonának, a bécsiek, a maguk fekete humorával, az ismeretlen apa emlékművének nevezték el.

310. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

2 hozzászólás
Kuszma P>!

A spanyol királyi heteroszexualitás és az előkelő párizsi homoszexualitás közti súrlódások néha forró pillanatokhoz vezettek. Egy alkalommal Alfonz együtt ült egy színházi páholyban a feleségével és Szergej Gyagilevvel, az Orosz Balett vezetőjével és a lelkes csodálók homoszexuális kultuszának bálványával. Alfonz szivarral kínálta Gyagilevet, de a balettfejedelem, bármilyen furcsa, nem tudott dohányozni, és felgyújtotta királyi barátja ruháját.

212. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Kapcsolódó szócikkek: homoszexualitás
6 hozzászólás
Kuszma P>!

1919 áprilisában Ernst Toller fiatal drámaíró kikiáltotta a Bajorországi Szovjet Köztársaságot. Bejelentette továbbá, hogy a müncheni egyetem nyitva áll minden jelentkező előtt, kivéve a történészjelölteket; a történelmet ugyanis eltörlik, mivel veszélyezteti a civilizációt. Az új külügyminiszter sürgönyben tett panaszt a moszkvai bolsevikoknál: nehezményezte, hogy minisztériumában nincsenek kulcsok a mosdóhoz.

174. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

12 hozzászólás
hado987>!

Ferenc József már hosszú ideje uralkodott, de egyszer neki is meg kell halnia. Ki legyen az utóda? Miksán kívül a császárnak még két fivére volt. A fiatalabbik, Lajos Viktor főherceg műgyűjtő volt és palotákat épített – mindkettő elfogadható főhercegi foglalatosság. Ám ugyanakkor előszeretettel jár női ruhában, hogy csábítóbban hasson a férfiakra. Ez a szokás, ha diszkréten űzi, talán nem befolyásolta volna esélyeit, ám Lajos Viktor nem a diszkréciójáról volt híres. Miután az elviselhetőnél eggyel több kalandba bonyolódott a bécsi fürdőben, egy Salzburg melletti kastélyba száműzték. Ott katonatiszteket hívott meg magához, és számos haditervet eszelt ki, hogy rávegye őket nadrágjuk lehúzására. Ekként még egy fivér maradt, Károly Lajos főherceg, akit túlbuzgó katolikus hite vitt a sírba. 1896-ban ivott a Jordán folyó megszentelt, de fertőzött vizéből, és belehalt.

55. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Kapcsolódó szócikkek: 1896 · Ferenc József · Jordán folyó
robertbardos >!

A szövetségesek egyetértettek abban, hogy Ausztria köztársaság lesz, noha ezt a fogalmat többféleképpen értelmezték. A szovjetek úgy gondolták, a valódi köztársaság az, amelyben az államot a munkásosztály nevében a kommunisták irányítják. Az angolszász szövetségesek szerint viszont a köztársaság lényege, hogy a hatalom demokratikusan, szabad választások révén cserél gazdát. Azokban az országokban, ahol a szovjetek beleegyeztek a választásokba, arra számítottak, hogy helyi szövetségeseik majd meghamisítják az eredményt.

312. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Kapcsolódó szócikkek: Ausztria · munkásosztály · szovjet
robertbardos >!

A kozákok a 17. század közepén felkeltek a lengyel uralom ellen. A lázadás az ukrán lakosság tekintélyes részének véres halálához vezetett, és egyik folyományaként Oroszország leigázta a kozákokat. Ám a dekadens lengyel nemességnek hadat üzenő hős kozákok mítoszát, amely mellesleg Vilmost is lebilincselte, az ukrán hazafiak ellenállhatatlannak találták.

142. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

Kapcsolódó szócikkek: kozák · Oroszország
robertbardos >!

A Habsburgok nemzeti kompromisszumai abból eredtek, hogy a monarchia nem képes háborút nyerni; az európai integráció pedig azért született meg, mert Németország elveszített egy háborút, amelyet megnyerni még rettenetesebb lett volna.

356. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

robertbardos >!

Az első világháború után, az Ukrajnáért vívott háborúk idején, Kijev vagy tucatnyi alkalommal cserélt gazdát.

170-171. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

robertbardos >!

1848-ban a hazafias eszmék nagy visszhangot keltettek, ám gyakorlati ellentmondásaik is lelepleződtek. A nemzetek, amelyek a nemzeti felszabadulás nevében képesek voltak hadba szállni császáruk ellen, mind más nemzeteket akartak elnyomni: a magyarok a szlovákokat, a lengyelek az ukránokat, az olaszok a horvátokat és így tovább.

28. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei

robertbardos >!

Ha a Habsburgoknak egyáltalán volt valamilyen öröklött nemzetiségük, akkor az a családjuk volt.

33. oldal

Timothy Snyder: A vörös herceg Egy Habsburg főherceg titkos életei


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Alfred Lansing: A Déli-sark foglyai
Bill Bryson: Shakespeare
Antonia Fraser: Marie-Antoinette
Harold Lamb: Dzsingiz khán
Jean des Cars: Ferenc József és Sisi
Alekszandr Kamenszkij – Niederhauser Emil: Nagy Katalin – Mária Terézia
John Lukacs: A párviadal
Deirdre Bair: Al Capone
Carl Sandburg: Abraham Lincoln