Perle ​könyve 51 csillagozás

Timothée de Fombelle: Perle könyve

Egy távoli királyság kikötőjében, a fekete éjszakában világítóhajó imbolyog a hullámok tetején. Fedélzetén balsorsú szerelmespár: a varázserejétől megvált tündér és a trónról lemondott herceg. A fiút olyan világba száműzi egy gonosz nemtő, ahol sem a mesékben, sem a tündérekben nem hisznek. 1938-ban, Párizsban látjuk viszont az ifjút, a Perle Édességházban. Sorsa a háborúba, a francia ellenállás tagjai közé, majd egy véget nem érő ereklyevadászatra szólítja, és mindeközben mintha minden lépésére vigyázna egy láthatatlan, csodálatos lény. Találkozhat-e újra a két szerelmes? Van-e út vissza, a tündérvilágba?

Timothé de Fombelle napjaink egyik legelismertebb ifjúsági szerzője, könyvei rangos irodalmi díjakban részesülnek és a sikerlisták élén szerepelnek. Történeteinek többsége a fantázia és a valóság egymást átható világában játszódik, akár a Perle könyve.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2016
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153078 · Fordította: Pacskovszky Zsolt

Enciklopédia 11

Helyszínek népszerűség szerint

Velence


Kedvencelte 11

Most olvassa 1

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Amolyan igazi boldog-szomorú mese, amiben vannak szerethető és vannak kegyetlen szereplők, mindent legyőző szeretettel és szerelemmel. Nagyon szép és egyedi hangulattal, érdekes módon összefűzve a mese, fantázia világát a XX. század véres valóságával. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a nem mindennapi meséket és a lassabban olvasható történeteket.

3 hozzászólás
kratas P>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Vannak a mesék és vannak a varázslatok és ez az utóbbi kategória.
Egy nagy bajom van vele, hogy rövid volt. Megérdemelt volna akár 800-900 oldalt is.
És kedvenc lett, mert ilyen tisztán és könnyedén elmesélt történetet, ami ráadásul még egyedi is, ritkán lehet találni.

6 hozzászólás
Uzsonna>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Perle könyve egy gyöngyszem az ifjúsági irodalom tengerében, különleges, izgalmas, mindamellett csodaszép történet. Élveztem olvasni, olyan hangulata volt néhol, hogy nem vágtattam az olvasással. Egyszerű mondatokkal fonja a mese szövetét, az eleinte gubancosnak tűnő szálak szépen a helyükre kerülnek, és spoiler.
12 éves kortól ajánlom.

Sicc>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Különleges hangulatú, kicsit melankolikus, szomorkás, de izgalmas regény. Az elején kapkodja az ember a fejét, de aztán összeáll a kép. Nem is tudom, milyen korosztálynak ajánlanám. De nem csak (nagyobb) gyerekeknek, az biztos. A leírása alapján másra számítottam, de így is magával ragadott, mindig szívesen merültem bele a történetbe.

1 hozzászólás
HippyHelena>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Hű. Rég olvastam mesét, és úgy kábé a 150-edik oldalig nem is tudtam eldönteni, miért olvasom. Még a Könyvfesztiválon sózták rám khm, ajánlották xD, úgyhogy hazajött velem, de egyből elbizonytalanodtam, eddig nem volt pozitív élményem az írótól bár csak az Ágról szakadt Tóbiás legelejét olvastam, de az mély nyomot hagyott bennem anno, meg olyan furcsának tűnt az egész, az olvasását is halogattam.
Most viszont csináltam egy kupacot az olvasnivaló könyvekből, ráadásul fel akartam húzni a januárban olvasott könyvek mennyiségét, és ahhoz jó választásnak bizonyult, tekintve, hogy viszonylag rövid, és hát mese. Vagyis úgy voltam vele.
És ebből az lett, hogy hajnali 3-ig olvastam, mert nem bírtam letenni, annyira elvarázsolt és elgondolkodtatott.
Az elejét bevallom, nem egészen értettem, de szép lassan kezdtek egyes szálak egyértelműbbek lenni, míg mások még jobban összegubancolódtak, ezzel akaratlanul is mélyebbre rántva engem a történetbe.
És őszintén mondom, nagyon tetszett. Furcsa volt, egészen furcsa, talán a legfurcsább könyv, amit az utóbbi időben olvastam, és egészen eltért azoktól, amiket amúgy szoktam. Jobban hasonlított a régi könyveimre, a komplikáltabb, de mesés történetekre, mégsem hinném, hogy 14-15 év alatt ajánlanám bárkinek, mert ahhoz komoly. De a fölött mindenkinek ajánlom, aki még egy parányit is hisz a tündérekben. Ja, és szereti a mályvacukrot :D

2 hozzászólás
Belle_Maundrell >!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Szeretem az ilyen szomorkás meséket. Kár, hogy még sehol nem volt, amikor én 12-13 éves voltam, mert biztos oda lettem volna érte. Feltéve, hogy sikerült volna kibogoznom a szálakat, mert most is elég zavarosnak éreztem az elejét, akkor meg még gyanútlan is voltam, szóval ki tudja, lehet, hogy elvesztem volna a susnyásban. Mindenesetre tényleg zavart a nagy kuszaság a kezdetekkor, de aztán egyszer csak kitisztult a kép.
Az alapötlet nagyon tetszik, eleve amiatt keltette fel a figyelmemet. Az említett képzavart leszámítva érdekes volt a történet, és sok olyan elem volt benne, ami nekem nagyon bejött, főleg a királyság, a bolt meg az ereklyék. Ez volt az elő könyvem az írótól, és ez alapján a stílusa is tetszetős, sok szép gondolatot fogalmazott mega történetek erejéről. És egy kicsit talán Zafónra emlékeztetett.
A karakterek viszont sajnos elég haloványak, jobban is ki lehetett volna dolgozni őket, mert így egyedül a fiatal Perle fogott meg. Igazság szerint többször is eszembe jutott, hogy milyen kár, hogy nem hosszabb a könyv, vagy nem íródott kicsit idősebb korosztálynak, mert olyan jó kis sötéten romantikus sztorit lehetett volna kihozni belőle. Így sem rossz, csak nem hatott rám különösebben, kissé távolságtartónak tűnt az egész. De nem bántam meg, hogy megvettem, jó kikapcsolódás volt egy napra.

ilder P>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Nagyon ajánlom elolvasásra ezt a csodaszép „mesét”.
Ez a történet igazán különleges. Néhol lassú, borongós, rejtélyes.
De mindedvégig körbelengi egy gyönyörű hangulat, ami fogva tart. Izgultam is a vége felé.
(a cimkék között nem értem az ifjúságit, mert számomra ez nem az)
Ma reggel azzal kezdtem, hogy utána jártam a mályvacukor eredetének. Jó nagy utat járt be, és hogy megváltozott az eredeti felhasználáshoz képest.
Eddig nem tartozott a kedvenc édességeim közé, de az már biztos, hogy a jövőben ha ilyet eszek, akkor Perle eszembe fog jutni.

B_Panka>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Az író ebben a könyvében már-már el is túlozta a megszokott rejtélyességét, több szálon futó cselekményeit, melyek azért a végén összeérnek. Egészen sokáig éreztem azt, hogy ez most nagyon kusza. Bár sajnos nem tudtam napról-napra olvasni, így ez is nehezítette a megértést. Engem ez a zavar egy kicsit idegesített előző könyveivel ellentétben, ugyanakkor ez is nagyon élménydús, izgalmas, különleges.
Érdekes, ahogy a valóságot összevonta a mesei világgal, ez nagyon tetszett, becsülöm érte. Talán egy kicsit a Végtelen történetre hajaz mondanivalójában, de nem volt olyan érzésem, hogy „felháborítóan másolatgyanús”, mert nem az. Nagyon is eredeti gondolatok, történetek. Szimpatikusak a szereplők, még Ian személyét sem tudtam utálni, kicsit sajnáltam is, inkább úgy gondoltam, ő is valaminek az áldozata.
Összességében nem csalódtam most sem az íróban, csak ajánlani tudom!

Veron P>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Objektíven nézve jó kis ifjúsági könyv ez, van benne tündér, meg varázslat, meg háború és szeretet, valóságokon átívelő sorsok – szóval mit akarhatnék még? Mégsem tudtam igazán belemerülni, lassan haladtam és nem élveztem annyira, mint lehetett volna kellett volna? Még utólag sem értem, hol mentünk félre…

Zsu14>!
Timothée de Fombelle: Perle könyve

Ha ezzel megtörhetem az átkot, akkor mostantól hinni fogok a mesékben és a tündérekben.


Népszerű idézetek

kratas P>!

– Azt akarom, hogy egy nap ne gyere haza.

121. oldal

Jesper_Olsen >!

A sors iróniája folytán Franciaország és gyarmatbirodalma két legszűkszavúbb katonája került össze ezen az éjjelen.

96. oldal

Flora_The_Sweaterist>!

Mind hasonlók vagyunk. A történetek találnak ki bennünket.

232. oldal

Jesper_Olsen >!

Ha valaki egy édességbolt fotóját akasztja ki a falára, akkor nem lehet velejéig rossz ember.

28. oldal

Jesper_Olsen >!

A boldogság nem más, mint ez a közeledésekből és a másik elvesztése nélküli eltávolodásokból álló tánc. Sőt könnyekből is áll, a hosszú elválásokéiból, feltéve, hogy lesz viszontlátás.

167. oldal

Jesper_Olsen >!

A féltve őrzött titkok azonban végül kissé elhalványulnak, ha nem osztjuk meg senkivel. Nem ismerjük már fel a formákat a fényes papíron. Az efféle titkok összemosódnak az álmokkal. És ha felélesztjük őket, csak a magányunkat juttatják eszünkbe.

173. oldal

Belle_Maundrell >!

A legegyszerűbb csapdák a leghalálosabbak.

110. oldal, 15. Mint egy kis kígyó

Kapcsolódó szócikkek: csapda
Belle_Maundrell >!

A történetek nem állítják talpra a halottakat, de halhatatlanná teszik szerelmüket.

237. oldal, 33. Az utolsó íjász

Kapcsolódó szócikkek: halott · szerelem · történet
Jesper_Olsen >!

Némi gyaloglás után találtam egy megfelelőnek tűnő helyet. Életem fontos levelei jutottak eszembe. Mindig hosszan keresgéltem a helyet az elolvasásukhoz, mintha a táj megváltoztathatta volna a tartalmukat.

216. oldal

Belle_Maundrell >!

Iliån azokon a történeteken nőtt fel, amelyeket az apja éjszakánként és a végtelen hosszú teleken át mesélt, de valami hiányzott neki a mesék óraművéből. Végre kezdett megvilágosodni előtte, miféle titok rejtőzött az összes történetben, milyen rejtélyes rugóra járt mind. Hogy mi változtatta a kacsákat hattyúvá. Hogy mi rejlett a féltékenykedések, a párbajok, a királynék kétségbeesése, sőt egyik-másik csatamezőn vívott ütközet, egy szabólegény hőstettei, egy öreg király őrülete mögött.

86. oldal, 12. Szerelem


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Chanda Hahn: Tündérkönyv
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Neil Gaiman: Csillagpor
Melissa Marr: Veszélyes álmok
Hestia Potter: Legendary – Lázadás
Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Jenna Black: Varázsütés