Kereszt ​a szekrényben 38 csillagozás

Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szivárvány kör

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633730546 · Fordította: Acsai Roland

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Néha vicces, néha komoly, néha elkeserítő, picit talán öntömjénező, alkalomadtán erőt adó mű. Összességében le a kalappal Timothy előtt, aki kinyitotta a bigott eszmék által szorosan összezárt szemeit és meglátta az emberek sokszínűségét, a világ szivárványos oldalát. Kicsit giccsesen hangzik, de lényegében erről szól a könyv. Meglepett, hogy nem egy szimpla LMBT regényt kaptam, hanem egy megtörtént eseményről szóló könyvet! (Nem, nem olvastam a fülszöveget… Most sem.)

A történetvezetése nagyon jó, maga a sztori akkor is élvezetes, ha éppen egy megrázó élettörténetet mesél el valamelyik új ismerőse vagy éppen a vallásé a főszerep. Nem gondoltam, hogy tetszeni fog, de tetszett. Érdekes, hogy Tim végülis önmagát ismerte meg jobban azáltal, hogy kíváncsiságból beolvadt egy közösségbe…

Bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/10/kereszt-a-…

4 hozzászólás
>!
reakovacs P
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Finoman szólva nehéz ügy, ha valaki a saját neméhez vonzódik. 21. századi – elvileg – modern társadalomban élünk, ennek ellenére a szexuális orientáció még mindig negatív diszkriminációra adhat okot. Persze egyre többen ébrednek rá, hogy a heterotól eltérő párkapcsolatok semmivel sem ártalmasabbak vagy elítélendőek, azért a nagy többség megvetéssel vegyült undorral tekint egy kéz-a-kézben arra sétáló, magukat bátran felvállaló meleg vagy leszbikus párra. Mert mit gondolnak róluk? Szánalmasak. Betegek. Evolúciós katasztrófák. Megszállta őket az Ördög. A társadalom hányingert keltő szégyenei. Perverz élvhajhászok, akik csak szexre vágynak. Jobb esetben talán csak annyit mondanak, hogy rendben van, csináljanak, amit akarnak – de kizárólag a négy fal között, az utcán ne merjék megfogni egymás kezét. A végén még meglátja a gyerek és ő is homokos lesz, aztán küldhetjük a pszichológushoz. Timothy Kurek is pontosan ilyen ember volt, sokakhoz hasonlóan a nemi irányultságot a többi érték fölé helyezte. Isten igéje és szeretete mögé bújva ítélte el homoszexuális embertársait. Kimondhatatlanul gyűlölte őket. Aztán egyszer csak történt valami, ami egész eddigi világképét megkérdőjelezte. Úgy döntött, szembeszáll saját meggyőződéseivel és kideríti, mi a valóság. Ezért azonban nagy árat kellett fizetnie: egy évet az életéből.
Bigott vallásosak feltétlenül olvassák el ezt a könyvet. De ha nem vagy az, akkor is. Kérlek.
http://realthoughts.hu/egy-megtert-homofob-vallomasai/

>!
Farkas_Éva P
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Sokat gondolkoztam azon, hogy mit is írhatnék erről a könyvről.
Engem mélyen megérintett ez a téma és az emberek hozzáállása ehhez.
Teljes egészében a heterokhoz tartozom, de ennek ellenére nyíltan ki merem jelenteni, hogy nem ítélem el azokat akik nem azok.
Tudom, hogy milyen az amikor a heteroak bántják azokat akik az LMBTQ személyeket? Nem, nem tudom, de el tudom képzelni, mert az én családomban is van olyan aki a lehető legrosszabbul áll ehhez a kérdéshez.
spoiler A könyv a pont ezzel foglalkozik és sokszor igen megrendítően írja le, hogy kivel, hogy bánt el az élet, miután előbújt.
Ez is milyen már? Előbújni? Tényleg kell ez?
Nekem hihetetlen volt a sztoriban az, hogy mindenki olyan kedvesen bánt Timmel. Mindenki szerint helyes és szép? Azért a meleg közösségben sem ennyire egyforma az ízlés vagy igen?
Nagyon jól megírt könyv, és nagyon sok mindenre választ ad, és nagyon sok mindent másképp láttat velem. Rájöttem, hogy hiába vagyok elfogadó az még koránt sem elegendő ahhoz, hogy ne bántsak meg senkit.
A történet maga nekem nagyon száraz volt és nagyon nehezen is haladtam vele, de ennek ellenére egy percet sem bántam meg abból, hogy nekiálltam. Javaslom, hogy aki, egy kicsit is szeretne betekintést nyerni ebbe a világba mindenképp olvassa el a könyvet.

>!
Marée_Noire 
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

A hangvétel dokumentaristább volt, mint amire számítottam, ám a téma bőven kárpótolt ezért. ;) Bár több olyan ember létezne, aki így felülvizsgálja önmagát!
Szerettem, hogy abszolút a(z általam vélt) valóságot mutatja meg: nem idealizálja a melegeket, „csak” arra hívja fel a figyelmet, hogy helytelen bárkit, bármilyen indokból kevesebbre értékelni, mint önmagunkat; és még nagyobb hiba ezt látványosan az orra alá dörgölni. Olyan filozófiai fejtegetések vannak a történetben, ami ténylegesen elgondolkodtató, bár engem a teológiai része nem kötött le – pogány ateista vagyok –, ám másnak ez is érdekes lehet. :)
Megmutatja, hogy egyszerűen csak emberek vagyunk, jók és rosszak; ám rajunk kívül álló okok miatt címkézni egyszerűen hiba és felesleges, mindenkinek csak ártunk vele. A legfőbb cél önmagunkkal és másokkal is harmóniában élni.

Az én alapvető gondolkodásmódom annyiban tér el Timétől, hogy nem tudok minden ember felé szeretettel fordulni, de senkit sem vallási, származási, szexuális vagy bármilyen orientáció, hanem a tettei alapján „ítélek meg”; így szelektálok a privát életemben. Ha valaki kártékony hatással van rám, elfordulok és kizárom; ez lehet, hogy gyarló dolog, ám a lelki nyugalmam ezt követeli.

>!
Varga_Szandi
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Rég olvastam utoljára ilyen kiemelkedően jó könyvet. Számtalan izgalmas, érdekes mű fordult már meg a kezemben, de ez… Nem tudom hova sorolhatnám, de az biztos, hogy minden perc, amit vele töltöttem hasznos volt számomra. A téma, amit boncolgat, engem is érdekel, sok barátom és ismerősöm van, akiket nap mint nap valaki megbánt, sérteget csak azért, mert nem a „normális” emberek életét élik. Én nagyon szeretem őket, és ezt a könyvet, s vele együtt Tim történetét is a szívembe zártam. Köszönöm az élményt, amit olvasása által kaptam. :-)

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

"Érzékeny vagyok a témára. Talán ez is az oka annak, hogy olvasás után viszolygok ettől a könyvtől, és bár ajándékot nem ajándékozunk tovább, de én ezt a könyvet el fogom cserélni, mert látni sem akarom. A benne lévő tartalom akár pozitív is lehetne, ha nem érezném benne a szerző önfényezését, és azokat az apró nüanszokat, amik a barátai kihasználására utalnak, “miközben keresi a helyét a világban”.

„ A vallásos lelkületűek mindenképp olvassák el ezt a könyvet, mert vallási szempontból rengeteg kérdést felvet, és talán még több fel nem tett kérdésre választ is az. Úgy érzem fontos téziseket feszeget, és egy egészen más megvilágításba helyezi a kereszténységet, a biblia értelmezésének fontosságát és mikéntjét, no meg magát a tényt, miszerint mindenkit szeretnünk kell-e felebaráti szeretettel, vagy csak azt, aki olyan, mint amilyenek mi vagyunk.”

http://media-addict.hu/2014/01/09/konyvkritika-timothy-…

1 hozzászólás
>!
ƨɔɴом P
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Mi mindannyian egy szekrenyben elunk, amit sajat magunk huzunk fel korenk. Az pedig, hogy ki marad a szekrenyen belul, es ki bujik ki onnan, mindenkinek az egyeni dontese. Annyi minden esetre biztos, hogy az, aki a kezebe veszi ezt a konyvet, es elolvassa olyan utazasra vallalkozik, ami utan a szekrenye nem lesz tobbe zarva… nem feltetlenul fog onnan kilepni, de az ajtaja nyitva marad mindazon mondanivaloktol, amiket Tim a sorok moge rejtett. :)

>!
pvik12
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Éreztem én a könyv olvasása közben boldogságot, szomorúságot, haragot, együttérzést. Viszont egyszer sem elutasítást! és örülök annak hogy sikerült ezt 1 év alatt Timnek is elérnie. Nem is kell sok idő ahhoz hogy a rossz dolgok közt meglássuk a jót. Esetleg megszabaduljunk a szorongástól vagy esetleg a saját farizeusunktól. Mindaz ami lefolyt elöttem olvasás közben az mind egyszerűen csodás. Mert legtöbbször akkor érthetjük meg legjobban a dolgokat ha a saját bőrünkön tapasztaljuk meg őket. Na ez a mondat foglalja leginkább magába a könyvet. :D

>!
Demonshadow
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Muszáj ezzel a könnyedén elhessenthető magyarázkodással élnem, de egyszerűn úgy érzem, tényleg nem a megfelelő intervallumban talált meg ez a könyv. Javarészt ez annak volt betudható, hogy éppen besűrűsödtek körülöttem az események, és nem igazán volt időm olvasni. Amúgy meg már az elején beindult a vészvillogóm, vagyis az előítéletem a vallási vonal láttán. Az egyik részére, az LMBTQ szekcióra vágytam, a keresztény egyház blablájától meg már előre felállt az összes szőr a hátamon. Bevallom böcsülettel, a kötet egytized része után azt hittem, hogy én ezt soha nem fogom végigolvasni. De mivel még Bulgakov Mester és Margaritáját is majdnem kétszáz oldalon keresztül végigszenvedtem, úgy véltem, nehogy már ez fogjon ki rajtam!
A kezdeti nehézségek persze nemcsak arról szóltak, hogy le kellett küzdenem, vagy legalábbis mélyen el kellett zárnom a bigott vallásosság iránti ellenérzéseimet. Persze mindenkinek a maga dolga, más éppen a melegek iránt érezhet így, én pedig éppen az egyházakkal szemben viseltetek, hogy is mondjam… intoleránsan. Mindezt félretéve meg kell jegyeznem, a könyv írója egyáltalán nem könnyítette meg az olvasó dolgát, hogy hamar fel tudjuk venni a történet fonalát, átérezzük az ízét. Sőt, mintha mindent elkövetett volna annak érdekében, hogy ez csak minél később következzen be. Az ilyen olyan megjegyzések, ajánlások, vélemények, majd után a tényleges beltartalom kronológiája összekuszálva, hát… Az első gondolatom az volt, hogy ez a könyv pocsék, és nem értem, egyáltalán minek adták ki. Túllendülve a mélyponton, igyekeztem, még ha csak lassan is, de haladni vele. Furcsamód végig az az érzésem volt, hogyha ez kissé fikciós közegbe lett volna helyezve, nem ennyire kiélezve arra, hogy ez most valós kísérlet volt a mélyen vallásosak és a melegek közti szakadék betemetéséhez, jobban átjött volna a lényeg. Mert így mindig odadörgölte Tim Kurek az orrom alá, hogy ez bizony tényleg megtörtént, higgyem már el, engem pedig ez rendkívül bosszantott. Még akkor is, ha a farizeus végig ott volt, mintegy a benső énjének kivetítése, ami oké, fikcionális közeg, mégsem éreztem elégnek. Éppen ezért eléggé nyögve-nyelősen haladtam, olykor pedig, ha a fölös időt nem is tudtam volna mással kitölteni, mint olvasással, akkor sem szívesen nyúltam utána. De megküzdöttem vele!
Valahol a könyv felénél döntöttem el, hogy turbóra kapcsolok, és falni fogom, ahogy csak erőmből telik, mert más könyveket is szeretnék még életemben elolvasni. Talán éppen ez a muszáj tehetett róla, talán a történet érett be addigra, lett izgalmassá, de rettentő gyorsan, egy ülésre befejeztem. És a véleményem? Meglepő módon a kezdeti szkepticizmus ellenére megértettem, hogy miért írták meg ezt a könyvet, és hiába fújtam még mindig, hogy pfúj, vallás, pfúj, egyház, attól még mélyen tiszteltem azt az embert, aki képes volt ezt végigcsinálni. Közben többször gondolkodtam el, hogyha én vágtam volna bele, vajon hol adtam volna fel a játszmát, mert az egyszer biztos, hogy képtelen lettem volna végigcsinálni. Nem az lett volna a meredek, hogy idegen emberek előtt adom elő magam melegnek, hanem a tudat, hogy hazudok a szeretteimnek, biztos, hogy felemésztett volna. Persze érdekes, hogy a szoros kötelékek kiállják e az ilyen nemes(?) hazugságok próbáját. Megdöbbentő volt, hogy Tim éppen azzal szembesült, hogy aki elméletben a legközelebb áll hozzá, akinek a legfontosabb, az ellöki magától. Tudom, ne beszéljünk addig, amíg nem mi kerülünk ebbe a szituációba.
Amit egyáltalán nem értek, az viszont a Könyvmolyképző Kiadó általi besorolás volt. Addig oké, hogy LMBTQ könyvről van szó, így a szivárvány jel indokolt, de miért is rakták +18 kategóriába? Eleinte arra számítottam, hogy na, jujj, itt most aztán durva szexjelenetek lesznek, amin rendesen megbotránkozok, spoiler Szóval… nem értettem. Ha a könyvben lévő szexuális jelenetek alapján pakolták volna be, rögtön tudnám sorolni a további műveket, amik néhol arcpirítóan hosszadalmasak és közönségesen részletesek. De ez? Ebben nincs semmi megbotránkoztató, amit egy tizennyolc év alatti ne tudna befogadni! Hogy a vallás és a melegek közötti ellentét miatt? Ugyan már, kérem, tapasztalja meg minél hamarabb az ember, hogy ilyen van a világban, és, még ha alapvetően nem is lehet „megtéríteni”, tudjon róla, hogy a végletekbe esés helyett így is fel lehet fogni a dolgot. És, hogy miért is tartanám ezt fontosnak? Addig rendben van, hogy egyetlen ember „szemüvegén” keresztül látjuk a történéseket, de attól még bőven van a történetben erkölcsi értékítélet, és felfogható az egész egy morális tanmesének is. Aztán az, hogy ki és mit visz belőle magával, az már az olvasótól függ. Éppen ezért tenném én be nyugodt szívvel akár a Vörös Pöttyös kategóriába is, mert bár tudom, nem az a tipikus tinitéma, de attól még megismerkedhetnének vele. Mert igenis, basszus, kimondom: ennek a könyvnek nagyon fontos üzenete van úgy általánosságban az egész világnak, még akkor is, ha egészen a csontig lecsupaszítjuk az egészet. Hiába beszélünk itt a vallás és egy nemi hovatartozása alapján szegregált csoport közti ellentétekről, attól még mindig konfliktus ilyen és ehhez hasonló csatározásokra vezethető vissza. Hiszen olyan alapvető érzelmek jelennek meg benne, mint a düh, az undor, vagy éppen a megvetés. Egy dolog pedig józan észérvek alapján intelligens szópárbajt vívni, és egy teljesen más dolog, amikor degradáljuk a másik véleményét pusztán azért, mert annak nézőpontja nem egyezik meg a sajátunkkal.
Összegezvén az eddig leírtakat: nem rossz könyv, egyáltalán nem az. Ha képes az ember félretenni ilyen-olyan előítéleteit, tényleg elgondolkodtató és tanulságos, amit bátran ajánlanék bármelyik ismerősömnek, aki vagy bigott vallásos, netán csak megszállottan homofób. Mindazonáltal ennek is megvannak azok a kis apró hibái, amik számomra hosszútávon (értsd: egy könyvnyi terjedelemben) rendkívül frusztrálóak (bibliai idézetek, egyházi blabla), azonban még így is bátran kijelenthetem: nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet. És látván a molyos olvasottságot, kérlek Mindannyiótokat, ugorjatok neki, és olvassátok el ti is! Ha előítéletesek vagytok, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért.

>!
Milyen_könyvet_olvassak
Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Részesei lehettünk annak, hogy Tim hogyan kezdi el új életét. Az első alkalom, mikor meleg bárba ment, hogy tanulmányozza sorstársait. Vagy épp meleg felvonuláson tüntetett. Nem is beszélve az első csókról… Felettébb szórakoztatóak voltak kalandjai, miközben mély gondolatokat indított el az emberben.

Van-e képmutatóbb, amint a hívő emberek a határtalan szeretetet, elfogadást hirdetik világszerte, és mégis csak mert valaki más, már emberszámba sem nézni? Számomra ez olyan, mintha arcon köpném magam.

Nagyon nagy tanulsága a könyvnek, hogy fogadjuk el egymást annak ami, hisz nem rosszabb azért mert más, mint mi.

A vélemény további részét itt találod:

http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2015/07/keresz…


Népszerű idézetek

>!
ƨɔɴом P

Könnyű azokat szeretni, akik ugyanabban hisznek, mint mi, és nehéz azokat, akik ellentétes álláspontot képviselnek.

186. oldal

>!
Marée_Noire 

A megváltás nem egy városi klub, amiből csak úgy kizárhatunk valakit. Mindenkinek magánügye, milyen kapcsolatban áll Istennel, és abból nem származik semmi jó, ha megpróbálom lenyomni vallásos nézeteimet az illető torkán.

163. oldal

>!
rikata88

A helyzet az, hogy barátok közt lenni akkor is jó, ha történetesen szar kedved van.

214. oldal

>!
rikata88

(…) az előítéletek gonoszabbak, mint bármi, aminek nagy ívben való elkerülésére tanítottak.

217. oldal

>!
reakovacs P

Hogyan választhatja el valaki magát egy másik embertől – különösen, ha az illető a gyermeke – a teológiát használva téglának, és a dogmát malternak?

76. oldal

>!
AniTiger MP

    – Tudom, hogy szomorú vagy, hogy magányosnak és kiközösítettnek érzed magad, de ne hagyd, hogy a fájdalom elvakítson. A saját életedben főszereplő vagy, de mindenki főszereplő a maga életében, és néha segít, ha mellékszerepet alakíthatsz egy másik ember filmjében – mondja Connie, miközben fehér furgonjával kitolat a parkolóból, és ráhajt a hazafelé vezető útra.
    – Nagy igazság – felelem.
    – Tudom, hogy nem szükséges mondanom, de emlékeztetni szeretnélek. Magam is sokat viaskodtam a depresszióval, és tudom, milyen könnyű szem elől veszíteni az összképet.

251. oldal, 23. Ne taposs belém!

>!
rikata88

Vigasztaló, hogy olyanok vesznek körül, akik nem ítélnek el, akik tudják, min megyek keresztül, és akik minden különbözőségünk ellenére elfogadnak. A gyülekezetet mindig ilyen helynek szerettem volna.

90. oldal

>!
rikata88

A győzelem ellenségeket teremt, a megbékélés egységet.

152. oldal

>!
Marée_Noire 

Szívem szakad meg azokért a gyönyörű férfiakért és nőkért, akiknek szexuális orientációjuk miatt olyan alapvető dolgot kell nélkülözniük, mint a családi támogatás. El sem képzelhetem, mekkora fájdalmakat tartogathat számukra az élet.

208. oldal

>!
Bíró_Júlia

Jézus megengedte nekünk, hogy szeressük a számkivetetteket.

12-13. oldal, Előszó


Hasonló könyvek címkék alapján

Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése
Gillian Flynn: Sötét helyek
Todd Burpo – Lynn Vincent: Igazából mennyország
David Wilkerson: Kereszt az aszfaltdzsungelben
Tracy Chevalier: Isten teremtményei
On Sai: Lucy
Endo Suszaku: Némaság
Nick Vujicic – Kanae Vujicic: Szerelem korlátok nélkül
Wm. Paul Young: Éva
Wm. Paul Young: A viskó