Odin ​gyermeke (A viking 1.) 70 csillagozás

Tim Severin: A viking – Odin gyermeke Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A ​rendkívüli hősökkel, skandináv mitológiai elemekkel és véres csatákkal teli viking világban játszódó regény egy nagy ívű történelmi trilógia első kötete.
999-ben, az első millennium előtti évben születik meg Thorgils Leifsson, Szerencsés Leif és Thorgunna, egy rejtélyes, a második látás adományával megáldott ír nemesasszony fia. A hamar árvaságra jutó Thorgilst Izlandon és Grönlandon nevelik különböző mesterek, akik megtanítják az ősi szokásokra és figyelmeztetik, hogy a „Fehér Krisztus” egyre nagyobb területeket hódít el a „régi istenek” birodalmából. Thorgils még gyermekként eljut Vinlandra, a legutolsó nyugati erősségbe, s ott szemtanúja lesz egy rettenetes mészárlásnak, amit gonosz nagynénje vezet, s ami porig rombolja viking településüket. Izlandon belekeveredik az egymással versengő családok közötti véres küzdelembe, Írországban pedig fogságba esik egy csatában, és eladják rabszolgának.
A hontalan Thorgils éles eszű és rendkívül alkalmazkodóképes, valódi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Gold Book, Debrecen, 2006
296 oldal · ISBN: 9634250947 · Fordította: Ferencz Tamás

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Odin · skandináv · seidrman · volva

Helyszínek népszerűség szerint

kápolna


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

gybarbii >!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Az alapötletet, hogy egy könyvtáros találja meg Thorgils lejegyzett élettörténetet, és továbbítja azt abbéjuknak, különösen tetszett, valószerűvé tette a könyvet.
Maga Thorgils nagyon szimpatikus volt, már az első oldalakon megszerettem, izgatottan vártam, hogy mit tartogatnak számára a könyv lapjai. Az is tetszett, hogy a könyv E/1-ben íródott, ez még személyesebbé tette, olvasás közben tényleg el tudtam képzelni Thorgils-t, ahogy már öregkorában a skriptóriumban gyertyafény mellett veti papírra élete mozgalmas történetét.
Látszik, hogy Tim Severin a trilógia megírása előtt elmélyült az északi világ tanulmányozásában, a könyv rengeteg információt tartalmaz a skandinávok hit- és egyéb szokásairól is. Skandináv szakosként is nagyon izgalmasnak találtam a Thorvall és Tyrkir által előadott régi istenekről szóló történeteket, habár azokkal tanulmányaim során már többször is találkoztam. :)

ZsúésKrisz_Olvas>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Ajánlom figyelmébe mindazoknak a könyvsorozatot, akiket érdekel az északi népcsoportok élete. A történet mély betekintést enged a mindennapjaikba, tele váratlan fordulatokkal.
http://zsuolvas.blogspot.hu/2016/03/tim-severin-viking-…

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A viking 1

Ez egy kifejezetten érdekes könyv volt, de nem lett kedvenc. Kicsit vontatottnak találtam lényegesen izgalmasabbra és harciasabbra számítottam a címe alapján.
Azért nem volt rossz, talán azért volt vontatott, mert egy trilógia 1. része, ezért elég sokat kellett a helyszínek és a szereplők leírására szánni.
Viszont sokat megtudtam a számomra eddig ismeretlen Izlandról és Grönlandról és persze a kelta ill. keresztény vallás kezdeti és vegyes időszakáról.
Gondolom a folytatások biztosan több izgalmat rejtenek majd.

jehuka P>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Nagy bajban vagyok ezzel a könyvvel. Valahogy nem kapott el a hangulata, nem ragadott magával. Sokszor azon kaptam magam, hogy untam. Nincs igazán története, viszont rengeteg információt tartalmaz, amitől száraznak éreztem. Mintha a szerző elsősorban azt a rengeteg tudást akarta volna kiírni magából, amit az északi népek életéről, a korabeli világról felhalmozott, a cselekmény pedig ennek rendelődött alá. A történések csak úgy egymás után lettek rakva, nem következtek szervesen egymásból, nem szerveződtek egységbe. Szerencsére Severin az utolsó száz oldalra már jobban belejött az írásba. Valamivel olvasmányosabbra sikerült a befejezés, ami magát a történetet is közelebb hozta a szívemhez, ezért belevágtam a folytatásba.

RosszQtya>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Minden elismerésem az íróé, mert elképesztő micsoda háttérmunka lehet emögött a könyv mögött.Látszik, hogy szerette és sokat törődött ezzel a történettel. A cselekmény vezetése egyszerű, mintha egy tábortűz mellett ülnél és egy idegen ember mesélne neked egy olyan mesét, amitől tátva marad a szád. Éppen ez miatt az egyszerűség miatt éreztem sokszor azt, mintha én is ott lennék azok között az emberek között akik már közel ezer éve eltűntek erről a világról. Az is nagyon tetszett, hogy a szereplők teljesen hétköznapiak (néhányat kivéve), itt nem minden skandináv férfi legyőzhetetlen harcos, hanem bizony teljesen normális érzelmekkel bíró emberek, mint bárki más.
OFF:
Nemrég megmentettem egy holló életét, azóta érzem, hogy Odin velem van!

3 hozzászólás
alaurent P>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Thorgils. Leif fia története az izlandi sagákat idézi, a hódítások korának bemutatása alulnézetből. Járunk Izlandon, Grönlandon, Vinlandban, az ír szigeten, és látjuk a társadalmakat, a küszködést a fennmaradásért és a vallások egymás mellett élését.
Nem egy pergő kalandregényt kapunk a kezünkbe a Vikinggel, komótosan halad a mesélő a történetben, el-elkalandozik, majd visszatér a fiúhoz, közben elmondja, hogyan működik az izlandi parlament, miért indulnak felfedező utakra a vikingek, és a rokonnak mondott népek is milyen buzgón öldösik egymást okkal-ok nélkül. Izgalmasak a régi istenekről szóló történetek, ezekből még többet is el tudtam volna viselni.
A kalandok pedig remélem, a következő kötetben megjönnek, már sokat tudunk a népekről, a hiedelmeikről és az életükről (ez nem panasz, ténymegállapítás).

Aveline>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Gördülékeny, könnyen olvasható könyv. Thorgils felnőtté válását és kalandjait követhetjük nyomon, miközben megismerjük az akkori történelmi helyzetet, valamint a skandináv és viking kultúrát. Bepillantást nyerünk az északi emberek hitvilágába, az életüket szorosan átszövő mítoszokba.

El fogom olvasni a trilógia másik két részét is, mert kíváncsi vagyok Thorgils további kalandos utazásaira.

Ivenn P>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A könyv írója egy az első millennium környékén élt férfi, Thorgils Leifsson személyébe képzeli magát, az ő elbeszélésében követhetjük nyomon a korszak eseményeit. Ebben a kötetben Thorgils feltárja előttünk kalandos életének első szakaszát, egészen a születésétől kezdve a fiatalemberré éréséig. Közben bemutatja nekünk az északi világ érdekességeit, mely során beutazzuk Grönland, Izland és Írország tájait, megismerkedünk az itteni emberekkel és szokásaikkal, hitvilágával, a legfőbb történelmi eseményekkel.

Mint az északi kultúra iránt érdeklődő olvasónak, nagyon tetszett a regény. Alapismereteimet még tovább bővítette, számos új dolgot megtanulhattam erről a korszakról egy gördülékeny történet formájában. Aki érdeklődő a téma iránt, annak ilyen téren tetszeni fog, bár a cím megtévesztő lehet: a skandináv istenekről nem esik akkora szó, mint ahogy én azt reméltem, a mitológiába épp hogy csak egy kis betekintést ad, habár a vallás végig fontos ívét adja a történetnek. Látható lesz, hogy a pogány hit és a kereszténység hogy csap össze, az egyik milyen hatással van a másikra. Erről nagyon érdekes volt olvasni.

Ugyanakkor mint egy izgalmakat, színes karaktereket és magával ragadó cselekményt váró olvasó nekem egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet a sztori. A főszereplő sajnos elég semmilyenre sikeredett, csak sodródik az árral. Eléggé érződik az, hogy az író szerette volna bemutatni az összes fontos történelmi eseményt, ezért Thorgils sorsát mindig úgy alakítja, hogy „véletlenül” pont ott legyen.
Hányattatott, nehéz az élete, de valahogy csak úgy megél és túlél mindent, érzelmileg majdhogynem immúnis mindenre. Ami kifejezetten zavart, hogy a történetnek nincs más konstans szereplője rajta kívül, az emberek jönnek és mennek. Szerintem igen jót tett volna ennek az egész történetnek egy társ (vagy társak), aki segített volna kibontani Thorgils karakterét, aki miatt lehetett volna izgulni. Így viszont nem történik más, csak Thorgils elvisel mindent és elfogadja, hogy mindig új emberekhez sodorja a szél.

Összességében egy közepes regénynek mondanám. A néprajz, a kultúra ábrázolása miatt megéri elolvasni, de egyébként nem igazán magával ragadó. Vannak benne kegyetlen és véres csaták ugyan, vikingek, de ne számítsatok erős, hősies és szerethető főszereplőkre, mert ilyenek nem lesznek benne sajnos. A folytatást még én sem tudom, hogy el fogom-e olvasni, bár az említett pozitívumok miatt megfontolandó.

Lunemorte P>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Ezt a könyvet már többször is elkezdtem, mégsem tudtam folytatni eddig. Valamiért az érdeklődésem alább hagyott. Most rászántam magam végre és végig olvastam a kötetet. Azt kell hogy mondjam, nagyon izgalmas regény ez váratlan fordulatokkal. Az olvasó megismerkedhet a skandináv mondavilággal regényes keretek között valamint a korabeli történelemmel is. Emellett megtudhatjuk, milyen hatása volt a keresztényeknek a skandinávokra. Mindenképpen el fogom olvasni a folytatást is. :)

Aurora_Michaelis P>!
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Regényes formában megírt történelemkönyv a vikingekről, sagákkal megspékelve, hiteles(nek mondható) leírásokkal a szokásokról, viseletekről, emberekről, istenekről, eseményekről. Látszik, hogy a szerző alapos kutatómunkát végzett a regény megírása előtt. Egészen feldobódtam, amikor előkerült egyik kedvencem, a Njáls saga, és a már ott megismert karakterek itt is fontos szerepet kaptak. Izgalmas, ahogy Severin egy fiktív karakter sorsán keresztül visz el valós események, csaták helyszínére, és találkozhatunk valós személyekkel is. Az ír történelmet kevésbé ismerem, így külön élmény erről a vidékről olvasni. A főszereplő fiú is szimpatikus, és bár meglepett az elején az E/1, ezáltal sokkal emberibb, közelibb lett a karakter. Ugyanakkor nem hozta meg a regény azt a katarzist, amit sok regény igen, de azt hiszem, hogy igazából nem is vártam el ezt tőle. Nagyon jó volt olvasni, nemsokára előveszem a folytatást is.


Népszerű idézetek

monica>!

– Ha lenne utolsó tanítás, amelyet szeretném, ha magaddal vinnél, akkor az ez lenne: mindig tartsd meg és mutasd ki tisztességedet minden olyan férfi vagy asszony felé, aki hasonló hittel és bizalommal van irántad, és rájössz majd, hogy soha nem vagy igazán egyedül.

170. oldal

Lunemorte P>!

Az egyszerű lelkek állítják, hogy a hajóknak vagy csónakoknak saját gondolataik és lelkük van. Úgy hiszik, hogy egy hajó ugyanúgy hazatalál, mint az elveszett házimacska vagy kutya, vagy ahogy a ló visszatalál az istállóba, és hogy képes ugyanazon az úton visszajönni, mint amelyiken egyszer már végigvitorlázott. Ez képtelenség, szárazföldi patkányok képzelgése.

56-57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hajó · kutya
4 hozzászólás
gybarbii >!

– A nyelv – mondta nekem egyszer Eochaid – halálos tud lenni. A nyelv élesebb lehet, mint a legjobban kifent tőr. Több kárt okozhatsz azzal, ha kitalálsz az ellenségednek egy találó és bántó gúnynevet, mintha felégeted a házát és tönkreteszed a termését.

278-279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyelv
Aveline>!

Bennem volt az érzés, hogy az új és ismeretlen felé hajózom, s ez mámorító volt. Egyszer megízlelvén, soha többé nem tudtam feledni, és még többet akartam belőle. Egész életemre vándort csinált belőlem, mert ez volt a Mindenek Atyja szándéka.

84. oldal

Aveline>!

A fehér pajzs a szokásos békejelünk, amelyet még a vad ír és a messzi germán törzsek is felismernek és használnak. A vörös pajzs a háború jele.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pajzs
4 hozzászólás
gybarbii >!

Óvatosabbnak kellett volna lennem. Odin ajándékai, mint azt nagyon jól tudtam, gyakran keserűséget rejtenek.

248. oldal

Lunemorte P>!

A berserkerek fogalma mostanra már olyan általánossá vált, hogy messze a skandináv világon túli népek is ismerik. Abban mindannyian megegyeznek, hogy a szó olyasvalakit jelöl, akit annyira elragadott a harci düh, hogy különleges tetteket hajt végre a harcmezőn, saját testi épségét sem nézve. Egyesek azt mondják, hogy őrjöngésében a berserker farkasüvöltést hallat támadás előtt, mások szerint habzik a szája, és pajzsa peremét harapdálja, ellenségére mered, vicsorog és remeg, mielőtt lesújtana. A valódi berserker megvetéssel gondol a páncélzat vagy önvédelem bármi gondolatára, és mivolta védjegyeként csak egy medvebőr inget visel. Néha inget sem visel, és félig pőrén indul a csatába.

Kapcsolódó szócikkek: berserker
gybarbii >!

Bár skandináv mérce szerint átlagos úszónak számítottam, ami az íreket illeti, valóságos emberi vidrának voltam tekinthető.

258. oldal

Kapcsolódó szócikkek: úszók
gybarbii >!

A Szent Ciaran kolostorában eltöltött időmre mind a mai napig egyszerre mély hálával és őszinte utálattal tekintek vissza. Nem tudom, hogy köszönettel, vagy átokkal tartozom azoknak, akik a tanítóim voltak ott. Több mint két évet töltöttem közöttük, és fogalmam sem volt arról, hogy a tudás, amely megnyílt előttem, akkora kiváltságnak számított. Létezésem haszontalannak és korlátozottnak tűnt, és sok olyan napot éltem át, amikor nyomorúságomban attól féltem, hogy Odin elhagyott engem.

228. oldal

gybarbii >!

Mint mondani szokta, bármelyik ostoba nekieshet egy kődarabnak nyers erővel, de jártasság és képzelőerő kell ahhoz, hogy meglássuk a sziklában a kész alakot és formát, és tudjuk, hogyan csalogassuk ki azt a kőből. Ez az istenadta tehetség.

231. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A viking sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Giles Kristian: A bosszú istene
Oliver Bowden: Assassin's Creed Origins – Sivatagi eskü
Conn Iggulden: A hegyek csontjai
James Clavell: A sógun
Ken Follett: A megfagyott világ
Robin LaFevers: Sötét diadal
Simon Scarrow: A sas hóditása
Bernard Cornwell: Sharpe lövészei
Robert Low: Az ordas tenger