Pate ​focikönyve (Pate 2.) 11 csillagozás

Timo Parvela: Pate focikönyve

A finn Timo Parvela népszerű Ella-sorozatából megismert Pate saját focicsapatot szervez, hogy részt vehessen a Labdamágus-kupán. Játékosnak meghívja Messit, Ronaldót, Zlatant és más sztárokat, csupán annyi a bökkenő, hogy kicsit nehéz elérnie őket. Amíg a jelentkezésüket várja, Pate új barátaiból próbál csapatot toborozni. A jelöltek közt van a kilencvenéves szomszéd bácsi, a parkban tanyázó hajléktalan, Erkki, aki utálja a focit és egy háromlábú kutya is. Vajon mennyi esélye van a furcsa csapatnak?

Eredeti cím: Paten Jalkapallokirja

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cerkabella, Szentendre, 2016
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820845 · Fordította: Kovács Ottilia · Illusztrálta: Pasi Pitkanen

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

AniTiger MP>!
Timo Parvela: Pate focikönyve

Egész jó folytatása az első résznek, ezért azt mondanám, hogy aki szerette Paté szupertitkos blogjának a történetét, neki ez is tetszeni fog. Talán a témája miatt nem került annyira közel a szívemhez, mint az előző sztori. (Nem vagyok valami nagy focis… No, ezt csak meg lehet nekem bocsátani. Ugye, Paté?)

A kedvenceim nyilván nem a foci-központú részek voltak, hanem a talált/kóbor kutyusosak. Nagyon egymásra talált ez a két ugrabugra hebehurgya! =^.^=

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/03/pate-focik…

>!
Cerkabella, Szentendre, 2016
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820845 · Fordította: Kovács Ottilia · Illusztrálta: Pasi Pitkanen
1 hozzászólás
Lorenza_Pellegrini>!
Timo Parvela: Pate focikönyve

Nagyon könnyen olvasható és mégis tartalmas könyv. Ez a legjobb benne hogy attól hogy egyszerű nem válik butává sem a történet sem a szereplők. A vége pedig hatalmas poén és megható egyben. Foci rajongó gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlom.

Hintafa P>!
Timo Parvela: Pate focikönyve

Végre egy jó fociskönyv! Pate végre megcsillogtatja tehetségét, mint csapatmenedzser és focista. A helyi focibajnokságra is benevez, csak egy gond van, hogy nincs csapata (a sajátjából kitúrták). Ezért toborozni kezd, de a jelentkezőket elnézve nincs oka bizakodni. Pedig még palackpostán is küld üzeneteket néhány megbízható tehetségű focistának. De semmi válasz. A helyzet tehát nem túl rózsás, már-már kilátástalan. De most Patéról van szó, ő pedig olyan meggyőződéssel intézi ügyeit, hogy muszáj végig drukkolni neki. Becsületessége és kitartása hamarosan eredménnyel jár. Összejön egy jó kis csapat, sőt egy igazi meglepetés is érkezik a pályára. A minden eldöntő meccs kimenetelét frappánsan és stílusosan oldotta meg Parvela. A végső mérleg pedig egy kutya, sok új barát, egy félrecsúszott élet akaratlan helyrepofozása, és egy kibékült testvérpár.

Közben csendben csodálom Pate szüleit, akik minden kaland megpróbáltatás dacára képesek voltak megőrizni hidegvérüket és józan eszüket. Sőt, meglátják és értékelik fiúk jó szándékát.
Timo Parvela nagylelkűen osztogatja sziporkázó humorát, a gyerekek számára is érhető helyzetkomikumokkal teletűzdelt történetekben. Szeretem, hogy nem teszi alacsonyra a lécet, nem gügyög, nem erőltetett, nem válik túl komolykodóvá. Nem tol elénk mindenáron okító a szöveget, pusztán azért mert gyerekkönyvet ír. Didaktikus szájbarágás nélkül, észrevételnül csempész be modern történeteibe olyan, már-már elcsépeltnek tűnő értékeket, mint a becsületesség, a kitartás, az igazmondás erényét, a külső vonások mögé tekintő elfogadást. Valójában persze gyerekkönyvet írni semmivel sem kerül kevesebb odafigyelésbe, vagy igényességbe, mint egy felnőtteknek szóló olvasmány. Sőt, sokkal nagyobb felelősség egy igényes olvasmány ennek a korosztálynak, hiszen egy jól megírt történet a kitartó, felnőttkori olvasásnak a magja.

Kedves olvasmányaink közé tartozik Astrid Lindgren halhatatlan csirekfogója Juharfalvi Emil. Olvasás után jutott eszembe, hogy Pate lehetne akár Emil modernkori változata is, hiszen a körülötte kialakuló zűrök is hasonlóan kedvesen ártatlanok. Parvela mondatai, történetfűzése ugyanazt a könnyed és vagány stílust tükrözi vissza, mint Lindgrené.

Ugyanakkor nemcsak tartalmában, de látványvilágában is nagyon színvonalas olvasmány. Pasi Pitkänen illusztrációi egyszerűen parádésak. Apró, időnként nevetségesen, már-már karikatúraszerűen eltúlzott részletek Tatu és Patu látványvilágához hasonlóak, nehéz kivonni magát a hatásuk alól.

Töprengtem egy időben, hogy szükség van-e kifejezetten fiús és lányos könyvekre. A polémia részleteitől eltekintve úgy egyeztem meg magammal, hogy nagyon is. Hiszen a fiúk számára is ugyanolyan fontos, hogy legyenek olyan alakok, kalandok, amivel/akikkel azonosulhatnak. Ráadásul egy tevékeny, tettrekész kisfiú sokkal jobban ki van téve annak a veszélynek, hogy az olvasás munkás, a folyamat kezdetén még gyötrelmesnek is tűnő elfoglaltságát megunja.
Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2016/12/22/timo_parvela_pate_szu…

buzavirág>!
Timo Parvela: Pate focikönyve

Nagyon jópofa, sokat nevettünk, az illusztrációk pedig nagyon jók, keresni fogjuk az író többi könyvét is.


Népszerű idézetek

AniTiger MP>!

Anyu: Mi van Patéval? Egy falatot sem evett.

Apu: Valóban. Csak hat húsgolyót, három krumplit, két szelet kenyeret, három pohár tejet és két adag desszertet. Ha ez így megy tovább, egészen elfogy a fiú.

Anyu: Én is ezt mondom. Beszélj vele!

10. oldal

1 hozzászólás
AniTiger MP>!

Én: De én gondoskodnék róla!

Anyu: Megígérni könnyű, megtartani viszont annál nehezebb. A kutyák sok törődést és figyelmet igényelnek.

Én: Most senki nem törődik vele! A kevés gondoskodás is több, mint a semmi, nem?

Apu: Ebben van igazság.

Anyu: A helyedben ahhoz tartanám magam, amit megbeszéltünk. Semmi szükségem egy harmadikra, akiről szintén nekem kell gondoskodnom. Bőven sok két gyerek is!

Csodálkoztam, mennyire nem tud számolni az anyukám, pedig még iskolaigazgató is volt. Hiszen a családunkban én vagyok az egyetlen gyerek.

Apu: Visszamehetek a szobámba? Még nem fejeztem be az autóversenyt a számítógépen.

61. oldal

AniTiger MP>!

Edző: Végül szeretném megköszönni Riku és Raku apukájának a pompás új mezeket, amivel a csapatunkat támogatta.

Ezután az edző egy élénkpiros mezt vett ki a dobozból. A hátára ez volt írva: RIKU 10. A következőre pedig ez: RAKU 11.

Csodálkoztam. Honnan tudták előre, hogy az ikrek nevét kell rányomtatni a pólókra? És még azt is, hogy Rikué lesz az én számom?

9. oldal

Szofrónia>!

Este az üvegeket egyenként lehúztam a vécén, mert a tanító bácsi azt mondta, hogy előbb-utóbb minden víz a tengerbe folyik.

16. oldal


A sorozat következő kötete

Pate sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

René Goscinny: A kis Nicolas
Baár Tünde: Utálom a padtársam!
Kertész Erzsi: Ne parázz!
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Janikovszky Éva: Akár hiszed, akár nem
Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság
Luigi Garlando: Irány Brazília!
Joachim Masannek: Márió, a tízes
Kemény Kristóf: Irány a felnőtt csapat!