Az ​alkalmazkodás logikája 6 csillagozás

Miért kezdődik a siker mindig kudarccal?
Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája

Egyre ​gyorsabban változó világunkban egyre gyakrabban kerülhetünk olyan helyzetekbe, amelyekben a korábban bevált módszerekkel nem tudunk elég sikeresek lenni. Ilyenkor válik fontossá, hogy képesek vagyunk-e átértékelni eddigi reagálásaink módját, logikáját, tudunk-e a régi beidegződéseket meghaladó válaszokat adni az új kihívásokra. Tim Harford számos olyan izgalmas, megtörtént eseményt tár elénk, amelyben kudarcot vallott a korábbi sikerekre épített rutinunk, mert nem voltunk elég nyitottak az új kihívásokra és nem voltunk elég rugalmasak az új megoldásokban. A szerző meggyőző erővel mutatja be, hogy az amerikai katonai hadműveletek irányításának kudarcaiban éppúgy, mint a szegénység leküzdéséért tett hiábavaló erőfeszítésekben, az atomerőművek és olajfúrótornyok működési zavarainak elhárításában, legújabban pedig a nemzetközi pénzügyi válságok kezelhetetlenségében hasonlóak voltak a problémák forrásai: a váratlan helyzethez történő rugalmas alkalmazkodással szembeni… (tovább)

Eredeti mű: Tim Harford: Adapt

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
HVG Könyvek, 2011
352 oldal · ISBN: 9633040669

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
vargajudit P
Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája

Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája Miért kezdődik a siker mindig kudarccal?

Első olvasása után, hat éve, nagyon lelkesedtem ezért a könyvért. Második olvasásra kicsit túlírtnak tűnik, csapongónak, kevésbé jól követhetőnek, és persze kevésbé hatott a reveláció erejével, mert már tudtam, mi a mondanivalója. Ennek ellenére még mindig nagyon fontosnak tartom ezt a mondanivalót, és örülnék, ha az élet minden területén, de mindenekelőtt az oktatásban alkalmaznák is. Ne neveljünk már többé olyan embereket, akik nem mernek hibázni, és emiatt lépten-nyomon lebénulnak vagy bűnbakot keresnek. Tanítsuk meg inkább őket, hogyan kell jól hibázni és a hibákból tanulni.

>!
JUEX
Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája

Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája Miért kezdődik a siker mindig kudarccal?

A bankrendszer hibáiról szóló rész kicsit hosszú volt, de egyébként nagyon érdekes. A hibázás lehetőségének kultúráját is jól szemléltető írás. Magyar cégvezetőknek kötelező lehetne, hogy egy kis szemléletet tanuljanak.

>!
Folyóvíz
Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája

Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája Miért kezdődik a siker mindig kudarccal?

Óriási, elképesztő, magával ragadó. Bár a második fele kissé „leül” az elejéhez képest, de így is bőven megéri elolvasni. Nagyszerű történetek, meghökkentő következtetések. Vezetőknek különösen kötelező olvasmány, de mindenki profitálhat ebből a szemléletből.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Watzlawick – John H. Weakland – Richard Fisch: Változás – A problémák keletkezésének és megoldásának elvei
Stuart Sutherland: Irracionalitás
Dósa Zoltán: Biopóker
P. J. Blumenthal: Kaspar Hauser testvérei
Jared Diamond: A világ tegnapig
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok
John Douglas – Mark Olshaker: Sötétség
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak
Amy Cuddy: Jelenlét
Reneau Z. Peurifoy: Szorongás, fóbiák, pánik