Lilia ​szeme (Ágról szakadt Tóbiás 2.) 35 csillagozás

Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor három év múltán Tóbiás visszatér a tölgyre, szomorú kép tárul a szeme elé. Furkó Döme és Türkiz Leó zsarnoksága alatt a fa sorvadásnak indult. Az ágakon sűrű zuzmótelepek és moha, a kéreg kiszáradt és felrepedezett, a lombozat megritkult. A közeledő tél talán a parányi falakók pusztulását hozza. A fafőtanács tudósait és a pőréket munkatáborokba hurcolták, Liliát egy tojásbörtönben tartja fogva Leó. Ám a három fiatal, Tóbiás, Lilia és Leó származását olyan titok övezi, amely mindent megváltoztat, és mire beköszönt a tavasz, új időszámítás kezdődik a fán.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2009
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631186925 · Fordította: Pacskovszky Zsolt · Illusztrálta: François Place

Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lahara IP>!
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme

Nem gyerekkönyv, még akkor sem, ha annak tűnik. De nagyon tetszett. Viszont ha gyerekként olvastam olvastam volna, néhol untam volna, sőt, még rémálmaim is lettek volna tőle. Van benne annyi vér, mint egy átlagos Dragon Lance kötetben.

5 hozzászólás
Bobe0402>!
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme

Kevésbé adnám gyerek kezébe, mint az első részt, ez szerintem sokkal felnőttesebbre sikerült. A végét nagyon gyorsnak találtam, a könyv hosszúságához képest rövid volt a megoldások leírása. Nekem az első könyv egy ici-picit jobban tetszett, de ez is csillagos ötös!

B_Panka>!
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme

Csodálatos, megható történet. Az író nagyon szeretheti a titokzatosságot, a váratlan fordulatokat. Bár itt – a Vangoval ellentétben – azért könnyebb rájönni ezekre a titkokra, észrevenni az összeérő szálakat.
Apró kis kitalált lények, de az emberek sorsaival, érzéseivel, küzdelmeivel. Sok-sok ítélet és előítélet, majd megvilágosodás, megtisztulás és bölcs szeretet.
Nagyon tanulságos! Szép!

Uzsonna>!
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme

Gyerekeknek írták, de felnőtt is tudja élvezni. Benne van az egész világ….

Mr_However>!
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme

Ugyanaz vonatkozik rá, mint az elsőre: minden jó szereplő okos, és minden rossz karakter olyan hülye, mint egy kő. Ezért a mínusz 1 *. Ennek ellenére nagyon jó könyv, mert egy csomó dologra „megtanít”, például, hogy mi lesz a következménye a környezetrombolásnak, fajgyűlölésnek, kegyetlenkedésnek, stb…. És még annyit róla, hogy komoly összefüggéseket vélek felfedezni a könyv, és a XX. századi diktatúrák között, és látom, nem csak én.

tashley>!
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme

Zseniális regény volt, amit a 9 éves ikreim is nagyon élveztek. Beszél politikai üldöztetésről, diktatúráról, oligarchákról, környezetkárosító lobbiról, gyűlöletkeltésről a gyerekek nyelvén. Szépek a rajzok, bonyolult, szövevényes, de érdekfeszítő a történet. 11 éves kortól ajánlom, de felolvasva kisebbek is élvezhetik. Néhol humoros, mindig izgalmas. Nagyon szerethetők a szereplők. Bucifej volt a gyerekek kedvence.


Népszerű idézetek

B_Panka>!

Inkább a szeretteinkkel törődjünk – vonta le a végkövetkeztetést Kaszab. – Ha mindenki boldoggá tenné azt a húsz személyt, aki körülveszi, a fa valóságos kis paradicsom lenne.
Tóbiás mintha csak Reccsentő Ricsit hallotta volna: „A környezetemben levő embereknek viselem gondját.” Igen, ez szép elvnek tűnt. De mi lesz azokkal, akik körül nincs senki?

150. oldal

B_Panka>!

– Jókor voltam jó helyen – mondta újra csak.
Mire Dzsalam helyesbített:
– A legrosszabbkor, fiatalember, a legrosszabb helyen. De a megfelelő személy voltál.

50. oldal

B_Panka>!

Olyan volt, mintha Tóbiás évekkel ezelőtt egy élő pillangót hagyott volna egy rügyön, és most azt várta volna, hogy ugyanott találja, hímporral borított szárnyakkal! Elképzelhetetlen…

178. oldal

B_Panka>!

Bármennyire különös is, de ezek a gombák mégis ritkák. A spórák elvesznek a természetben. Olykor évekbe telik, mire valamelyik taplóból egy újabb nő.
Egyke Szigfrid ezzel az érdekességgel zárta a könyvét. Azt írta, hogy kissé az új gondolatok is olyanok, mint a gombák. Nagyon ritka, hogy valamely gondolatból újabb születik.

134. oldal

B_Panka>!

Ha az ostobaságnak súlya lenne, az őrnagy alatt már rég megreccsent volna a faág.

(első mondat)

B_Panka>!

Tóbiás hallgatott. Tudta, hogy egy tízéves kölyök is kiszabadulhat mindenféle karmok közül, még ha mindenütt le is nyúzta a bőrét, még ha próbára tette is az élet.

45. oldal

B_Panka>!

Az elképedt Dzsalam most először ébredt tudatára annak, hogy mennyi bátorság és találékonyság szorult ebbe a pár milligrammos emberkébe. Szóval ilyen egy gyerek.

49. oldal

B_Panka>!

Dzsalam azért akarta kiönteni a szívét a bozótosban, mert azt hitte, hogy meg fog halni. De az élet visszatért belé a maga lakatjaival és barikádjaival. Szerencsésebb volna, ha az ember egész életét az utolsó pillanatok áttetszősége jellemezné.
Most, hogy visszatért a világba, Dzsalam rácsapta az ajtót az emlékeire.
Az ajtót.
A fűben töltött évek során Tóbiás egyszer sem látott ajtót. A kalászok tárva-nyitva álltak. Elfelejtette, hogy mint mindenütt, az ajtók ott is a fejben vannak, és elég könyökkel oldalba bökni a másikat, hogy örökre bezáruljanak.

55. oldal

B_Panka>!

Semmit sem védelmez olyan hősiesen az ember, mint ami már nem az övé.

137. oldal

Zsu14>!

Csergő nagyapó hajdan ezt mondogatta a lányoknak: „A nevetségesség nem öl ugyan, de jól vigyázzatok, mert mindig oltárhoz akar vezetni…”

78. oldal, A Csicsergő helyőrség


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Bogar bárd meséi
Nyulász Péter: Ciprián
René Goscinny: A kis Nicolas
Colas Gutman: Szutyok
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Bosnyák Viktória: Analfa visszatér
Dino Buzzati: Medvevilág Szicíliában
Móra Ferenc: Titulász bankója
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr