The ​Drawing of the Dark 3 csillagozás

Tim Powers: The Drawing of the Dark Tim Powers: The Drawing of the Dark

What does the famous Herzwesten beer have to do with saving the entire western world from the invading Turkish armies? Brian Duffy, aging soldier of fortune, is the only man who can rescue the world from evil – if only he can figure out why the beer was so important to a mysterious old man called the Fisher King, and why his dreams are plagued with images of a sword and arm rising from a lake …

Eredeti megjelenés éve: 1979

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fantasy Masterworks angol

>!
Random House, Toronto, 1999
324 oldal · ISBN: 9780345430816

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Noro >!
Tim Powers: The Drawing of the Dark

Hogyan mentette meg a sör a keresztény civilizációt?
Brian Duffy, az idősödő ír zsoldos, a mohácsi csata túlélője kulcsfigurává válik a Kelet és a Nyugat mágikus összecsapásában. 1529-ben járunk, és Szulejmán Bécs ostromára készül. A városi sörfőzde körül pedig különös alakok gyülekeznek – dzsinnek, vikingek, kelta kísértetek, a Kerekasztal lovagjai… A Drawing of the Dark egy humoros ötlet jobbára komolyan megírva. Azért csak jobbára, mert a szerző egész idő alatt profanizálja a középkori (vagy azelőtti) mondavilágot. Például a Grál csak akkor hatásos, ha százéves sörrel töltik meg, amit Prométeusz lopott el az istenektől, de ugyanakkor Baldur, a germán napisten kiontott vérével is azonosítható. A történet Arthur királyon keresztül egészen az ógermán Ragnarokig nyúlik vissza.
Duffy alakjában jól keveredik a legendás hős és a realista zsoldos alakja, aki sokáig következetesen delíriumnak véli, ami körülötte zajlik. (Az alkohol egyébként folyamatosan a könyv középpontjában áll.) Szapolyai viszont, mint az ellenség fő „bábuja”, sajnos nem sikerült igazán jól. Mint történelmi személyre, Powers túlságosan is ügyelt rá, hogy semmi fontos ne történhessen vele, és ez érződött minden jelenetében. A sztoriban is akadnak néhol fölösleges vargabetűk (a szerző későbbi regényeiben az ilyenekről utóbb ki szokott derülni, hogy valami hihetetlen fordulatot jeleztek előre – itt ez még nem jellemző). Összességében azonban nagy erénye, hogy szinte meggyőzi az olvasót, hogy – egy misztikusabb világban – akár így is történhetett volna. Merlin esővarázslatától a mindenszenteki sörcsapolásig Powers logikusnak ható válaszokat ad a történelmi eseményekben fellelhető kisebb-nagyobb furcsaságokra.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noro >!

I will tell you that in the very oldest versions of the story, it was beer, not fire, that Prometheus stole from the gods and brought to man.

Chapter Seven

Noro >!

The young man pulled a chart out of his pouch and scrutinized it.
'Well, you'd be better off if you were a Libra or a Cancer, but being a Pisces you needn't fear being shot in the feet.' He grinned and walked outside.
'Do you mean it won't happen, or I just shouldn't fear it?' Duffy called after him, but got no reply.

Chapter Fifteen


Hasonló könyvek címkék alapján

Diana Gabaldon: Voyager
Rick Riordan: The Mark of Athena
Scott Snyder: American Vampire 5.
Orson Scott Card: Enchantment
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five
Matthew J. Kirby: Tomb of the Khan
Orson Scott Card: Seventh Son
Jean M. Auel: The Clan of the Cave Bear
Robin LaFevers: Grave Mercy
Alma Katsu: The Reckoning