Miú ​és Vau (Miú és Vau 1.) 51 csillagozás

Timo Parvela: Miú és Vau

A legemberibb állattörténetek. A sokoldalú finn író számos irodalmi kitüntetésben részesült, többek között a hazájában legrangosabb Finlandia Junior díj birtokosa. De a legnagyobb megbecsülést olvasóitól kapja, hiszen már 15 nyelvre lefordították műveit, és könyvei minden országban a sikerlisták élén állnak. A kutya-macska barátságról szóló meséit Finnországban családterápiára használják. A hangulatos, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon). Ezek a humoros és mély mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, miközben az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak.

Eredeti cím: Maukka ja Väykkä

Eredeti megjelenés éve: 2009

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2012
128 oldal · ISBN: 9786155234194 · Fordította: Kovács Ottilia · Illusztrálta: Virpi Talvitie

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Honey_Fly P
Timo Parvela: Miú és Vau

Miú és Vau igazi északi, kissé depis páros. Mindennapjaikban emberi problémákkal és érzelmekkel, komoly gondolatokkal. Nekem néhány fejezetnél hiányzott a feloldás. Igaz, az életben sem oldódik meg minden gondunk. A könyv hangulata nekem tetszett, ősszel talán jobb lett volna olvasni, akkor még jobban beszívott volna a borongós hangulata. A 4 csillag a saját véleményem. A majdnem ötéves a könyv felénél azt mondta: „Ez a könyv kifejezetten nem tetszik, ne olvassuk többet.” Tanulnom kell tőle. Ő sokkal hamarabb rájött, hogy ami nem tetszik arra ne pazaroljunk időt.

3 hozzászólás
>!
Gelso P
Timo Parvela: Miú és Vau

Jaj, de jó ez a könyv!!!
Annyira jó a hangulata!

Kedves @molyszülők,
kérlek benneteket, olvassátok! De először mindenképpen saját magatoknak! Olyan emberi világot, olyan emberi, társas, baráti kapcsolatokat tár elétek, amivel nap mint nap találkozhattok – mégis mégsem olyan, mintha tükörbe néznétek. Inkább amolyan görbe tükör, de sokszor tapasztaljuk, hogy a görbe tükör sokszor egyenesebb lézersugárnál… fanyarabb, ironikusabb, melankolikusabb, szomorkásabb, pofonvágósabb, éppen ezért igazabb, mint a valóság.

Nagyon szeretem ezt a könyvet. Nagyon szerettem olvasni, ha nem is minden, de jó pár történet felolvasásra is került a gyerekeknek. Őszintén szólva nem meseként funkcionáltak elsősorban – inkább amolyan esti lefekvéskori téma, amit így adódott kivesézni, megvitatni… Érdekes, hogy egy gyerek mennyire láthatja hozzánk hasonlóan a felnőttek világát, és mennyire értheti másként a felnőttek világát tőlünk különbözően… ez számomra érdekes tanulság volt.

Egyszóval, szeretnék mindenkit inspirálni arra, hogy ismerkedjen meg Timo Parvela írói világával, akár éppen ennek a könyvének a kézbevételével. Nagyon egyszerű, mégis igen plasztikusan kifejező, mély érzelmeket ébresztő nyelvezetet használ, és szinte valamennyi helyzete igazi, helytálló, tanulságos…

…és igen, felnőtteket írtam, pedig itt csupán Miú és Vaú, a kutya és a macska a főszereplő, meg néhány állat…
Ha nem marakodnak, mint amilyennek hétköznapi életünkben be vannak állítva, a Kutya és a Macska közti kapcsolatot épp ilyennek képzelném el. Macska-Miú folyton túljár Kutya-Vaú eszén és a végtelenségig kihasználja, és emellett még mézesmázosan ravasz, szégyentelenül lusta, sokszor kedvetlen, gyakran unatkozik és pofátlanul szemtelen. Vaú-Kutya pedig mindent megtesz, feláldoz, odaadóan él(=létezik) kettejük barátságáért. Ő az, aki folyton dolgozik, tevékenykedik az otthon melegéért, takarít, főz, teát készít, felméri és megoldja az aktuális problémákat: pl. ősszel leveleket seper, felkészül a téli túlélésre, télen havat lapátol, tavasszal kirándulást szervez, nyáron partikat ad a barátoknak – egyszóval gondoskodik, feltétel nélkül tesz meg mindent, és mindez neki cseppet sem áldozat, mert neki a barátság az első, a mindenek feletti. Kicsit bugyutának tűnik, de valójában ez önzetlenség, ami Vaú igazi értéke, emiatt elszakíthatatlanok ők ketten, és ezt a könyv végén Miúnak is be kell látnia: ez a barátság Vaúnak köszönhetően él még ma is, és fog élni örökké.

Ha választanom kellene 3 legjobbat, akkor ezeket választanám:
1/ Őszi elutazás
2/ A jó vesztes
3/ A nagy paradicsomcsata

Ha kihívást csinálnék, akkor csakis a 78.oldalon lévő képet raknám plecsnire.

Amúgy imádtam a kutyát, és szörnyen utáltam a macskát – de nagyon szerethetőek mindketten – és innen most már legyen a tiétek a főszerep, kedves molyolvasók…

Sokszor éreztem a jellegzetes „macska-fölényt” és az ezzel szemben álló „kivert-kutya” hangulatot…
…és én szere(t)tem ezt a „kivert-kutya” hangulatot érezni; ezért szeretném magamnak ezt a könyvet, mert szeretném időnként újra és újra elolvasni a fenti három történetet, meg a többit is…(Biciklivel a Holdra, Karácsony, Téli sport, Az énekverseny, Egy kis szórakozás, Hinni vagy sem?, Kezdet és vég)

@Fummie kihívásához: Finnomságok, avagy olvassunk finn szerzőktől

>!
Boglárka_Madar P
Timo Parvela: Miú és Vau

Ez volt az első igazi meséskönyv amit felolvastam Dórinak – bár nem igazán ő a célcsoport, még nem is nagyon értette, de a hangomat szereti, a képeket is szereti nézegetni, no meg hát időben el kell kezdeni a mollyá nevelést. :D

>!
Gabye
Timo Parvela: Miú és Vau

Ez jó!
Kicsit bővebben: ez nagyon jó!
@Gelso értékelését olvasva került fel a könyv az eztismajdegyszer polcra…
Nem is tudok túl sok mindent hozzátenni ahhoz, amit Ő írt.
Először utáltam Miú-t, amiért olyan amilyen. És sajnáltam Vau-t ugyanezért. Aztán rájöttem, hogy ez így csak egy nézőpont, hiszen Miú generálja, pezsdíti fel Vau életét aki pedig a stabil hátteret adja..Kiegészítik egymást, az elejétől a végéig, ami csak a kezdet :-)
Olvassátok!

4 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Timo Parvela: Miú és Vau

Hogy fér meg egymással a kutya és a macska?
Ezek az emberi történetek tökéletesen megértetik velünk.
@Gelso értékeléséhez nem is tudok mit hozzátenni, csak én is bíztatok kicsiket és nagyokat: TESSÉK ELOLVASNI!!

6 hozzászólás
>!
Véda MP
Timo Parvela: Miú és Vau

Ez a mesekönyv tökéletes idill. Úgy haladtunk vele, mint jó gyerek a csokoládéval, szigorúan minden nap egyet olvastunk belőle esti meseként, amit bár nehéz volt véghez vinni, de a végén örültünk, hogy sikerült megállni, mert így tovább tartott. :)
Szép, tartalmas, harmonikus kortárs mesekönyv, s tele van hangulattal.
Miú és Vau történetei szívet melengetőek és teli vannak apró boldogsággal. Mint egy szép, meleg puha kabát, amibe bele lehet burkolózni, puhán körülöleli az embert és még a szaga is jó :)
Kívánságlistás!

4 hozzászólás
>!
akire MP
Timo Parvela: Miú és Vau

Timo Parvela új műve, a Miú és Vau csendes könyv. Főszereplői, az álmaival vágyat ébresztő macska és a mindennapok élhetőségét biztosító kutya, remek társai egymásnak. Ha úgy adódik, Miú sugallatára együtt ugratnak biciklivel a Hold felé – s persze Vau az, aki kihúzza barátját a tóból, ahova végül is pottyannak. Igaz barátok, de nem beletörődően, cselekedeteikkel a saját igazukért harcolnak – ennek ellenére, vagy talán épp ezért együtt maradnak. Boldog kapcsolatuk nem a vég, hanem a kezdet… S ez szólhat a családról is. Ajánlom a szülők figyelmébe!

>!
zamil
Timo Parvela: Miú és Vau

Azt kell mondjam ez tényleg aranyos mesekönyv. A macska és a kutya karaktere jól eltalált, a mesék színvonala jó, a történeteknek van mondanivalója, megtalálható a humor is benne, van csipetnyi irónia. Egy szó mint száz élvezetes volt olvasni, és a gyerekeknek is tetszett.
Az már most biztos, hogy a következő részeket is megszerzem.

>!
Sicc
Timo Parvela: Miú és Vau

Mesék gyerekeknek és felnőtteknek. Hihetetlen érzékenységgel.
És tényleg olvassátok @Gelso értékelését…benne van minden:)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sicc

A nyarat elviszik, elégetik, beteszik a kamrába, letakarják, komposztra rakják, gondolta Miú, és a mancsára hajtotta a fejét.

55. oldal - Őszi elutazás (Kolibri, 2012)

>!
danlin

– Vettetek egy körfűrészt? – érdeklődött Kotilda.
– Micsoda – kérdezett vissza Vau, és kicsit felemelte az egyik fülvédőt.
– Micsoda iszonyatos lárma! Mintha egy kőzúzó üzem működne itt a közelben!
– Á, dehogy! Csak Miú énekel. Gyakorol a halnaputáni versenyre.
– Valóban? Ebben az esetben tanácsos volna korhatárossá tenni a versenyt. Gyerekek számára ez túl nagy lelki megrázkódtatással járhat.

89-90. oldal, Az énekverseny

>!
danlin

A helyzet nyilvánvalóan bonyolultabb volt, mint gondolta. Mú ezek szerint azt hiszi, hogy a labda valamilyen nagy tojás, és arra vár, hogy kikeljen belőle valami. Vau annyit azért tudott a focilabdákról, hogy igen hosszú időbe telhet, mire egy ilyen labdából bármi is kikel.

116. oldal, Mint a kutya meg a macska


A sorozat következő kötete

Miú és Vau sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Webb: Gombóc, az elhagyatott kiskutya
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Lázár Zsófia – Lázár Ervin: Bogármese
Jill Tomlinson: A cica, aki haza akart menni
Csukás István: A Legkisebb Ugrifüles
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Rosie Banks: Cicavarázs
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban
Daisy Meadows: Lotti remek tanácsa