Bűnről ​dalol a föld 34 csillagozás

Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

"Az ​ajtó felőli sarokban ül a lapp, Marttát az ölében tartja. A lány a férfi talpát csiklandozza, hallgatja éneklő hangját, és pirosan égő arccal, boldogan mosolyog. Lehúzta a csizmát a férfi lábáról, lábszárvédőjét a feneke alá dugta. A lapp félhangosan beszél Martta fülébe, kezével a lány mellét markolássza.
– … úgy vedd, ahogy mondom, eljövök érted a jövő nyáron, visszajövök Norvégiából, és elhozom a gyűrűt, te meg az asszonyom leszel, és velem jössz … oda föl, északra, ahol a házam van… igaz, apámé, de hát ő már nem sokáig húzza. Már az erdőre se bír kijárni. Oda eljöhetsz… asszonyomnak. Anyám rég meghalt, alig emlékszem rá, olyan kicsi voltam… szép házam van, hidd el!
– Tudom, tudom – hagyja rá Martta. – Kölköd is van minden faluban… tudom én jól, hogy mit akarsz…
A lapp a tenyerébe fogja Martta arcát, maga felé fordítja, és a lány szemébe néz.
– Ne hidd, nem igaz az, csak vénasszonyfecsegés – mondja. – Hazudoznak azok a banyák… locsognak… (tovább)

Eredeti cím: Maa on syntinen laulu

Eredeti megjelenés éve: 1964

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1981
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632715373 · Fordította: Jávorszky Béla

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

nola P>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Először a tájleírások fogtak meg. A természet, ami vad, ősi, kegyetlen, mégis gyönyörű. Azután ez a kis közösség, aminek a tagjai pont olyan nyersek, ösztönösek, mégis univerzális emberi tulajdonságokkal rendelkeznek, az érzelmek, a szenvedélyek, a vágyak, a bűnök és a bűnhődés sem különbözik, mindegy, hogy a világ melyik részén, milyen korban él az ember.
Ugyanakkor ez a világ mégis távoli, idegen, a hangulata egészen különleges. Lenyűgözött, elborzasztott, megbotránkoztatott, megríkatott.
Egyszerre éreztem csodálatot és valami furcsa viszolygást, ahogy ezeknek az embereknek a hétköznapjairól olvashattam.
Gyöngyszem ez a regény, megérdemelne egy újabb kiadást.

pikkupilvi P>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Nem vagyok prűd, de időnként kiverte a könyv a biztosítékot nálam. Holott semmi olyan nincs benne, ami egy zártabb, magyar falusi közösségre 70-80 éve ne lett volna jellemző off, még a perverz nagyapó sem, valószínűleg.
Majdnem pont egy éve olvastam a lappokról egy könyvet, igaz, abban még rendes nomád életmódot folytattak, de közel sem ábrázolta őket Kokko ilyen nyersen. Ki milyen vonásokat domborít ki, ugyebár.
Miért érdemes mégis elolvasni ezt a rövid kötetet? Mert bár ez a letűnt kor az atavisztikus szokásrendszerével ismerős lehet, finn díszletbe helyezve mégis magán hordoz egyéni jegyeket, elmesél egy s mást a lappokról, másrészt bizonyság, hogy az emberiség és a bűnei egyetemesek, változatlanok.

Gólyanéni>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Előszeretettel válogatok a RaRe sorozat könyvei közül, bár minden alkalommal úgy érzem, hogy zsákbamacskát veszek a kezembe. A fülszövegek semmitmondóak, a borítók megtévesztőek, a belső borítón található mondattöredékek pedig, vagy előre lelövik az olvasásélményt, vagy hamisak, mesterkéltek. Ennek ellenére megéri próbálkozni, mert -mint ez a kötet is bizonyítja- sok, kevésbé ismert, kevésbé olvasott, de remek történet bukkan fel.
Az érdekes, számomra ismeretlen világú család és falutörténeten túl ezt a kisregényt megkapó hangulata, lenyűgöző természeti képei emelik maradandó élménnyé. A nehéz élet, a hó, a jég ridegsége, a hosszú sötétség viaskodik az emberi érzésekkel, a tűz lobogásával, a szauna gőzével.
Olyan kivételes, olyan nagyszerű a stílusa, hogy döbbenetet keltett bennem, hogy húszéves sem volt a szerző, mikor megírta ezt a történetet. Ilyenek a géniuszok. Zseniálisak. Lenyűgözőék. Rendkívüliek. És mint Mukka, sokszor önpusztítóak és ezáltal rövid életűek.

1 hozzászólás
Quator>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

A messzi északon, valahol lappföldön, a végtelen erdők, és tavak között, egy kis közösség éli életét. Egyszerű emberek, akik szegénységben, és puritán viszonyok között tengődnek. Érdekes, hogy felretéve a földrajzi távolságokat, lehetnének akár magyarok is a szereplők, a 70-es 80-as évek isten háta mögötti tanyáin, telepein élve. Onnan ismerős ez az egyszerűségében szerethető és szimpatikus, más tekintetben viszont kegyetlen és sokszor nem túl okos, ösztönvilágban élő nomád embertípus, akiknek fontosak a szokások, és a tragédia általában borítékolható, ha a közösség belső szabályait valamilyen esemény megzavarja. Az író a drámát nagyon jól ellenpontozza a természeti tájleírásokkal, az ember ott érezheti magát a fenyő és nyírerdőkben, a csodálatos tisztaságú tavak mellett, és elképzelheti a dombos, lápos vidéket a maga érintetlenségében. Különleges hangulattal egészítik ki a művet a szerző versei, amik bizonyos időközönként színesítik a cselekményt. A történet érdekes, hol pikáns, hol vicces, hol drámai. Az emberek nevei olyanok, mintha a kalevala elevenedne meg. A kis közösség nem éppen békés korszakát éli, hiszen van itt minden, késelés, szerelem, szex, gyilkosság, és öngyilkosság is. Így megy ez, nem unatkoznak arrafelé sem az emberek. Különleges olvasási élmény, de csak 18 éves kor felett.

attila_>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

"Ó kedvesem földje,
ó kedvesem partja,
sírj, föld, sírj, csodálatos part,
az éj zúgásán át sírj – gyönge virágok illatán át sírj (…)"

A mű kiadásakor alig 20 éves író egy regénybe sűrítette egy északi közösség (finnek és lappok) életről és halálról szóló történetét. Olvasás közben beköltözünk a tóparti kis faluba, ahol néhány család hétköznapi életét követve arrra következtetésre juthatunk, hogy amilyen természetes a számukra a -40 fokos tél és a hosszú, sötét napok, ugyanolyan természetes a szenvedélyes szerelem, a mindenkit utolérő halál, a komor vallásosság, vagy hogy az ember ösztöneitől hajtva keresi, illetve kergeti a szerelmet. Az életük gyakorlatias, szükségleteik egyszerűek: testi és lelki táplálék, olykor lerészegedés vagy egyházi énekek, zsoltárok éneklése. Talán két végletnek tűnik, de a regénybeli közösségben ez megfér egymás mellett.
A fagyos föld világában a szenvedély tartja életben az embereket, amit végül átütő és szorongató bűntudat tud megtörni. Úgy tűnik, ebben a szenvedélyes világban nem lehet bűn nélkül élni, hisz még a prédikátor se bűntelen. A történet végére a megváltás különböző módon éri el a szereplőket, ki-kit a maga módján, de van akit elkerül, tovább és túl kell élnie.

Georgina77 P>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Sajátos hangulatú, pontosabban töményen lehangoló regény. Beigazolódik a bűn, mint címadó szó.Tulajdonképpen az örök hó birodalmát húzta rá a leírtak hangulatára. Csupa nehéz sors elevenedik meg a kisemberek hétköznapjaiból. Van itt iszákosság, szexuális túlfűtöttség: ennek nyomán félrelépésből született gyermek. S ami talán legjobban mellbe vágott: akinek tiszte szó szerint papolni a tisztaságról és elkárhozásról, mert egyházi személy, ő is előszeretettel hajtja fel leánykák szoknyáját.
Természeti leírásokban páratlan a kötet, valószínűleg az emberi természet leírásaiban is, mert iszonyú lenyomó volt.
Ahogyan láttam, az is ritkaság, hogy a szerző húszévesen alkotta meg ezt a regényt, majd utóbb ugyancsak fiatalon távozott el e földi világból.
Mindenképpen megmozgató írás ez, ha nem is a legfelemelőbb módon.

pwz IP>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Olvasás közben végig ott motoszkált a fejemben, hogy ezekkel a szituációkkal, emberekkel, valamilyen formában már találkoztam. Aztán rájöttem: nagymamám régi történeteiben voltak ilyen emberek, meg amikor kisgyerkőcök voltunk, magunk is elcsíptünk ilyen jeleneteket, vagyis ez a történet abszolút „életszagú”, nem idegen, közel áll hozzám.
Na, most akkor olvassátok el, és így lesz róla fogalmatok, hogy én milyen helyen – is – nevelkedtem :D
/késelés, parázna papok, ledér nőszemélyek, epekedő fiatalok, kemény munka, kis falusi közösség, stb./ :)

>!
Magvető, Budapest, 1981
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632715373 · Fordította: Jávorszky Béla
36 hozzászólás
gyuszi64>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Másra számítottam. Észak-Finnország távoli tanyáin játszódik a történet, melynek minden oldalán a bűnről énekel a szerző. Kis bűnök, közepes bűnök, és nagyok – nekem túl sok volt a nyers való, a vér, az irracionalitás, a fájdalom, de még a regénybeli pap prédikációja is. Volt egy Rómeó és Júlia-szál, amit sokféleképpen be lehetett volna fejezni; volt egy családtörténet, amit szerintem elrontott a szerző; és volt egy tanyai szociológia-szociográfia vonal, ami manapság történelmi értékű lehet.

A regény nehéz olvasmány. Egyrészt menti az unicitása, nem sok történetet olvashatunk a tundraközeli életről; másrészt a szépséges verses dalbetétek, amik gyakran minden szónál jobban facsarják a szívet.

Francesco>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Képzeljünk el magunk elé egy olyan vidéket, ahol örökös tél honol.A patakok és tavak vize olyan kristálytiszta,hogy belőlük bármikor kortyolhatunk. A szinte érintetlen erdők mélyén, 700 esztendős fák hirdetik az örökkévalóságot és a fennsíkokon zuzmót legelésző rénszarvascsordák vonulnak.Ez a négy államon is átívelő táj, a Lappföld.
Ezen a zord vidéken zajlik a fiatalon elhunyt finn szerző műve.Mondatait az az őrületes szenvedély hatja át,amit saját életéből olvasztott regényébe.Timo K. Mukka napi 4 doboz cigarettát füstölt el, 35-40! csésze kávét gurított le torkán és éjszaka egyáltalán nem aludt.Külsőre is úgy nézett ki torzonborz szakállával, hosszú csapzott hajával mint egy eszelős,aki az élet dolgairól nem is tud máshogy gondolkodni, csak végletekben.Tagadhatatlan Dosztojevszkij hatása, hiszen gyerekfejjel már hamar kedvencévé vált Az őrölt naplója.
Vajon bűn-e az, ha az emberek vágyaiktól felajzva olyat tesznek,amit higgadt fejjel másképp látnának ? Templomi szertartás alatt szégyenkezés nélkül simogatják egymást az emberek, a felnőtt érett leány szexuális útkeresésében nem tud nemet mondani senkinek…A nagyapa a rénszarvasbakok herélését elég sajátságos módon a fogaival végzi és a halállal végződő falusi leszámolások olyan természetesnek tűnnek, mintha ez lenne a világ legegyszerűbb dolga.Izgalmas dráma és küzdelmes is ,mint az élet maga.A fjordok világában nincs könyörület,a természet legcsekélyebb adományáért is meg kell feszülni.Lehet,hogy Timo könyve csak a hagyományos finn-magyar barátság jegyében jelent meg egykoron nálunk magyarul,de akárhogy is volt, megérte.

Fummie>!
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld

Elég nehéz értékelni számomra. Nagyon szép a leírás és a versek is. Csak a története borzasztó. Már nem abban az értelemben, hogy nem tetszett. Hanem az, hogy az egész könyv alatt láthatjuk, hogy szenvednek a szereplők, mégse tesznek ellene semmit, pedig lenne rá mód. (Kicsit magamra emlékeztet.) Teljesen logikátlanul cselekszenek, és olyan dolgokat tesznek meg, ami sem önmaguk számára, sem mások számára nem jó.
De tetszett, ahogy bemutatta, milyen ott északon az élet, és a tájleírások is nagyon szépek voltak.


Népszerű idézetek

Fummie>!

Odakint továbbvándorol a felhőtakaró az égről és láthatóvá válnak a csillagok. A tejút halvány ködlepel gyanánt hullámzik át az égen, ezernyi csillag fénylő szemmel figyeli a földet. Az égbolt ragyog a fehér hótakaró fölött.

144. oldal

Fummie>!

Félénken rezegtek a nyírfalevelek, ha fújni kezdett a szél. Nyári éjszakákon piros volt a levelek fonákja, és ezüstösen csillogott, hisz nyár derekán a nap egész éjszaka sütött. Szent Iván-nap tájékán vérszínű korongként keringett éjjel-nappal Siskonranta fölött.

302. oldal

Francesco>!

A pirkadat mint véres zászló lógott a Kotivaara keleti lejtője fölött
A szúnyogok eltűntek-az ősz gyorsan elmetszette egynyári életük fonalát.Az erdőn kibontotta rózsaszínű virágait a vörösáfonya.Így ősz elején aranyban úsztak a lápföldek a sok sárga mocsári szedertől.

Francesco>!

-Megládd,az éjjel bemegyek hozzád és fölgyújtom a szőrt a p.nádon.
-Menne inkább ki az erdőre és figyelné a rénszarvasok üzekedését

Francesco>!

Olyan az ember, akár az állat, nem gondolkodik,ha rájön az üzekedés.

Nightingale>!

Fagy ropogtatta a farudakat, melyekből a több mint két méter magas karám épült. A palánkhoz közel tábortüzek égtek, akinek fázott a keze vagy a lába, ott guggolt a tűz mellett; a részegeket, akik elaludtak a fagyos havon, a többiek a gallérjüknál fogva húzták közelebb valamelyik tábortűz melengető lángjához.

107. oldal (Első rész: Téged kíván az én szívem)

Francesco>!

-Az istenit,ha kell pálinkát is főzöl Biblia tokjában,amikor egy hónapban egyszer hazajövök.

Francesco>!

Késő is van már kapkodni,ha egyszer koporsóba tették az embert ! – mordult föl apa-Juhani
-Drága jó Istenem,mennyeknek ura,ne hagyd,hogy apa-Juhani elveszítse a fejét és agyonüsse Marttát vagy azt a lappot.

sophie P>!

Észrevétlenül, lomhán múlnak a napok és csak lassan fogy a téli sötétség; az idő szinte egy helyben topog. Vele együtt megreked az emberi élet, a vidék lakói félig-meddig az álom határmezsgyéjén múlatják napjaikat, a tavasz jövetelére várnak az asszonyok, az öregek és a gyerekek otthon, a férfiak az erdei munkahelyeken.

177. oldal

Gólyanéni>!

Elina nem válaszolt. Felvette a macskát a padlóról, a füle mögött simogatta a kövér, puha testű állatot.

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Yrjö Kokko: A négy szél útja
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje
Arvi Järventaus: Kereszt és varázsdob
Rosa Liksom: Az Ezredesné
Arvi Järventaus: Kis falu a világ végén
Mikael Niemi: Özönvíz
Katja Kettu: Éjlepke
Leleszy Béla: A zürzüm-légió
Edith Klatt: Rénszarvasok pásztora
Helene Uri: Szavak a múltból