4 ​órás munkahét 63 csillagozás

Timothy Ferriss: 4 órás munkahét Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Figyelmeztetés: ​ha nem akarod otthagyni az állásodat, ne olvasd el ezt a könyvet!

Mivel foglalkozol? Tim Ferrisnek gondot jelent a kérdés megválaszolása. Attól függően, hogy mikor kérdezed meg a Princeton Egyetem vitatkozókedvű vendégelőadóját, a következő válaszokat kaphatod:
„Motorversenyen veszek részt Európában.”,
„Síelek az Andokban.”,
„Könnyűbúvárkodom Panamában.”,
„Tangózok Buenos Airesben.”.

Több mint öt évet töltött azzal, hogy ellesse az Újgazdagok gyorsan növekvő szubkultúra titkait, amely elvetette „az elnapolt élet tervezetét” (robotolás > spórolás > nyugdíjba vonulás), és inkább megtanult mesterien bánni az új pénznemekkel – az idővel és a mobilitással –, hogy haladéktalanul fényűző életstílust teremtsen magának.

Ez a gyakorlati útmutató megmutatja:
– Mi a döntő különbség az abszolút és a relatív jövedelem között?
– Hogyan idomítsd be a főnöködet, hogy a teljesítményt jobban értékelje a… (tovább)

>!
Bagolyvár, Budapest, 2016
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155030673 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
Bagolyvár, Budapest, 2007
270 oldal · ISBN: 9789639730533 · Fordította: Hegedűs Péter

Enciklopédia 11


Kedvencelte 15

Most olvassa 27

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 90

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
prupul P
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Azt adja, ami a címlapon is szerepel, így végül is rendben van. Ettől függetlenül számomra ez a hozzáállás nem szimpatikus és nem is tudok vele teljesen azonosulni. Önmagában az a cél, hogy csökkentsük a fölösleges munka és a robotolás idejét, rendben van, helye van. Ezzel kapcsolatban több jó gondolat, hasznosítható ötlet is szerepel a könyvben. De ez a szervezd-ki-a-munkád-dolgozzon-csak-helyetted-más hozzáállás számomra részben tönkrevágta az egészet. Igaz ugyan, hogy a végén megemlíti, hogy ha már megvalósítottad önmagad és az álmaid, akkor épp segíthetsz másokon is, netán dolgozhatsz is (ha van olyan, amit szívvel-lélekkel csinálsz), de előtte a könyv 90%-ában csak arról ír, hogyan legyél újgazdag, többek közt azáltal, hogy a munkád nagy részét másra sózod. Tehát gyakorlati szempontból jó és használható lehet, csak valahogy a lélek hiányzik belőle.

1 hozzászólás
>!
Gunnar 
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Még ha néhány tanács a magyar viszonyok közt nem is könnyen megvalósítható, a leírtak nagy része remekül alkalmazható a mindennapi élet sokkal jobbá tételére, így a „kezdj új életet!”-közhely talán tényleg indokolt a könyvvel kapcsolatban.
Külön hasznos, hogy ráébreszt az időrabló tevékenységek céltalanságára. (Hogy „közelit” említsek, engem például arra döbbentett rá, hogy túl sokat lógok a Molyon. Rengeteg időt pazaroltam könyvadatlapok feltöltésére és egyéb ilyesmikre, amivel a rendszer jelenlegi csigalassú működése miatt sajnos nem éri meg foglalkozni. Szomorú, de egyszerűen nincs annyi szabadidőm, hogy a nem megfelelő működés oltárán feláldozhassam. És gyanítom, hogy neked sincs.)
Tehát: kiiktatni mindent, ami felesleges, „kötegelni” mindazt, amit muszáj megtenni, a fennmaradó időt pedig élvezetesen és hasznosan tölteni, NEM elcseszni – számomra ez volt a könyv legfontosabb üzenete.

>!
Bence AP
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Ha most éppen új életet kezdesz, ennél jobb útikönyvet nem is kell keresned…

>!
Péter_Szombati
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Ez a könyv két dolgot ad az olvasónak

ELSŐ

Ha ki akarsz törni a taposómalomból, és már van egy terméked, amit eladnál vagy egy területed amiben szeretnél vállalkozni, akkor a könyv első felében található sztorik, gondolatok és tippek hatására el fogod kezdeni. Ha pedig nemzetközi piacra szánod a termékedet, akkor szinte mindenre kiterjedő weboldal- és szolgáltatásgyűjteményt kapsz ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudd elkezdeni és működtetni az üzletedet.

Ennek alpontjaként, ha ki akarsz törni a taposómalomból, de nincs még terméked és nem tudod, hogy milyen területen tudnál alkotni vagy hogy egyáltalán mi érdekel az életben, akkor is hasznos tippeket találsz, legfőképpen arra vonatkozólag, hogy nem kell egyből olyan vállalkozást indítanod, amiben rögtön azt csinálod, amit szeretnél majd életed végéig. Ideiglenesen indíthatsz bármit, amivel időt nyersz arra, hogy ténylegesen kigondold a végső célt.

MÁSODIK

A végső cél viszont nem az, hogy a saját vállalkozásod rabszolgája legyél és állandóan a pulzusát lesd és monstre, 12 órás munkanapokkal biztosítsd, hogy életben maradjon és profitáljon. A végső cél az, hogy automatizáld a pénzforrásodat, és azzal töltsd az életed, hogy utazol, tanulsz, élményeket szerzel. Az előrehozott nyugdíj, a „nem létezik sürgős és fontos e-mail” és a többi hasonló gondolat megad egy szemléletmódot – és ez a legfontosabb – amin keresztül mindent tényleg másként fogsz látni.

Egy szerkesztési hibát találtam a könyvben, ami talán elidegenítheti azon olvasókat, akik nem tudják még, hogy mivel akarnak foglalkozni és egyébként meg 8 órás munkanapokat tolnak minden nap: a könyv utolsó pár fejezetében van csak arról szó, hogy alkalmazottként miket kell csinálnod, hogyan kezdd el, milyen gondolkodásbeli panelektől szabadulj meg. Ezt talán érdemes lett volna teljes egészében az elejére tenni vagy legalább a felét, hogy azonnal berántson mindenkit.

Ízelgetni kell ezt a könyvet, de tényleg van benne potenciál és még ha nem is valósítasz meg belőle semmit, akkor is ad egy megszokottól eltérő perspektívát. Egyszer mindenképp érdemes elolvasni.

>!
nagytimi85
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Másodjára olvastam most ezt a könyvet. Rengeteg inspiráló, meghökkentő, elgondolkodtató dolog van benne, amik (engem legalábbis) alaposan elgondolkodtattak – néha felemeltek, néha elszégyelltem magam, ugyanazon okokból: mert hihetően tárja elém, hogy az életemben sokkal több van, mint amennyit ki merek hozni belőle, és csak rajtam múlik, ha nem változtatok ezen.
Sajátos élmény volt egyébként, hogy a könyv olvasásának kezdete és vége között kirúgtak és új munkahelyet találtam, ami nagyon pozitív élménysorozat volt az életemben, és csak tovább erősítette számomra a könyv üzenetét: hogy az az egzisztenciális válság, amitől annyira rettegsz, miközben kapaszkodsz a kényelmetlen irodai székedbe és a rossz élethelyzetbe, amiben vagy, közel sem lesz olyan tragikus, amikor végül mégis odakerülsz, így felesleges halogatni a változtatást.
A csillagvesztést az okozta, hogy helyenként igen gyatrán szerkesztett a könyv, egy alapos gatyába rázás ráférne, mert itt-ott elveszik az üzenet a káoszban.

>!
Lorien_Crow
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Voltak benne újszerű gondolatok, meg is ragadott egy kettő, de összességében az író világszemlélete nagyon ijesztő. Leplezetlenül a fogyasztói társadalom kiszolgálására épít, és az eladás oldalról közelít meg mindent, nem az alkotás, értékteremtés felől. És ez nekem nem jön be.

>!
invincible
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Én nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem amit az emberek többsége csinál, az butaság (de megértem, hogy sokaknak kényszer):

– napi 8 órát lehúzni egy munkakörben, amit ráadásul utálnak
– ezért aztán nincs idő semmire, nincs idő a szeretteikre, vagy azzal foglalkozni amit valójában szeretnek
– mindezt annyi pénzért, amiből nehéz félretenni, vagy igazán jól élni
– azzal a reménnyel, hogy talán lesz majd 1-2 évtized, amikor nyugdíjasként végre szabad lehet (amikor viszont már egészségügyi és anyagi problémái lesznek jó eséllyel)

A rabszolgaság talán nem is szűnt meg. Ha te ezt nem így értékeled, nem baj. Én a magam nevében beszélek, és mindig is gyűlöltem, ha mások szabályaihoz kellett alkalmazkodnom.

Tim Ferris felvázol egy képet, hogy lehet máshogy is élni az életet. Ez nagyon sok embernek soha sem lesz realitás, és nekik tulajdonképpen talán kár is elolvasni a könyvet.

Ez egy alapmű, ami amellett érvel, hogy igenis lehetséges egy sokkal értelmesebb, átgondoltabb, bőségesebb életet is élni. Ha úgy érzed, hogy nem azt az életet éled, amit szeretnél, ha valami többre vágysz, ha érdekel a vállalkozóvá válás, akkor tegyél magadnak egy szívességet és olvasd el.

>!
Finch
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Jó kis buzdító könyv: értem ezalatt, hogy ösztönöz, hogy merj változtatni, próbáld ki az újat etc.
Rám, ennél kicsit erőteljesebben kell hatni, persze megfordul amúgy is az ember fejében, hogy lehetne másként is élni. Én, kösz, maradok a munkahelyemen! :)
Másrészt, többször el kell olvasni, emésztgetni kell, tömör anyag, de azért jó!

>!
GabrielVaraljay
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Tim lassan szállóigévé vált könyvcíme. A srác valamire rájött és leírta. Megtalálta a kiskapukat és a kiutat a modernkori rabszolgatartásból és ezt le is írja. Mókás stílus, de komoly tartalom. Napjainkban már alap mű. Kiszervezés, automatizálás, világ körbeutazása…

>!
Zsuzsanna
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Az alacsony információtartam nekem az egyetlen pontja amiért kicsit instabil számomra ez az út, én pont az ellenkezőjét tapasztalom – mindenre reflektálni kell, mindenhol ott kell lenni, ahhoz, hogy a felszínen maradj.
Kiszervezés… ez nálunk még álom, talán 2-3 év múlva.


Népszerű idézetek

>!
Imre_Kázmér

Nem adhatok neked bombabiztos receptet a sikerhez, a kudarc receptjével azonban szolgálhatok:
igyekezz mindig mindenkinek a kedvében járni!

>!
pulse

Ha ki sem látszunk a munkából, az gyakran épp olyan eredménytelen, mint a semmittevés, ráadásul sokkal kellemetlenebb.

71. oldal

5 hozzászólás
>!
Gunnar 

Ha elmész megnézni egy filmet, ami rosszabb, mint a Mátrix – Forradalmak, akkor húzd el a beled minél előbb a moziból, mielőtt még több idegsejted elpusztulna.

86. oldal

>!
_lia I

légy tehát merész, és ne aggódj amiatt, hogy mit gondolnak az emberek! Egyébként sem végzik túl gyakran e tevékenyéget.

>!
emily

Ha mindenki egyféleképpen határoz meg és old meg egy problémát, az eredmény pedig átlag alatti, akkor itt az ideje feltenni a kérdést: Mi történne, ha én pont fordítva csinálnám? Ne kövess olyan modellt, amely nem vált be! Ha a recept pocsék, nem számít milyen jó szakács vagy.

>!
Imre_Kázmér

Az utazás előtt három kisfia a legkisebb ok miatt hörcsögként ugrott egymásnak. A folyamat azonban, melynek során megtanultak együtt élni egy úszó hálószobában, türelemre szoktatta őket — a saját érdekükben éppúgy, mint szüleik ép elméjét megőrzendő. Az utazás előtt a könyvek körülbelül annyira voltak vonzóak számukra, mint a csukamájolaj. A nyílt tengeren azonban, ahol egyetlen alternatívaként a falat bámulhatták, mindhárman megtanulták szeretni a könyveket. Az pedig, hogy egy tanévre kivették őket az iskolából, és szüntelenül változó körülményeknek voltak kitéve, a legjobb befektetésnek bizonyult addigi neveltetésük során.

>!
Imre_Kázmér

A kevesebb nem jelent lustaságot.
Ha kevesebbet robotolsz céltalanul, hogy olyan dolgokra összpontosíthass, amelyek nagyobb személyes jelentőséggel bírnak számodra, az NEM lustaság. Ezt a legtöbb ember nehezen képes elfogadni, mivel a kultúránk hajlamos a személyes termelékenység helyett a személyes áldozatot jutalmazni.
Kevesen akarják (vagy tudják) a tetteik eredményét mérni, ezért időben mérik a hozzájárulásukat.

>!
nagytimi85

Ha azt mondanám neked, hogy hónapokon keresztül életben maradhatsz és kifejezetten jól funkcionálhatsz éjszakánként csupán négy órányi alvással, elhinnéd nekem? Valószínűleg nem. Mindazonáltal gyermekágyas anyák milliói képesek erre minden időben.

5. Az időgazdálkodás vége

>!
Imre_Kázmér

Most pedig definiáljuk újra a „lustaság” fogalmát: lustaság elviselni azt a nem éppen eszményi létet, amelyben hagyod, hogy a körülmények vagy mások határozzanak az életedről helyetted, illetve vagyont felhalmozni, miközben egy iroda ablakából nézed, hogyan suhan el melletted az élet. A bankszámlád nagysága mit sem változtat ezen, ahogyan azoknak a hivatali óráknak a száma sem, amelyekben jelentéktelen e-maileket vagy részleteket intézel.
Ügyelj rá, hogy ne elfoglalt légy, hanem termelékeny!

>!
nagytimi85

Ha zavarba ejtőnek találod az életet, nem vagy egyedül. Majdnem hétmilliárdan vagyunk így.
Ez persze nem gond, mihelyt felismered, hogy az élet nem egy probléma, melyet meg kell oldanod és nem is egy játék, amelyet meg kell nyerned.

16. Az újgazdagok 13 leggyakoribb hibája


Hasonló könyvek címkék alapján

Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Erőleves a léleknek – 2. porció
Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Merj nyerni!
Robert Fulghum: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
David Kessler: Muszáj annyit enni?
Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen
Janette Rainwater: Te vagy a felelős
Peter Dyckhoff: Lélegezz fel!
Cal Orey: Egészégmegőrzés felsőfokon