Lilia szeme (Ágról szakadt Tóbiás 2.) 35 csillagozás
Amikor három év múltán Tóbiás visszatér a tölgyre, szomorú kép tárul a szeme elé. Furkó Döme és Türkiz Leó zsarnoksága alatt a fa sorvadásnak indult. Az ágakon sűrű zuzmótelepek és moha, a kéreg kiszáradt és felrepedezett, a lombozat megritkult. A közeledő tél talán a parányi falakók pusztulását hozza. A fafőtanács tudósait és a pőréket munkatáborokba hurcolták, Liliát egy tojásbörtönben tartja fogva Leó. Ám a három fiatal, Tóbiás, Lilia és Leó származását olyan titok övezi, amely mindent megváltoztat, és mire beköszönt a tavasz, új időszámítás kezdődik a fán.
Eredeti megjelenés éve: 2007

Csodálatos, megható történet. Az író nagyon szeretheti a titokzatosságot, a váratlan fordulatokat. Bár itt – a Vangoval ellentétben – azért könnyebb rájönni ezekre a titkokra, észrevenni az összeérő szálakat.
Apró kis kitalált lények, de az emberek sorsaival, érzéseivel, küzdelmeivel. Sok-sok ítélet és előítélet, majd megvilágosodás, megtisztulás és bölcs szeretet.
Nagyon tanulságos! Szép!

Ugyanaz vonatkozik rá, mint az elsőre: minden jó szereplő okos, és minden rossz karakter olyan hülye, mint egy kő. Ezért a mínusz 1 *. Ennek ellenére nagyon jó könyv, mert egy csomó dologra „megtanít”, például, hogy mi lesz a következménye a környezetrombolásnak, fajgyűlölésnek, kegyetlenkedésnek, stb…. És még annyit róla, hogy komoly összefüggéseket vélek felfedezni a könyv, és a XX. századi diktatúrák között, és látom, nem csak én.

Zseniális regény volt, amit a 9 éves ikreim is nagyon élveztek. Beszél politikai üldöztetésről, diktatúráról, oligarchákról, környezetkárosító lobbiról, gyűlöletkeltésről a gyerekek nyelvén. Szépek a rajzok, bonyolult, szövevényes, de érdekfeszítő a történet. 11 éves kortól ajánlom, de felolvasva kisebbek is élvezhetik. Néhol humoros, mindig izgalmas. Nagyon szerethetők a szereplők. Bucifej volt a gyerekek kedvence.

Inkább a szeretteinkkel törődjünk – vonta le a végkövetkeztetést Kaszab. – Ha mindenki boldoggá tenné azt a húsz személyt, aki körülveszi, a fa valóságos kis paradicsom lenne.
Tóbiás mintha csak Reccsentő Ricsit hallotta volna: „A környezetemben levő embereknek viselem gondját.” Igen, ez szép elvnek tűnt. De mi lesz azokkal, akik körül nincs senki?

Bármennyire különös is, de ezek a gombák mégis ritkák. A spórák elvesznek a természetben. Olykor évekbe telik, mire valamelyik taplóból egy újabb nő.
Egyke Szigfrid ezzel az érdekességgel zárta a könyvét. Azt írta, hogy kissé az új gondolatok is olyanok, mint a gombák. Nagyon ritka, hogy valamely gondolatból újabb születik.

Dzsalam azért akarta kiönteni a szívét a bozótosban, mert azt hitte, hogy meg fog halni. De az élet visszatért belé a maga lakatjaival és barikádjaival. Szerencsésebb volna, ha az ember egész életét az utolsó pillanatok áttetszősége jellemezné.
Most, hogy visszatért a világba, Dzsalam rácsapta az ajtót az emlékeire.
Az ajtót.
A fűben töltött évek során Tóbiás egyszer sem látott ajtót. A kalászok tárva-nyitva álltak. Elfelejtette, hogy mint mindenütt, az ajtók ott is a fejben vannak, és elég könyökkel oldalba bökni a másikat, hogy örökre bezáruljanak.