4 ​órás munkahét 79 csillagozás

Timothy Ferriss: 4 órás munkahét Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Figyelmeztetés: ​ha nem akarod otthagyni az állásodat, ne olvasd el ezt a könyvet!

Mivel foglalkozol? Tim Ferrisnek gondot jelent a kérdés megválaszolása. Attól függően, hogy mikor kérdezed meg a Princeton Egyetem vitatkozókedvű vendégelőadóját, a következő válaszokat kaphatod:
„Motorversenyen veszek részt Európában.”,
„Síelek az Andokban.”,
„Könnyűbúvárkodom Panamában.”,
„Tangózok Buenos Airesben.”.

Több mint öt évet töltött azzal, hogy ellesse az Újgazdagok gyorsan növekvő szubkultúra titkait, amely elvetette „az elnapolt élet tervezetét” (robotolás > spórolás > nyugdíjba vonulás), és inkább megtanult mesterien bánni az új pénznemekkel – az idővel és a mobilitással –, hogy haladéktalanul fényűző életstílust teremtsen magának.

Ez a gyakorlati útmutató megmutatja:
– Mi a döntő különbség az abszolút és a relatív jövedelem között?
– Hogyan idomítsd be a főnöködet, hogy a teljesítményt jobban értékelje a… (tovább)

>!
puhatáblás · ISBN: 9786155030673
>!
Bagolyvár, Budapest, 2016
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155030673 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
Bagolyvár, Budapest, 2007
270 oldal · ISBN: 9789639730533 · Fordította: Hegedűs Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 21


Kedvencelte 17

Most olvassa 32

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Gyuris>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Még ha néhány tanács a magyar viszonyok közt nem is könnyen megvalósítható, a leírtak nagy része remekül alkalmazható a mindennapi élet sokkal jobbá tételére, így a „kezdj új életet!”-közhely talán tényleg indokolt a könyvvel kapcsolatban.
Külön hasznos, hogy ráébreszt az időrabló tevékenységek céltalanságára. (Hogy „közelit” említsek, engem például arra döbbentett rá, hogy túl sokat lógok a Molyon. Rengeteg időt pazaroltam könyvadatlapok feltöltésére és egyéb ilyesmikre, amivel a rendszer jelenlegi csigalassú működése miatt sajnos nem éri meg foglalkozni. Szomorú, de egyszerűen nincs annyi szabadidőm, hogy a nem megfelelő működés oltárán feláldozhassam. És gyanítom, hogy neked sincs.)
Tehát: kiiktatni mindent, ami felesleges, „kötegelni” mindazt, amit muszáj megtenni, a fennmaradó időt pedig élvezetesen és hasznosan tölteni, NEM elcseszni – számomra ez volt a könyv legfontosabb üzenete.

prupul P>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Azt adja, ami a címlapon is szerepel, így végül is rendben van. Ettől függetlenül számomra ez a hozzáállás nem szimpatikus és nem is tudok vele teljesen azonosulni. Önmagában az a cél, hogy csökkentsük a fölösleges munka és a robotolás idejét, rendben van, helye van. Ezzel kapcsolatban több jó gondolat, hasznosítható ötlet is szerepel a könyvben. De ez a szervezd-ki-a-munkád-dolgozzon-csak-helyetted-más hozzáállás számomra részben tönkrevágta az egészet. Igaz ugyan, hogy a végén megemlíti, hogy ha már megvalósítottad önmagad és az álmaid, akkor épp segíthetsz másokon is, netán dolgozhatsz is (ha van olyan, amit szívvel-lélekkel csinálsz), de előtte a könyv 90%-ában csak arról ír, hogyan legyél újgazdag, többek közt azáltal, hogy a munkád nagy részét másra sózod. Tehát gyakorlati szempontból jó és használható lehet, csak valahogy a lélek hiányzik belőle.

1 hozzászólás
Bence P>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Ha most éppen új életet kezdesz, ennél jobb útikönyvet nem is kell keresned…

Péter_Szombati>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Ez a könyv két dolgot ad az olvasónak

ELSŐ

Ha ki akarsz törni a taposómalomból, és már van egy terméked, amit eladnál vagy egy területed amiben szeretnél vállalkozni, akkor a könyv első felében található sztorik, gondolatok és tippek hatására el fogod kezdeni. Ha pedig nemzetközi piacra szánod a termékedet, akkor szinte mindenre kiterjedő weboldal- és szolgáltatásgyűjteményt kapsz ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudd elkezdeni és működtetni az üzletedet.

Ennek alpontjaként, ha ki akarsz törni a taposómalomból, de nincs még terméked és nem tudod, hogy milyen területen tudnál alkotni vagy hogy egyáltalán mi érdekel az életben, akkor is hasznos tippeket találsz, legfőképpen arra vonatkozólag, hogy nem kell egyből olyan vállalkozást indítanod, amiben rögtön azt csinálod, amit szeretnél majd életed végéig. Ideiglenesen indíthatsz bármit, amivel időt nyersz arra, hogy ténylegesen kigondold a végső célt.

MÁSODIK

A végső cél viszont nem az, hogy a saját vállalkozásod rabszolgája legyél és állandóan a pulzusát lesd és monstre, 12 órás munkanapokkal biztosítsd, hogy életben maradjon és profitáljon. A végső cél az, hogy automatizáld a pénzforrásodat, és azzal töltsd az életed, hogy utazol, tanulsz, élményeket szerzel. Az előrehozott nyugdíj, a „nem létezik sürgős és fontos e-mail” és a többi hasonló gondolat megad egy szemléletmódot – és ez a legfontosabb – amin keresztül mindent tényleg másként fogsz látni.

Egy szerkesztési hibát találtam a könyvben, ami talán elidegenítheti azon olvasókat, akik nem tudják még, hogy mivel akarnak foglalkozni és egyébként meg 8 órás munkanapokat tolnak minden nap: a könyv utolsó pár fejezetében van csak arról szó, hogy alkalmazottként miket kell csinálnod, hogyan kezdd el, milyen gondolkodásbeli panelektől szabadulj meg. Ezt talán érdemes lett volna teljes egészében az elejére tenni vagy legalább a felét, hogy azonnal berántson mindenkit.

Ízelgetni kell ezt a könyvet, de tényleg van benne potenciál és még ha nem is valósítasz meg belőle semmit, akkor is ad egy megszokottól eltérő perspektívát. Egyszer mindenképp érdemes elolvasni.

nagytimi85>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Másodjára olvastam most ezt a könyvet. Rengeteg inspiráló, meghökkentő, elgondolkodtató dolog van benne, amik (engem legalábbis) alaposan elgondolkodtattak – néha felemeltek, néha elszégyelltem magam, ugyanazon okokból: mert hihetően tárja elém, hogy az életemben sokkal több van, mint amennyit ki merek hozni belőle, és csak rajtam múlik, ha nem változtatok ezen.
Sajátos élmény volt egyébként, hogy a könyv olvasásának kezdete és vége között kirúgtak és új munkahelyet találtam, ami nagyon pozitív élménysorozat volt az életemben, és csak tovább erősítette számomra a könyv üzenetét: hogy az az egzisztenciális válság, amitől annyira rettegsz, miközben kapaszkodsz a kényelmetlen irodai székedbe és a rossz élethelyzetbe, amiben vagy, közel sem lesz olyan tragikus, amikor végül mégis odakerülsz, így felesleges halogatni a változtatást.
A csillagvesztést az okozta, hogy helyenként igen gyatrán szerkesztett a könyv, egy alapos gatyába rázás ráférne, mert itt-ott elveszik az üzenet a káoszban.

Lorien_Crow P>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Voltak benne újszerű gondolatok, meg is ragadott egy kettő, de összességében az író világszemlélete nagyon ijesztő. Leplezetlenül a fogyasztói társadalom kiszolgálására épít, és az eladás oldalról közelít meg mindent, nem az alkotás, értékteremtés felől. És ez nekem nem jön be.

Péripenna IP>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Hát ez most nem nekem szólt.
Több ötletet merítettem belőle, és eleinte megfogott a laza humor is, de valahogy azt éreztem a közepe körül már, hogy ez olyan távoli, és elérhetetlen, hogy elszégyeltem magam.
Amit ennyire egyszerűnek tartanak, és nekem nehéz és bonyolult, akkor csak velem lehet a hiba.
Most. Még… De szerintem elkezdem hasznosítani, amit kivettem belőle, és majd újra előveszem.

invincible>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Én nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem amit az emberek többsége csinál, az butaság (de megértem, hogy sokaknak kényszer):

– napi 8 órát lehúzni egy munkakörben, amit ráadásul utálnak
– ezért aztán nincs idő semmire, nincs idő a szeretteikre, vagy azzal foglalkozni amit valójában szeretnek
– mindezt annyi pénzért, amiből nehéz félretenni, vagy igazán jól élni
– azzal a reménnyel, hogy talán lesz majd 1-2 évtized, amikor nyugdíjasként végre szabad lehet (amikor viszont már egészségügyi és anyagi problémái lesznek jó eséllyel)

A rabszolgaság talán nem is szűnt meg. Ha te ezt nem így értékeled, nem baj. Én a magam nevében beszélek, és mindig is gyűlöltem, ha mások szabályaihoz kellett alkalmazkodnom.

Tim Ferris felvázol egy képet, hogy lehet máshogy is élni az életet. Ez nagyon sok embernek soha sem lesz realitás, és nekik tulajdonképpen talán kár is elolvasni a könyvet.

Ez egy alapmű, ami amellett érvel, hogy igenis lehetséges egy sokkal értelmesebb, átgondoltabb, bőségesebb életet is élni. Ha úgy érzed, hogy nem azt az életet éled, amit szeretnél, ha valami többre vágysz, ha érdekel a vállalkozóvá válás, akkor tegyél magadnak egy szívességet és olvasd el.

Szent_Habakuk IP>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Nem értem, hogy a máskor oly gondos Bagolyvár kiadói műhelye miért fordította le és jelentette meg kritikátlanul ennek a könyvnek kb. az egyharmadát. Ugyanis kb. ennyi felesleges információt zúdít ránk címek, elérhetőségek és egyebek formájában, amik mind-mind csak az ameriakai olvasók számára releváns, hiszen nálunk teljesen más a banki rendszer, a hitelezés, a társadalombiztosítás, a nyugdíj, stb. stb. Szóval mindez bizony felesleges nekünk.
A könyv egyébként sok jó módszert tartalmaz a hatékonyság növeléséről – viszont az alapelve borzasztó. A legális kapitalista csalásra tanít, és egy olyan borzasztó önközpontú, önző világ felépítésére, amit ha csak minden ötödik olvasó megfogadna, kipusztulna a világ (nem mintha így is nem afelé tartanánk). Semmit nem vesz tekintetbe, legfőképpen mások igényeit, csak azt, hogy az önző énnek hogyan teremthetünk kényelmes, gondtalan életet minél kevesebb befektetéssel, mind anyagiakban, mind a ráfordított idő és munka tekintetében. Igen ám, de ha mindenki így járna el, hogy luxuscikként árulunk másoknál legyártatott gagyit horroráron, akkor miközben mi gazdagodunk, másokat erősen megkárosítunk. Viszont az valószínűleg jó hír (persze nem annak, aki e könyv elvei szerint szeretne boldogulni), hogy kicsiny hazánkban szerencsére árérzékenyek is vagyunk, plusz nem vagyunk a fejünk tetejére ejtve, ezért egy ilyen Timothy Ferriss-szerű szerencselovag hiába írja rá egy 1000 Ft-os vacakra, hogy „extra minőség, csak a legjobbaknak, csak most 19.999 Ft-ért” – mi, magyarok nemigen dőlünk be ennek. Legalábbis remélem.
Kíváncsi lettem, mi történt ezzel a pacákkal azóta, hogy megírta ezt a könyvét, ezért utánanéztem kicsit a neten. Íme, nagyon tanulságos:
https://www.gq.com/story/tim-ferriss-interview-quaranti…
Tulajdonképpen nem is vártam mást, vagyis igazából még ennél is sötétebb véget vártam. Mert abban biztos voltam, hogy egy ennyire önzőn felépített életből csakis rossz irányba van kiút. Nem véletlenül célzott már ebben a könyvében is néha a tudatmódosító szerekre,
Szóval, egy szó, mint száz: olvassuk nagyon kritikusan ezt a könyvet, mert nem milliomosok leszünk a végére, hanem idült idióták.

cheoppy>!
Timothy Ferriss: 4 órás munkahét

Könyvként tök jó írás (én angolul olvastam), a tartalma már kicsit kérdéses, mert egyrészt Magyarországon a felvetett ötletek része nem megvalósítható, mert nincs rá infrastruktúra, másrészt nekem a „végeztessük el a piszkos munkát mással” hozzáállás nem jön be. Viszont a felesleges és értelmetlen munka csökkentése, és az értelmes célok növelésével teljesen egyetértek.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Imre_Kázmér>!

Nem adhatok neked bombabiztos receptet a sikerhez, a kudarc receptjével azonban szolgálhatok:
igyekezz mindig mindenkinek a kedvében járni!

Kapcsolódó szócikkek: kudarc
nagytimi85>!

Ha azt mondanám neked, hogy hónapokon keresztül életben maradhatsz és kifejezetten jól funkcionálhatsz éjszakánként csupán négy órányi alvással, elhinnéd nekem? Valószínűleg nem. Mindazonáltal gyermekágyas anyák milliói képesek erre minden időben.

5. Az időgazdálkodás vége

_lia I>!

légy tehát merész, és ne aggódj amiatt, hogy mit gondolnak az emberek! Egyébként sem végzik túl gyakran e tevékenyéget.

Imre_Kázmér>!

A kevesebb nem jelent lustaságot.
Ha kevesebbet robotolsz céltalanul, hogy olyan dolgokra összpontosíthass, amelyek nagyobb személyes jelentőséggel bírnak számodra, az NEM lustaság. Ezt a legtöbb ember nehezen képes elfogadni, mivel a kultúránk hajlamos a személyes termelékenység helyett a személyes áldozatot jutalmazni.
Kevesen akarják (vagy tudják) a tetteik eredményét mérni, ezért időben mérik a hozzájárulásukat.

pulse>!

Ha ki sem látszunk a munkából, az gyakran épp olyan eredménytelen, mint a semmittevés, ráadásul sokkal kellemetlenebb.

71. oldal

5 hozzászólás
Gyuris>!

Ha elmész megnézni egy filmet, ami rosszabb, mint a Mátrix – Forradalmak, akkor húzd el a beled minél előbb a moziból, mielőtt még több idegsejted elpusztulna.

86. oldal

emily>!

Ha mindenki egyféleképpen határoz meg és old meg egy problémát, az eredmény pedig átlag alatti, akkor itt az ideje feltenni a kérdést: Mi történne, ha én pont fordítva csinálnám? Ne kövess olyan modellt, amely nem vált be! Ha a recept pocsék, nem számít milyen jó szakács vagy.

Imre_Kázmér>!

Az utazás előtt három kisfia a legkisebb ok miatt hörcsögként ugrott egymásnak. A folyamat azonban, melynek során megtanultak együtt élni egy úszó hálószobában, türelemre szoktatta őket — a saját érdekükben éppúgy, mint szüleik ép elméjét megőrzendő. Az utazás előtt a könyvek körülbelül annyira voltak vonzóak számukra, mint a csukamájolaj. A nyílt tengeren azonban, ahol egyetlen alternatívaként a falat bámulhatták, mindhárman megtanulták szeretni a könyveket. Az pedig, hogy egy tanévre kivették őket az iskolából, és szüntelenül változó körülményeknek voltak kitéve, a legjobb befektetésnek bizonyult addigi neveltetésük során.

Imre_Kázmér>!

Most pedig definiáljuk újra a „lustaság” fogalmát: lustaság elviselni azt a nem éppen eszményi létet, amelyben hagyod, hogy a körülmények vagy mások határozzanak az életedről helyetted, illetve vagyont felhalmozni, miközben egy iroda ablakából nézed, hogyan suhan el melletted az élet. A bankszámlád nagysága mit sem változtat ezen, ahogyan azoknak a hivatali óráknak a száma sem, amelyekben jelentéktelen e-maileket vagy részleteket intézel.
Ügyelj rá, hogy ne elfoglalt légy, hanem termelékeny!

Kapcsolódó szócikkek: lustaság
nagytimi85>!

Ha zavarba ejtőnek találod az életet, nem vagy egyedül. Majdnem hétmilliárdan vagyunk így.
Ez persze nem gond, mihelyt felismered, hogy az élet nem egy probléma, melyet meg kell oldanod és nem is egy játék, amelyet meg kell nyerned.

16. Az újgazdagok 13 leggyakoribb hibája


Hasonló könyvek címkék alapján

Greg McKeown: Lényeglátás
Mark Manson: A „Lesz*rom” rafinált művészete
José Silva – Philip Miele: Agykontroll Silva módszerével
James Clear: Atomi szokások
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni
Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
Jonah Berger: Katalizátor
Brian Tracy: Maximális teljesítmény
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!