A ​Minótaurosz labirintusa 5 csillagozás

Timothy Knapman: A Minótaurosz labirintusa

Újabb kötetekkel bővült népszerű sorozatunk, a Kalandos küldetés! Az útvesztők házában és A kalózok barlangjában a matematikai ismereteiket teszi próbára (számtani alapműveletek és geometria témakörben), míg A Minótaurosz labirintusa és A lovagi viadal küldetéseinek megoldásához a történelmi tudásukat kell előhívniuk. A történetek során a sikerélmény garantált, és a kis kalandorok boldogan döbbenhetnek rá, hogy többet tudnak, mint gondolnák!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kalandos küldetés Napraforgó

>!
Napraforgó, Budapest, 2015
48 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634455660 · Fordította: Rusznák György · Illusztrálta: Matteo Pincelli

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Kek P>!
Timothy Knapman: A Minótaurosz labirintusa

Jobban tetszett, mint a középkori lovagos, de azért még ez sem az igazi. Kicsit nehezebb is annál, a válaszok időnként tényleg elgondolkoztatóak, megfejtésre várók, nem pusztán tudást tesztelők. A 14-15. oldal tengeri térképe például kimondottan tetszett, mert gyakoroltatja a térképen haladás közben a jobb-bal irányokat (ami ugyebár nem egyezik meg a könyvolvasási irányokkal) és a ki minek az istennője jelbeszédet. No meg 2 helyen is számrejtvényt ad fel, ahol ugyan tippelhetnénk is, hogy melyik a helyes a 2 lehetőség közül, de azért pontos számszaki válaszok is vannak. Oké, hogy nehezebb ez a könyv a több idegen kifejezés miatt is, de azért – pont ezért! – bosszantó is, hogy annyira másképp íródik egy-két görög szó vagy kifejezés, mint ahogy mi tanultuk még anno történelemből. Pl. a Minótauroszt – egyszerűen borzalom így írva – még a helyesírás-ellenőrző program is hibásnak nyilvánítja, nemcsak az én szívem-szemem-lelkem. No, de hogy szép Heléna se Heléna, hanem Helené; Cerberos Kerberosz; az alvilág ura meg Hadész és nem Hádész… mindez majdnem mindegy. A Medúsza kifejezetten bosszantó, no meg a sztadion, a labirintussal (!) párban, (ha az egyik így – a másik mért amúgy?); illetve a halottan a holtan helyett (11. o.). De hát mindez lehet, hogy már így írandó a mai divat szerint (- csak én vagyok lemaradva?), az viszont remélem, hogy csak fordításbeli hiba és nem tudásbeli és szerzői, hogy a dárda azért nem megfelelő fegyver a labirintusban, mert túl hosszú ahhoz, hogy a keskeny (és nem a kacskaringós) folyosókon használni lehetne. Rajzilag egyébként úgy néz ki ez a labirintus felülnézetileg, mint ahogy mi képzeljük el egy patkánykísérlet távfutóját egy papírdoboz falai között szlalomozni – marha vékony falakkal, pusztán anyagspórolás végett… Sajnálom, hogy a fonal csak fonal és nem piros (nem lesz majd mire visszaemlékeznie utalásilag később a most labirintusozónak). A történet jó, kellően tekervényes, a kérdések legtöbbje 2 válaszlehetőséges ugyan, de azért olykor tényleg rejtvényszerűek is, nemcsak tudástartalom-böfögtetők. Más kérdés, hogy nem derül ki, hogy a cél miért is cél, vagyis hogy mire is jó, mire is kell az Aranygyapjú. (Meg, hogy ez az állat bőre lenne? Háááát. Néznének a textileseim, az biztos.) Mosolyogtam, hogy a megfelelő hajó kiválasztásához filozófusra van épp szükség, de legalább a hátsó kisokos nem lövi le a feltett kérdésekre a válaszokat (pl. van ugyan trójai háború címszó, de nem árulja el, hogy hány évig tartott, merthogy ez a történetbeli kérdés).
     Összességében jó időrabló ez a könyv – és ezért optimistán nézek a jövő elébe. Merthogy 5-be menő harci hősöknek van szánva, akik talán majd élvezik és tudást gyarapítva le is gyűrik.
     Hogy mi kellene még nekem egy ilyen ide-odalapozgatós, továbbhaladás felől döntögetős könyvbe, hogy 5-csillagos legyen? Hát, mindenek előtt, hogy egy kérdésre több helyes válasz is adható legyen! :) De tényleg. Ne csak jó és rossz közül lehessen választani, hanem 2 jó közül is! S akkor a történetnek 2 vége is lehetne – s mind a 2 cselekmény járható út lenne, mind a 2 befejezés egy-egy lehetséges változat. És akkor még azt is eldönthetném, hogy nekem melyik tetszik jobban (- nem azt, hogy helyes vagy nem).


Népszerű idézetek

Kek P>!

Levágod a fejét, és gondosan beteszed a zsákodba, hogy magaddal vihesd. Vigyázni kell, mert még halottan is kővé tudja változtatni az élőlényeket.

11. oldal

Kek P>!

Médeia elvezet az Aranygyapjúhoz – egy hatalmas, szárnyas, aranyszőrű kos bőréhez. Csakhogy ahhoz, hogy a tiéd legyen, meg kell ölnöd a sárkányt, amely őrzi. Médeia fegyvereket ajánl neked a sárkány ellen.
Melyiket választod?

23. oldal

Kek P>!

Gondol_ át gyorsan, és adj választ a térkép segítségével.

34. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: 1000 veszély a fociban
Helen Friel – Ian Friel: Titkok szigete
Varró Dániel: A szomjas troll
Dan Abnett: Kincsvadászat az elvarázsolt kastélyban / Kincsvadászat az elveszett városban
Bojti Anna: A lidércerdő mélyén
Clyde Bosco: A nyúlkirály
Christopher Black: Az elvarázsolt űr-kastély
Vuk és barátai
Mán-Várhegyi Réka: Dóri és Marci nyomoz
Nagy Ádám – Trencsényi László – Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés